perjantai 10. kesäkuuta 2011

Antaa kaikkien kukkien kukkia vaan

Siinä Uutisvuoksen jutussa minä ponnekkaasti sanon, että eteläkarjalaiset ihmiset ovat mukavampia kuin pirkanmaalaiset. No, tuo kokonaisuudestaan irrotettu lause ei ole koko totuus ollenkaan, joten jos joku pirkanmaalainen on onnistunut lehden lukemaan, niin älkää toki loukkaantuko. Kerkesin viettää teidän joukossanne 8 kelpo vuotta.

Täällä Imatran seutuvilla ihmiset kyllä ovat yleisesti ottaen iloisia, ystävällisiä ja takuulla puheliaampia ja seurallisempia, ja täällä vallitsee jotenkin positiivisempi yleisilmapiiri. Mutta sitten täkäläisellä väellä on yksi hyvin valitettava piirre, ja se on venäläisten mollaaminen.

Venäläisethän kuulemma tulevat ja vievät meidän mökkitonttimme, he etuilevat kassajonoissa ja käyttelevät kyynäpäitään, he ajavat huonoilla autoillaan liikennettä vaarantaen ja tunkevat jopa seurakunnan leipäjonoon niin ettei meille jää ruokakasseja. Hiihtoladutkin pidetään kunnossa ihan vain venäläisiä varten. Saavat vielä hävyttömät tehdä ostoksensa tax freenä.
Näiden juttujen kuunteleminen on minusta hyvin raskasta. Leipäjonoista minulla ei ole kokemusta, mutta kaikki muut rutkutukset ovat ihan huuhaata.

Venäläisten olemassaoloa täällä ei tosiaan voi olla huomaamatta, sillä välillä kaupoissa kuulee enemmän venäjää kuin suomea. Mutta mikä siinä on, ettei asian positiivisia puolia meinata nähdä? Venäläiset matkailijat tuovat näille seuduille aivan huimat määrät rahaa. Imatran palvelut olisivat merkittävästi vähäisempiä ilman venäläisturisteja. Vai luuletteko, että tämän kokoisessa kylässä muuten menestyisivät mitkään sokos emotionit?

Sitäkään en oikein ymmärrä, miksei vastavuoroisuutta huomata kaiken valituksen keskellä. Yhtälailla kuin venäläiset hakevat Suomesta merkkivaatteita, fairya ja nescafeta, hakevat suomalaiset rajan takaa halpaa bensaa ja ilmeisen edullista viinaa.

Rajalla asumisesta kannattaa ottaa ilo ja hyöty irti. Olen minäkin tässä miettinyt, että jospa se viisumi kuitenkin kannattaisi hankkia ja käydä Venäjältä ostamassa pellavaa, joka siellä on hyvälaatuista ja kohtuuhintaistakin.


Tähän kauniiksi lopuksi musiikkihaasteen kolmonen, eli "a song that makes me happy". Tätä biisiä ei vaan voi kuunnella ilman, että tekee mieli pompahdella hyväntuulisesti!

Ja sillä on myös erittäin tärkeä sanoma: "Sillä avaruudesta käsin nähtynä me olemme kaikki vain ihmisiä."


9 kommenttia:

 1. Noi sun maatuskat on hienoja! Yritän miettiä, että mitä tarvisin maatuskakuvioinnilla. Palaan, kun keksin. Tyttärellä on Ullekas-merkkinen mekko ja pipo. Siis maatuskoja. Nekin on ihania, perinteisempiä. Mä tykkään tosta sun silmää iskevästä maatuskasta erityisesti!

  anu

  VastaaPoista
 2. Hei!

  Olen samaa mieltä veäläisten mollaamisesta. Ryssäviha on Suomessa todella syvässä ja syynä on se, ettei tunneta naapuria ja sen kulttuuria juuri yhtään. Ja juuri tuo, ettei nähdä asiassa positiivisia puolia. Ärsyttää myös se, että suomalaiset luulevat nykyään, että kaikki venäläiset ovat tosi rikkaita ja maksavat mitä vain mistä vain, vaikka tosi asiasassa moni venäläisturisti on tälläkin hetkellä Suomessa ensimmäisellä ulkomaanmatkallaan. Itse en ole kertaakaan törmännyt Suomessa huonosti käyttäytyviin venäläisiin sen sijaan olen monesti Venäjällä törmännyt todella huonosti käyttäytyviin Suomalaisiin.

  VastaaPoista
 3. Hyvin kirjoitettu! Ja hyvä biisi!

  VastaaPoista
 4. juu, samaa mieltä asiasta!lapsuuden ja nuoruuden siellä vietettyäni tiedän että on kaupunki kehittynyt ainakin palveluiden ja ostosmahdollisuuksien suhteen ja ei niitä kauppoja pelkästään kaupungin asukkaita varten ole perustettu. kyllä se totuus on että paljon tulee rahaa rajan takaa.

  VastaaPoista
 5. Anu, piti heti guuglailla Ullekas, kun en ollut ennen kuullut. Olipa siellä tosi söpöjä myssyjä! On muuten Venäjällä nykyisin ihan niitä puisiakin maatuskoja, jotka iskevät silmää, joten minun ilkikuriset maatuskani eivät olekaan enää niin ainutlaatuisia!
  :-)

  Kuitin koivu, ihan puhut asiaa. Minustakin venäläisturistit ovat järjestään hyvinkäyttäytyviä, ja kuten kaikki tiedämme, suomalaisilla ei välttämättä ole sitä taitoa ulkomaille mennessään. En oikein tajua, miksi se venäläisvastaisuus on niin lujassa. Sotakin loppui melkein 70 vuotta sitten. Sulokin aina sanoo, että yhtä syyttömiä ne tavalliset venäläiset siihen sotaan olivat, kuin me tavalliset suomalaisetkin.

  Hanna, kiitos! Minustakin biisi on loistava.

  Mira, taisi olla juuri eilen jossain paikallisuutisissa, että venäläisen kertaostos marketissa on noin kolmetuhatta euroa. Siinä saa mattimeikäläinen käydä kaupassa aika monta kertaa, ennenkuin on sellaisen rahan saanut tuhlattua.
  :-D

  VastaaPoista
 6. Vanhempani asuivat äskettäin Imatralla viisi vuotta ja aina kehuivat sikäläisiä ihmisiä! Ja hyvin pääsivätkin "piireihin" sisään.

  Itse huomasin aina siellä käydessä tuon saman venäläisrasismin, joka tarttui äitiinikin tehokkaasti. Typerää. Olen asiasta nimittäin tismalleen samaa mieltä kanssasi: Imatraa ei olisi enää kaupunkina olemassa, jos venäläiset eivät sinne toisi niin tolkuttomasti rahaa. Ja Lappeenrannallakin menisi heikommin. Itse asiassa venäläiset tuovat Porvooseen asti tehoa kaupankäyntiin.

  VastaaPoista
 7. Ja kyllä niitä venäläisiä vähän turhaan vihataan muuallakin Suomessa: ihmiset toistuvasti pyörittelevät päätään, kun kerron rakastavani venäläistä ruokaa ja tykkääväni heikäläisten luonteen laadusta. Se ei ole kovin cool suomalaisten keskuudessa. Toki venäläisissä on niitä, jotka käyttäytyvät törpösti Suomessa, mutta eikö suomalaiset muka käyttäydy törpösti Tallinnassa?

  VastaaPoista
 8. Kiva blogi, varsinkin kun päivittelet usein!

  Tuohon venäläisasiaan...oletko kuinka kauan asunut täällä rajan tuntumassa? Itse koko ikäni touhua seuranneena, en vain voi enää suhtautua positiivisesti itäturismiin. Ei yhtään lidlin reissua ilman kyynärpäillä etuilevia itänaapureitamme. Ei yhtään 6-tiellä ajoreissua ilman itärekkojen aiheuttamia kauhunhetkiä. On myös tutkittu, että ei sitä rahaa suomen kassaan pahemmin itäturismista jää. Infra maksaa kunnille tolkuttomasti, kassavirta soljuu monesti ulkomaalaisten firmojen pusseihin ja työntekijätkin ovat pääosin jo venäläisiä.

  Itse tunnen paljon venäläisiä ja ihmisiä he ovat siinä missä mekin. Mutta laajamittaisen turismin lieveilmiöt eivät ole mitenkään positiivisia...kuten eivät varmaan muissakaan maissa.

  t.Lappeenrantalainen

  VastaaPoista
 9. Olen asunut täällä vasta lokakuusta saakka ja en kyllä onneksi pysty allekirjoittamaan esimerkkejäsi.

  Lidlissä käyn päivittäin, kahta eri Lidliä vaihdellen, eikä kukaan ole koskaan etuillut jonossa. Ei edes Rajamarketissa, jossa asiakkaat ovat pääosin venäläisiä.

  Kuutostiellä ajan päivittäin. Venäläisautot ajavat aina hitusen nopeusrajoitusten alapuolella, ja varsin rauhallisesti ja vakaasti. Myös rekat. Rekkajonot tien varressa ovat joskus hurjia, mutta siitä on niitä rekkoja turha syyttää.

  Ainakaan Imatralla ei näe venäläisiä työntekijöitä vaan pelkästään suomalaisia. Olen sitäkin ihmetellyt, miksei kassahenkilöille opeteta edes muutamia venäjänkieleisiä lauseita. Kun suomalainen menee Viipuriin tai Svetogorskiin, onnistuu kaupankäynti suomeksi.

  Minusta turismiin kannattaisi panostaa, sillä mielestäni laajamaittaista tämä ei vielä lähimainkaan ole. Imatrakin lepää melkein pelkän paperiteollisuuden varassa, ja kuten olemme huomanneet, ei paperiteollisuus ole järin vakaa ala tulevaisuutta ajatellen.

  Oletettavasti esim. viisumipakon mahdollinen poistuminen tulisi aiheuttamaan paljon ongelmiakin, joten ymmärrän kyllä myös sen, ettei turismi ole pelkästään yltiöpositiivinen asia.

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.