keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Istutustauko


Pihan istutusten miettiminen on ollut mukavaa ja minun haluni saada lisää kasveja on kasvanut sitä mukaa, mitä enemmän olen multaa tonkinut. Mutta kuten jo aikaisemmin olen maininnut, kukkien ja hyötykasvien kastelu on jokseenkin ikävä juttu, sillä olemme joutuneet käyttämään vesijohtovettä.

Toukokuussa on tähän mennessä satanut vettä tasan kahtena yönä, joten sadevettä ei ole kertynyt mitenkään huomattavasti varastoon.

Meillä on tontilla vanha kaivo, mutta veden saaminen sieltä ylös vaatii ponnisteluja ja keskittymistä, ja siksi asia on jäänyt hoitamatta. Kaivo on 25 metriä syvä ja sen päälle on laitettu tuskaisen painava betonilaatta. Olemme miettineet eri vaihtoehtoja. Tavallinen, halpa pumppu ei kaivon syvyyden vuoksi riitä. Pitäisi olla uppopumppu. Mutta sellainen on liian kallis. Pumpun hinnallahan me lorottaisimme vesijohtovettäkin satoja kuutioita. Sitäpaitsi sähköllä toimiva pumppu vaatisi paitsi 60 metriä letkua, myös 60 metriä sähköjohtoa.

Sähköpumpulle mainio vaihtoehto olisi sellainen ihana, käsivoimalla toimiva pumpattava pumppu (klik), mutta kun rahaa on mennyt meillä viime aikoina pihaan ihan hirveästi, niin sellaistakaan emme meinaisi nyt raaskiakaan harkita.

Voisihan kaivosta nostaa vettä ämpärilläkin, mutta siihen tarvittaisiin vinssi. Sellaisen rakentamista Sulo on jo pitkään pohdiskellut, mutta toistaiseksi asia on pysynyt vain ajatusten tasolla.


Mutta meillä taisi eilisellä kaatopaikkareissulla olla joku remonttienkeli matkassa, sillä Sulo aivan kirjaimellisesti kompastui siellä vanhaan vinssiin! Eipä sen kotiin tuomisesta ainakaan haittaa voisi olla, me päättelimme ja nostimme vinssin lavalle rottinkisohvan kaveriksi.

Kaivohommat siis etenivät ajatuksissa jo askeleen verran eteenpäin!


Mutta niin kauan, kuin kaivon vesi on mysteeri, pidän minä puutarhan laajentamisen poissa mielestäni. Nyt saa toistaiseksi riittää. Viimeisimmät saapujat ovat olleet anopin tuomat tomaatit ja Sojan antamat tarha-alpit.

Tämän piirroksen avulla voin yrittää selventää pihamme nykytilaa. Talon vasemmalla puolella on kesäkeittiö ja grilli. Sen alueen minä rajasin tarha-alpeilla ja lisäksi sinne tulee syksymmällä kärhöjä, jotka saan äitini pihasta. Kärhöille laitan kevyen risuaidan tueksi. Jos ne kasvavat hyvin, kesäkeittiön alueesta tulee mukavasti oma pikkupiha. Aita sulkee silmistämme pois ainaisen polttopuusavotan.

Talon ulko-oven vieressä kasvavat perennat ja pensashanhikit omassa penkissään. Orvokkeja istutin kuistin toiselle puolelle peittämään viemärikaivon kantta. Talon seinustalla oleva kukkapenkki on edellisen asukkaan laittama, enkä minä tiedä siinä kasvavien kukkien nimiä. Mutta kyllä siinä ainakin viime kesänä kukki monta kaunista kukkasta.

Talon edustan oikeanpuoleinen osa tullaan omistamaan hedelmäpuille. Ne antavat meille suojaa ohikulkijoiden katseilta, sillä kuvan oikealla puolla menee tie ja paikallisten suosima lenkkipolku. Nyt siinä on jo kaksi omppupuun poikasta sekä yksi kirsikkapuun alku. Äidiltä haen sitten syksyllä vielä toisen kirsikan sekä yhden luumun. Vasta syksyllä sen takia, että nyt tuossa tököttävät mansikkalaatikot, jotka haluan kokonaan pois talon läheltä. Syksyllä marja-ajan jälkeen minä siirrän mansikat kuvan ulkopuolelle jäävälle alueelle, lähelle sitä kaivoa.

6 kommenttia:

Inka kirjoitti...

Oi, tuollainen perinteinen käsin pumpattava pumppu olisi ihanuus meillekin :) Mistähän sellaisia saisi, oletko ehtinyt selvittää?

Myös vinssi kuulostaa mainiolta ratkaisulta nyt kun teillä on vinssikin!

Koivurinteen rouva kirjoitti...

Nythän voisit samalla kun puutarhaa mietiskelet, käydä hakemassa aiheeseen sopivan haasteen blogistani. ;)

Mirkka M kirjoitti...

Terse! Perinteisellä käsipumpulla saa nostettua vettä vain 7-8 metriä syvästä kaivosta.

Susanna kirjoitti...

Inka, en ole keksinyt, mistä niitä saisi ostaa. On hankala guuglata, kun ei tiedä oikeaa nimitystä pumpulle. Löydän vain kuvapankkien kuvia.

Mutta jos Mirkan 7-8 metriä pitää paikkansa, niin me saamme unohtaa sen idean.

No minähän haen, kiitos, Koivurinteen rouva!

Hanna - Päivölänpaiste kirjoitti...

Sama vika rahikaisella! Tyyristä on tuo puutarhurointi.. Itse päätin samoin ja nyt kaikki energia ja roposet suunnataan julkisivun entraamiseen ja muuhun remppaan :)

Hanna - Päivölänpaiste kirjoitti...

Niin ja meillä on tuollainen käsipumpattava vehje kaivolla, vähän heiluu ja huojuu mutta todella kirkas vesi tulee. Sitä olen kasvimaalle kantanut ja jopa saunalle.