keskiviikko 2. maaliskuuta 2011

Vessa ja vespa


Näin kauniina päivänä piti keksiä jotakin tekemistä ulkona; jotakin muuta kuin ainaista polttopuiden kirvestämistä. Niinpä lapioin polun huussille ja rupesin siivoushommiin.

Ryönän alta kuoriutuikin esiin mitä sievin ulkohuone. Minä olin etukäteen suunnitellut maalaavani sen valkoiseksi tai siniseksi, mutta nyt kun katselin vessaa tällaisena paljaana, rehellisenä omana itsenään, en enää halunnutkaan tarttua pensseliin. Huussissamme on hyvin kaunis lattia, ja vaikka seinät ovatkin vain raakalautaa, ne ovat juuri sellaiset, kuin huussissa on oltava. Eikö olisi synti mennä maalaamaan ulkovessan aidoin henki piiloon?

Olen jo viime kesänä ostanut halpismarketista vesiastian, vaikken ollut koko ulkovessaa silloin vielä nähnytkään. Nyt se ei minusta sovi ollenkaan tyyliltään tähän karuun vessaan. Taidan ostaa purkin spraymaalia ja suihkaista sen yksiväriseksi. Emalivati sopi tismalleen toiseen pöntön reikään ja toivoisin voivani jättääkin sen siihen. Voikohan emalivadin maalata? Kermanvalkoista pitäisi olla.

Vessassa oli vanha vanerinen laatikko, jonka kyljessä lukee R.S. pesula. Mikä kumman RS? Aion jättää laatikon paikalleen, sinne on hyvä mättää kuivikkeet. Käymäläseura Huussin sivuilla on ohjeet omatekoiselle ulkovessaratkaisulle, jonka pitäisi olla hajuton. Koska minä olin meistä kahdesta se, joka halusin meille ulkovessan, joudun minä myös ihan itse opettelemaan huussin hoidon ja jätteiden käsittelyn. Yäk. Mutta naisen on tehtävä, mitä naisen on tehtävä.

WC-paperille löysin myös ihanan telineen. Ruosteinen häkkyrä oli täällä meidän muuttaessamme, kiinni seinässä ulko-oven vieressä. Voisin kuvitella, että se on kukkaruukkuteline. Nyt siitä tulee vessapaperiteline.

Olin toivonut löytäväni huussin sotkujen seasta aarteita, mutta ainoa sellaiseksi luettava taisi olla vanha Fazerin juliste.

En kuitenkaan aio ripustaa Fazerin karkkeja vessamme seinälle, sillä se paikka on varattu Audrey Hepburnille.

17 kommenttia:

morso kirjoitti...

Hei. Jos huussia ei käytä talvella (kuka siellä pakkasella kestää kykkiäkään), niin tyhjentäminen kannattaa tehdä keväällä kun se on sulanut, mutta aktiivinen käyttökausi ei ole vielä alkanut. Silloin se on maatuneimmillaan ja hajuttomimmillaan. Kokemusta on, miehen suvun huussia lapion tyhjäksi vuosikaudet. Nyt saa mun puolestani tulla vaikka täyteen, säälin omaa selkääni. (tyhjennysaukko on kaikkien ergonomiasääntöjen vastainen)

Kuten totesit, naisen on tehtävä, mitä naisen on tehtävä. Miehet ei tohon hommaan kykene. :P

Rouva Kukko kirjoitti...

Mä mietinki hetken, että missä tässä on se vespa. Hieno juliste, molemmat! Ja Andrey on tosi ihana.
Hyvä oivallus tuo vati toiseen vessan reikään. On hyvä kun voi pestä sisällä kädet, ei tarvi kesälläkän kastua ulkosalla.
Ja minusta on aina hyvä jos osaa jättää jotain alkuperäiselle pinnalle. Vanhat, patinoituneet laudat kuten nuo, näyttää hyvältä.

Anonyymi kirjoitti...

Moi
Tuosta RS pesulasta tuli mieleen heti Rauhan sairaalan pesula, tiedä, voihan se olla joku muukin, mutta Joutsenon Rauhassahan toimi muinoin suuri kolossaalinen mielisairaalamiljöö, jossa oli kyllä pesulakin, siellä käytettiin kaikessa lyhennettä RS...Meillekkin on eksynyt sieltä muutama merkattu tavara, samoilla kirjamilla merkattu ja tiedän niiden olevan sieltä.

Susanna kirjoitti...

Sehän tosiaan voisi olla Rauhasta! Ei täältä sinne kovin pitkä matka ole. Sääli, että Rauhan mielisairaalamuseo on siirretty kylpylämaailman tieltä pois, minä en ehtinyt siihen edes tutustua. :-(

Morso, kiitos vinkistä! En usko, että meidän huussia niin ahkerasti tullaan käyttämään, etteikö yksi keväinen tyhjennyskerta vuodessa riittäisi! Tyhjennysaukko on meilläkin aika onneton. En vielä jaksanut kaivaa polkua sille puolelle.

Rouva Kukko, sain Audrey-julisteen kerran Sulolta tuliaisiksi. Audrey on kyllä sietämättömän kaunis.

Saila kirjoitti...

Audrey Hepburn huussissa :-D Raakalauta on tuolleen vähän ikääntyneenä, ja muutenkin, kaunista. Onkin sääli peittää materiaalin omaa luonteikasta pintaa. Minä miettisin kahteen kertaan myös emalivadin maalaamista, maali ei kumminkaan kestä niin hyvin kuin emali ja sitä ei toisaalta saa silti millään hyvin pois jos haluaa. Vati näyttää olevan kaunis!
Huussin tyhjennys ei ole ollenkaan kamalaa, niin kuin ylläkin todetaan, sillä jos sen voi tyhjentää harvoin, ei hajua juuri ole - käymäläjäte hajoaa jo puolessa vuodessa melkein mullaksi.

Inka kirjoitti...

Rauhan sairaalan pesulaa tulin miekin ehdottamaan.
On kyllä hyvän näkönen tuo raakalankkuseinä! Ja ei hullumppi löytö tuo julistekaan :)

Aseman laidalla kirjoitti...

Älä ihmeessä maalaa, mitä sitä muutamasta kärpäsestä (jotka kylläkään ei sinisestä välitä). Mutta kun ei ole jatkuvassa käytössä, anna olla noin.
Tosi kiva idea tuo vessapaperitelineeksi suunniteltu "häkkyrä".

Anonyymi kirjoitti...

Raakalautaseinät ovat just passelit!
Rauhan Sairaalan pesulaa tarkoittaa tuo merkintä, sieltä on laatikko peräisin. Meillä on kotona samanmoinen. :)

Katja kirjoitti...

Minäkin jättäisin huussin juuri tuollaiseksi! Emalivatiakaan en raaskisi maalata vana etsisin kerman värisen tilalle.

Susanna kirjoitti...

Minusta on erityisen ihana asia, että meillä on Rauhan sairaalan jäämistöä! Teininä luulin, että "mennä rauhaan" tarkoittaa yleisesti ottaen mielisairaalaan joutumista. Vasta täällä olen tajunnut, että se on vain se yksi mielisairaala, Rauhan sairaala, ja minunkin yläasteeni sijaitsi Rauhan vaikutuspiirissä. Teineillä kun oli tapana uhkailla rauhaan joutumisella...

En minäkään muuten usko, että kärpäset olisivat sinisestä väristä moksiskaan. Olen kyllä käynyt asioimassa sinisissä vessoissa, joissa on kärpäsiä.

Sari kirjoitti...

Kyllä! Se olisi syntiä! Ihan kaikkea ei tosiaan tarvitse maalata, on myös muita hyviä pintakäsittelyvaihtoehtoja.. :) Tai käsittelemättä jättämisiä!

PikkuBertta kirjoitti...

Huussi on ihana just tuollaisena...älä ihmeessä maalaa...menee vanha fiilis pilalle.

Anniini kirjoitti...

Älä malaa, hieno tunnelma.

Voiskin imuroida itselleen inspiksen siivota taas meidän vastaava. Meillä on ihan jatkuvassa käytössä kun vaan on hiukan lämpöä =).

Hussi ei haise kesällä käyttöaikanakaan, kun käytät runsaasti kuiviketta ja sen kannattaa olla hyväää =). Itse ostan biolanin (saako mainostaa?) huussi ja kompostikuiviketta eikä koskaan oo meiän huussi haissut. Jos alkaa haju tuntumaan, reilummin kuiviketta. Joskus pihistelen ja sekoitan tuota halvempiin kuivikkeisiin. Kaikki kemialliset "hajunpoistajat" ja huonot kuivikkeet kyllä haisee.

Susanna kirjoitti...

En, en, en maalaa. :-)

Saa mainostaa, olen kiitollinen kaikista neuvoista.

Liisa kirjoitti...

Tuollaiseksi minäkin huuskan jättäisin. Siinä mun himoitsemassa talossakin on ulkohuussi tallella ja tulee pysymäänkin, jos se musta vaan on kiinni. Onhan se aivan loistava, jos vaikka sisävessa on rempan takia pois käytöstä. Ja mikäs siellä on kauniina kesäpäivänä istuskellessa :)

Toi Fazerin juliste on aivan ihana!

Susanna kirjoitti...

Kyllä tuli vanhassa kodissakin ulkovessaa ikävä, kun kaupungin vesijohdoissa oli vuoto jossakin, ja me olimme ilman vettä kolme päivää. Vanhassa vara parempi.

Rouva Kukko kirjoitti...

Sitä piti vielä sanoman, että meillä on tällä hetkellä käytössä ulkovessa, kierrättävä kompostikäymälä, remontti pakottaa olemaan ilman sisävessaa. Ja kyllä sitä pelkällä ulkovessallakin pärjää, mielestäni se on vain tahto ja asenne kysymys loppujen lopuks. Tosin on mullakin ollut asenne hukassa kun oli pakkasta yli -25 ja vessaan pakko käydä. Eipähän tule istuttua turhaan ;)

Meille piti tulla myös sisälle kompostikäymälä, mutta siihenkin lopulta muuttui asenne eli tulee vesivessa. Mutta ulos jää vessa, ja sitä käytetään kesät talvet.

Ja vinkiksi, jos hommaatte erottelevan käymälän, ne ei haise. Eli se on virtsa, mikä saa vessan haisemaan, pelkkä uloste karikkeen joukossa ei haise. Jos teillä on iso tila reikien alla, voitte tehdä vaikka miten hienon erottelevan systeemin!