sunnuntai 20. helmikuuta 2011

Pipo päässä pakkasellaKun kovat pakkaset vain jatkuvat ja jatkuvat, ovat makuuhuoneen ilmavirrat käyneet tutuiksi ja huoneen hyödytön lämmittäminen on välillä meinannut musertaa minut. Tässä taannoin päätimme lähteä raivopakkasten ajaksi vierashuoneeseen evakkoon, ja sulkea makuuhuone omaan kylmyyteensä. Sulo oli yön töissä, ja niinpä minä lähdin evakkoon yksin. Vierashuoneen 20 asteen lämpötila oli kuitenkin aivan liian kuumaa minulle, ja päädyin takaisin 8-asteiseen makuuhuoneeseen. Aamulla lämpöä oli enää 5 astetta. Ja minä olin nukkunut loistavasti kolmen peiton alla ja pipo päässäni!

Kylmää ilmaa suihkii makuuhuoneeseen paitsi Sulon työhuoneeseen vievän oven raoista, myös lattian raoista ja jopa pönttöuunin juuresta. Vaikka vieressä oleva lämmittämätön huone tottakai vaikuttaa paljon, en usko sen olevan ainoa syy kylmyyteen. Käännän syyttävän katseeni lattiaan. Minua on ihmetyttänyt suuresti se, miksi vieressä olevan toimiston lattia on mukavan lämmin, kun ihan samanlainen lattia makuuhuoneessa onkin kohmettavan kylmä. Koska makuuhuoneemme on alunperin tarkoitettu tavarasuojaksi, on tietysti ihan mahdollista, ettei sen lattiaa olekaan eristetty yhtä huolella kuin muiden huoneiden.
Makuuhuoneessa ei siis pysy lämpö juuri lainkaan. Kun lämmitämme koko talon uunit aamusella, on seuraavana aamuna makuuhuoneessa melkoisen kylmä, mutta muualla talossa 17-18 astetta, mikä on minusta todella hyvä lämpötila vanhassa talossa. Edellisessä kodissamme kun totuttiin 13 asteen aamulämpöihin.

Jos makuuhuoneen ja toimiston välinen ovi pidetään auki yöllä, kylmenee myös toimisto. Siksi olemme ajatelleet, että parasta on pitää makuuhuoneen ovi kiinni ja nukkua viileässä, jos sillä lailla saamme muun talon pysymään lämpöisenä. Ja onneksi tällaiset pakkaset eivät kai voi jatkua loputtomiin.

16 kommenttia:

 1. Meillä on alakerrassa pönttöuuni ja hella ja nyt kun patterit on ollut koko talven pois käytöstä, niin ollaan totuttu makuuhuoneessa noin 12 asteen yölämpöön. Sitten kun pattereiden myötä lämpö nousi 18-20 asteeseen, tuntui, ettei saa enää ollenkaan happea! Oli pakko laskea pattereiden kiertoa:)
  Ja ei mennä yökylään kerrostaloasuntoihin!

  VastaaPoista
 2. Toi on kiva toi sun talokuva blogin oikeassa alakulmassa -miten tuo onnistuu teknisesti???:O

  VastaaPoista
 3. Heh, se kerrostaloissa yökyläily on minullekin ollut ihan tuskaa aina. Hotelleissakin joudutaan aina ensimmäisenä vääntämään patterit pois päältä ja tempaisemaan ikkunat selälleen. Miten kukaan pystyy nukkumaan, kun huoneessa on jopa 25 astetta lämmintä? En tajua. Aamulla on koko pää turvoksissa.

  VastaaPoista
 4. Koko blogin tausta on yhtä kuvaa, näin:
  http://www.susannantyohuone.net/blogi/ykspohja.jpg
  Eli nämä tekstit oikeasti leijailevat tässä päällä, eikä talokuva ole irrallinen, vaikka siltä vaikuttaakin.

  VastaaPoista
 5. Se tuntuukin joskus turhauttavalta, kun kaikenmaailman raoista viuhuu kylmää ilmaa - onneksi ovat luvanneet lämpenevää ensi viikonlopuksi (ainakin Turun suunnalle, kai se on kumminkin vähintään koko eteläinen Suomi eikä vain Turku ku lämpenee). Huoneissa kulkiessa välillä tuntee oikein kylmän kohdan, ja niitä vetoisia paikkoja on enemmän kuin edes haluan tietää... Toisaalta, en ajatellut tehdä rintsikkaani mitään superremonttia, kun se on väliaikaisasunto eikä sen näiden vuosien jälkeen tarvitse pysyä talvilämpimänä kuin satunnaisesti.
  Varmaan on lattian alla eri systeemit, jos se on ollut vain tavarasuoja. Kyllä kai rakennusmateriaaleja on silloin(kin) säästelty eikä eristeitä laitettu turhaan.
  Voisitteko ajatella että teillä olisi talvi- ja kesämakkari erikseen?

  VastaaPoista
 6. Kyllä uskon, että hyvin on nukuttanut, sullahan on ollut lämmintäkin päällä! Niinhän sitä sanotaankin, että viileässä nukkuminen on terveellista:D
  Meillä on ollut makkarissa 15 astetta lämmintä, muualla 19-20. Piianhuone pojottaa 16 asteessa.
  En tiedä, mutta minä ainakin nukun tosi hyvin makuuhuoneen "lämmössä".

  Montakohan nollapaikkaa löytyisi meidänkin mökistä, jos sais jostain lämpökameran käyttöönsa :D

  Mukavaa sunnuntaita ja alkavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
 7. Meillä ei onneksi TUNNU käyvän veto. Ainakaan verrattuna meidän edelliseen vuokrarivariin, jossa tukka hulmusi makuuhuoneessa ihan hulppeasti. Sisälämpötila näillä pakkasilla on Sointulassa ollut melko alhainen, 16-17 astetta. Mutta nuo teidän makuuhuoneen "lämpö"tilat on kyllä jotain ihan kamalaa tällaiselle vilukissalle kuin minä! Niin kiva kuin teille olisikin tulla yökylää niin taidan suosiolla jättää kesään ;D

  VastaaPoista
 8. Saila, ei voi sellaista ajatella että olisi kesällä eri makkari. :-)
  Ja nämä pakkaset ovat toivottavasti poikkeuksellisia. Tätä ennen ei makuuhuonetta ole tarvinnut lämmittää ollenkaan, normaalit max -15 pakkaset ollaankin pärjätty oikein mukavasti kokonaan lämmittämättä makuuhuonetta.

  Aseman laidalla, vilpoisessa nukkuminen tosiaan kai on hyväksi, ja minusta se menee inhottavaksi vasta sitten, jos on kosteaa. Ja meillä on ollut sisäilma nyt liiankin kuivaa.

  Purppura, vieraathan meillä nukkuvat kaikkein lämpöisimmässä huoneessa! Siellä ei pääse palelemaan.
  :-D

  VastaaPoista
 9. Paleleminen on kauheaa, ja illalla palelee vielä väsymys entisestään. Pipo päässä en ole vielä nukkunut, mutta tupla peitolla kyllä.
  Arktiset ystäväni kyläilevät meillä aina niin, että ensimmäisenä pistävät patterit nollille ja huoneessa on tosiaan alta kympin lämmintä. Liian extremee mulle! Happea saa tosin olla mielellään, ja sitähän ikkunan raoista riittää...

  VastaaPoista
 10. Illalla sänkyyn meneminen onkin se hankalin vaihe vilpoisessa makkarissa. Varsinkin kun futonpatja on kylmä ja kova kuin sementti. :-)
  Mutta kyllä se olo siitä sitten lämpenee. Ja bambupyjama on ihan ehdoton juttu!
  Tässä pipopäänukkumisessa hoksasin, että siksi varmaan ennenvanhaan oli ihmisillä unimyssyt, kun öisin oli takuulla kylmä ihan joka pirtissä. Kun pää on lämmin, on koko kroppa lämmin.

  VastaaPoista
 11. Pipo on hyvä, käytän itsekkin toisinaan. Ennen muinoin oli vuoteissa ne verhotkin, just kun öisin tuli niin kylmä.
  Meillä käy myös hurja veto lattian rajassa, mikä ei itseä haittaa kun laittaa tarpeeksi villasukkia jalkaan, mutta oikein kylminä päivinä kauhistuttaa nuo lapset jotka koluaa just lattian rajassa. Meilläkin nurkkauuni ja leivinuuni pöhisevät joka päivä, nurkkauuni makkarissa usein sekä aamulla että illalla. Niistä tulee ihana lämpö.
  No, viisaammat väittävät ettei näin kylmiä talvia tule kuin kolme putkeen eli ens talvi pitäis vielä kestää. Mutt toisaalta se kait tarkoittaa myös lämpimiä kesiä ja niitä odotellessa!
  Niin, olen seurannut blogiasi jo tovin, sieltä edellisestä asunnosta asti. Mutta nyt vasta terästäydyin tässä kommentoinnissa. Meilläkin on vanha talo ja projektia siinä riittää.

  VastaaPoista
 12. Sellaisesta ikivanha verhovuoteesta olen haaveillutkin. toisaalta, olisikohan siellä aika tunkkaista nukkua?

  Minä vähän luulen, että nämä talvet ovat tulleet jäädäkseen. Samoin kuin kesät, jotka alkavat vasta heinäkuussa. Toivottavasti olen väärässä.

  Minusta on ihanaa, että olet aktivoitunut kommentoimaan. Vaikka koitankin aina seurailla uusien lukijoiden profiilit ja blogit, niin monesti jää uudet tulokkaat huomaamatta. Sitten, kun joku kommentoi, minä käyn aina tutustumassa tarkemmin kyseiseen tyyppiin ja tosi monesti löytyykin mielenkiintoisia juttuja!

  VastaaPoista
 13. Meillä on myös blogi, meidän vanhan talon remonttiprojektista lähinnä, usein myös lapsista, leipomuksista ja puutarhasta. Koska se on toistaiseksi suljettu, tarvitsisin spostiosoitteen, jonne voin laittaa kutsun, jos kiinnostut tsekkaamaan.

  VastaaPoista
 14. Kiinnostaa, kiitos!

  sussujasulo(at)luukku.com

  VastaaPoista
 15. Voi kun minäkin pystyisin nauttimaan kylmistä huoneista. Mutta kun minua palelee heti kun lämpötila menee alle 21:n :(
  Olisi kiva säästää sähkössä (sitä menee valtavasti) ja uunien lämmmityksessä...
  Meillä on yläkerran makkarissa (lämpiää täysiin pattereilla) 20 - 22 astetta ja minä nukun kahden peiton alla. En vaan saa rauhallista unta jos on liian kylmää, vaikka olisi kuinka monta peittoa, joten alle 20 asteen lämpötilat ei tule kysymykseenkään makkarissa.
  Alakerrassa lämpötila alhaisimmillaan n. 1,5 m:n korkeudessa 18 astetta ja joissain paikoin lattianrajassa 13 astetta. Ja minulla on välihousut, kahdet sukat (toiset villasukat) ja villapuserot päällä... sitten juuri ja juuri tarkenee.

  -Anonyymi rintamamiestalossa asuva vilukissa-

  VastaaPoista
 16. Kyllä minuakin alkaa viluttaa, jos paikoillani istun, ja villasukat ovat jalassa plus huopatossut kaiken aikaa. Tuo se on kurja juttu, kun lämpö pakenee yläilmoihin. Toisaalta lattialämmitys olisi ihan tuskaa, en tajua, miten sellaisen kanssa voisi elellä ollenkaan.

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.