perjantai 23. syyskuuta 2011

Uusi kamera

Minä hullu menin tilaamaan uuden kameran vain vähäisen miettimisen ja vertailun jälkeen. Olen koko ikäni ollut erittäin tarkka ja huolellinen rahankäyttäjä. Holtittomuudet olen jättänyt muiden ihmisten synneiksi. Mutta nyt minäkin olin holtiton. Tuhlasin ison osan veronpalautuksista, vaikka rahat tulevat vasta joskus kuukausien kuluttua! Tässä sitten kitkutellaan joulukuulle saakka, miten kyetään.

Uusi kamera saapui vuorokaudessa Rajala Pro Shopin verkkokaupasta. Se on nimeltään Canon EOS 550 D. Eilisiltana ja tänä aamuna olen oppinut iloitsemaan syväterävyydestä, vai pitääkö sanoa syväepäterävyydestä... on ihan huippua ottaa kuvia, jossa yksi kohde on terävä ja kaikki muu sumuisaa!

Mitään muuta en sitten olekaan vielä oppinut, ja koko aparaatti tuntuu ihan hirmuisen monimutkaiselta. Vanha kunnon filmijärkkärini oli niin kovin yksinkertainen - valitse aukko, valitse ISO-luku ja valitse valotusaika. Yksinkertaista ja manuaalista. Tämä kamera sen sijaan on tupaten täynnä nippeliä ja nappulaa ja valikkoa toisensa perään. Minulla on apunani käyttöohjevihko (joka luojan kiitos oli painettu paperiversio, eikä cd:llä oleva pdf) ja Pekka Punkarin kirjoittama Digijärkkärikoulu-kirja, joka kuuluu web designer-koulutukseni oppimateriaaliin.

Yksi puute on tullut esiin saman tien, ja se koskee tuota valitsemaani objektiivia. Ei sillä saa kuvattua kokonaisia huoneita. Tuotekuvauksiin tämä on ihan onnen omiaan, mutta sisustuskuvissa siitä ei ole juurikaan iloa. Onko minun nyt sitten hankittava heti hirmuinen putkivalikoima, jotta voin ottaa erityyppisiä kuvia? Apua ja kääk.

15 kommenttia:

Tiina kirjoitti...

Onnea! Esimerkillistä toimintaa. ;)

Nii-in. Se on ongelma. Mulla on sama juttu -seinät eivät riitä, kun pitää peruuttaa ihan liikaa saadakseen edes yhden kokonaisen sohvan kuvaan, koko huoneesta puhumattakaan. :D

Inka kirjoitti...

Hei mullon kans toi sama kamera! Putkia on kaksi, toinen sellainen makrojutska jolla saa tosi läheltä.

Rajala tarjoaa kamerakurssin jokaiselle ostajalle, enkä vielä ole saanut aikaiseksi ilmoittautua. Olisi jo korkea aika... mennäänkö yhdessä?

Saila kirjoitti...

Pitäisi varmaan tilata yksi peruslaajakulma myös... mutta tarvitsetko sisustuskuvia tuolla kameralla? Riittäisikö niihin pokkari? Ai niin, se valon määrä. Mutta jos sinnittelisit sillä pokkarilla kumminkin? Tai tiedän kyllä, sinnittely on ärsyttävää ja raskasta. Ei oo helppoo! Mä ostin, kun kerran pystyin, hyvän kameran ja sille saman tien kolme putkea. Hyvin on riittänyt. Ja olen ollut tyytyväinen, kun sittemmin ei ole ollut helppoa löytää noita satasia taskun pohjalta.

Sanna kirjoitti...

Mulla on myös just toi kamera, ja tykkään! Kamerassa on tosiaan niin paljon ominaisuuksia, ettei ihan heti tule sellaista tilannetta että osaisin käyttää niitä kaikkia. Mutta pikkuhiljaa... Aukon ja ajan valinnathan voi tehdä joko niin että valitset vain jommankumman, ja automatiikka hoitaa loput, tai sitten käytät kokonaan manuaalisesti jolloin saat tehdä kaikki valinnat, ihan niinkuin "ennenvanhaan" ;-)

Heli kirjoitti...

Onnea uudesta kamerasta!

Mulla on vain yksi putki: 18-200. Sillä saa kuvat sekä läheltä että kaukaa (no, makroja ei saa). Tykkään kovasti, mutta kyllä mä nyt vähän toisenlaista putkea himoitsen.. lähinnä sellasta, missä on valovoimaa sisäkuviin. En ole mikään ekspertti todellakaan tässä kuvauksessa, minustakin kamera on niin monimutkainen laite.. enkä vaan ole jaksanut opetella. Kamerani on Sony alpha 200.

Tiina Konttila kirjoitti...

Toivejuttusarja: järkkärin käyttö tumpeloille, kiitos!

Jos ensin seuraisi vierestä kun sinä opit niin sitten voisi jonkun vuoden veronpalautuksista hankkia ehkä oman :)

(taas se kateus iskee, määkin tahon ottaa syvä-epäterävyys-kuvia!)

Riitta Sinikka kirjoitti...

Mukavaa,uusi kamera mullekkin..Ihanaa viikonloppua Sinulle!

Saara kirjoitti...

Onnea uuden kameran omistajalle! Kuvista käy hyvin ilmi järkkärin hyvät puolet! :) Itse käytän pokkaria usein juuri yleiskuviin, jos tarttee ottaa kuva tilasta tai maisemasta. Jos valaistus on kohdillaan, kuvista tulee yleensä onnistuneita. Tosin tänä kesänä olen käyttänyt pokkaria melkein kaikkeen kuvaamiseen, kun järkkäri on hieman rämä.. :/

anrinko kirjoitti...

Lisää juttua tästä aiheesta kiitos!!!
Olen haaveillut tuosta kamerasta nyt vuoden ja aion sen ostaa. Eli todellakin kiinnostaa. =)

Laura kirjoitti...

Onnea perheenlisäyksestä! :D
Kuulostaa jokseenkin tutulta, itse menin ja ostin ex tempore järkkärini alkuvuoden suurinpiirtein hiljaisimpaan aikaan = hiton järkevää! :DD Mutta syöhän sitä pelkkää kaurapuuroa jos vain on ihana kamera! ;)

Anna kirjoitti...

sisustuskuvauksiin suosittelisin kalansilmäobjektia. :)

Anonyymi kirjoitti...

Mulla on canon EOS 500D. ostettiin siihen törkeän hintainen laajakuvaobjektiivi, joka on tarkoitettu arkkitehtuuri- ja maisemakuvaamiseen. jos on vähänkään hämärää, niin jalusta on sen kanssa välttämätön. en käytä sitä itse kovin paljon ja voin antaa sen sinulle koekäyttöön joksikin aikaa, jos haluat testailla. tällä hetkellä tarvitsen kameraa enemmän lähikuvaamiseen ja omien töideni dokumentointia varten ja meillä on harvemmin niin siistiä, että haluaisin koko huushollin näytille yhteen kuvaan. Mies kyllä otti Norjasta hienoja maisemakuvia tämän objektiivin kanssa.
-Hanna-Kotka

Susanna kirjoitti...

Ohoh, onpas kamerahankintani herättänyt paljon kommentteja.

Inka, en tiennytkään, että sinne pääsisi kurssille. Mutta Helsingissähän ne tietysti on. Pitää ottaa selvää.

Taidan tosiaan sinnitellä toistaiseksi pokkarilla ja jalustalla. Jalusta löytyi 19 eurolla Citymarketin mammuttimarkkinoilta!

Joskus voisi ostaa käytettynä sitten jonkun peruslaajakulmaobjektiivin, jos sattuu tulemaan vastaan. Eivät taida olla ihan halpoja nuo objektiivit ollenkaan. Eikös sillä kalansilmällä tule sellaisia mulkokulmakuvia?

Anrinko ja Pilvitarha, joudutte kyllä aikalailla todennäköisesti seuraamaan taisteluani tuon kameran kanssa vielä pitkään. Ainakaan en tänäänkään ole onnistunut kuin pari hyvää kuvaa saamaan aikaan ja ruutuja on palanut satoja.

Hanna, kiitos, mutta en taida uskaltaa ottaa törkeän hintaista putkea lainaksi. Se on sellainen juttu, että se menisi mun tuurilla rikki ihan varmasti. Tippuisi kaivoon tai jotain. ;-)

Marko kirjoitti...

Meillä on vanha ja halpa pokkari, jossa tuota syvyysterävyyttä ei paljon aukoilla voi säädellä. Mä olen joskus tehnyt tuon lyhyen syvyysterävyyden niin, että olen valinnut taustan ja laittanut siihen joko lens blur tai focus blur. Tämä toimii hyvin kuviin, joissa tausta on selkeästi erillään. Meillä käytetään mahtaa ja ilmaista gimppiä kuvankäsittelyyn!

Susanna kirjoitti...

Saahan sitä kuvankäsittelyllä aikaan vaikka ihmeitä. Jopa gimpillä. ;-)