perjantai 30. maaliskuuta 2012

Sanoja ja ajatuksiaMitä eroa on sanoilla "naisyrittäjä" ja "yrittäjänainen"? Vai onko mitään?

Minusta niillä on huima sävyero. Naisyrittäjän koen negatiivisena, mutta yrittäjänaisen positiivisena määreenä.


Naisyrittäjä on kuin tyttöbändi. Yhdyssanan alussa oleva sana mitätöi lopussa olevaa sanaa. Bändi on yksinään neutraali sana, mutta kun sen eteen liitetään sana tyttö, sen merkitys muuttuu heti vähemmän vakavasti otettavaksi. Kuten myös yrittäjä on neutraali sana, mutta jos siihen tarvitsee lisätä nais-etuliitteen, yrittäminen muuttuu puuhasteluksi. Mihin naisyrittäjä-sanaa tarvitaan? Eihän kukaan puhu miesyrittäjistäkään.

Yrittäjänainen taas on yhdyssana, jossa alkuosa nostaa loppuosan arvoa. Nainen on neutraali sana (tai valitettavasti joskus jopa hiukan vähättelevä), mutta kun sen eteen liitetään sana yrittäjä, myös nainen muuttuu arvostettavammaksi ja kunnioitettavammaksi olennoksi.


Entäs sitten yrittäjä? Minusta Iholla-ohjelmassa esiintyvä parturi-kampaaja Pia perusteli hienosti sen, miksi hän ei oikein välitä yrittäjä-nimityksestä. Hänhän ei yritä leikata hiuksia, vaan hän leikkaa niitä. Hän ei yritä, vaan tekee. On siis tekijä, eikä vain yrittäjä.


Ai miksi ihmeessä minä katselen Ihollaa? Se on ihmeen koukuttava. Ja sen ääressä voi tehdä töitäkin. Satamääräisten bambutiskirättien viikkaaminen ja tuotelappujen teippaaminen niiden ympärille sujuu aika paljon mukavammin, kun voi samalla seurailla ihmisten videopäiväkirjoja. Ärsyttävien ihmisten, tai ihastuttavien ihmisten, ihan sama.

Tai neuloakin voi, jos ei juuri satu olemaan laputettavia riepuja.

6 kommenttia:

Pionimetsän Tiina kirjoitti...

Sitä katsotaan täälläkin ja aina harmittaa, että joko se nyt loppui mukamas. Jakso vois kestää vaikka tunnin mun puolesta :D

Laura kirjoitti...

Minäkin seuraan Iholla-ohjelmaa! :)Enkä ole ikinä ennen seurannut mitään saman tyylistä reality-ohjelmaa (kuten BigBrother tms...), tämä vaan jostain syystä koukutti. Ehkä se on se, kun ainakin osaan ihmisistä pystyy jollain tasolla samaistumaan.

Ja olen myös samaa mieltä kanssanne tuon "yrittäjä"-sanan käytöstä vaikka olenkin liiketaloutta opiskellut. ;)

Susanna kirjoitti...

Minä olen katsellut niitä netistä, siinä voi sitten katsoa niin monta jaksoa kerrallaan, kuin huvittaa. :-D

Laura, minä olen tosi-tv:n ystävä muutenkin... kehtaako sellaista tunnustaakaan? Tykkään silmittömästi Viidakon tähtösistä ja Voice of Finlandista.

Jenny kirjoitti...

Se on ohjelma, jota minäkin olen halunnut katsoa. En vain koskaan muista olla telkkarin ääressä oikeaan aikaan ja tallentaakaan en ikinä sitä muista. Pitäisi varmaan katsoa netistä ajan kanssa, jos joku päivä moista olisi. :)

Soja kirjoitti...

En ole katsonut Ihollaa, mutta olen täsmälleen samaa mieltä noista yrittäjä-sanoista! Vielä kontrasti työnTEKIJÄN ja yrittäjän välillä on kummallinen. Ironisesti ajatellen se voi kyllä joissain suurissa yrityksissä olla ihan todellinenkin tilanne...

...ja nyt tästä alkoi pulputa niin paljon juttua, että pitääkin kirjoittaa omaan blogiin lisää :D

Äänikirjat ovat muuten myös aika viihdyttäviä rutiinihommien oheen. Pääkirjastossa on aika hyvä valikoima ensialkuun.

Susanna kirjoitti...

Totta, Soja, en edes ole tullut ajatelleeksi tuota työnTEKIJÄÄ.

Olemme monta kertaa meinanneet käydä hakemassa jonkun äänikirjan pitkille automatkoille, mutta se on aina jäänyt tekemättä. Voisikin tosiaan kokeilla jonkin tylsän työn seuralaiseksi.