perjantai 12. lokakuuta 2012

Miten kasvatetaan sammalta?


Nopea postaus pihahommien lomassa. Minä niin tykkään meidän saunapolusta.


Vaikka sauanpolkumme ei varmasti ulkopuolisen silmin ole mitenkään vaikuttava ilmestys, se aiheuttaa minulle selittämättömän hyvän olon tunteen. Joka ikinen kerta, kun kävelen sitä pitkin, minut valtaa suunnaton onnellisuus. Jos uskoisin kummituksiin, voisin väittää, että saunapolullamme asustelee hyvä henki.


On niin mahtavaa katsoa, miten sammaloitunut polku paljastuu koivunlehtien alta.  Minä rakastan sammalta. Se on kaunista ja pehmeää.


Siksi olenkin miettinyt, että haluaisin sammalta myös kuistimme nurkalle. Se on paikka, jonne aurinko ei paista. Siinä ei kasva ruoho millään. Mutta talon kivijalasta päätellen sammal voisi tässä viihtyä hyvin.

Kysymys siis kuuluu, miten minä saan tuohon sammalikon? Voiko sammalta istuttaa? Kylvää? Kasvattaa?

Olen kuullut, että kivet saa sammaloitumaan valelemalla niitä piimällä. Voisiko samaa soveltaa tähän kuolleeseen multamaahan?

Minulla on tänään paljon kysymyksiä. Seuraavat liittyvät hedelmäpuiden taimiin. Miten niitä leikataan? Auttakaa, olen aivan onneton näissä jutuissa.


Tässä vasemamlla on kirsikka, joka on istutettu viime keväänä. Pitääkö sitä leikata? Jos pitää, niin mistä kohtaa? Onko jo oikea aika?

Oikeanpuoleinen on toivottavasti luumu. Sen istutin muutama päivä sitten. Se on parimetrinen hujoppi. Mistä sitä leikotaan?


Entäpä omenamme Heta ja Pekka? Molemmat istutettiin viime keväänä. Pekka teki jo yhden suuren ja punaisen omenankin. Mitä näille pitäisi tehdä?

28 kommenttia:

Saila kirjoitti...

Hedelmäpuihin en osaa valitettavasti sanoa mitään, mutta sammalta pitäisi saada aikaan niin, että kerää vähän sammalta ja murentaa sitä siihen, mihin sammalta haluaisit. Asettumista ja leviämistä varmaan nopeuttaa, jos lorauttelet ensin kohtaan laimennettua piimää. Sammalen murenissa on ehkä tallella itiöitä, joista se leviää, mutta ainakin niistä murenistakin se pitäisi lähteä kasvuun. Voihan koko höskän sekoittaa tehosekoittimella: piimää, vettä ja sammalenmurenia, ja sitten levittää sitä talonvierustalle. Sitten pitää katsoa, että murenet eivät pääse kuivumaan, kuten minkä tahansa kasvintaimen kohdalla.

Inka kirjoitti...

Yritän vastailla jotain, vaikka en millään kokemuksen syvällä rintaäänellä puhukaan...

Käsittääkseni sammaleen kasvussa auttaa piimä, mutta seassa kai pitäisi olla sammaleen murusia? Niitä itöitä niinku, kai?

Luumupuu pitää leikata talvella (kai?), koska ainakin keväällä sillä on niin voimakas se mahlavirtaus. Saattaa kyllä olla, että syksykin on hyvä. Luulisin, että luumupuuta ei tartte leikellä, ainakaan pienenä.

Omppupuut kans olis hyvä leikata tosi aikaisin keväällä. Niihin jätetään ne muutama voimakkainta, sivuille menevää oksaa. Kaikki ylöspäin sojottavat pitäis karsia.

Suosittelen kurkkimaan tarkempia ohjeita asiantuntijasivuilta, sen aion itsekin kohta tehdä. Ettei tartteis niin mutulla mennä...

Ihana tuo teidän saunapolku kyllä! Mahtava tuollainen paikka, jossa tulee onnelliseksi :))

Inka kirjoitti...

Sotkin jo, siis kirsikkapuulla on se mahlavirtaus!

Jenny kirjoitti...

Minä olen myös kuullut piimästä, mutta en siitä tiedä sen enempää. Jos ja kun saat sammalmaton tehtyä, kerrohan sitten hyvät vinkit meille muillekin, koska itselläni on haaveissa joskus saada pihaamme betonitiilipatio, jossa olisi sammalsaumat.

Koti1898 kirjoitti...

Sammalsilppua ja piimää minäkin tulin sanomaan.

Anu

Cheri kirjoitti...

Sammalsilpulla ja piimällä olen kasvattanut sammalta ruukkuihin. Pihalla istutin sammalta ihan sellaisenaan kivilaattojen väliin. Sammal kasvaa ja leviää hyvin jos sitä kastelee paljon. Viihtyy varjossa. Tälläisenä sadekesänä sammal on tosi kaunista ja pörheää.

morso kirjoitti...

Sammalesta en tiedä, mutta kirsikkapuuta ei missään nimessä pidä leikata, ellei siinä ole jotain vauriota. Mahlan vuoto on niin runsasta ja oksat rupeaa kasvamaan sotkuun. Luumupuutakaan ei käsittäkseni samasta syystä kannata leikellä. Jos puiden ikääntyessä oksia kuivuu, niin ne poistetaan, mieluiten syksyllä, kun virtaus vähenee. Omenapuut leikataan kevättalvella ennenkuin mahla alkaa kiertää, siihen löytyy kirjoista hyviä ohjeita. Suosittelen vierailua kirjastoon.

Rouva Vattu kirjoitti...

Omenapuut leikataan kevättalvella ja silloin napsitaan oksia, jotka hankaa toisiaan/ kasvavat muista oksista runkoa kohti/ ovat kuivuneet ja sitten on vesiversot, jotka on niitä suoraan ylöspäin rungosta/ isoista oksista sojottavia tyyppejä, jotka vaan kasvaa pituutta. Itse leikattiin muistaakseni maaliskuussa.

Luumupuun voi leikata samoihin aikoihin, ennen kuin mahlavirtaukset alkaa, samoin kirsikkapuun. Mutta yleensä luumupuuta tai kirsikkaakaan ei just tartte leikella. Myöhemmin ainoastaan kuivuneet ja jos on oksia, jotka hankaa toisiaan. Eli nyt et tee niille mitään. Ja noi omenatknin näyttää siltä, ettei niitä tartte ensi keväänäkään vielä mun mielestä leikata.

Yleensä taimista napsaistaan kilpalatva pois jos on, mut mitä nyt noista kuvista katsoin, niin sun ompuissa ei sellaisia ole.

Ja sammalta saa, kun sotket sammaleesta ja piimästä sellainen mössön ja levittelet sitä ympäriinsä ja jos ihan varman päälle, niin voit siirrellä metsästäkin sammaleen palasia kasvamaan siihen mössön sekaan. Jos ei tartu, niin on ihme. Sammal tykkää happamasta.

Susanna kirjoitti...

No niin, olipa hyvä, että aloin kysellä. Ihan tosissani luulin, että puut leikataan syksyllä.

Voiko sitä piimäsammalsilppua levitellä nyt vai onko sekin kevättouhuja?

Rouva Vattu kirjoitti...

Niin ja ennen suositeltiin, että luumu ja kirsikka olisi pitänyt leikata syksyllä, mutta nykyään suosittelevat kevättalvea, ennen kuin mahla on liikkeellä.

Ja vanha kikka on muuten tervata kaikki leikkauskohdat. Se sulkee haavat lahottajilta. Ja puutarhaliikkeistä saa myös erikseen toisenlaisia aineita, joita käyttävät samaan tarkoitukseen, mut meillä on aina käytetty tervaa. Jotkut taas ei laita mitään pienempiin ja sekin on ok. Ja kun leikkaat oksan, niin jätä oksatuppi ehjäksi. Oksan tyvessä on sellainen paksumpi kohta, niin leikkaa sen yläpuolelta. Se nopeuttaa parantumista, kun oksatuppi jää ehjäksi.

Tulikohan kaikki.. :D

Rouva Vattu kirjoitti...

Ite odottaisin varmaan kevääseen, kun ei tiedä tuleeko ensi viikolla lunta vai jatkuuko näin leutona. Uskoisin, että keväällä lähtee paremmin.

Anna-Mari kirjoitti...

Voi kun minäkin tykkään sammalesta, mutta mieheni yrittää päästä siitä eroon... jopa talon pohjoispuolella, talon ja aidan välissä, kasvaa (kasvoi) ihanaa sammalta, eikä ruohonleikkuria tarvinnut näyttää kuin joskus kun hajaheinät kasvoivat liian pitkiksi. Siihenkin piti mennä sammalenrepijäkoneella möyrimään. Voih. Kasvatusvinkeistä en enempää tiedä kuin mitä täällä on jo kerrottu.

Anonyymi kirjoitti...

Mä levittäisin sammalsilpun nyt jo syksyllä, kun on kosteaa. Uskoisin, että lähtee paremmin kasvuun.

Anonyymi kirjoitti...

mitään neuvoja en osaa antaa, mutta pakko kertoa meidän tämän päivän haravoimisurakasta, minä painelen irronneita sammaleita takaisin maahan ja kivien päälle ja mies katselee kummissaan vierestä :D

Hanna - Päivölänpaiste kirjoitti...

Saunapolkunnehan näyttää mitä ihannimmalta!

Anonyymi kirjoitti...

Suihkauttelin pari kevättä sitten omenapuun leikkauskohtiin vannehopeaa, hätäinen kun olen ja muuta ei ollut. Puista tuli kauniin metallinhohtoiset :/, mutta kyllä ne hengissä selvisivät.

Sitä piti sanoa, että kun leikkaat niin leikkaa maltilla, lisää saa sitten aina pois, vaikka seuraavanakin keväänä vasta.

RuusuLiisa kirjoitti...

Sammalesta en tiiä mitään, mutta ensisijaisesti ainakin suojaisin puut ennen talvea. Nimimerkillä seudun jänösillä oli viime talvena kekkerit kun eräs ei suojannut uusinta omenapuutaan...

Susanna kirjoitti...

Minusta on outoa, miten sammalta pidetään niin huonona asiana ja kirouksena nurmikoilla. Sehän on monin verroin parempaa kuin ruoho!

Susanna kirjoitti...

:-D Niin sitä pitää!

Susanna kirjoitti...

Niin olemme ajatelleetkin. Pitää vaan ostaa sitä verkkoa, kun emme ole vielä saaneet aikaiseksi. Meillä loikkii pupusia aika mahdottomasti pihalla, ja olisi tosi ankeaa syöttää uudet puut niille.

Susanna kirjoitti...

Apua, mitä niihin sitten pitää suihkailla?

Susanna kirjoitti...

Varsinkin kynttilävalaistuksella iltaisin. :-)

Susanna kirjoitti...

Ei siitä varmaan ainakaan haittaa ole. Taidan kokeilla. Keväällä sitten lisää.

Anonyymi kirjoitti...

Leikkauskohtiin kai yleensä suositellaan jotain laitettavaksi, vähän kun pannaan haavaan laastari. Puutarhakaupasta saa oksavahaa tai sit tosiaan sitä tervaa, minkä joku taisi mainitakin. Tai sit joku iloinen spray-maali ;)

Töölön tyllerö kirjoitti...

Tämä on minusta hyvä ohje sammalen kasvatukseen: http://www.nicehouse.fi/puutarha/phoito/sammal.htm

ja kun joskus sammalta idättelin, niin olutlitku toimi ensi alkuun paremmin kuin piimälitku. Sitten kun sammal oli lähtenyt kasvuun, sitä oli hyvä ravita piimälitkulla.

Susanna kirjoitti...

Kiitos! Pitää kokeilla tuotakin. Onkohan nyt sitten merkitystä vielä sillä, että onko rasvaton piimä, vai tavallinen vai eritysien mahaystävällinen.... entä olut? Ykköstä, kakkosta, kolmosta, nelosta? Tummaa vai vaaleaa? :-)

Anonyymi kirjoitti...

Olisi hienoa kuulla onnistuiko sammaleen kasvatus ja voitk oantaa mitään vinkkejä.

Susanna kirjoitti...

No en sitten päässyt kokeilemaan. Siihen kohtaan kasvoi kauheasti nurmikkoa senjälkeen, kun viereinen iso koivu kaadettiin. Nyt minulla ei ole enää paikkaa, jonne sammalen kasvatusta voisin kokeilla.