torstai 4. heinäkuuta 2013

Lainehtivat kukkameret


Minähän tilasin toukokuussa 10 kuutiota multaa meidän pihallemme aikomuksenani tehdä siihen nurmikkoa, jotta iso hiekkakenttä talomme vieressä pienenisi hiukan.


Tältä näytti toukokuussa, kun olin saanut koko kuorman levitettyä.

Minä kylvin multakentälle ruohoa ja apilaa, mutta sitten tulivat helteet ja mikään ei itänyt. Jossain vaiheessa kuitenkin mullasta alkoi nousta epämääräisiä vihreitä versoja, ja minä jäin mielenkiinnolla seuraamaan, mitä siihen oikein kasvaa. Ruohoa se ei ollut, eikä apilaakaan. Pian pläntti näytti jo aika rumalta, mutta annoin sen rehottaa.

Ja onneksi annoin. Sillä nyt se näyttää tältä:


Multakuorman matkassa reissasi kokonainen ruiskukkameri. En osaa valokuvata kukkamerta niin hyvin, että tekin pystyisitte näkemään sen kauneuden. Se nimittäin on huimaavan ihana, eikä se näky välity näihin kuviin.


Joukossa on vielä miljoonamäärin nuppuja, ja minä toivon, että ne purskahtaisivat kaikki kukkimaan samaan aikaan.


Tänään päätin raaskia poimia kukkamerestäni pienen kimpun.

Kun vanhempani menivät naimisiin 40 vuotta sitten, äitini hääkimpussa oli päivänkakkaroita ja ruiskaunokkeja. Huomenna samanlainen kimppu saa koristaa minun synttärikahvejani.


Toinen kukkameremme on pinkki ja sijaitsee parkkipaikan vieressä. Harjaneilikat puskevat esiin vuohenputkien seasta. Minusta on ihanaa, että minun puutarhanhoidostani huolimatta meillä on pari näin vehreää ja kauniisti kukkivaa aluetta tontillamme.

46 kommenttia:

Mimmi kirjoitti...

No jopas oli iloinen onnistuminen sattumalta! Ruiskukka on kaunis kukka!!

Saida kirjoitti...

Ruiskaunokki on uskomattoman kaunis kukka! Meilläkin kasvaa niitä :)

Saila kirjoitti...

Mahti-ihana yllätys!

Jannen Kuvia ja Kuulumisia kirjoitti...

Toi on hieno, antaa kukkien kukkia, mökillä annan kanssa kaikkien rehottaa, ei jaksa vetää stressiä, nurmikon leikkuusta.. mun blogissa muuten kiva kuva sarja meidän pentu kissasta, täys riiviö :-D

tuksu kirjoitti...

Kaunista!
Ja onnittelut Harjaneilikan ilmestymisen johdosta. Olen epätoivoisesti yrittänyt pihallamme tuota ihanaa kukkaa kasvattaa, vaan meidän pihalla se ei vaan menesty :(
Vaikka muka yritän jopa pihaa/kukkia hoitaa ja olen luullut, että osaisin noita kasvatella...
Onnittelut siis!
Ja mukavaa päivää siellä kauniin niityn reunalla!
tuksu Wanhasta mummulasta

Kati kirjoitti...

Olipa ihana yllätys. Huiskaise vielä ensi keväänä sekaan jotain niittykukkasekoitusta ja perhoset ja pörriäiset kiittävät. :)

Anna-Mari kirjoitti...

Oi ruiskukkia! Ihania! Muistan kun joskus kun olin lapsi, niitä vielä kasvoi ruispellolla... Olipa todella hieno yllätys, hienompihan tuo on kuin tylsä nurmikko. :)

Haluaisin kasvattaa ihanan kukkaniityn, ja rannassa onkin jo vähän sinnepäin... Mutta vanhemmillani on kertakaikkaan ihmeellisen upea niitty, siinä on niin paljon kukkia ettei voi käsittää! Kun he rakensivat talon, ja piha laitettiin kuntoon, kuivimmalla paikalla ei millään meinannut nurmikko kasvaa. Äiti kyllästyi ja antoi sen sitten rehottaa villinä, kun siihen oli itsestään ilmaantunut joitain kukkia (vanha pelto, joten maa oli täynnä siemeniä). Nyt melkein kaksikymmentä vuotta myöhemmin, siinä on kymmeniä kukkalajeja, ja se on niin värikäs ja kaunis, että ei voi kun huokailla.

Soja kirjoitti...

VAU! Mahtava ruiskukkapelto!

Taika kirjoitti...

Uskomattoman ihana yllätys. Siis voi että!

AnniP kirjoitti...

Mahtava vahinko! :)

E kirjoitti...

Kaunis kukkameri, ja niin paljon enemmän kuin nurmikko :)

Tiina kirjoitti...

Oooh, mikä yllätys kätkeytyi multakuormaan! Hyvä että maltoit odottaa mitä taimista kehittyy :)

Tiina kirjoitti...

Niitty! :)

Anonyymi kirjoitti...

Muista kerätä runsaasti siemeniä ensi vuotta varten. Aito luonnon ruiskukka on ihana <3 !!!

Onnittelut synttäreistä!

Susanna kirjoitti...

Voi Tuksu, en voi ottaa kunniaa harjaneilikoista. Ne kasvoivat täällä jo ennen meitä. Minä en ole pannut tikkua ristiin niiden hyväksi. En myöskään uskalla yrittää siirtää niitä parempaan paikkaan, koska uskon, että ne ovat nyt itse valitsemassaan paikassa, joka varmasti on niille paras mahdollinen.

Susanna kirjoitti...

Alkuperäinen haaveeni olikin loihtia tuohon sellainen luonnonkaunis kukkaniitty, mutta kun luin miten vaikeaa sellaisen loihtiminen oikeasti on, niin luovuin haaveesta. Mutta sainkin sen silti!

Susanna kirjoitti...

Voi ei, sekö on vain yksivuotinen kasvi? Mutta jos annan kukkien kuihtua paikallaan, niin eikös niitä siemeniä varise sitten tuohon ihan automaattisesti ensi vuottakin varten?

sinisukka kirjoitti...

Oih, miten tajuttoman kaunis!!! - Ja ONNEA huomiselle synttärillesi :D

Susanna kirjoitti...

Kiitos! ♥

Susanna kirjoitti...

Ja kiitos onnittelusta! ♥

Susanna kirjoitti...

Ihan uskomattoman hieno juttu tämä oli.

Susanna kirjoitti...

Minä en ole aiemmin osannut pitää sitä kovin kummoisena, mutta nyt kun niitä on yhdessä rytäkässä tuollainen määrä, niin tajusin minäkin niiden kauneuden.

Susanna kirjoitti...

Ihan epätodellinen!

Susanna kirjoitti...

Hoksasin, että jos emme ajaisi nurmikkoa mistään, meillä kasvaisi myös ihan kamalasti päivänkakkaroita. Olemme jättäneet testikasitaleen parturoimatta. :)

Susanna kirjoitti...

Niin aion tehdä!

Susanna kirjoitti...

Niin minustakin. Olen alkanut jopa vähän pelätä, jos kyläläiset alkavatkin poimia siitä ohikävellessään. Annoin eräälle tädille luvan kerätä kimpun, mutta jälkeenpäin iski kauhu: jos sana leviää ja kohta ei ole kukan kukkaa enää. :D

Susanna kirjoitti...

Niin uskomaton, ettei sellaista pitäisi tosielämässä tapahtua.

Susanna kirjoitti...

Oli niin onni, etten onnistunut kasvattamaan nurmikkoa.

Susanna kirjoitti...

Todellakin!

Susanna kirjoitti...

Jos olisin osannut arvata, mikä kuorman mukana oli tulossa, olisin tilannut kaksinkertaisen määrän. :)

Susanna kirjoitti...

Ja ihan oma!

Anni kirjoitti...

Oi, voittaa kyllä apilat ja nurmikon! KAUNIS! Ihana juttu!

Susanna kirjoitti...

Ihana ruiskukkaniitty!

Laurakaisa kirjoitti...

Meillä on sama päivänkakkarapelto pihamaalla, kun vaan malttaa jättää ruohonleikkurin autotalliin. Pentti Alanko, puutarhaguru vailla vertaa, on sanonut että tasainen nurmikenttä on ylivoimaisesti työläin puutarhan osa joten antaa kukkia vaan :)

paivis kirjoitti...

Ihana ruiskukkapelto. Minun morsiuskimppuni oli joskus kauan sitten ruiskaunokkeja.

Laurakaisa kirjoitti...

Meillä on kylvetty yhden epätoivoisen maakasarumiluksen päälle kukkaketosiemensekoitusta naamioimistarkoituksessa. Viime kesänä se lämpäre oli tuollainen ruiskukkapelto, nyt en ole vielä ainakaan nähnyt ainuttakaan... toisaalta nyt siinä kohdassa rehottavat niin valtoimenaan kaikki ne muut sekoituksen kasvit että ehkä ruiskaunokkiparka ei uskalla nostaa päätä pintaan.

Anna-Mari kirjoitti...

Mahtavaa kyllä että sait niityn. :) Jospa tuo onkin jotain ihanaa peltomultaa, jossa on miljoonittain niittykukkien siemeniä. Nyt ei kun odottelet mitä siitä vielä kukkii, ja mitähän ensi kesänä... Ja tietysti niität sen loppukesällä, kunhan kaikki ovat kukkineet ja tehneet siemenet. Siementen varistua haravoit niittojätteen pois. Ei sitten kannata ruohonleikkurilla mennä niittämään, ettei silppu uppoa sinne ravinteeksi. Mieheni väkisin aina ajaa rantaniittyyn "kävelyväylän" ruohonleikkurilla... hohhoijaa. Sinnehän se lentää se silppu, kun minä yritän sitä nimenomaan köyhdyttää! Sitäpaitsi se mitään väylää tarvitse, niityllä on ihanaa kävellä, vaikka lahkeet kastuisikin.

Susanna kirjoitti...

Pitäisi kyllä uskaltaa antaa rehottaa. Tuolle päivänkakkara-alueelle tuli ensin pieniä sinisiä kukkia ihan valtavat määrät. Sitten tulivat kakkarat.

Susanna kirjoitti...

Kiitos ohjeista! Pari vinkkiä on nyt tullut, että pitäisi kerätä siemenet talteen ja kylvää ensi kesänä uudestaan, mutta olen ihan satavarma, että se on ruiskukkien loppu, jos minun kylvämikseni joutuvat. Tämä sinun ohjeesi tuntuu turvallisemmalta.

Susanna kirjoitti...

Oijoijoijoi.... :(

Susanna kirjoitti...

Voittaa ihan kuusnolla, sanoisin. :P

Susanna kirjoitti...

On se kyllä!

Susanna kirjoitti...

Sinullakin on sitten ollut kaunis kimppu!

Laurakaisa kirjoitti...

Meillä on nyt päivänkakkara-alueelle noussut ensimmäistä kertaa meidän tässä asuessa peurankelloja. Siinä on kyllä niin mahtavan intensiivisen violetti kukka että wau. Innolla odotan, mitä ensi vuonna tapahtuu kun vaan jatketaan gurun viitoittamalla tiellä.

Anna-Mari kirjoitti...

No en mene vannomaan, että ruiskukat sillä tapaa ilmaantuvat myöskin ensi vuonna... ehkä voisit tehdä sekä-että. Mutta ainakin tavallisille luonnonkukille tuota suositellaan.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä ruiskaunokki pitää aina kylvää uudelleen. Ennen, kun viljan siementen lajittelu ei ollut vielä tällaista tarkkaa putsaamista, ruiskukan siementä pääsi viljan mukana takaisin peltoon. Toki osa siemenistä tippuu maahan esim puidessa, ja ellei rikkaruohoja myrkytetä, kaunokkeja nousee seuraavana vuonna. Mutta viisainta on kyllä pelastaa niitä siemeniä mahdollisimman paljon ja kylvää ne sitten keväällä aikaisin taas muokattuun maahan.