keskiviikko 2. toukokuuta 2012

Ärsyttäviä tyyppejä


Viime syksynä meidän pihaamme ilmestyivät inhottavat hyttysen näköiset ötökät, jotka parveilivat tuhatpäisinä laumoina ulko-ovellamme ja saunassamme. Ne tulivat niin myöhään syksyllä, että siinä vaiheessa kaikkien hyönteisten olisi jo pitänyt vaipua ikiuneen.


Hyttysistä poiketen nämä tyypit ovat aivan äänettömiä, eivätkä käy ihmisten kimppuun. Ne vain tohisevat hirmuisena pilvenä paikallaan. Kuvittelin talven hoitelevan ne hengettömiksi ja pitkin talvea niiden raatoja löytyikin valtavia määriä saunan lattioilta ja vesipadasta.

Mutta nyt, kun kevät tuli, tulivat myös nämä vihoviimeiset öttiäiset. Kun pahaa aavistamatta avaamme minkä tahansa ulkorakennuksen oven, silmillemme pölähtää lukematon määrä näitä hyönteisiä. Ne mokomat ovat onnistuneet talvehtimaan huussimme ja öljykojumme suojissa.


Mitä ne ovat? Mistä ne tulivat? Aikovatko ne häipyä ollenkaan? Joudummeko me sietämään niitä aina?

Tietääkö kukaan teistä?

13 kommenttia:

Annina kirjoitti...

En tiedä mitä nuo on mutta lukaisin googlesta että hyttysten heimoon kuuluu 3 alaheimoa ja 41 sukua... Munat talvehtii, että kaipa ne edelliset sitten ehtivät munimaan ja nyt ovat ilonanne taas...

Annina kirjoitti...

Innostuin tutkimaan lisää :D Lintuhyttynen on äänetön/lähes äänetön. On myös tavallista hyttystä pienempi.

maiju kirjoitti...

Sama ilmiö Männiköllä, Aitta ja wc:t olivat aivan mattomaisena kasana lattialla. Siivotessani ensin lakaisin, mokomat elivät ja lentelivät. Lopuksi piti imuroida aitan patjojen välistä, Naapurissa sama juttu, olemme ihmetelleet tätä ilmiötä. t. maiju

Liisa T. kirjoitti...

En tiedä mitä nuo ovat, mutta näin niitä itsekin tänään. Olin menossa ovikelloa soittamaan yhden talon edustalla, kun yhtäkkiä pääni oli tuollaisen lauman keskellä. Parvia näkyi kaksi, rivitalon varjoisammalla puolella. Ällöä.

Thilda kirjoitti...

Yöh! En tiedä niistä enempää, mutta omakohtaisestikin olen mokomiin törmännyt. Tai ne minuun, jos tarkkoja ollaan. Eivät kyllä ole talvehtineet meidän puukasassa, vaikka siitä pöllähtelivätkin, sillä kasa ehti olla maassa vain muutaman päivän, ennenkuin pinosin ne. Joten taitavat vain etsiä kaikenlaisia soveliaita paikkoja hengaamiseensa. Onneksi ovat vain ärsyttäviä eivätkä esim verenimijöitä! :)

Helinä kirjoitti...

"Naapurituolista" kuului ettei mene vannomaan mutta vois näyttää surviaissääskeltä!:) Sen enempää en osaakkaan niistä kertoa kun mies vaan tokas että googleta *heh*. Toivottavasti pääsette niistä eroon, etteköhän!!!:)

Susanna kirjoitti...

No minähän heti guuglasin lintuhyttyset ja surviaiset. Taitaa olla lintuhyttysestä kyse, kun noita sivuja enemmän luen. Normaalia pienempi. Laumoina. Tylppä perskärki. Talvehtii aikuisena. Pistää öisin (siksi ne eivät ole meitä pistelleet, kun me liikumme niitä päivisin häiritsemässä.) Viihtyy sisätiloissa.

Meillä oli viime kesänä sellainen iso lasten uima-allas pihalla, jonne keräsin sadevettä talteen kasteluvedeksi. Siihen kertyi ihan kamala määrä hyttysen toukkia ja allas tyhjennettiin syksyllä. Sieltä ne syksyn tyypit ovat sitten ehkä ilmaantuneet. Muilla hyttysillä näköjään munat talvehtivat, ja se ei sovi tähän allasteoriaan, koska allas ei ollut siinä yhtään talvea. Mutta lintuhyttyset talvehtivat aikuisina. Mokomat.

Eli ihan minun oma mokani! Olipa typerää säilöä vettä pihalla.

Kirsi kirjoitti...

Eli jos oletetaan, että ovat lintuhyttysiä ja lisääntyivät hyvin tuon altaan takia, niin pääset niistä (ainakan suurimmasta osasta) eroon :). Surviassääskiä näkyy täällä paljon, onneksi vain hengailevat parvissaan, eivätkä pistä.

Susanna kirjoitti...

Minä aion nyt myrkyttää kaikki ulkorakennukset ja pitää huolta siitä, että missään ei seiso yhtään tippaa vettä niiden munimisaltaaksi.

Ankkurinappis kirjoitti...

Meillä on noita myös, luulen että ovat syksyn ja kevään riesa ja kesähelteillä häipyvät jonnekin metsään. Ainakaan viime kesänä niitä ei enää pihassa näkynyt.

Hih, mulle selvisi muutama vuosi sitten, että ne sadevesitynnyrissä uivat siimahännät eivät olekaan mitään "kivoja" toukkia vaan hyttysiä. Me laitettiin itikkaverkkoa tynnyrin päälle, sadevesi säilyi, mut hyttyset eivät päässeet munimaan.

Susanna kirjoitti...

Meillä ei ollut näitä ollenkaan viime keväänä. Se vaan vahvistaa sitä teoriaa, että minun uima-allaskeksintöni oli syyllinen niiden tuloon.

Verkko tynnyreiden päälle on hyvä idea! Täytyy sitä kokeilla tuon meidän saunan pihakylpyammeen kanssa.

elinap kirjoitti...

Hurja hyttyslauma! Mutta entä jos ne läsnäolollaan houkuttelisivat lähipuihin lisää lintuja ja muita hyönteissyöjiä.. Että, jos niistä voisi olla iloakin?

Susanna kirjoitti...

Onpa kaunis ajattelutapa! Minä vaan ajattelin surkeana niitä linnunpoikasia, joiden verta nämä inhottavat lintuhyttyset vaanivat.