maanantai 21. helmikuuta 2011

Vielä muutama sana putkien jäätymisestä


Jotta putket eivät ensinkään pääsisi jäätymään, pitäisi hanat jättää tiputtelemaan. Meillä se muistetaan yleensä siinä vaiheessa, kun ensimmäinen putki on jo kerinnyt jäätyä.

On kaksi syytä sille, miksi "unohtelen" jättää hanoja valumaan. Ensimmäinen on se, että olen niin pihi, että hukkaan valuva vesi kauhistuttaa minua. Tiedättekö, paljonko vettä valuu tippojen muodossa viemäriin yhden yön aikana? No paljon! Ja kun niitä hanoja on neljä, niin se on neljä kertaa paljon vettä. Tiedättekö, paljonko kunnan vesi maksaa? No paljon!

Toinen syy on se, että minä tulen ihan hulluksi siitä tip-tip-tip-äänestä. Varsinkin yöllä. Kun tiputtelu kuuluu korvissa koko ajan, ei voi unohtaa jäätymisuhkaa ja sitten näkee koko yön painajaisia tai ei nuku ollenkaan. (Vihaan myös tikittäviä kelloja, mutta se on kokonaan toinen juttu.)

Ongelma on siis lähinnä vain minun päässäni, mutta olen kehittänyt ratkaisun. Tips-taps-äänet vältetään sillä, että hanaan kiinnitetään letku, joka ohjaa tipat ääntä päästämättä suoraan viemäriin. Tämä tekniikka on meillä nyt käytössä suihkussa. Suihku on makuuhuoneen vieressä, joten ilman letkua minun nukkumisestani ei tulisi todellakaan yhtään mitään. Keittiön kraanan alle olen laittanut tiskirätin. Se imee tipat itseensä kaikessa hiljaisuudessa. Ja hukkaan menevän veden voi kerätä talteen ämpäreihin, ainakin päiväsaikaan, ja keksiä sille sitten käyttöä.

11 kommenttia:

 1. Olimme unohtaneet jättää veden viime yönä tiputtelemaan ja tiedätkös mitä kävi: putkemme jäätyivät! Tuolla isäntä nyt sitten heiluu valtavan sinisen letkunsa kanssa ja yrittää aukoa jäitä. Ei suostunut korvapumppuideaasi -on kuulemma AIVAN LIIAN HIDASTA!

  VastaaPoista
 2. Ah, pieni säästäjä-Martta asuu meissä kaikissa, mua kans mietityttää se miten paljon vettä yön aikana tippasee hukkaan. Mutta onneksi meillä ei ole tänä talvena tarvinnut jättää hanaa tippaseen. Tuo suppilokerääjä täytyy muistaa ens kerralla, saahan siitä ainakin hyvät kukkien kasteluvedet talteen.

  VastaaPoista
 3. Leena, toiovottavasti isäntä saa jäät sulamaan. Ja sitten, kun ei saa, voitkin viettelvästi kaivaa esiin korvahuuhteluruiskun.

  Ai niin, kukkavesiksi... mietin että jäälyhtyihin nyt ainakin jos ei muuhun.

  VastaaPoista
 4. Hanasta tippuvat vedet käy myös pöntön huuhteluun! Hyvä idea kerätä ne talteen.

  VastaaPoista
 5. Mutta jäätyyköhän pöntön vesiputki, jos pönttöä ei vedetä? Sitä kun ei voi jättää tippasemaan.

  VastaaPoista
 6. Meillä ei tarvitse pakkasen takia "tiputtaa" hanoja, mutta kerään aina kaiken juoksetettavan veden talteen. Esim. keittössä on kastelukannu, johon lasken hanasta tulevan lämpimän veden ennen huomekelpoista kylmää vettä. Kastelukannusta vettä on helppo kaataa paitsi kukille, myös huuhdeltaville astioille, likoaville kattiloille jne. Ehkä vettä voisi hyödyntää myös tuollaiseen.

  VastaaPoista
 7. Voi, en kyllä minäkään pystyisi jättämään tippuvia hanoja. Onneksi meillä on putket kaivettu SYVÄLLE, ainakaan kuluneeseen 40 vuoteen eivät ole vielä jäätyneet.

  VastaaPoista
 8. Mia, minäkin keräsin joskus ennen, aikana ennen Suloa. Olin silloin vielä pihimpi kuin nykyään. Vessan lavuraaristakin olin irrottanut viemäriputken ja laittanut ämpärin lavuaarin alle. Sillä vedellä vedin vessaa.

  AnniP, meillä se ongelmapaikka onkin talon sisällä olevissa putkissa, ne jäätyvät aina samasta kohtaa, joka on vessan lattian sisällä. Se on todella huonosti tehty silloin vuonna 1997, kun edellinen asukas rakennutti suihkut ja muut.

  VastaaPoista
 9. Heips , meilläki vanhassa rintsikassa uudet putket kylppäristä keittiöön..silti jäätyvät heleposti! Miehen kanssa silloin toinen puhaltaa suojaputkeen (punasen letkun ympärillä olevaan) kuumaa ilmaa föönillä ja minä imurilla imen sitä putken toisesta päästä... näin sulaa nopeasti ja alakaa taas toimimaan kuuma vesi. Kylmän letkun jäätyessä toistetaan sama sinisenletkun suojaputkelle.

  En tiiä miten toimii muilla, meillä matkaa n.8m putkella siirtää vettä kylyppäristä köökin puolelle ja sulamiseen menee öbaut 6min. :)

  VastaaPoista
 10. Tuossa vaan pitäisi saada putken molemmet päät käsittelyyn. Meillä se ei onnistu.

  VastaaPoista
 11. Meillä jäätyi keittiöstä myös lämminvesiputki, olikohan talven aikana sitten jo kolmas vai neljäs kerta. :/ Tippumaan ei olla jätetty, kun tosiaan hirvittää se hukkaan menevä vesimäärä, mutta voisihan sinne lavuaariin jonkun astian tosiaan laittaa, että vedet saa talteen. Tuonne meidän akvaarioon kun sitä vettä tarvii lisäillä vähän väliä vanhan haihtumisen vuoksi.

  Toivottavasti ei tänä talvena enää tarvitse availla putkia kovien pakkasten takia. Kevät saisi tulla jo. :)

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.