perjantai 13. heinäkuuta 2012

Omalaatuinen asuntomessualue


Kun ensimmäisiä kertoja kävin Imatralla, minä pidin tätä kaupunkia hyvinkin rumana. Vain moottoritie, jonka yli menee kymmeniä ylikulkusiltoja ja kunta, jolla on kolme ankeaa keskustaa liian etäällä toisistaan. Ja vedetön koski tietenkin.

Onneksi olen sittemmin saanut nähdä myös Imatran kauneuden ja rakastunut paikkaan koko sydämestäni. Lupasin taannoin vilauttaa teille kotikaupunkini rakennuskannan hohtavimmat helmet. Täällä on nimittäin useita kauniita asuinalueita, joilla on aivan oma tyylinsä. Ne ovat kuin pieniä erillisiä kyliä omassa idyllissään. Kaikki ne ovat alunperin olleet jonkin teollisuuslaitoksen rakennuttamia ja niissä on asunut työväestöä.


Tässä ensimmäiseksi haluan näyttää teille Niskalammen alueen. Se on kuin lapsuuteni Lotta-kirjasta, paitsi että perspektiivi ei ole yhtä pahasti pielessä. Henkeäsalpaavan kauniit vanhat talot lepäilevät suurten puiden katveessa. Siellä täällä seassa on pieniä taloja, kuin menninkäisten mökkejä. Ja talojen seinistä löytyvät melkein kaikki sateenkaaren värit.


Niskalammen alueen taloja alettiin rakentaa 1910-luvulla. Ne tehtiin Aktiebolaget Tornatorin työntekijöiden kodeiksi. Tornatorilla oli läheisellä Tainionkoskella paperitehdas, puuhiomo ja lankarullatehdas.


Vaikka Niskalammelta on aikojen kuluessa purettu paljon, on paljon onneksi myös säilynyt. Uutta on rakennettu niin, että uudet ja vanhat rakennukset ovat kauniisti sopusoinnussa keskenään. Alueella kulkiessani minun on hyvin vaikeaa erottaa, mikä taloista on rakennettu vuosisadan alussa ja mikä lopussa.


Vuonna 1986 täällä pidettiin asuntomessut. Noista messuista löytyy harmittavan vähän tietoa netistä, vaikka ne ovat mielestäni hyvin mielenkiintoiset ja poikkeukselliset messut. Niitä varten nimittäin peruskorjattiin 26 vanhaa teollisuustyöväen taloa.


80-luvun peruskorjaus on saattanut tehdä tuhojaan talojen sisätilojen autenttisuudelle, mutta ulkoapäin rakennukset ovat pysyneet oikein hyvin alkuperäisessä asussaan. Vaikka monessa on uudet ikkunat, ruudut noudattelevat vanhaa jaottelua, eivätkä pistä silmään ollenkaan pahasti.

Sisätiloja voi kurkistella vaikkapa etuovi.comista, sillä muutama näistä taloista on nytkin myynnissä.


YLE:n Elävästä arkistosta löytyy parin minuutin pätkä Imatran asuntomessuista.24 kommenttia:

Ninni kirjoitti...

Sinun esittelmäsi asuntomessualue on paljon kauniinpi, kun minun tänään näkemäni Tampereen asuntomessujen alue. Tunnelmallisia kuvia, joissa vallitsee rauha.

Susanna kirjoitti...

Minä odottelenkin jo kiinnostuneena Tampereen messujen kuvasatoa blogeista. Toivottavasti ne messut eivät sentään olleet yhtä tylsät kuin Lappeenrannan loma-asuntomessut, jossa kävimme viikko sitten.

Koivurinteen rouva kirjoitti...

Onpa kyllä kauniita taloja. Messutalot on nykyään nii-in rumia suurin osa. Saa nähdä miten käy Jyväskylän!?

Sesse kirjoitti...

Ihania taloja!

Soja kirjoitti...

Myö muutettiin tuonne Niskalammen asuntomessualueelle, punaiseen paritaloon vuonna 1988, kun muutimme Imatralle. Talo oli jäänyt rakennuttajalta kesken ja teimme remontin loppuun. Sittemmin asuin myös toisessa, neljän pienemmän asunnon talossa samalla kadulla.

Susanna kirjoitti...

Soja, oliko siellä niin suloista asua, kuin miltä se ulkopuolisen silmin tuntuisi?

Tiia kirjoitti...

Nämä talot tosiaankin peittoavat kauneudellaan eilen nähdyt Tampereen messutalot! Upeita ovat. Kiitos siis kivasta turneesta, harmi ettei päästy kurkkimaan sisätiloihin ;)

Anonyymi kirjoitti...

Tämä on kyllä hauskaa luettavaa entisestä imatralaisesta.... varsinkin kun meidän äiti muuttaa parin kuukauden päästä tuonne samaiselle alueelle, tosin sellaiseen modernimpaan messurivitaloon. Mutta olen kyllä jo ajatellut, että siitä käsin on sitten kätevä käydä kävelyllä ihastelemassa noita nättejä taloja. Sanoo Laurakaisa, joka ei pääse jostain syystä kirjautumaan Google-tililleen.

Anonyymi kirjoitti...

Olen asunut melkein 20v. messualueella, talossa jonka peruskorjaus ei kerennyt valmistua messuja varten kokonaan, joten talo toimi messutoimistona. Talo on rakennettu vuonna 28(jos oikein muistan). Äitini asuu talossa edelleen ja remonttia on tehty ahkerasti talossa. Koko alueella vallitsee ihana kylämäinen tunnelma etenkin kesäisin:)

Ansku

Jutta kirjoitti...

Pointsit Imatralle! Oulussa olisi raivattu kaikki vanhat talot asuntomessujen tieltä. 80-luvulla purettiin Oulun keskustasta mielettömän hienoja vanhoja palatseja rumien betonilaatikoiden tieltä. Valitettavasti meininki ei ole muuttunut, vaan loppukin historia puretaan "kehityksen" tieltä.

Soja kirjoitti...

Nooh, olis mukavaa sanoa, että kyllä, mutta en silloin teininä ainakaan sitä kokenut niin. Tosin nyt tuolla käydessä alue näyttää ihan satukirjan kylältä :) Asukkaathan lopulta tekevät sen tunnelman!

Susanna kirjoitti...

No Soja, voiko kukaan teini koskaan tykätä paikasta, jossa asuu?

Minä kun hiippailin eilen tuolla kamerani kanssa, näin useita sellaisia nuoria miehiä, joilla oli raksavaatteet ja poninhäntä. He sopivat hirmuisen hyvin tuohon miljööseen. Meidän puuseppämmekin asuu siellä.

Jutta, kyllä on Imatrallakin osattu. Sydän kylmänä katselen Imatran fb-ryhmässä vanhoja valokuvia kauniista keskustoistamme, jotka nyt ovat todella ankeita ja rumia. Mutta Oulussa neljä vuotta asuneena tiedän kyllä minäkin Oulun päättäjien tuhovoimasta... :-(

Ansku, onpa mahtavaa, että joku toinenkin asukas Sojan lisäksi luki tämän! Enhän puhunut mitään läpiä päähäni? Minä olen vain netin varassa tiedon etsimisessä.

Laurakaisa, minulle on aika epäselvää, millaisia ovat ne modernit messutalot. En ole koskaan oikein osunut tuolla alueella sinne puolelle, missä niitä olisi. Pitäisi laajentaa tutkimuspiiriä.

Anonyymi kirjoitti...

Vietin lapsuuteni ja nuoruuteni tuolla alueela ja lapsuudenkotini on siellä edelleen äidin ja isän hyvässä huomassa. Olihan siellä uusiakin taloja messualueela, mitä et näköjään ehkä huomannut kuvata. Talot sijaitsevat aivan maneesin laidalla, VPK:n tallin takana. Mukava alue ja ihania muistoja alueelta säilyy läpi elämän.
Marjuska

Susanna kirjoitti...

Minun pitää lähteä joku päivä tutustumaan tarkemmin vielä, niin saan käsityksen niistä uusistakin taloista.

marjamatilda kirjoitti...

Onpa ennen olleet messutalot paljon kauniimpia kun nykyiset talot !

Unknown kirjoitti...

Täällä tapasin lenkkeillä, kun vanhempani vielä asustelivat Imatralla. Ihana alue tosiaan! Toinen oma suosikkini on siellä ihan päinvastaisella puolella kaupunkia, jonkun tehtaan työväen kivitaloalue -en muista nimeä.

Peppi kirjoitti...

Samaa meinasin sanoa kuin Leena, Niskalammella&tuolla kivitaloalueella, jonka nimeä en muista tulee ajeltua katselemassa taloja aina silloin tällöin.

Susanna kirjoitti...

Oletan, että tarkoitatte voimalaitoksen ihanaa aluetta. Se tulee esittelyyn heti Lättälän jälkeen!
:-D

Anonyymi kirjoitti...

Me asutaan just tuolla! Ja muutetaan just tuonne, taloon jonka ostimme :) Eli siis suomeksi viihdytään Niskalammella niin hyvin että emme halua täältä pois muuttaa, ja onneksemme kotinurkilta tuli myyntiin ihana talo, johon mahdumme hamaan loppuumme saakka. Remonttiblogia olis kiva perustaa mutta vielä mietinnässä on, haluanko siitä julkista vai puolisalaista. Onko sinuu koskaan ahistanu julkisen blogin pito?

-ElinaP-

Susanna kirjoitti...

ElinaP, ihanaa että ette joudu muuttamaan pois rakastamiltanne nurkilta! Toivottavasti uusi kotikin on kaikin puolin täydellinen. Minä ainakin lukisin tosi mielelläni blogiasi.

Julkisen kotiblogin pitäminen on joskus tuntunut pelottavalta. En ensin halunnut kertoa täällä, millä asemalla asumme, mutta sitten sen paljasti eräs toinen bloggaaja omassa blogissaan. Ja tämän oman yritykseni takia olen myös joutunut pitämään kaikki tietoni julkisina. Tästä kaikesta ei kyllä ole ollut mitään haittaa. Oikeastaan vain hyviä kohtaamisia on ollut.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos vastauksesta! Pitäis vissiin alkaa tutustua blogin pitämisen kiemuroihin :)

-ElinaP-

Laura kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Unknown kirjoitti...

Rakkaus Niskalampeen kasvaa mitä enemmän ikää tulee!
Näin paljasjalkaisena Niskalampelaisena, koko lapsuuteni ja nuoruuteni siellä viettäneenä, arvostan suuresti aluetta ja ihmisiä, jotka ovat rakkaudella pitäneet talot kunnossa!
Piipahdan muutama kerta vuodessa koiralenkillä siellä, ihastelemassa idylliä, jonka nuo talot saavat aikaan. Jos, Imatra tulisi joskus vielä mahdolliseksi kotikaupungiksi, toivoisin , että asunto löytyisi tuolta alueelta! Voisin muistella Vpk aikaa, kuinka me lapset katsoimme ikkunasta, kun isämme kiitivät kohti palotallia ja kohti tulipalojen sammutusta! Meillä oli kisa, kenen isä oli nopein palotallilla!
Ja lapsena rymysimme porukalla metsässä, rakensimme majoja ja tietysti ...kävimme päärynävarkaissa, puutarhan päärynäpuussa!
Tuo kivitaloalue riippusillan toisella puolella oli Harakan kivitalot.

Unknown kirjoitti...

Kiitos Susannalle blogista ja tästä kirjoituksesta. Rakennetun ympäristön kauneuden merkitystä ei ymmärretä arvostaa julkisessa päätöksenteossa, vaikka se on tärkeä osatekijä siinä missä vaikka energiatehokkuuskin. Imatralla on hienoja työväen asuinalueita kuten Kupari, IVO:n alue, Savimajat, Niskalampi, Lättälä, jotka tarvitsevat kaiken mahdollisen tulituen säilyäkseen kunnossa ja hengissä.