Olen oppinut monta asiaa tottakai omassa työssäni oman yritykseni kautta, mutta myös juttelemalla toisten käsityöläisten kanssa ja seurailemalla sivusta käsityöyrittäjien blogeja ja sivuja. Käsityöllä tosiaan voi elää ja aika moni elääkin.
Listailen tähän muutamia juttuja, joiden olen päätellyt olevan avaimia onneen. (Esimerkkiyritykset ovat sellaisia, joiden kuvittelen sopivan aiheeseen. En ole tietoinen kyseisten yrittäjien toimintatavoista tai tuloksista saatika siitä, kokevatko he itse olevansa menestyneitä.)
1. Keksi tuote, joka on niin persoonallinen, että sellaisia ei muilla ole. Minusta yksi hyvä esimerkki tästä on Virkkukoukkusen karjalaa haastelevat neidit. Persoonallista, erottuvaa, kekseliästä, ihan omanlaistansa. Kansainvälistä menestystäkin voi saavuttaa, jos keksii jotain oikein erityisen erityistä, kuten Margaux Lange.
2. Keskity yhteen artikkeliin tai tuotesarjaan. Tee sarjatyötä. Tee suuria määriä. Tee tunnistettavaa, johdonmukaista sarjaa. Kuten vaikkapa Aanmaa on tehnyt jo vuosikausia polymeerikorujaan.
3. Valitse tuote, jonka materiaalikustannukset ovat alhaiset ja joka valmistuu nopeasti. Mitä vähemmän joudut sijoittamaan rahaa tuotteen tekemiseen, sen paremman katteen voit tuotteellesi laskea. (Tähän en kehtaa laittaa esimerkkiyritystä.)
4. Hinnoittele tuotteesi niin, että sitä voi antaa jälleenmyyntiin 50 prosentin alennuksella ja silti sinulle itsellesi jää palkan lisäksi myös katetta. Huolimatta siitä, että minä itse suhtaudun jälleenmyyntiin hyvinkin nihkeästi, tiedän, että osa käsityöläisistä myy tuotteitaan lähes pelkästään jälleenmyyjien kautta. Esimerkiksi Onnela Designin ihanaa laukkumallistoa löytyy jälleenmyyjiltä ympäri Suomea.
5. Ole taitava. Käsityöltä vaaditaan kestävyyttä ja laatua enemmän kuin teollisesti valmistetuilta tuotteilta. Vankkaan ammattitaitoon luotetaan. Olen joskus hypistellyt Riiminkan tuotteita ja meinannut kuolla kateudesta.
5. Rakasta sitä, mitä teet. Rakkaus paitsi näkyy tuotteessa, se myös on ainoa keino, jolla jaksat vääntää niitä samoja tuotteita vuodesta toiseen. Näissä Anna-Mari Kaipaisen nukeissa näkyy mielestäni rakkaus aivan ilmiselvästi.
6. Ole ahkera. Panosta yritykseesi. Älä jätä yrittämistä puolitiehen, vaan etene täysillä. Ole esillä ja uskalla tyrkyttää itseäsi. Älä sorru "nää nyt on vaan tämmösiä" -ajatteluun, vaan arvosta itseäsi ja työtäsi.
Käsityöyrittäjä on monesti kovin yksin mietteidensä kanssa ja painiskelee haasteissaan kaivaten vertaistukea. Kohtalotovereita löytyy ainakin Suomen käsityörittäjien Facebook-ryhmässä, jonka jäseneksi pääset, jos sinulla on y-tunnus ja teet käsitöitä ihan oikeasti työksesi.
Jatkan aiheesta jonakin toisena miettehis-iltana ja kerron, miten nuo listaamani kohdat pätevät omalla kohdallani - vai pätevätkö ollenkaan.
10 kommenttia:
Kiitos tästäkin, nämä ovat mielenkiintoisia juttuja :)
mielenkiintoinen postaus, ja paljon uusia mielenkiintoisia tuttavuuksia!
Hyvä kirjoitus ja hyvin totta, kyllä käsityöyrittäjänä voi elää. Kiitos maininnasta :)
Hieno postaus! Rehellistä puhetta, ihania uusia käsityönimiä ja itsensä kunnioitusta!
Kiitos... :-)
Kiitos tästä postauksesta, Susanna!
Olen seurannut blogiasi jo jonkin aikaa kuitenkaan enempää kommentoimatta.
Kyllä käsityöllä elää, oikein hyvin ja välillä vähän niukemmin!
Sinulla on ihana värimaailma ja persoonallinen ote, ja tykkään kovasti lukea pohdintojasi yrittämisestä, niin tuttuja juttuja täälläkin.
Mukavaa työntäyteistä syksyä!
Hei! Löysin tänne ensi kertaa ja jäin pitkäksi toviksi!
Kaunista ja mielenkiintoista!
Kyllä käsityöllä elää jos on kulut kurissa. pääkaupunkiseudun hinnoilla tai yksinhuoltajana aika mahdotonta, kyllä. Itse opiskelin eron jälkeen uuden ammatin,ekokampaaja, ehkä sekin jotenkin käsityötä. käsityöläisyyttä kuljetin pitkään siinä ei sivussa- Nyt tulossa ensimmäinen joulusesonki kun en enää ehdi molempia.
Onnea uravalinnallesi! on ihana kuitenkin tehdä juuri sitä mitä haluaa.
Kirsi
Erittäin hyvä ja asiallinen lista, Susanna. Huomionarvoisia pointteja, mikäli käsityöyrittäjyys kiinnostaa.
Käsityöyrittäjänä oleminen on todella paljon muutakin kuin sitä, että osaa tehdä jotakin ainutlaatuista, sillä iso osa työstä on mainontaa ja markkinointia, asiakaskontaktien ja yhteistyökumppaneiden haalimista sekä yhtä lempiaiheistani - itsensä brändäämistä.
Listaa voisi toki myös jatkaakin, kuten sinullakin varmasti oli muitakin ajatuksia mielessä. Itselle tuli mieleen myös se, että panostaa erityisesti omaan "ulkoasuunsa", oli kyseessä sitten nettisivut, blogi tai vaikkapa myyntipöytä. (Liittyy brändi-asiaan.) Voisi myös miettiä, minkälaisia mielikuvia herättää. Kun onnistuu brändäämään tuotteensa edes jotenkin, hinnat voivat olla ihan toista luokkaa.
Ja vaikka sitä ei ääneen kukaan sanoisi, niin raa'asta bisneksestähän jokaisessa menestyneessä käsityöyrityksessä on kysymys.
Ja kyllä, olen ehdottomasti samaa mieltä siitä että itsensä vähättely tai töidensä aliarvioiminen ei mitenkään sovi kuvaan.
Minna, kiva, että päätit nyt kommentoida. En aina oikein tiedä, kiinnostavatko nämä jutut ketään, mutta huomaan, että kiinnostaa ainakin osaa ihmisistä, joten tuleepa näitä sitten jatkossakin.
Huvilassa, kiva, että löysit tänne! Kurkkasin blogiasi ja jo eka kuva oli lumoava. Panen sen kirjanmerkkeihini ja tutustun varmasti. Olet tosi oikeassa tuossa kuluasiassa. Siitä meinaankin jutella sitten, kun jaksan ruveta teille avautumaan näistä kirjoittamistani teemoista ihan henkkoht tasollakin.
Liisa, ihan totta! Ja listasta saisi kyllä aikaan vaikka kuinka pitkän. Nämä asiat ovat sellaisia, joihin olen aika konkreettisesti törmännyt, kun olen peilannut omaa hommaani muiden yrityksiin.
Tää oli tosi mielenkiintoinen postaus! Kiitos siitä!
Lähetä kommentti