tiistai 7. kesäkuuta 2011

Edistysaskelia saunalla


Käsittelin saunan pukuhuoneen eilen homeenpoistoaineella. Kun kävin rautakaupassa, minulle esiteltiin Boracolia (29,90 e/l - tarvitaan kolme litraa) ja Tikkurilaa (8,90 e/l - tarvitaan litra).

En tajua, miksi homeenpoistosta on tehty keskustelupalstoilla niin suuri juttu... se sai minut kuvittelemaan, että halvalla tai helposti tästä ei selvitä. Boracolia taitavat suositella perinnerakentajat, mutta minä en keksinyt yhtään syytä sille, miksi en ostaisi Tikkurilaa. Myrkkyhän pestään pois käsittelyn jälkeen, ja ihan sama minulle silloin on, onko tökötti luonnonmateriaalia vai keinotekoista.

Ostin siis Tikkurilan Homeenpoistoa ja hölväsin sitä pukuhuoneen kattoon ja seiniin. Sitten hölväsin perään ihan holtittomasti vettä. Aineen pois peseminen oli todella työlästä, joten jos homeenpoisto ei ole rahasta kiinni, niin ostakaapa ihmeessä Boracolia, jota ei pestä pois.

Home lähti, ainakin hajuaistituntuman perusteella. Nyt annamme huoneen kuivua ja tuulettua kunnolla, ennenkuin ryhdymme maalauspuuhiin. En malta odottaa!

Löylyhuoneen puolella olen tutkaillut kiuasta ja muuria. Kiuas on vanha ja ruma, mutta ehjä. Siihen tarvitaan vain uudet kivet. Vesipadassakaan ei ole mitään vikaa. Vikaa on vain muurissa, jonka pintarappaus murenee pois monin paikoin. Ehkä tässä vaiheessa kannattaa antaa sen vain olla, ja tilata muurari vasta sitten, kun kiukaan uusiminen on ajankohtaista.

Onneksi lauteet ovat hyväkuntoiset. Koska en saanut niitä pesemällä puhtaiksi, otin avuksi hiomakoneen. Ainoastaan porrasosaan joudumme vaihtamaan uudet jalat.

Saunan lattia on betonia, ja me olemme miettineet sen maalaamista. Betonihan kuivuu hitaasti, joten ehkäpä lattian maalaaminen edesauttaisi kylpemisen jälkeistä saunan kuivaamista.

Edellisessä postauksessa pohdittiin saunavieraillle lankeavaa vedenkantourakkaa. Vettä menee paljon ja se on kannettava kaukaa talosta asti. Meillä on kyllä kaivo, joka sijaitsee varsin kohtuullisen etäisyyden päässä saunasta. Sen päällä on massiivinen betonikansi, jonka yritämme jossain vaiheessa siirtää pois Potun avulla. Sitten pääsisimme kurkkimaan, vieläkö kaivossa on vettä, ja jos on, niin missä kunnossa.

Pesuvesien kantaminen kaivosta olisi ihanan paljon kevyempää kuin talolta asti, ja ehkä siihen voisi jonkin sortin pumpunkin joskus laittaa. Ehkä jopa letkun sinne saunalle saakka!

Olisi hienoa, jos kylpyammeeseenkin voisi laskea vedet hanasta.

Ammeen päätimme sijoittaa saunan eteen ja rakentaa sen suojaksi tervatun aidan. Tuossa saunan sivustassa kulkee metsätie, joka ei vie mihinkään, ja silti siinä silloin tällöin joku kävelee. Aidanpätkä antaisi meille sauna- ja kylpyrauhan.

Koska ostamani amme ei ole mikään hieno tassuamme, rakennamme sen reunoiksi panelilaatikon, jonka tervaamme tuoksuvaksi. Saunan vanhat lattiaritilät voidaan siirtää pihalle ja saunaan rakennetaan uudet.

Suloinen suihkusekoittaja laitetaan ammeen ylle, kiinni aitaan, joko koristeeksi tai mikä olisi vielä hienompaa: ihan käyttöön sitten, jos pumppu ja letku joskus saadaan aikaiseksi!

10 kommenttia:

Anu ja Ninja kirjoitti...

Me maalattiin saunan lattia ja muuri vaaleanharmaalla Betoluxilla. Toi ihanasti valoa, haisi pahalta jonkin aikaa, on paljasta betonia helpompi pitää siistinä.

Anu

Sari kirjoitti...

Voi helkutti, ne ehtivät toteuttaa "kylpyamme saunan pihassa"- idean ennen meitä! Älkööt minua syytettäkö plagiaatiosta, kun joskus ehkä ensi kesänä saamme sen aikaiseksi, vannon etten varastanut ideaa täältä :D

Susanna kirjoitti...

Muistan sisustuslehdistä lukeneenikin, että Betolux olisi hyvä betonilattiaan.


Sari, uskon kyllä! Ja vaikka joku plagioisikin, niin kaikin mokomin. Eihän mekään olla maailman ensimmäiset ulkokylpyammeilijat!

Anonyymi kirjoitti...

Basf Mastertop 1110 betonimaali on tuollaisen betonilattian maalaukseen parempaa kuin Betolux. Hengittää paremmin :)
Tätä maalia käytimme oman vuodelta -24 olevan mökkisaunamme lattian maalaamiseen ja täytyy sanoa, että on loistava maali.

T: Mia

Sesse kirjoitti...

Kivalta näyttää suunnitelma!

Sari kirjoitti...

Vautsi, olen aivan ihmeissäni! Aivan kuin meidän rakkaasta ulkosaunasta otettu kuva (ennen pienimuotoista remppaa)! =)
Me mietimme myös lattian kohtaloa, mutta päätimme jättää sen alkuperäiseen kuosiinsa. Hyvin on sauna kuivunut silti.

Unknown kirjoitti...

Ihania suunnitelmia!

PikkuBertta kirjoitti...

Ihana sauna...ja tuo amme suunnitelma...aaaah,,saiskohan ukon puhuttua ympäri tuollaiselle kylpulälle:)

Mira kirjoitti...

posti tuli tänään perille, kiitos ihanista! kana on suosikki :)

Susanna kirjoitti...

Kiitos Mia, uudesta vinkistä!

Mira, ollos hyvä vain ja kiitos itsellesi!