maanantai 29. huhtikuuta 2013

Erään funkkisunelman uusi elämä


Muistatteko vielä, kun aiemmin keväällä näytin teille funkkisunelmataloja tästä meidän läheltä? Kyseessä ovat entiset varuskunnan rakennukset. Viime lauantaina mekin pääsimme vierailemaan sotilassairaalan sisälle, sillä siellä oli avajaiset.Mutta ei sairaalan avajaiset, vaan tulevan hostellin.

Kuvat ovat nyt mustavalkoisia, sillä en jaksa väännellä pieleenmenneitä valkotasapainoja kohdilleen. Kaikki on siis valkeaa ihan livenäkin. Paitsi nuo aulan hienot penkit olivat lakattua puuta. 


Rakennus oli hyvin yksinkertainen myös sisätiloiltaan ja siellä oli ihania alkuperäisiä yksityiskohtia.Tässä rakennuksessa oli myös säästetty alkuperäiset keittiön kaapistot! Viereisissä kerrostaloissa niitä ei enää ole, vaan niiden asuntojen keittiöt on valitettavasti "modernisoitu" joskus ehkä kolmisenkymmentä vuotta sitten. Siksi näiden kaapistojen kohtaaminen oli minusta erityisen hienoa. Ottaisin heti meille tuollaiset kaapit.


 Kylpyhuoneet olivat tilavat ja valoisat. Niitä taisi olla parikin. WC:t olivat erikseen.Vanhojen potilashuoneiden alkuperäiset, kiinteät kaapit olivat upeat. Hostellivieraita varten hankitut uudet kerrossängyt sopivat minusta nätisti sairaalan henkeen.


Rakennuksen oli ostanut hyvin sympaattisen oloinen venäläinen mies perheineen. Suloinen vaimo tarjoili kahvia ja venäläistä pikkumakeaa. Kaksi lasta olivat myös paikalla. Toiminnassa on mukana myös miehen veli, joka on asunut jo 7 vuotta Suomessa. Hän käänsi veljensä puheen paikalle saapuneelle kouralliselle kiinnostuneita.

(Mutta missä olivat paikallislehtien toimittajat? Kyllä tämä minusta olisi ihan uutisoinnin arvoinen asia.)

Uusien omistajien tarkoituksena on tehdä vanhasta sairaalasta edullista yöpymistä tarjoava hostelli, ja säilyttää talon charmi ja kunnioittaa sen historiaa. Minä niin toivon, että matkailijat löytäisivät paikan ja toiminta olisi kannattavaa.


Täällä Imatralla on valitettavan paljon ihmisiä, jotka suhtautuvat hyvin negatiivisesti siihen, että venäläisille myydään kiinteistöjä. Minua suoraan sanottuna ällöttää se asenne. Etelä-Karjala näivettyisi ilman venäläisiä matkailijoita. Jos meille suomalaisille ei kelpaa asuttaa vanhoja rintamamiestaloja tai meistä ei ole ostamaan entisiä sairaaloita yritystoimintaa varten, niin minusta on upeaa, että venäläiset sitten tekevät sen. On sääli, miten hienot rakennukset jätetään täällä rapistumaan ja lopulta puretaan, kun ovat päässeet niin huonoon kuntoon.

Minä toivotan venäläiset tervetulleiksi tänne niin asumaan, lomailemaan, ostosmatkailemaan kuin harjoittamaan liiketoimintaakin.


Tämän kuvan rakennus on sairaalan lähellä sijaitseva Komentola. Siinä on kolme hulppeaa asuntoa hulppealla paikalla.
Sekin on saanut uuden omistajan, mutta en ole saanut selville, kuka sen osti ja mihin käyttöön.

36 kommenttia:

Flash For Zonzon kirjoitti...

Hei, Kiva kun raportoit tästä talosta. Se jäi mietityttämään minua kun edellisen kerran kerroit siitä. Aivan upea on. Toivon parasta minäkin tälle yritykselle.

Saila kirjoitti...

Mahtava hostelli! Tuo on niin totta, että kokonaisen kansakunnan tai yleensä minkä tahansa kokonaisen ryhmän tuomitseminen ilman, että tajuaa senkin koostuvan yksittäisistä ja monenlaisista henkilöistä on tyhmyyden huippua. Alkuperäisten elementtien säilyttäminen on hieno asia, hyvä juttu!

KristiinaS kirjoitti...

Kiitos kun näytit tämän hienouden. Muista elävästi nuo meilläkin olleet keittiönkaappien koukkumalliset lukot, niitä oli kiva napsutella (se kun oli kiellettyä).
Minäkin toivotan onnea ja menestystä tälle yritykselle.

Heli kirjoitti...

Mielenkiintoinen paikka!

Mutta mä kyllä sanon, että kyllä mua hiukan huolestuttaa tuo Suomen venäläistyminen. Ihmettelen suomalaisten hölmöyttä, kun ei itse huolehdita tuollasista paikoista, tai kun myydään rahan ahneudessa kaikki ulkomaalaisille (toisin sanottuna lähinnä venäläisille). Ihmisinähän ne on ihan jees, en tarkoita sitä. Mutta kuitenkin... kohta venäläiset rikkaat omistaa tän maan. Josta siis on meidän isoäidit ja isoisät taistellu henkensä kaupalla... just noita venäläisiä vastaan. Että kyllä mä ymmärrän sen asenteen, etenkin vanhempien ihmisten sanomana. Mun mummolla on jonkun verran perittynä kotoaan maata jota nyt sitten mietitään tulevien perintöjuttujen yhteydessä - mummon suurin toive on, että kun vaan ei sitten mene venäläisille. Ymmärrän täysin.

jaana kirjoitti...

Pidän asenteestasi suhteessa venäläisiin.

Susanna kirjoitti...

Kiva, että kiinnostuit!

Susanna kirjoitti...

Kylläkyllä. Samaa mieltä!

Susanna kirjoitti...

Voin kuvitella niiden napsuttelun riemun! :D

Susanna kirjoitti...

Minä en oikein ymmärrä, vaikka sodan kokeneiden kielteistä asennetta naapureitamme kohtaan en kyllä oikein voi mennä tuomitsemaankaan.

Nykyiset tavalliset venäläiset ovat ihan yhtä syyttömiä sodan kauhuihin kuin me suomalaisetkin.

Ja tuo "kunhan vaan ei venäläisille menisi" -asenne ei edes ole mitenkään iästä kiinni, vaan asenne periytyy valitettavasti sukupolvelta toiselle.

Susanna kirjoitti...

Niin minäkin. ;)

Toisaalta minä olen ihan pöhkö ennakkoasenteineni, sillä pelkään Venäjää siinä mielessä, etten ollenkaan halua itse lähteä sinne matkailemaan. Sulon mieliharmiksi. Mutta jonain päivänä minä senkin pelkoni vielä voitan.

Anonyymi kirjoitti...

Entäs sitten kun iso osa Etelä-Karjalaa on venäläisomistuksessa?
Esimerkiksi ympäristönsuojeluun liittyvät asiat ovat heille aivan käsittämättömiä, tiedän tämän työni puolesta. Ja tunnen myös monia venäläisiä.

Itselläni ei ole mitään kansakuntaa vastaan muita ennakkoluuloja, kuin mitä he itse aiheuttavat. Ihan joka päivä kohtaan venäläistymisen negatiiviset puolet tuolla liikenteessä (ei päivääkään ilman pitkäkilpisten aiheuttamia vaaratilanteita), kaupoissa, roskana ja ryönänä tienpientareilla yms. En voi ymmärtää miten nuo voivat olla positiivisia asioita kenenkään mielestä.

Ja mitä rahavirtoihin tulee - uskon, että olisimme selvinneet täällä ilman noita jumalattomia rojumarkettejakin, en voi sietää muutenkaan tuota materialistista ajattelua mikä on valloillaan. Toiseksi on tehty tutkimus, että kustannukset Suomen veronmaksajille ovat kuitenkin suuremmat kuin hyöty mitä rahallisesti itäliikenteestä meille tulee. Ja semitä on tulossa eli rajojen avaus kaikille, ei voi tietää mitään hyvää. Sieltä sitten kaikki huumekauppiaista lähtien, tervetuloa vain!

Olen asunut LPR:ssä koko ikäni - eikä mikään ole positiivisemmaksi muuttunut itäliikenteen toimesta, moni asia kyllä negatiivisemmaksi.
Muualla asuvat eivät sitä ymmärrä, moni Helsinkiläinenkin naureskelee mutta kun on kerran täällä käynyt niin onkin ihan hiljaa sen jälkeen ;)

On minulla venläläisiä yrittäjätuttaviakin, ihania ihmisiä jotka ovat tuoneet esimerkiksi kulttuuriaan tänne yrityksensä muodossa tms. Mutta tuo massavirta ei tuo meille kyllä mitään hyvää.

Cheri kirjoitti...

Hienoa, että talo on saanut elämää sisälleen ja että alkuperäinen ilme on säästetty. Toivotan menestystä hostellille.

jaana kirjoitti...

Olet ainakin rehellinen :)

Rohkaisen sinua nyt kuitenkin tekemään Sulolle mieliksi ja poikkeamaan vaikkapa Pietarissa, jonne junalla pääsee nopeasti ja mukavasti. Itse kävin juuri viikonloppuna siellä ja nautin kaikin puolin. Pietarissa pärjää myös englannilla nykyään kohtalaisen hyvin, ainakin keskustan kaupoissa ja ravintoloissa.

Susanna kirjoitti...

Kurkkasinkin aiemmin ihan pikaisesti blogiisi ja ihastuin heti siihen värimaailmaan, joka Pietarin-kuvissasi vallitsi!

Mutta hei, jos olen jo muuttunut hiirikammoisesta hiirilemmikin onnelliseksi omistajaksi, niin ei ole mitenkään täysin poissuljettua, että joskus kehityn myös tässä venäjänmatkailuasiassakin. :D

Susanna kirjoitti...

Minustakin se on hieno asia. Kovin pitkään ehti olla tyhjillään.

Anonyymi kirjoitti...

Okei, säälittävää että "alennus" tälläiseen, mutta mitä Kertulle kuuluu? =)) Eli en nyt suoranaisesti rakasta kenenkään "rotapoikasia" mutta Kerttu ja se, miten hänestä kirjoitat on niin hauskaa luettavaa ja katsottavaa, että täällä huomaan niitä(kin) postauksia kaipaavani =)

Laurakaisa kirjoitti...

Minä arvasin, että tähän postaukseen tulee noita ryssävihaisia kommentaattoreita anonyymisti huutelemaan, joten kerronpa nyt ihan oman esimerkin vaikka tuosta liikenneasiasta.

Taustaksi tähän sellainen nippelitieto, että oman maansa edustustossa ulkoministeriön palveluksessa työskentelevien ihmisten autot ovat aina sen asemamaan rekisterissä. Eli vaikkapa Suomen ulkoasiainhallinnon suomalaisten, Venäjällä työskentelevien virkamiesten autot Venäjän rekisterissä. Tosin diplomaattisellaisessa, jolloin autojen rekisterikilvet ovat punaiset, mutta niitä samoja pitkiä venäläisiä rekkarikilpiä joka tapauksessa.

Kävipä sitten kerran niin, että muuan Suomen Moskovan suurlähetystössä työskentelevä, hyvinkin umpi-itäsuomalainen UM:n virkamies ajeli kesälomalle kotiseuduilleen omalla autollaan. Juurikin sillä samaisella, joka oli mukana myös siellä Moskovassa, ja joka komennuksen ajan oli Venäjän rekisterissä. Ajeli lomalle, ja järkyttyi pahan kerran.

Sellainen liikennekäyttäytyminen, jota suomalaiset tätä Venäjän rekisterissä olevaa ajoneuvoa kohtaa osoittivat, oli jotain aivan kauheaa. Kiilaamista, puskurissa kiinni ajamista, valojen välkyttelyä, törkeitä ohituksia, kaikkea mahdollista road rage -touhua mitä kuvitella saattaa. Se järkytti, nolotti ja hämmensi auton omistajaa, joka oli siis aivan samoilla seuduilla ja jopa samalla autolla ajellut lukemattomia kertoja - mutta niin, että auto oli varustettu Suomen rekisterikilvillä.

Suomen kansallista identiteettiä on alusta asti rakennettu Venäjän muodostaman uhkakuvan perustalle. Sen vuoksi nämä "Entäs sitten kun iso osa Etelä-Karjalaa on venäläisomistuksessa" -tulevaisuusskenaariot uppoavat niin hedelmälliseen maaperään. On hienoa, että Itä-Suomessa asuu myös ihmisiä, jotka pystyvät näkemään tämän ikiaikaisen uhkakuvan yli.

BOFITin eli Suomen pankin siirtymätalouksien tutkimuskeskuksen entinen johtaja Pekka Sutela, jota melko moni pitää aika vakavasti otettavana Venäjän tuntijana, on monesti todennut, että venäläisten laajamittaiset investoinnit vaikkapa suomalaiseen teollisuuteen tai muuhun elinkeinoelämään eivät ole todennäköisiä. Se skenaario, että "koko Etelä-Karjala on venäläisomistuksessa" on aika kaukaa haettu, siis. Sen sijaan Sutela on viisaasti todennut, että suomalaiset yritykset voivat hyötyä suurestikin yhdestä asiasta, joka meitä suomalaisia ja venäläisiä yhdistää: Unelma kesämökistä Saimaan rannalla.

Ei me niin kauhean erilaisia olla. Etelä-Karjalassa oli lumien paljastuttua roskia teiden varsilla jo silloin, kun Neuvostoliitto oli hyvissä voimissaan ja venäläisiä vieraili Suomessa vain kourallinen vuodessa. Ai mistä tiedän? Koska meidän äiti pisti minut ja veljeni joka kevät siivoamaan niitä roskia Imatran Karhumäeltä.

Sussu kirjoitti...

Hieno on. Todella ilahduttavaa rakennyskulttuuriperinnön vaalimista!

Sussu kirjoitti...

Siis rakennus. Ei rakennys. :)

Soja kirjoitti...

Oh, enpä tiennyt tästäkään! Hienoa! Ja olen samoilla linjoilla tuosta venäläis-asiasta, vaikka välillä ärsyttää. Mutta ärsyynnyn mie välillä suomalaisistakin, että tasa-arvoisesti mennään. Olen kumminkin sitä mieltä, että maassa maan tavalla, joskin mistäpä venäläinen ilman apuja tietää, miten täällä "pitäisi" toimia.

Susanna kirjoitti...

Voi kääk! :D

Kerttu voi hyvin. Siitä on tullut oikein rohkea ja tulee kädellekin ihan omasta aloitteestaan. Teleporttiin se kipittää heti paikalla, kun se laitetaan sen tv-taloon. Ehkä se on jo oppinut ymmärtämään, että sinne menemällä pääsee huvipuistoon.

Huvipuistoa piti vähän uudistaa, mutta voin tehdä siitä aiheesta sitten ihan postauksenkin. Kun kerran on tilausta!

Susanna kirjoitti...

Ja sitä sopii vaan miettiä, miten paljon suomalaiset ärsyttävät Venäjällä toikkaroidessaan. Tai missä tahansa ulkomailla. :)

Susanna kirjoitti...

:)

Susanna kirjoitti...

Minäkin arvasin, että noita ilmaantuu tänne, mutta en arvannut, että vain yksi vaivainen! En edes alentunut kommentoimaan hänelle, sillä teksti sisälsi juuri niin kestämättömiä ja asenteellisia lauseita, että tuollaisen kanssa olisi ihan turha käydä väittelemään.

"Entäs sitten kun KOKO E-K on venäläisomistuksessa" on minun kestonaurattajani.

Minä en todellakaan ihmettele tuota, mitä kerroit suomalaisten käyttäytymisestä venäläisrekistereillä varustettua autoa kohtaan. Surullista.

Kun täällä ajelen joka päivä liikenteessä, jossa puolet autoista on venäläisiä, niin en voi kyllä sanoa, että he ajaisivat jotenkin erityisen huonosti. Hiukan hitaammin menevät motarilla kuin me, mutta se on ainoa ero. Kaikki kaahaajat, kiilaajat, keskisormiaan esittelevät ja roskia ikkunoista heittelevät kuskit ovat suomalaisia.

Juuri tuossa Sulon kanssa pääsimme ihastelemaan vanhaa sohvanraatoa tienposkessa. Onkohan joku venäläinen tuonut sen mukanaan ja heittänyt autosta kesken hurjan kaahailunsa? :P

Toinen puoli kirjoitti...

Asioilla on aina toinen puoli.
Lappeenrannasta on hävitetty ihania vanhoja rakennuksia hehtaarihallien tieltä. Viimeeksi n. kuukausi sitten teki pahaa katsella kuinka hienoa vanhaa kivinavettaa ja taloa kaadettiin puskutraktorilla :( Nyt tilalle on noussut jo uuden, venäläisomisteisen, hehtaarihallin perustukset. Rakennusperintö saa väistyä kaupallisuuden tieltä.

Minulle myös hallit edustavat vain kestämätöntä hyperkulutusta, loputonta tavaran virtaa.

Tuli liikenteestä mieleen "hauska" juttu, sukulaismies on naimisissa venäläisen naisen kanssa ja tämä nainen kertoi minulle, että on itse ostanut ajokorttinsa ihan vain rahalla ja se on kuulemma yleistä. Ukko ei suostunut laskemaan kuitenkaan vaimoaan liikenteeseen täällä ennenkuin olivat yhdessä muutaman kuukauden opetelleet. Liekö pelkäsi vaimonsa vai muiden puolesta :)

Susanna kirjoitti...

Eivät ne venäläiset määrää, mihin kohtaan uusia liikerakennuksia nousee ja mitä niiden alta tuhotaan. Se on päättävissä asemissa olevien suomalaisten vallassa. Ja kun ihminen pääsee päättämään asioista, olisi toki suotavaa, että joku tolkkukin pysyisi mukana. :(

Anonyymi kirjoitti...

Oi, nuo vetimet!
Tuli ihan hyvän mielen ryöpsäys kun katsoi niitä. Ihan sama kuka noita rakennuksia rahoillaan pelastaa ja kunnostaa, kunhan ei vaan tuhota! Saahan niitä suomalaisetkin ostaa ja pistää bisnekset pystyyn, vapaasti vaan yrittämään... Kummasti se kitinä alkaa heti kun joku muu kiinnostuu "röttelöistämme".
Marja

Susanna kirjoitti...

Niin juuri. Eipä ole ostajia jonoksi asti näkynyt näillä funkkistaloillakaan.

Koko Vuoksenniska on täynnä tyhjäksi jätettyjä ja rähjääntymään päästettyjä hienoja 30-luvun taloja.

Peter kirjoitti...

Hello, Suzanne!
We left the best impression from the meeting with the neighbors, we are pleased that we have such wonderful neighbors!
Excellent report and great photos! I also really like these door handles and cupboards. And in the basement I found a copper tip a fire hydrant, which is not less than 60 years! I would like to place on the building at the entrance with a sign describing the history of the building. Do you know where to find a documentary source of such information? And, in fact, whether it is relevant? Sincerely,
Peter

Susanna kirjoitti...

Hello Peter!

Thank you for your kind words. I think it would be great if you made a sign about the history. I think you could go to rajavartolaitos museum and ask about the hospital´s history. Here is a link to the museum´s page:

http://yhdistykset.ekarjala.fi/rmkilta/ensisivut/museo.htm

I hope you will have many visitors in your hostel. Have you already come up with a name?

Peter kirjoitti...

Thank you! I also hope for it. Probably the name will be simply "Immalanjarvi" :) I think it sounds very nice and not too long a word for foreigners.
What do you think about?

Susanna kirjoitti...

I personnally think Immalanjärvi is nice. But there is a problem with the name Immalanjärvi, since nobody calls the lake Immalanjärvi, even thoug it says so in all the maps. Everybody says ImmOlanjärvi and also the military area is Immola as well as our railwaystation. :)

Peter kirjoitti...

Yes, but Google says Immalanjärvi, all the documents as well. Will the stray tourists? Only time will tell. Unfortunately, there is no alternative of universal ideas. Was originally the idea of ​​"Ho & Ho", but it is more Chinese than Finnish :).

Susanna kirjoitti...

You just go with Immalanjärvi then! :)

And let me know when you have your web site ready, please!

Peter kirjoitti...

Of course, Susanna :)

Peter kirjoitti...

Imatrahostel.fi :)