lauantai 19. helmikuuta 2011

Jäätyneiden putkien sulatus Susannan tapaanMeillä on taas putket jäässä. Keittiön kuumavesiputken olen jo saanut sulatettua, mutta toimiston molemmat putket ovat yhä jäässä. Nyt jaan kanssanne itse kehittämäni menetelmän, jolla putket saadaan taas juoksemaan.

Tarvitaan työkalut, joilla voi avata putkien liittimiä. Minä käytän kahta jakoavainta. Apteekista pitää käydä ostamassa suurin mahdollinen lääkeruisku, vetoisuudeltaan 100 ml. Olennaisen tärkeä tarvike on ohut letku, jonka saa ujutettua jäätyneen vesiputken sisään. Sen on oltava niin ohut, että se luikertelee esteettömästi putken sisällä, mutta niin tukeva, ettei se jää ruttuun, vaan etenee määrätietoisesti, kunnes kohtaa jääesteen. Läpinäkyvä letku on mielenkiintoisempi kuin läpinäkymätön. Sen pitäisi olla myös juuri sen paksuinen, että se istuu napakasti lääkeruiskun kärkeen. Siinä on oltava reippaasti pituutta, sillä jää saattaa olla hyvinkin kaukana siitä liittimestä, jonka saa auki.

Varataan ämpärillinen vettä ennenkuin aloitetaan työt ja suljetaan päähana. Toivottavasti siis jostain hanasta vielä tulee vettä tässä vaiheessa. Vedenkeitin on nopea ja kätevä apu, jonka voi helposti sijoittaa lähettyville, sillä tässä tarvitaan kiehuvaa vettä.

Päähana suljetaan, hanat lasketaan tyhjiksi ja jäätyneen putken liittimet avataan. Työnnetään ohut letku putken sisään niin pitkälle kuin se menee, eli jäähän asti. Sitten pumpataan lääkeruiskulla letkuun ilmaa. Tällöin putkeen jäänyt kylmä vesi purskahtelee ulos. Täytetään lääkeruisku kiehuvan kuumalla vedellä ja spruutataan se letkuun. Annetaan vaikuttaa vähän aikaa. Kiehuva vesi alkaa sulattaa kohtaamaansa jäätä, ja toisaalta jää jäähdyttää kuuman veden. Pumpataan taas ilmaa letkuun, jotta kylmäksi käynyt vesi purskahtaa ulos. Tilalle pumpataan kiehuvaa vettä. Tätä jatketaan kunnes jää antaa periksi. Lääkeruisku ja kiehuva vesi ovat ikävä yhdistelmä, joten muistetaan noudattaa varovaisuutta.

Siihen ohkaiseen letkuun on mukava ihan aluksi piirtää tussilla merkki, siihen kohtaan, mikä juuri jää esiin putkesta. Kun jää pikkuhiljaa sulaa, ja letkua voi työntää syvemmälle, piirretystä merkistä on kannustavaa seurata, kuinka paljon jäätä jo on sulanut.

Koska menetelmä on hidas, samalla napostellaan pähkinöitä, ja suunnitellaan komposiittiputkien asentamista ja lasketaan, vieläkö asuntolainaa on tarpeeksi jäljellä putkimiehen palkkaamiseen.(Lisäys 22.1. kaksi vuotta myöhemmin:
Tämä kaikki on onneksi nyt mennyttä putkiremontin myötä: katso postaus komposiittiputkista)

32 kommenttia:

Unikuu kirjoitti...

Mahtava vinkki.

Lettu kirjoitti...

Voi ei, kekseliästä! :D Toivottavasti nyt toimii!

Meilläki oli vähä hätä illalla kun tuntiin ei tullu vettä. Naapuri kävi päivällä kysymässä tuleeko meille vettä, ja sanoi että heille ei tule. Onneksi meillä oli vain tunnin katkos ja tänään jo vähän lauhempaa. Vaippaikäinen lapsi ja jäätyneet vesiputket kun on aika huono yhistelmä..

Unknown kirjoitti...

Kätevää. Itse asiassa menetelmäsi on vain karvalakkiversio putkiliikkeen vastaavaan tarkoitukseen kehitetystä vehkeestä. Ja toimii varmaan ihan yhtä hyvin, koska karvalakkiversioiden on tapana toimia!

Tyynenmeren Aaltonen kirjoitti...

Voi voi, tulee mieleen yksi kova pakkastalvi Turussa, kun asuin 100-vuotiaassa puutalossa. Putket jäätyivät ja juuri samana yönä silloinen poikaveri sairastui oksennustautiin! :/

Katja kirjoitti...

Hyvä systeemi! Toivottavasti saat putket toimimaa.

Sulo Lintunen kirjoitti...

Hienoa! Jännityksellä täällä töissä odotan sulatuksen tuloksia!

Muutama kommentti:

- Saisiko ruiskua tiiviisti letkun päähän? Silloin sillä voisi myös imeä kylmää vettä pois tehokkaammin ja isompia määriä kuin 100ml kerrallaan. Tietysti välillä on vain tyhjättävä se ruisku siinä välissä...

- Tuo ruisku näyttää olevan nk. korvahuuhteluruisku, ja se sopii hienosti isomman kärkensä vuoksi ko. hommaan :) Lääkkeitä tuolla ei paljoa anneta, ellei hevosille ja lehmille mene noin isoja määriä... Tämä nyt ei ollut olennainen kommentti, mutta jos joku tarvitsee vastaavaa, niin apteekista on helpompi löytää oikeanlainen tuote.

Anonyymi kirjoitti...

Tullee lapsuus mieleen tästä :) Asuttiin vanhassa hirsitalossa ja pakkasilla meinas putket jäätyä. Teininä minusta oli raivostuttavaa kun ei päässyt talossa olevaan suihkuun vaan piti mennä ulkosaunalle lämmittään padassa vettä.
Edelleen meijän perheessä puhutaan niistä jäätyneistä putkista koska isäni on/oli putkiasentaja. Suutarin lapsella ei ole kenkiä... :)
Liekkö aika kultaa muistot, mutta nykyään olisi todella mukavaa jos se talo olisi vielä meijän! tontti jäi tiemuutosten alle ja sitä myötä talo on purettu+myyty+siirretty muualle.
Tsemppiä putkien kanssa!
-anne-

Eija/Tässätalossa kirjoitti...

Kiitos vinkistä, meillä on keittiön putket jäässä ja katsotaan joudutaanko kyseisiin toimenpiteisiin vai odotellaanko kelin lauhtumista. Muualle kuin kuitenkin tulee vesi. Vielä :)

Anonyymi kirjoitti...

Wautsi, kiitos kun jaoit tämän:)
Meillä meni jokatalvisen perinteen mukaisesti keittiön putket jäähän ja tätä voisi koittaa. Muistatko mistä olet tätä läpinäkyvää letkua hankkinut? Tiina

Anonyymi kirjoitti...

mulla on teräs vaijeri,joka työnnetään tonne putken sisään. Lisäksi hiustenkuivain ja sanasto,joka ei ole tarkoitettu lasten korville.....yöksi avataan keittiön kaapin ovet,jossa putket,seki auttaa. pesukone piti siirtää jo eri paikkaan,että saa pyykätä,mutta täähän on elämää...koetahan pärjätä toivoo astan emäntä

Susanna kirjoitti...

Uhhuh, vaippalapset ja oksennustaudit tästä vielä puuttuisikin! :-D

Leena, tosiaanko? Minun olisi ehkä pitänyt valita lvi-ala, jos minulla on siihen suuntaan luontaisia kykyjä.

Anne, tuollaiset jutut on niin kamalia, kun taloja jää teiden alle. Tai oikoratojen. Minä ihan oikeasti pelkään, että joskus VR keksii, että rataan on saatava runsaasti lisää raiteita, ja kohta on meidänkin tupa pakkolunastuksessa.

Tiina, ostin tuota letkua paikallisesta liikkeestä, joka on erikoistunut kaiken maailman putkiin ja letkuihin, mutta kyllä tuollaista varmasti saa ihan rautakaupastakin.

Astan emäntä, minäkin siirsin pesukoneen keskelle vessan lattiaa, koska sieltä pesukoneen takaa nuo meidänkin putket aloittavat jäätymisensä. Tosin wc-pöntölle on nyt aika hankala päästä.

Ja kaksi putkista sain suliksi, yksi on yhä jäässä, sillä kuusimetrinen letkukin jäi tällä kertaa liian lyhyeksi. Kyllä se varmaan sulaa itsekseen. Joskus.

Anonyymi kirjoitti...

ennen kesää kaikki on sulana....jos on pane lisäpatteri vessaan,auttaa ja varo nyt,kun pakkanen lauhtuu,se on pahin aika jäätymiselle,kokemuksesta puhun,lumetkaa ulkoseinät,meillä lumetaan aina tai kaikkialla täällä,perjantai aamuna mittari näyttiki -42 astetta,kun lähin töihin, nyt vajaa kolmekymmentä(29,3) joten kesä tulee!!!Öitä toivoo asta ja emäntä

Susanna kirjoitti...

42 astetta???? Herranjumala. o_O
Meilläkin on seinät lumettu, se hoidettiin jo heti kun lunta vaan oli tarpeeksi seinustoille kerätä.

Tiina Konttila kirjoitti...

Siis ei voi enää hellävaraisempaa putkimiestä olla :)
Toivotaan mahdollisimman vähän jäätyviä putkia kaikille!

Rouva Kukko kirjoitti...

Uh, jäätyneet putket on maailman ikävinpiä yllätyksiä aamuisin, kun muutenkin on vähän tokkurassa unien jäljiltä.
Oletteko kokeilleet jättää hanaa yöksi tippaseen? Meillä ainakin putkien pelastuksena on toiminut tippuva vesihana, eli jätetään hana yöksi tippaseen juuri ja juuri sen verran, että sieltä tulee tippa ja toinenkin. Silloin vesi koko ajan virtaa hanassa eikä pääse niin helposti jäätymään.

Susanna kirjoitti...

Hanat muistetaan laittaa tippumaan aina vasta sitten, kun on jo liian myöhäistä...
Minä olen niin pihi, että haaskuuseen menevä veden määrä karmaisee, ja toiseksi tiputtelevien hanojen ääni saa minut hulluksi. Siihenkin kehitin kikan... esittelen sen jossain vaiheessa.

Anonyymi kirjoitti...

Mitä tuo seinien lumeaminen on? Eikö se vahingoita rakenteita, tule kosteutta?

Susanna kirjoitti...

Me lumetaan kivijalan alueelta ja vähän sen yli. Olen huomannut, että jotkut kasaavat talon seinustoille lunta jopa puolentoista metrin korkeudelle, mutta minua kyllä silloin vähän hirvittäisi, että lumien sulaessa tulee liikaa vettä seiniä vasten.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitokset tästä vinkistä! Putkifirma arvioi jäätyneen vesiputken sulatuksen hinnaksi noin 600 euroa, mutta löydettyäni tämän blogikirjoituksen hoidin homman itse. Onnistuin jopa hieman kehittämään konseptia tuuttaamalla putkeen kuumaa höyryä halpis-höyrypesurilla, jonka sai liitettyä ohuen paineletkun päähän sähköputkesta ja ilmastointiteipistä tehdyn "adapterin" avulla. 5m letkua ja höyrypesuri yhteensä 44,95 euroa IKH:sta. Letku kannattaa muuten olla nimenomaan ohutta paineletkua, se on riittävän jäykkää ja kestää kuumuutta.

Susanna kirjoitti...

Voi miten mahtavaa! Tämä postaus on koko blogini historian ajan ollut googlen kautta suosituin. Aika huimaa kuulla, että hupsu metodini on toiminut teilläkin! Ja että olet vielä parannellut sitä!

Meillä muuten on nyt putket komposiittia ja kulkevat huoneiden sisäpuolella. Ei ole jäätymisiä sen jälkeen tapahtunut. Ihanaa elämää.

hessu kirjoitti...

Minulla on sellainen pieni ensi sammutus ruisku ,johon menee vettä noin 20 litraa siihen on laitettu kovaa muoviputkea noin 30 metriä ja ei muuta kuin kiehuvaa vettä ruiskuun ja aloittaa työntämään putkea jäätyneen putken sisään ja samalla pumppaa kuumaa vettä menemään ,niin johan alkaa putki sulamaan saa pitkältäkin matkalta sulaksi.

Susanna kirjoitti...

Ihan mainiota! Ja huomattavatsi nopeampaa kuin minun pikkuruiskuni.

JaanaS kirjoitti...

Viime vuonna keittiön putket jäätyivät ja tilasin sulatuksen. Kaksi häiskää tuli maitotonkan kokoisen kapistuksen ja letkun kanssa ja hoitivat homman periaatteessa samalla systeemillä kuin Susanna. Kolmen ja puolen tunnin aikana kävivät kerran puolen tunnin kahvitauolla shellillä?! Toinen tyypeistä seisoi koko ajan kädet taskussa ja suhautti pönttöä aika ajoi, toinen työnteli letkua. Sitten häipyivät, kun soitettiin toiselle keikalle. Lämminveiputki oli auki, kylmä ei. Lasku poikien "aherruksesta" 470 e.
Soitin isän käymään 350km:n takaa, avattiin lattiaa ja pantiin lämpöpuhallin puhkumaan. Kaksi tuntia ja vesi juoksi.
Nyt ei isä ole käytettävissä, enkä niihin lattioihin välttämättä haluaisi kajota, joten olen enemmän kuin kiitollinen näistä vinkeistä, joita täältä olen lukenut. Syksyllä satuin ostamaan höyrypesurin ja tiedän mistä saisin lainaan sammutusruiskun.
Ehtisiköhän joku vielä neuvomaan mistä vopivaa putkea voisi ostaa ja minkä paksuista sen tulisi olla? Tavallisen näköiset kupariputket näytti olevan, mutta ei hajua niiden halkaisijasta.

Susanna kirjoitti...

Voi ei, mikä hinta tyypeillä! Minunhan kannattaisi lisätä yritykseni palveluvaliokoimaan myös putkien sulatus... olisin pian niin rikas, että joka toisen talven voisin viettää etelässä. :)

Meillä täällä Imatralla on kauppa nimeltä Beranger (www.beranger.fi) ja siellä on ihan hurja määrä letkuja ja putkia. Kävin siellä hiplaamassa ja valitsin sellaisen, joka oli mielestäni sopiva. Mutta minulla ei valitettavasti ole mitään hajua siitä, millaisissa muissa kaupoissa letkuja myydään, ehkä ihan rautakaupoissa?

Avaa putken pää ja mittaa sisähalkaisija ja käy sitten kaupassa katsomassa letkuja. Se ei saa olla ihan hirveän löysää, mutta ei taipumatontakaan. Sellaista, jonka voi sujuvasti kuvitella liikkuvan putken sisällä ja taipuvan putken mukana.

JaanaS kirjoitti...

Kierros Vantaan isoissa rautakaupoissa työpäivän jälkeen:
RTV - meillä ei ole putkia lainkaan
Starkki - Meillä ei ole "semmoisia" putkia
K-rauta - "Paineilmaputkea kyllä löytyy kierteisenä, mutta niissä nettikirjoitteluissa nyt sanotaan mitä sattuu"
Bauhaus - "Puutarhapuolella on paljon letkuja." Sieltä valitsin läpinäkyvää bensaletkua 6mmx2mm (halkaisijaxmuovin paksuus). "Mutta ei sen luvata kiehuvaa vettä kestävän".

Laitoin bensaletkun jeesusteipillä alkusammutuslaitteen letkun kanssa yhteen. Ja otin sankoihin vettä ennen veden katkaisua. Sitten vedenkeitin porisemaan. Ensin tein yksin ja enkä meinannut millään saada letkua kunnolla sisää kun heti oli eka mutka vastassa. Myös letkun sujuttaminen ja veden pumppaaminen yhtä aikaa oli hankalaa. Letkujen liitoskohtakin alkoi vuotamaan, vettä lainehti lattialla - olin jo luvuttaa. Sitten sain apurin ja teipattiin liitos tiiviimmin. Sitten toinen pumppas ja kiehutti vettä, toinen veteli letkua ja pyyhki pöytää paluuvedestä. Bensaletku pehmeni mukavasti kuumasta vedestä ja sujahti mutkapaikoista ihan mukavasti. Kun letkua oli syötetty noin kuusi metriä, tuli takaisinkin vain kuumaa vettä. Hana paikalleen ja.... ei tuu. Voi itku. Kaveri jätti hanan auki ja hetken kuluttua kuuma vesi kävikin virtaamaan. JEE!

Mutta jotain mokelsimme pieleen hanan paikalleenlaiton aikana, kun paineet jotenkin katos. Mutta tulee sieltä nyt kuitenkin se vesi.
Ja ennen kuin kukaan ehtii ihmettelemään tuota pöydän pyyhintää, niin hana on seinässä kiinni ja putket lähtee siitä suoraan seinän välissä alas, joten paluuvesi valuu tiskipöydän laminaattitasolle.

Kiitos Susannalle ja hessulle vinkeistä.

Susanna kirjoitti...

No hyvä, että vastoinkäymisten jälkeen edes saitte vedet juoksemaan.

Aika suututtavaa tuollainen kommentti, että netissä nyt sanotaan mitä sattuu. Tyypillistä rautakauppakommunikointia. :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei kaikki, "ominkäsin" putket sulix. Olen nähnyt vuosien varrella jos jonkin näköistä sulatus konetta.(kaikista paras viritys oli lääkärillä,verisuonten sisälle tarkoitettu letku)
Kyseinen lääkäri oli sulatellut putkia jo 4 päivää, kun sen rouva sitten uskalti soittaa mulle.Kyseessä oli pex putket suojaputkessa. Katsoin tilanteen,rouva lähti viemään tyttöään soitto tunnille. Oli pois noin 20 minsaa ja minä olin sulattanut ne putket sillä aikaa. Istuin verannalla kun rouva tuli, ja sanoin että hän on hyvä vaan ja menee suihkuun...
Ei meinanut uskoa, ennen kuin kävi toteamassa tilanteen.
Sitten piti paljastaa minun kone. Sehän on vanha Hoover pölynimuri joka puhaltaa huoneilmaa. Sen kun laittaa pex putken ja suojaputken väliin 5 minuutuksi töihin niin vot jo on putket sulat. Ja mikä parasta sillä ei saa rikottua mitään. Varoitus kaikille jotka käyttävät kuumaa ilmaa ja höyryä. PEX PUTKET EIVÄT KESKÄ NIITÄ. Että tälläinen juttu. J

Susanna kirjoitti...

Kiitos kommentistasi! Tämä postaukseni on yhä vaan eniten guugletettu tekstini, joten on oikein mainiota, että tänne kertyy myös muilta neuvoja. Minähän en ole mikään ammattilainen. :)

Arto kirjoitti...

Jos pex putket ovat suojaputkessa ja putken molempiin päihin pääsee käsiksi, niin kokeilkaa seuraavasti: 1) pölynimuri imemään suojaputken sisältä ilmaa, vaikka teipillä kiinni tiiviisti. 2) hiustenkuivaaja suojaputken toiseen päähän puhaltamaan kuumaa ilmaa suojaputken ja pex putken väliin. Hana auki ja odotellaan kun jää sulaa. Idea on se, että pölynimuri imee ilmaa pois suojaputkesta ja hiustenkuivaaja työntää kuumaa ilmaa suojaputkeen ja jää pex putkesta sulaa.

Unknown kirjoitti...

Olisin kokeillut Susannan vinkkiä, mutta ei ollut tarvikkeita. Päädyin kokeilemaan imuri-fööni-yhdistelmää; loistavaa! Meni noin kymmenen minuuttia, odotellessa puolikas olut takan ääressä - ja vettä tulee taas hanasta.

Aluksi kirosin hieman, kun paikka on niin hankala ettei imurin letkun teippaaminen oikeaan kohtaan onnistunut, mutta taittelin sitten käsillä olevasta alumiinifoliosta pienen suppilon tapaisen ja asetin imurin letkun pään sinne noin suurin piirtein - silti toimi! Paljon kiitoksia vinkistä!

Kunhan saan vielä viemäriputken sulatettua jollain keinolla, pääsen vihdoin taas suihkuun.

Unknown kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Unknown kirjoitti...

Tuohon alkuperäiseen ideaan vielä lisäksi T- kappale, takaiskuventtiili ja toinen letku suoraan kuumavesiämpäriin. Jos ei tarvikkeita ole, ruiskun mäntään voi tehdä reiän, ohut muoviläppä sisäpuolelle ja reiästä letku kuumavesiämpäriin. Menee homma paljon nopeammin kun ei tarvitse irrottaa letkua enää.