tiistai 3. heinäkuuta 2012

Ikkunastressiä pukkaa


Olen ollut niin sidottu muihin hommiin viime ajat, että blogi on jäänyt aivan hunningolle. Ja voitte kuulkaa uskoa, että minulla on ollut ikävä! Bloggaamisesta on tullut minulle tosi tärkeä harrastus. Uuden (=käytetyn) iPhoneni ansiosta olen sentään lukenut teidän muiden blogit ajallaan, sillä pystyn nyt lueskelemaan niitä vaikka pihalla tai autossa tai missä vaan. Kommentoiminen sen sijaan moisella virtuaalisella nanonäppiksellä on sen verran rasittavaa, että olen ollut hyvin hiljainen lukija.

Mutta nyt uhraan hetken tästä kauniista, lämpöisestä, aurinkoisesta illasta ikkunanpokapostaukselle siitä huolimatta, että keskittymiskykyni on tiessään ja ajatukseni harhailevat.


Osa meidän talon ikkunanpokista kaipaa puuosakorjauksia. Se on ammattipuusepän työtä, mutta me joudumme sitä ennen tekemään oman hommamme pokien kanssa. Ensin olemme poistaneet kaikki metalliosat. Ruosteenpoistosta tulee juttua joskus myöhemmin, mutta maalinpoistosta kerroinkin jo edellisessä postauksessa.


Sitten olemme olleet poistavinamme ikkunalasit. Tästä lisää myöhemmin; kirjoitan joskus tulevaisuudessa aiheesta oman postauksensa. Lasit ovat tiukka paikka, eikä harjoitus vielä ole tehnyt meistä mestareita.


Puuosakorjauksia joudutaan tekemään kahdesta syystä. Monet sisäikkunoiden pokat ovat niin väljät, että pelkkä ikkunoiden liimapaperoiminen tai tilkitseminen ei ole riittävä keino talvisen kylmyyden torjumiseen. Joissain ikkunoissa on jopa sentin raot pokan ja karmin välissä. Puuseppä hioo pokista maalit pois ja tekee uudesta puusta lisäyksiä tarvittaviin kohtiin. Todellisuudessa pokat ovat hyvinkin suorakulmaisia, ja suurin vääristymä on karmeissa, mutta puusepän mukaan korjaus on järkevämpää tehdä näin. Me uskomme ammattilaisen puhetta.


Muutama ulkopuolisista ikkunanpokista on kärsinyt säiden armoilla ja puu on haurastunut ja pehmennyt liikaa. Sellaiset kohdat puuseppä korvaa uudella puulla. Näitä on onneksi vain vähän, ja suurimmaksi osaksi pokat ovat todella hienossa kunnossa. Vaurioita on lähinnä siinä alareunan vesitippanokassa (mikä sen oikea nimi on, en jaksa muistaa).

On ollut huikean hienoa nähdä 70 vuotta vanha puu, joka paljastuu maalin alta ja on uskomattoman kovaa ja kaunista. Kyllä sitä ennenvanhaan osattiin valita oikeanlaista tavaraa ikkunoita varten ja kuivattaa puu kunnolla. Kuinkahan monta vuotta nämä nykypuutavarasta tehdyt paikkaukset kestävät? Mahtavatko jaksaa seitsemääkymmentä vuotta?

Nyt minulle on alkanut valjeta ikkunaremontin laajuus. Olin kuvitellut tästä kesästä leppoisaa lomakesää, jonka suurin työ olisi ollut pakollinen polttopuushow. Nyt huomaan, että kesä on puolessavälissä, polttopuita ympäri pihaa ja ikkunaremontti hädin tuskin alussa. Yritän suhtautua rennon letkeästi: onhan meillä vielä ensi kesäkin aikaa! Pelkään silti, että muovit lepattavat ikkuna-aukoissamme vielä ensilumenkin aikaan.

15 kommenttia:

Anna-Mari kirjoitti...

Uh, ikkunaremontti. Meillä korjattiin pahimmat ikkunat jo melkein heti kun taloon muutettiin, ja loput ovat odottaneet inspiraatiota... noin 14 vuotta! Joka vuosi ajatellaan, että no ensi kesänä. Mikähän kesä se mahtaa tapahtua? Jos tekisi vaikka edes yhden ikkunan kesässä, niin sekin olisi jo jotain. Neljälle (tai viidelle) tarttis tehdä jotain.

Katja kirjoitti...

Hehee, saanko tulla lepattavien muovien kerhoon mukaan? Siellä ne lasikuistin aukoissa muovit lepattaa eikä kukaan tee asialle mitään. Ehkä kesälomalla. Ainakin tuossa kuvan korjauksessa näkyy olevan käytetty tiheäsyistä puuta, pitäisi kestää seuraavat 70 vuotta!

Laurakaisa kirjoitti...

Meidän puuseppä halusi pitää vielä yhden viikon lomaa ja se sopi meille kattoremonttiuupumuksesta toipuville enemmän kuin hyvin...

Tuosta lasien irrottamisesta, en muista kommentoinko jo joskus aiemmin mutta sellainen infrapunalämmitin eli Speedheater on hyvä siihen hommaan. Se pehmittää kitin mutta on niin hellävarainen, ettei riko lasia. Kuumailmapuhallin tekee liian pistemäisen lämmön ja lasi saattaa räksähtää rikki. Ainoa ongelma on se, että nuo laitteet on aika kalliita... me saatiin omamme vaihdossa kun yksillä ystävillä oli sellainen ylimääräinen, ja meillä taas ylimääräinen melkein uusi öljypoltin.

No, lepattavien muovien iloiseen kerhoon liitymme mekin heinäkuun lopulla, ensin meillä kunnostetaan onneksi tuplat...

Anonyymi kirjoitti...

Olen poistanut ikkunalasit yksinkertaisesti purkamalla pokat. helpompaa kuin miltä ehkä kuulostaa. Vanhat, törkeän kovat kititkin on helpompi napsia pois, kun lasia ei tarvitse varoa.

-Pöö-

Jasmiina kirjoitti...

Täällä on jo talossa päästy lepattavista muoveista, mutta kaikki pikkuruutuiset ikkunat pitäisi huoltomaalata. Kittejäkin pitäisi paikata. Niitä eivät ole (paljoa) nokkineet linnut, mutta ipanat ovat tehneet sisäpuolelle tuhojaan pehmoiseen pellavakittiin.

Meillä on kyllä muita tekemättömiä töitä vaikka muille jakaa... Näinhän se remppahomma etenee, aina on ensi kesä :)

Susanna kirjoitti...

Anna-Mari, apua - 14 vuotta! Toivoisin, että meillä ei ihan niin monta vuotta vierähtäisi. :-D

Katja, tervetuloa kerhoon! Tai ehkä minä olenkin se, joka liittyy teidän lepatuskerhoonne.

Hanna - Päivölänpaiste kirjoitti...

Onneksi on muitakin ikkunarempan kanssa tuskailevia! :) Itse olen jo kolmatta viikko metsästänyt lasia, jotta saataisiin uusia ruutuja leikattua.. Ja se kun ei ollutkaan ihan niin helppoo kuin miltä tuntui.. lasinleikkaus siis.. :/

Mistä tietää, onko puu liian pehmeää ja halkeilutta, ja milloin se on vielä ihan käyttökelpoista..? Meillä osa ehkä siinä kiikunkaakun..kenties..

Susanna kirjoitti...

Laurakaisa, se speedheater on vähän poissuljettu siksi, että ensinnä sen ostaminen on taloudellinen mahdottomuus ja vuokraaminen taas hankalaa, koska tarvetta on puoleksi tunniksi silloin ja sitten tällöin. Kun näitä tehdään vähän milloin satutaan ehtimään. Märän rätin kanssa puljaaminen auttoi tosi paljon kuumailmapuhaltimeen.

Pöö, tosiaan kuulostaa vaikealta! Minä ihan olen jo miettinytkin, että miten se meidän puuseppä on mahtanut pokat purkaa osiin, kun on ne hienot kulmatkin.

jasmiina, onneksi meillä ei kukaan sentään sisäpuolelta ole kittejä nokkimassa. :-D

Susanna kirjoitti...

Hanna, minä annan pokat puusepälle, joka tietää, onko puu liian pehmoista. Itse en osaa sitä katsoa.

Oletko onnistunut löytämään vanhaa, aaltoilevaa lasia jostain? Me joudumme uusimaan laseja paljon senkin takia, että ne ovat kipsipölyn pilaamia, ja olisi tosi hienoa saada jostain vanhaa lasia tilalle.

Hanna - Päivölänpaiste kirjoitti...

Osa lasista on tavislasia. Muutamalla eurolla olen ostanut pokineen päivineen esim. vanhojen rintamamiestalojen remppaajilta (tori.fi)ja sitten irroitellu lasit irti ja eiku yrittämään leikkaamista. Toiveissa olisi juurikin tuo "vääristävä" lasi, mutta kaikkiin ikkunoihin sitä tuskin jaksaa / ehtii metsästää. Seuraavissa ikkunoissa sitä on tulossa, kunhan ei vaan SÄRKYISI taas itse leikkaamisvaiheessa :/

Juu täytyy parin pokan kohdalla tarkistaa, ovatko korjaamiskunnossa vai meneekö vielä noin.

Hanna - Päivölänpaiste kirjoitti...

esim. tällaisia käyn läpi:

http://www.tori.fi/keski-suomi/Vanhat_ikkunat_20_luku_3475640.htm?ca=2&w=3

Ja sitten vain leikkelemään sopivan kokoisia ruutuja. Meillä yhden ruudun koko on n. 49x50cm. Ja osa pyytää ihan tähtitieteellisiä hintoja! Jokusen tunnin joutuu kyllä käyttään sopivan hintaisten/kokoisten ikkunoiden metsästämiseen omalla seudulla, kun ei viitsisi ihan etelä-suomea myöten lähteä hakemaan..

Kamomilla kirjoitti...

Minä niin nostan hattua teille! Ja kyllä te ehditte vielä... kesä tuli myöhään ja uskotaan että kestää myös myöhään..
Mutta hei, aivan kuten sanoit, nyt se lämpö sitten tuli suomeen. ja sinä olet töissä?
Itsekin olen koneella istunut päiväkaudet, mutta hienoja kuvia on syntynyt! ;)

Ihanaa loppuviikoa teille!
Ps. uusi rätti käytössä- se on todellakin aivan ihana!! Eikä haise eikä tunnu inhottavalta! Aivan loistava tuote!!

Susanna kirjoitti...

Tosiaan, olen töissä. Tulen kotiin siinä vaiheessa, kun meidän piha on jo ihan varjossa. En ehdi edes tajuta, että on ollut kesäpäivä. Pelkään kauheasti, että lämpöä kestää tämän ja ensi viikon, ja sitten, kun minä taas olen vapaa, alkaa jälleen sataa.

Mainiota, että rätti tuntuu sinustakin kivalta!

Anna-Mari kirjoitti...

Heh, ei meillä suinkaan ole muovit ikkunoissa olleet neljäätoista vuotta! Mutta rapistuneet ikkunat kylläkin, ne ulkopokat. Sisäpokat on kyllä saatu kunnostettua, se kun on paljon helpompaa, kun ne eivät olleet niin rapistuneita. Ulkopokien kittien rapsuttelu ja uusiminen on niin ärsyttävää hommaa, ettei millään saa aikaiseksi aloittaa.

Joku helpompi systeemi kyllä olisi oltava vanhojen kittien ja maalien poistamiseen, minulta räsähti pari lasia nurkasta rikki kuumailmapuhallinta käyttäessä, kun niitä ensimmäisiä kunnosteltiin.

Unknown kirjoitti...

Onpas helpottavaa huomata, että on muitakin vanhojen ikkunoiden kanssa pähkäilijöitä :)

Meillä odotetaan ainakin vielä ensi kesään ennen kuin aloitetaan ikkunapokien kunnostus. Nyt on menossa vasta 12. vuosi..

terkuin,
uusi seuraaja