tiistai 8. toukokuuta 2012

Aarteita takavuosilta


Meidän pihassamme on aitta/makasiini/eläinsuoja/puuliiteri... mikä nyt onkaan, jossa on kiva vinttikerros. Kun ensimmäisen kerran kiipesin nuo jyrkät ja kapeat portaat ylös, näin heti, että vintille kuuluu teinityttö haaveilemaan ja kirjeitä tai päiväkirjaansa kirjoittelemaan.


Koska meillä ei ole omasta takaa teinityttöjä, toivoin siskontyttöni muutaman vuoden kuluttua olevan se teini, joka aitan vintiltä löytää itselleen salaisen, rauhallisen kesäsopen.

Ehkä olen lukenut liikaa tyttökirjoja nuoruudessani?


Viime kesänä tapasimme ihanan rouvan, joka on asunut täällä 1930-40-luvuilla. Hän sitten meille kertoi, miten nuorena tyttönä vietti öitään tuolla vintillä. Sinne oli hyvä hipsiä yön tunteina tanssilavalta tullessa, ilman että tarvitsi herättää nukkuvia vanhempia.

Minä hykertelin mielessäni. Ihan niinkuin olin kuvitellutkin.


Tänään aloin vähän siivota vinttiä. Se ei ole miellyttävä tehtävä, sillä siellä on kuollut orava ja hiirenraato aivan näkyvillä, ja voin vain kuvitella, mitä siellä sitten on vielä näkymättömissä.

Sain kuitenkin uutta puhtia ja raatopelot pois mielestäni, kun käteeni osui ensimmäinen päivän hienoista löydöistä.


Löysin seinään piilotetun kesken jääneen, lähettämättömän kirjeen vuodelta 1956 ja sen keralla nostalgisia valokuvia. Kun jatkoin kaivelua, löysin runon, jonka on kirjoittanut Irma. Löysin 60-luvulle päivättyjä piirustuksia hedelmäasetelmista.  Löysin vanhan tupakka-askin, jota en osaa ajoittaa. Löysin myös poikamaisia asioita, kuten muovisen leikkisotilaan ja militaristissävytteisen piirroksen, jota hiiret olivat nakerrelleet.


Vintti on selvästi ollut vuosikymmen toisensa perään teini-ikäisten ja lasten lempipaikka. Eivät ne tyttökirjat ihan tuulesta temmattuja olekaan.


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

PS. Kiitos Heatherille, joka jaksoi kaivaa tietoa Fennia-tupakasta. Löytämäni rasian mukaista tupakkaa on valmistettu Pietarsaaressa ainakin vuosina 1926-42. Tästä linkistä voitte ihailla lisää suomalaista tupakka-askitaidetta.

18 kommenttia:

Edla kirjoitti...

Mukavia löytöjä ja kiva postaus :)

Saila kirjoitti...

No sehän on ihan selvästi seikkailuvintti!

Anonyymi kirjoitti...

Hei!
Tiedä vaikka siellä olisi enoni kuvia ja juttuja , Eino ja Simo ehkä Väinökin. Entisiä rautatieläisiä. Immolasta kuulin niin usein.
Jos löydät niin säästä.

Susanna kirjoitti...

Hei anonyymi, olisi kiva kuulla Einosta, Simosta ja Väinöstä lisää. Milloin he ovat täällä asuneet? Laita vaikka sähköpostia minulle.

Nonna kirjoitti...

Etkä edes kuvaillut raatoja tällä kertaa... =)

emilianna kirjoitti...

tuo vintti kuulostaa aivan sellaiselta johon itse lukittuisin tuntikausiksi päiviksi. nuista kirjeistä ja kuvista tuli itsellekin nostalginen olo, ihana kun jaoit ne! :)

Soja kirjoitti...

Ihanaa!!! Oih, ihan tuli nuoruus mieleen :)

Susanna kirjoitti...

Eipä kestä, Unilaulu. Mukavaa, että aarteet tekivät sinutkin hyvälle mielelle.

Nonna, kuvasin minä, mutta olin huomaavainen ja lähetin kuvat vain salaa sähköpostilla sille ainoalle ihmiselle, jonka tiedän haluavan katsella raatoja. Ettei tule traumoja blogilukijoille.
;-)

Mira kirjoitti...

ihania löytöjä!

Norppa kirjoitti...

Jokaisella pitäisi olla tyttökirjojen vintti minne kiivetä sateisena kesäpäivänä lukemaan. Itseasiassa luulen, että juuri nuo kirjat ovat osaltaan vaikuttaneet päätymiseeni rintamamiestalon yläkertaan.. :)

Lievestuore As. kirjoitti...

Todella kivoja löytöjä, nuo valokuvat on harvinaista herkkua :)

KAISU kirjoitti...

Ihania löytöjä, oikeita aarteita :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei Susanna!

Keräsit Kinder-Barbapapahahmoja. Onko teillä tallella vielä ylimääräisiä? Meiltä puuttuvat oranssi barbatipu ja vaaleanpunainen barbapapa. Löytyykö? Sopivaa korvausta vastaan tottakai. Jos olet kiinnostunut, niin kerro. Laitan tarvittaessa sähköpostia.

Terveisin: Hoo

Anonyymi kirjoitti...

Voi, ihania löytöjä! Mielenkiintoinen paikka!!!!!

Susanna kirjoitti...

Hei Hoo, ainakin sellainen oranssi tyttö löytyy. Kyselen Sulolta, haluaako hän lahjoittaa ne sinulle.

Helinä kirjoitti...

Ihana vintti, ilman niitä raatoja. ;) Tuonne saattaisi unohtua tuntikausiksi istuskelemaan ja ihmettelemään!!:)

Anonyymi kirjoitti...

Hei Susanna!

Kiitos viestistäsi. Jään odottelemaan Sulon mielipidettä Barbapapa-asiasta. Sinä olet niin ahkera bloggaaja, että täällä pitänee poiketa jatkossa useammin lukemassa :).

Terveisin: Hoo

Susanna kirjoitti...

Sulo luopuu barboistaan ihan mielellään. Jos laittaisit sähköpostia susannantyohuone(at)gmail.com, niin pannaan tulemaan.