perjantai 28. maaliskuuta 2014

Tee se itse: sammutuspeitteen huppu


Pari teistä toivoi rautalankaohjetta sammutuspeitehuppuun. Meinasin piirtää ohjeet, mutta totesin sen liian hankalaksi, joten päädyin valokuvaamaan.

Tarvitset palan kangasta, sakset, viivottimen, silitysraudan, ompelukoneen ja lankaa. Olen laittanut verkkokauppaani maatuskakangasta myyntiin myös paloina, jos haluat käyttää huppuusi juuri Susannan Työhuoneen kangasta, mutta et halua ostaa sitä ihan tarpeettoman paljon.


Aseta kangas pöydälle oikea puoli ylöspäin ja laita sammutuspeitto sen päälle niin, että maatuskarivistö jää oikealle kohdalle eli täsmälleen peitteen alle.


Kiedo kangas peitteen ympärille napakasti ja kiinnitä nuppineuloilla. Katso, että sauma tulee lähelle toista reunaa, eikä keskelle.


Vedä sammutuspeite pois kankaan sisältä. Voit piirtää suoran viivan nuppineulojen osoittamaan paikkaan helpottamaan ompelua.


 Ompele sauma suoralla tikillä ja leikkaa ylimääräinen reuna pois.


Silitä sauma auki.


Piirrä ja leikkaa sammutuspeitteen yläreuna sen muotoiseksi, kuin alkuperäinen huppu on.


 Merkkaa ripustusreijän paikka rastilla ja leikkaa siihen viillot.


Käännä viillon liepeet nurjalle puolelle. Käytä apuna silitysrautaa.  Syntyy neliönmuotoinen aukko.


Ompele aukon ympärille tikkaukset, jolloin liepeet kiinnittyvät nurjalle puolelle. Tee sama homma sekä hupun etu- että takapuolelle. Tässä tehdään siis kaksi samanlaista aukkoa samalle kohdalle huppua.


Ompele sitten yläreunan sauma kiinni.


Käännä hupun alareunasta pari senttiä silitysraudan avulla nurjalle, käännä huppu oikein päin ja ompele alareunan käänne kiinni. Minä tykkään käyttää siksakkia, mutta se ei ole välttämätöntä.


Silitä huppu ja vedä se sammutuspeitteen päälle.


Sitten vaan ripustelet sievän sammutuspeitteesi seinälle helposti siepattavaksi.


21 kommenttia:

Maija kirjoitti...

On toi komiampi ko se mun "piilottele sammutuspeitettä patalapun takana" -systeemini. :-D

Saila kirjoitti...

Kiitos ohjeesta! Tuo onkin aivan ihana. Vihdoinkin voisin ripustaa sammutuspeitteen seinälle, missähän kaapissa sekin luuraa...
Mustikin tuli tarkastelemaan ohjetta ja aukaisi kuvan kohdasta alakäänteen silittäminen oikein erikseen. Se lienee tarkkuutta vaativa työvaihe.

E kirjoitti...

Kivalta näyttää! Kiitti ohjeesta. Tulen kurkkimaan sitä, kunhan saan aikaiseksi ommella itsekin :) Omat silmät ovat jo sokeutuneet rumalle punaiselle pussukalle (ei sillä ettäkö punainen olisi ruma, mutta se pussukka), mutta nyt muistin taas, että tuossahan se keskellä eteistä tuijottaa minua.

Doris kirjoitti...

Ja nyt ostoksille!
Kiitos (:

Unknown kirjoitti...

Mie niin ompelen tännää! Tai ainakii viikonloppuna :) Kiitos ohjeesta!!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos selkeistä ohjeista kuvineen :)! En ole hyvä käsitöissä mutta ohjeesi avulla voisin uskaltaa kokeilla... :D
- Päivi -

Hanne Valkoinenleinikki-blogi kirjoitti...

Tuo on kaunis!
Kyllä noilla ohjeilla ompelee tumpelompikin, kiitos!

Susanna kirjoitti...

Pyydä sitten mustilta konsultaatiota kun pääset siihen kääntämiskohtaan. :D

Unknown kirjoitti...

Pitäisiköhän kaivella meidänkin sammutuspeitto jostain jemmasta (siellähän siitä muuten apua onkin...) ja tarttua toimeen :)

Villakalsarininja kirjoitti...

Toi turkoosi on kyllä syötävän ihana! Tuliskohan siitä kiva pöytäliina... Tai verho!

Ps. Pöllöt vilahtaa mun blogissa... ;)
http://mantyla.blogspot.fi/2014/03/aurinkoa-dinoja-ja-vareja.html

Susanna kirjoitti...Pöytäliinaksi on liian ohutta, verhoiksi passaa. :)

Ani kirjoitti...

Mutta möh, miksei verkosta voi tilata vain tuota kangaspalaa? Ei minulla muuta tilattavaa sieltä olisi, mutta tuollaisen hupun haluaisin ( yrittää ) tehdä :(

Susanna kirjoitti...

Niin, se 15 euron minimitilaussumma johtuu siitä, että minun tarvitsee elää tällä hommalla. Jos lähetteleisin parin euron tilauksia, menisi postikuluihin ja tilausten käsittelyyn niin paljon aikaa, ettei se kannattaisi. Olen pahoillani, ettet löydä kaupasta muuta kiinnostavaa.

Susanna kirjoitti...

Tein aika ison muutoksen nyt kauppaani. Minimitilaussummaa ei ole, mutta sen sijaan laitoin postikulut vastamaan paremmin todellisuutta. Nyt sen yhden palan voi tilata, hinta on 7 euroa. Lisäksi tulee postikuluja 2 euroa.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos selkeästä ohjeesta. Tiedätkö mistä voisi ostaa tuollaisen silitysalustan..?

Susanna kirjoitti...

Se ei ole silitysalusta, vaan leikkuualusta. Kuva on pelkkää huijausta, sillä rauta ei ole edes kuuma. :) Jos tuon päällä alkaa silittää, tulee pahaa jälkeä.

Omani taisin osataa Ompelijan maailmasta Tampereelta.

Anonyymi kirjoitti...

Onpa ihana idea. Itse kyllä olen niin tumpelo, etten saisi tuollaista aikaiseksi. Täytyy siis odotella, jospa näitäkin ihanuuksia tuli myyntiin tuonne nettipuotisi puolelle, vink vink ;)

t. Janita

Ixu kirjoitti...

Leikkasin tänään eilen saapuneen turkoosin maatuskapuuvillan jo omaan sammutuspeitteeseen sopivaksi. Huomenna omalle työhuoneelle ompelemaan :-) Ihanaa! Vielä kun keksisi että kaksi vaiko kolme maatuskaa kappaan päällekkäin, kaksi vissiinkin vain...

Susanna kirjoitti...

Ei tule tulemaan. Sammtuspeitteet ovat niin erimuotoisia - ja kokoisia, etten voi tehdä näitä valmiiksi myyntiin. Pitäisi myydä peitteen kanssa, kuten minulla oli joskus muinoin, mutta sitten tulee kovin kalliiksi.

Susanna kirjoitti...

Mainiota! Mukavia ompelehtimishetkiä! <3

Unknown kirjoitti...

Sattuipa sopivasti! Olen ollut aikeissa ostaa sammutuspeitteen, mutta ajatus kirkkaanpunaisesta paketista seinällä ei ole oikein houkutellut. Kiitokset sinulle hyvästä ohjeesta selkeine kuvineen!