torstai 4. heinäkuuta 2013

Verkostoitumista


Joskus vielä muutama vuosi takaperin minä sain allergiaa sanasta "verkostoitua". Joka paikassa toitotetaan, miten yrittäjien pitäisi verkostoitua muiden yrittäjien kanssa. Ei saa jäädä yksin nyhjäämään, vaan on kiidettävä tuulispäänä luomassa suhteita yltympäriinä ja VERKOSTOIDUTTAVA ihan raivolla!

Mutta jos sattuu olemaan sen sortin yrittäjä, joka ahdistuu sosiaalisista tilanteista, menee paniikkkiin ihmisjoukoissa ja suoranaisesti pelkää ventovieraita, niin ajatuskin verkostoitumisesta saa oksentamaan. Minä päätin vastustaa verkostoitumista ja nyhjätä itsekseni.

Nyt muutaman vuoden yrittelyn jälkeen minä olen viisaampi ja tiedän jo, että verkostoitumisesta on pelkkää hyötyä. Luojan kiitos sen voi suorittaa myös yksin kotona - kiitos internetin.

Itse olen verkostoitunut liittymällä Suomen käsityöyrittäjien Facebook-ryhmään ja saanut siitä porukasta valtavat määrät tietoa, apua ja vertaistukea. Olen myös pystynyt antamaan vinkkejä muille ja tekemään konkreettisia hommia yhteiseksi hyväksi.

Yksi tällainen verkostoitumisen etu on se, että asiat, jotka eivät olisi pikkuyksinäisyydessä mahdollisia, ovat suurella porukalla hyvinkin toteutettavissa. Seuraavan kuvan myyntiteline on mainio esimerkki.


Eräs käsityöyrittäjä keksi, että jos tilaamme porukalla pahvisia myyntitelineitä, hinta per kappale ei nouse ihan järjettömäksi. Tällaisten telineiden tilaaminen ihan yksinään olisi ollut melko mahdotonta, sillä minimitilausmäärät ovat suuria ja harva meistä tarvitsee satoja kappaleita myyntitelineitä.

Tällaisia painamattomia pahvitelineitä tilasimme sitten sankoin joukoin. Näistä jokainen meistä voi itse tuunata oman yrityksensä näköiset lootat. Minä tilasin näitä kolmekymmentä kappaletta. Muutama kerrallaan tulee mukaani myyntitapahtumiin ja syksyllä alan tarjota näitä jälleenmyyjille, jotka tekevät rieputilauksia.


Olin niin innoissani, että aloin heti tuunata omiani, sillä vaikka teline sattuikin olemaan lähes täydellinen minun tuotteilleni, se ei kuitenkaan ollut aivan täydellinen.


Tarvittiin oranssia maalarinteippiä ja vähän styroksia. Nyt laatikot ovat minun värisiäni ja rievut seisovat niissä ryhdikkäämpinä.

Kannatti verkostoitua. Ja sitäpaitsi askartelu on tosi kivaa.

Niin, ja minä en edes enää juurikaan pelkää niitä muita yrittäjiä.

12 kommenttia:

Katja kirjoitti...

Kannatti siis verkostoitua :)
Hyvää syntymäpäivää! Ruiskukkameri on kaunis, kerää siemenet talteen ja kylvä ensi vuonna uudestaan.

Vekkuli kirjoitti...

Aivan upea! Mun ständit on vielä tuunaamatta ;)

Laurakaisa kirjoitti...

Hienot on tellingit! Minä olen ruvennut nyt äitiverkoistoitumaan, olen suhtautunut koko asiaan ihan samalla tavalla kuin sinä eli pelon ja kammotuksen tuntein. Nyt on vaan pari hyvää äitiä sattunut kohdalle niin mikäs on verkostoituessa. Ja ihan samat meiningit vertaistuesta ja konkreettisesta yhteistyöstä ja avunannosta. Joku tietysti voi todeta että tämä homma olisi kannattanut aloittaa vähän aiemmin kuin neljä viikkoa ennen takaisin töihin palaamista...

Saila kirjoitti...

:-D Hyvää tekstiä. Minussakin sana verkostoituminen herätti kauhun väristyksiä. Sittemmin olen tajunnut verkostoituneeni tässä vuosien mittaan aika kivasti sitä itse tajuamatta. Voisiko sen kauhean sanan pyyhkiä pois. Oikeasti verkostoituminen voi olla, ja minusta parhaimmillaan onkin, ihan tavallista ihmisten välistä kanssakäymistä, joko livenä tai netissä, ja kaikki ovat omia tavallisia luonnollisia itsejään eikä yhtään pelottavia. Ja ne ihmiset joilla on yhteistä, löytävät yhteisiä keskustelunaiheita ja ideoita. Ja siitä sitten hyötyvät kaikki, vaikka sitä hienoa ja kammottavaa sanaa ei kukaan edes lausuisi.

tarutikki kirjoitti...

Onnea ja mukavaa huomista syntymäpäivää!
Kiva, kun verkostoituminen on kannattanut.
Minä lähden huomenna aamulla klo 5.45 kaksipäiväisille markkinoille lapsuuden kotipitäjään:)

Susanna kirjoitti...

Kiitos!

Eivätkö ne kylvä itse itseään tuohon?

Susanna kirjoitti...

Hih, minäkin olisin voinut käytttää eilisen kauniin ja lämpimän illan johonkin muuhunkin hommaan, mutta kun tuli kauhea hinku heti alkaa askarrella, niin eihän siinä sitten muuta voinut.

Susanna kirjoitti...

:D

Voin kuvitella, että äitiverkostot ovat jopa yrittäjäverkostoja pelottavampia! Mutta mahtavaa, että löysit hyvät verkot... vaikka sitten viime tipassa.

Minulle käy oikeastaan kaiken uuden kanssa sama juttu: vastustan ihan raivokkaasti ja lopulta totean että hyvä juttuhan tämä on. Oli sitten kyse hamstereista tai mikroautoista tai yrittämisestä...

Susanna kirjoitti...

Noin juuri! Kiitos tästä vertaistuesta - etten ole ainoa verkostopelkuri!

En minäkään tajunnut uineeni verkostoitumisen maailmaan, ennenkuin olin siellä jo varsin tukevasti nalkissa.

Susanna kirjoitti...

Kiitoskiitos!

Ja oikein hyvää markkinaviikonloppua sinulle, toivottavasti on hyvät kelit!

Mao Mao kirjoitti...

Oletko sinä ollut mukana siinä Luova Etelä-Karjala -hankkeessa? Muistanko oikein? Mitä olet siitä tykännyt ja mikä on ollut anti? Minä olin mukana ensimmäisessä vaiheessa, mutta sitten täydensin opintoja ja ne menivät päällekkäin tuon hankkeen kanssa. Jotain piti jättää pois, jotta ehtii töitäkin tehdä. Harmitti vähän.

Susanna kirjoitti...

Olen ollut mukana joissain jutuissa. Pääsin kelkkaan vähän myöhässä, mutta muutaman koulutuksen olen käynyt istumassa ja yhdessä myyntitapahtumassa olen ollut. Syyskuussa tulee seuraava myyntitapahtuma, johon aion mennä mukaan.

Olen tykännyt tosi paljon. Minusta on uskomattoman hienoa, että sellaista on tarjolla ihan ilmaiseksi.