perjantai 19. joulukuuta 2014

Pieni asuntovaunu


Kenin asuntovaunu on viimeinkin lähes valmis! Nyt sitä voi jo esitellä, vaikka joitain pieniä ykstyiskohtia vielä puuttuukin. Ja sisustaminenhan on aina päättymätön ikuisuusprojekti, niin omassa kodissa kuin pikkumittakaavassakin.

Rakensin vaunun kokonaan mdf-levystä, jota oli hämmentävän vaikeaa löytää Imatralta. Vaneriliikkeen nurkasta löytyi sitten jämäpaloja (vaikkakin osittain homeisia), jotka sain pikkurahalla. Ne onneksi riittivät koko vaunun tarpeisiin.


Vaunun katon toinen lape aukeaa pianosaranan avulla ja kääntyy syrjään. Etuseinän voi nostaa ylös, jolloin sen saa kokonaan irti. Olen vähän ylpeä tästä ratkaisusta. Ikkunalasit ovat pleksiä, joka taitaa olla peräisin jostakin vanhoista Ikean halpisvalokuvakehyksistä. Olen pyrkinyt käyttämään mahdollisimman paljon sellaista materiaalia, jota on ollut kotona valmiina, sillä näinkin pienen rakennelman kustannukset nousevat helposti korkeuksiin. Huomasin sen aikoinani nukkekotia rakentaessani, kun ostin hienoja kattolistoja ja muuta sellaista fiiniä. Tämän takia vaunukin on nyt väriltään vihreä: sitä maalia sattui olemaan hyllyssä.Koko projektin vaikein vaihe oli renkaiden rakentaminen. Halusin ehdottomasti oikeat kärrynpyörät, mutta niiden tekeminen ei ollutkaan mitenkään yksinkertaista. Sain kyllä paljon "hyviä" ja "vielä parempia" ehdotuksia alkaen maalipurkin kansista ja päättyen sorvaamiseen, mutta lopulta monen mutkan jälkeen päädyin kokeilemaan omaa alkuperäistä ideaani. Rakensin pyörät ompelukehyksistä - siis niistä, joita käytetään ristipistotöiden tekemisessä. Pinnat ovat kukkakeppejä ja kehää kiertävä kumi on tiivistenauhaa. Kehät toimivat hyvin, mutta tulivat kiusallisen tyyriiksi. Pyörät ovatkin nyt vaunun arvokkain osa.

Koska vaunu painaa tolkuttomasti, en uskaltanut luottaa sitä pelkkien hentoisten pyörien varaan, vaan lisäsin sen pohjaan pylväät, jotka kannattelevat painoa. Renkaat tuovat tasapainon. Eihän tätä ihan oikeasti tarvitse ajaa!Sisustaminen on paras vaihe miniasumusten askartelussa. Kenin tapetit ovat Lidlin askartelupaperiarkkeja. Kun eräänä iltana puutyötunnilla yksi kurssin miehistä huomasi valitsemani tapetit, hän totesi: "Ken ei kyllä tykkää noista tapeteista!" Minä myhäilin: "Sä et olekaan tavannut mun Keniäni."

Muutenkin asuntovaunu on herättänyt aika hauskaa vastakaikua puutyökurssilaisten keskuudessa. Saan jatkuvasti kuulla sydämellistä pään aukomista herroilta, jotka raahaavat tunnille mukanaan puolikkaita mäntyjä omiin, hiukan massiivisempiin projekteihinsa. Miehet ovat varsin innokkaasti myös tarjonneet ideoita vaunua varten. Pärekattokin on heidän ehdotuksensa.Olen ollut ihmeissäni siitä, miten vaikeaa barbeille on nykyisin löytää pieniä käyttöesineitä. Kun 90-luvulla viimeksi leikin Kenin kanssa aktiivisemmin, oli oululainen Lelu-Tapuli-niminen kauppa oikea taivas. Siellä oli vaikka mitä hienoa astioista työkaluihin. Kenillekin oli tarjolla kenkävalikoimia, joita nykyisin ei ole lainkaan olemassa. Nyt ne vaivaiset tilpehöörit, mitä sattuu jostain löytymään, ovat todella huonoa laatua ja ihan kökköisiä. Niinpä Kenin astiat ovatkin kaikkea muuta kuin Mattelin tuotantoa. Nukkekotikokoista tavaraa löytyisi paljon ja helposti, mutta mittakaava 1:6 on hankalampi.


Askartelin vaunun nurkkaan hyllykön, jonne on kiva laittaa esille matkamuistoja Kenin reissuilta ja muita pikkuesineitä. Pärekori on Helsingistä, kuksa saapui eilen Kolin-reissumme tuomisina ja maatuska on muisto Svetogorskin-vierailusta. Hyllyssä on runsaasti tilaa vielä tulevaisuuden matkamuistoille.

Jotkut nukkekodin kalusteet kuitenkin sopivat Kenin maailmaan. Seinähyllyn kannakkeet ovat Gepettolta, jonka todella toivoisin laajentavan tuotevalikoimaansa Barbie-kokoluokkaan. Purkillinen laavakiveä tuotiin Teneriffalta ja pikkuruiset käsinsidot kirjat ovat alunperin korvakorut, jotka sain lahjaksi.Sulo auttoi minua ideoimaan vaunun sisäisiä toimintoja. Kuten oikeissakin asuntovaunuissa, myös Kenin vaunusta löytyvät kaikki tarpeelliset huonekalut. Ruoanlaittotason sivuseinä nousee ylös pöytälevyksi. Tarkoitukseni on jossain vaiheessa vielä tehdä pieni sähköliesi tason päälle. Siihen asti pojat joutuvat laittamaan ruokansa nuotiolla.Koska vaunuun piti mahtua kaksi nukkujaa, ei yksi kiinteä sohvasänky riittänyt. Siksipä sänkyyn oli rakennettava levike. Kokoontaitettava peti mahtuu säilöön keittiötason sisälle ja sen jalat pysyvät tallessa nurkassa olevassa alakaapissa. Petivaatteet tungetaan päivän ajaksi sohvan alle.

Pari mokaa minulle sattui, jotka hiukan harmittavat. Pöytä ei nimittäin voi olla paikallaan samaan aikaan kuin etuseinä, sillä ikkunalauta ja pöytälevy osuvat juuri samaan kohtaan. Ja jääkaapille ei jäänyt mitään paikkaa.Olen koristellut asuntovaunun jouluisiin tunnelmiin. Vaikka minä en välitä ripotella jouluvaloja tai tonttuja omaan kotiimme, Kenin kohdalla eivät samat säännöt päde lainkaan.Sulo on ihanasti huomioinut Kenin miettiessään minun joulukalenteriini yllätyksiä. Luukuista on putkahdellut kivoja läkkipeltisiä esineitä ja muun muassa nämä puukengät.

Asuntovaunun sisääntuloa voi sitten muutella vuodenaikaan sopivaksi, mutta ovikello ja pyykkinaru ovat pysyvää rekvisiittaa. Muutama porrasaskelma vaunun kuistille vielä kaivataan. Pääsen tekemään ne sitten tammikuussa, kun puutyöt taas alkavat."Houhouhou, onkos täällä kilttejä poikia?"Kukas parran takaa paljastuu?Joulupukki suukon saa...

Leikkisää mieltä perjataihinne!

34 kommenttia:

Parikuperkeikka kirjoitti...

Tämä vetää kyllä sanattomaksi. Olet käsittämättömän taitava! Ja Sulo. Meillä jokaisella pitäisi olla oma Sulo.

Thilda kirjoitti...

Voi kuinka suloista! :) Meillä nukketalo sai joulusiivot ja kuusen yms tilpehöörit jo äiviä ennenkuin aloitin itselle samoja puuhia... jotakin kai kertoo se että töistä läksiäislahjaksi (tiedusteltaessa) toivoin nukketaloon yhtä jouluasetelmaa; piparitaloa, posliinitarjotinta joulukuvalla ja kuviollisia pipareita! hihi

Enne kirjoitti...

Eikä miten mahtava! Kaikki nuo yksityiskohdat ja miten valotkin olet laittanut. Todellakin vetää sanattomaksi!

Katja kirjoitti...

Tätä esittelyä olen odotellut! Ja voin sieluni silmin kuvitella puutyökurssin "äijät" :D Vaunu on kaiken odottamisen väärti, upea!

Ankkurinappis kirjoitti...

En normaalisti niin innostu nukkekotihommista, mutta tää on todella hieno ja persoonallinen!

Jaana/Hattaralandia kirjoitti...

Siis ihan mieletön!!! Ihan mykistyneenä ihastuksesta täällä lueskelin ja katselin kuvia!

mustakissa kirjoitti...

Kyllä Kentsun nyt kelpaa! Aivan upea! Kyllä sulla on taito hyppysissä!

Matkatar kirjoitti...

Voi miten hieno! Takuulla kivaa tehdä tuota :D

Heli kirjoitti...

Tuo on kyllä ihan mielettömän mahtava!! Ja hauska ajatella sinut sinne ukkojen sekaan näpertämään pojille matkista. =D

Katja kirjoitti...

Miten hieno! Mistä tuollaisia minivalosarjoja saa? Meilläkin on kaikkia pikkuasumuksia joita olisi kiva koristella jouluiseksi.

Ruusa kirjoitti...

Mä en kestä!! :D

Susanna kirjoitti...

Olen samaa mieltä: jokaikisellä pitäisi olla oma Sulo; ihminen, joka vahvistaa hyvää siinä toisessa ja ymmärtää toisen erikoisimmatkin piirteet.

Susanna kirjoitti...

Kai sait toivomasi asetelman? :D

Susanna kirjoitti...

Kylläpä te nyt kehutte! Kiitos kauheasti! Vaikka ei tämä edes ole mitenkään TAITAVASTI rakennettu. Hirmuisen rouhea ja viimeistelemätön, tosi paljon "hups...lipsahti" -kohtia ja hiomattomia reunoja. Kuvittelin, että minulta syntyisi siistimpää jälkeä nyt, kun mittakaava on niin paljon nukkekotia suurempi, mutta ei. Vaan välttääpä tämä minulle. Ja Kenille onneksi kelpaa! :D

Susanna kirjoitti...

Nämä ovat K-Raudasta. Parhaita ovat juuri nämä, joissa sähköjohdon ympärillä ei ole lainkaan muovia. On vaan se ohut kuparilanka tai mikä lie. Ne muovitetut johdot ovat liian muhkeita ja näyttävät liian paksuilta nukkemaailmaan.

Katja kirjoitti...

Kiitti tiedosta! Täytyypä käydä etsimässä...

Liisa kirjoitti...

Aivan huikeen hieno!!!

Kati kirjoitti...

Voi ihanuus. :) Mä just sovin tytön kanssa, että tänä keväänä aloitamme vihdoin lootassaan odottavan Gepetton pienemmän aurinkoisen rakentamisen. Olenkin mietinyt, mistä sitä pleksiä saisi ikkunoihin. Nyt tiedän. Kiitos vinkistä. :)

Laura kirjoitti...

Ehkä eniten onnellistuttava lukemani juttu pitkään aikaan. Nyt kelpaa käydä unille. Ihana poppoo olette kerta kaikkiaan, sinä ja Sulo ja asuntovaunun pariskunta. Rauhallista joulua ja onnellista uutta vuotta!

Maija kirjoitti...

Sää oot ihan uskomaton! Toi on ihan mahtava asuntovaunu! Mää haluan tommosen suusemmassa koossa. Kyllä Kenin ja Hactorin kelpaa. <3

kaari3 kirjoitti...

Tätä katselin kuin parasta sisustuslehteä! Hienoja yksityiskohtia, ja, hmmm, hempeää.

Apris kirjoitti...

Voi että miten ihana. Tästä on kyllä rouheus kaukana, ei ainakaan kuvista erota. Kuvia katsellen voisi kuluttaa koko päivän. Olisi ollut kiva olla kärpäsenä katossa kurssillanne.

E kirjoitti...

Ihana! :) Hienoja ja kekseliäitä yksityiskohtia. Minäkin olen päässyt ihmettelemään nukkekotimittoja. Haaveilen ekana kotina Lundbytä tuttuuden vuoksi, mutta se on pienempää kokoa kuin nämä yleiset kartanotyyppiset talot. Toisaalta minä kyllä tykkään haasteista. Jotenkin se on minusta hauskempaa niin, ettei minisisustaminen ole liian helppoa ja tuosta vain voi ostaa mitä haluaa :)

Susanna kirjoitti...

Minäkin halusin. Mutta kun en voinut saada, niin tein siksi Kenille. Unelmat vaan pitää toteuttaa edes jollain lailla. :D

Susanna kirjoitti...

Lundbyt ovatkin klassikkoja! Tosiaan, jos rakennat sisustuksen itse, saat kaipaamaasi haastetta.

Ja jos haluat oikeita Lundbyn huonekaluja, niitä löytyy helposti isolla rahalla. :) Niissäkin on kyllä ollut sama huono kehitys kuin Barbien tavaroissa: mitä uudempi, sen huonommin tehty. Vanhat Lundbyn huonekalut olivat tosi hienoja ja niitä on kyllä netissä tarjolla vielä.

Susanna kirjoitti...

Yhteinen KIITOS kehuista teille kaikille!

Elina kirjoitti...

Upea, kertakaikkiaan!

Liiolii kirjoitti...

Mieletön luomus! Ja Gepettolle multakin terveisiä: tehkää tosiaan myös muotinukkeskaalassa hienouksianne. ;)

Saila kirjoitti...

Ihana <3

Tyynenmeren Aaltonen kirjoitti...

Ei voi muuta sanoa kuin että WAAAU, miten IHANA!

Tyynenmeren Aaltonen kirjoitti...

Huomasitko muuten, että vastasin jo jouluhaasteeseen?

Eija/Tässätalossa kirjoitti...

Voi, Kenillä on varmaan ihana, rakkaudentäyteinen joulu tuossa vaunussa ♥ Hieno!

eija kirjoitti...

Siis aivan uskomattoman ihana!! Minä en ole erikoisemmin innostunut nukkekoti-jutuista, mutta tämä on ihan omaa luokkaansa. En voi käsittää miten joku voi olla noin taitava ja kekseliäs. Saat olla todella ylpeä itsestäsi ja Sulosta. Ihanaa joulun aikaa teille.

Nomadish kirjoitti...

Huikean hieno asuntovaunu, kyllä oli ilo tutkia kaikkia näitä kekseliäitä yksityiskohtia! Pitäisi päästää sinut autoni kimppuun isommassa mittakaavassa :)