tiistai 17. heinäkuuta 2012

Kurkistus Lättälään


Imatran kauneuskierros jatkuu. Viime perjantaina sateen hetkeksi tauotessa kävin kuvaamassa Lättälän alueen.


Lättälä (mainio nimikin, eikö!) sijaitsee aivan Stora Enson Kaukopään tehtaan juurella. Selluloosatehdas (silloin Enso-Gutzeit) aloitti toimintansa 1935 ja tuohon aikaan Imatralle rakennettiin useita upeita funkkistaloja. Myös Lättälään tehdastyöntekijöitä varten rakennetut talot edustavat mallikkaasti funktionalismin aikaa. Mutta ennen kuin näytän teille taloja, katsokaa alueen tiekarttaa. Jo pelkästään se on ihailemisen arvoinen.


Lättälä jää omaksi pikkuparatiisikseen metsän suojaan. Suuret lehtipuut ja ruusupensaat reunustavat sen hiekkateitä. Alue on ihastuttavan puistomainen ja täysin omassa rauhassaan. No, rauhassa ja rauhassa, aivan vieressähän jylisee tehdas aivan tauotta.


Talot ovat puurakenteisia, mutta pinnaltaan valkeiksi rapattuja. Alueella on parikymmentä yksikerroksista ja kaksi kaksikerroksista paritaloa. Alunperin niissä oli ulkohuussit, mutta asunnot on myöhemmin remontoitu sisätiloiltaan paremmin nykyvaatimuksia vastaaviksi. Ulkovarastot huusseineen ovat silti yhä olemassa jokaisen talon pihalla.


Lättälä on onneksi suojeltu ja ilmeisesti se on maakunnan ainoa teollisuustyöväen asuinalue, joka yhä on tehtaan omistuksessa. Lättälään siis pääsevät asumaan vain "Kutsetin" työntekijät perheineen.


Lättälässä on mukava käydä pyörähtämässä iltakävelyllä. Osa asunnoista on tyhjillään. Olen käynyt kurkkimassa tyhjien asuntojen ikkunoista ja todennut sisätilat vähemmän viehättäviksi muovimattoineen. Mukava yksityiskohta on se, että kaikissa huoneistoissa on Porin Matit sähkölämmityksen lisäksi.


Vaikka jokaiseen asuntoon kuuluu suuri piha-alue, vain aniharvaa pihaa on laiteltu. Juuri missään ei näy istutuksia tai pihakalusteita. Taitaa olla niin, että nykyisin Lättälää asuttavat pääasiassa yksinäiset miehet.

15 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiva pläjäys Lättälästä. Mukavaa, että uutena Imatralaisena jaksat tutustuttaa ihmisiä näkemään Imatrasta muutakin kuin kosken ja Valtionhotellin. Muistitko Harakan asuntoalueen?
Hyvää alkavaa päivää sinulle! Ent.Imatralainen Marjuska.

Susanna kirjoitti...

Harakka on minulle vieras! Seuraavaksi ajattelin esitellä voimalaitoksen talot ja savimajat.

morso kirjoitti...

hei, hauska nähdä sellaisia osia Imatrasta, jotka ovat itselleni jääneet vieraiksi, 12 vuoden asumishistoriasta huolimatta. Oletko käynyt kuparin vanhoja työläisten asuntoja katsomassa, jos oikein muistan, niin sellaisia 1920-luvun henkisiä. Tehdaspaikkakunnalla on paljon erilaisia tehtaiden työväelleen rekentamia asuinalueita. Jotkut ovat viehättävämpiä kuin toiset. :) Ainakin muinoin terästehtaan alueella tehtaan puutarhatyöntekijät hoitivat pihat, joten asukkaat ei nitä paljon itse sitten muokkailleet, tuolla lättälässä saattaa olla vähän samanlainen tilanne. Viljelypalstat oli sitten eri paikassa.

Unknown kirjoitti...

Wau!!

Susanna kirjoitti...

Morso, Kuparin alue on sattumoisin ajankohtainen juuri nyt, joten siitäkin kirjopttelen teille vielä, Jos joskus vaan ei sataisi, niin voisin käydä valokuvaamassa siellä. Saatat hyvinkin olla oikeassa noiden pihojen suhteen.

Leena, samaa mieltä!

Laurakaisa kirjoitti...

Lättälä on kyllä hauska! Ajoin sellaiset 20 vuotta sitten aina fillarilla ennen aamukuutta ohi tuosta kohti kesätyöpaikkaa ja ihailin noita funkkistaloja, vaikken paljon mitään silloin vielä rakennusperinnöstä ymmärtänytkään.

Minulle Lättälän kylkiäisenä muistuu mieleen aina Rämpsälä, sekin on kapunginosa tuolla päin mutta kuutostien toisella puolella. Nimihän tulee siitä, että rämpsäksi sanottiin laudanpalasia, jotka jäivät yli kun tehdasta rakennettiin. Työmiehet sitten kiikuttivat laudanpalat illalla mukanaan ja rakensivat niistä talonsa :)

Susanna kirjoitti...

Rämpsälässähän me oikeastaan asutaankin, oikealta nimeltään Raution kylä.
:-)

Minusta Rämpsälä on ihan karmean ruma sana, joten oli tosi kiva kuulla, mistä nimitys on lähtöisin!

Karkkis kirjoitti...

Lättälä on kyllä mainio nimi!

Voi että miten hienoja taloja. Suomessa on ihan liian vähän funkkista! Noissa olisi mahdollisuuksia vaikka mihin. Toisaalta hyvä, etteivät ole muuttuneet miksikään öky-asunnoiksi. Silti tekisi mieli vähän pintamateriaaleja uudistaa, jos kerran ovat muovimattoa ja muuta...

Susanna kirjoitti...

Jostain lehtiartikkelista luin, etti Stora Ensolla ole edes halua myydä näitä yksityisille. Minusta se on hieno juttu. Eivät varmaan kuitenkaan ole kauhean tuottoisaa toimintaa tehtaalle. Vuokra tuskin on kovin korkea.

Anonyymi kirjoitti...

Tuollainen yksinkertaisuus on niin kaunista. Jatkan omasta funkistalosta haaveilua. :) -Kaisla

Sari kirjoitti...

Mun mielestä Lättälä näyttää just siltä että se lätistää myös ihmisen mielen. Toivottavasti totuus on toinen!

Susanna kirjoitti...

Pitää viedä sut sinne joskus. Se ei ole lätistävä paikka. Kohottava jopa!

Anonyymi kirjoitti...

Hienoja kuvia! Asuin vuoden ajan arkipäivisin Lättälässä nykyisen ja entisen elämäni taitekohdassa ja viihdyin! Mikä rauha: ei liikenteen melua, naapurit olivat raauhallisia ja ainoa ääni oli kesäöisin avoimesta ikkunasta kantautuva tehtaan turvallinen hyrinä.

Susanna kirjoitti...

Lättälä tosiaan vaikuttaa sellaiselta rauhan tyyssijalta.

Unknown kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.