sunnuntai 21. lokakuuta 2012

Asioita astioista


Minun ei tarvinnut miettiä hetkeäkään, mitä esittelisin, kun sain Saaristohuvilalta haasteen kertoa lempiastioistani.

Ykköslempparini on aivan ehdottomasti keraamikko Tarja Ahokaisen tekemä teekuppi asetteineen. Siinä on kaikki niin kohdallaan. Se on suuri, se on laakea, se on hauskan muotoinen, siinä on kauniin rouhea pinta ja se on käsityötä. Plussana vielä se uskomaton seikka, ettei se meinaa tummua teen vaikutuksesta ollenkaan, vaikka minä tiskaan sitä melko harvoin. Se kun on käytössä useita kertoja päivässä. En enää osaa elää ilman sitä. Tee maistuu ankealta kaikista muista kupeista.


Muuten meillä on käytössä Ikean astiasto.  Näitä harmaita lautasia, kulhoja ja kuppeja ei voi sanoa lempiastioikseni, vaikka pidän paljonkin niiden muotoilusta. Ihmettelen jatkuvasti sitä, miksi meidän kodissamme on harmaat astiat. Mikä sai minut valitsemaan harmaan astiaston? En oikein muista enää. Oliko se parasta, mitä Ikealla silloin sattui olemaan?


Jos voisin valita ihan mitkä tahansa astiat, meillä syötäisiin Arabian vanhoilta Maisema-lautasilta. Kun nuorena tyttönä lähdin kotoa suuren maailmaan, otin mukaani kaksi matalaa, kaksi syvää ja kaksi pientä Maisemaa. Ajattelin kerääväni vielä kokonaisen astiaston tarjoiluastioineen ja kahvikuppeineen kaikkineen.

No, todellisuus tuli vastaan, kun ymmärsin, millaisissa hinnoissa nämä rakastamani astiat liikkuvat. Siksi meillä syödään nyt ikealaisilta.

Kuriositeettina kerron yhden Maisemiin liittyvän tapauksen. Olin kymmenisen vuotta sitten työnhakukurssilla, joka järjestettiin Oriveden seurakuntatalon tiloissa. Me myös ruokailimme siellä. Meidän piti hakea itse astiat ja ruoka keittiöstä, ja siellä seurakuntatalon laitoskeittiössä minua kohtasi taivaallinen näky: suurensuuri komero täynnä sinisiä Maisema-astioita! Aivan arkikäytössä. Olin aivan pyörällä päästäni. Niin lukematon määrä minun unelma-astioitani!

En tiedä, vieläkö siellä ruokaillaan maisemallisesti, vai onkohan seurakunta keksinyt lyödä rahoiksi aarteellaan.

Onko sinulla lempiastiaa tai -astioita?

14 kommenttia:

Saila kirjoitti...

Maisemat on minullakin suosikkeja ihan lapsuudesta asti. Mutta en kyllä haluaisi niitä koko sarjaa, niin kuin en mitään muutakaan. Haluan, että omat astiani ovat kaikenlaisia monenlaisia erilaisia, mikä hämmästyttää järjestelmällistä siskoani yhä vain kaikkien näiden vuosienkin jälkeen. Että joku voi olla tällainenkin ;-)

Susanna kirjoitti...

Minäkin olen elänyt niiden eriparisten ja yksittäisten ja josjonkinlaisten kanssa niiiiin monta vuotta, että siksi me juuri ostimme oikein kauhean määrän Ikean halpoja astioita. Oli niin rasittavaa, kun kaikki astiat olivat mitä sattuu. Nyt saadaan edes yhtenäinen kattaus, vaikkei ehkä maailman värikkäin.

Katja kirjoitti...

Maisemat on kyllä ikisuosikki. Yksi päivä näin kirpparilla mustan maisemakulhon, olikohan aito? Arkikäytössä meillä on Arctica ja vanhaa Arabiaa Ali ja sinikuvioinen Leila. Molempia pesen tiskikoneessakin ajatuksella rikkoontuu jos rikkoontuu.
Uusista astiastoista ei ole oikein suosikkia.

Susanna kirjoitti...

En kyllä ole ikinä nähnyt mustaa Maisemaa, sinisiä ja punaisia vain, mutta saattaahan mustiakin olla. Sitten on kaikenvärisiä englantilaisia, jotka muistuttavat tosi paljon noita Arabian Maisemoita.

Rouva Kukko kirjoitti...

Mulla on hirveästi lempiastioita, melkein kaikki kyllä Arabiaa. Puurokulho lempparini eli jokapäivä käytössä on punainen Origo, teeni juon isosta Runo -kupista, joka kyllä valitettavasti tummuu. Onneksi niitä on useampia, ni voi vaihtaa pesun ajaks. Lisäksi meillä on käytössä hyvin sekalainen määrä erilaisia vanhoja arabioita ihan arki astioina. Niitä itseasiassa keräilenkin, sekalaisesti ja mitä sattuu halvalla saamaan. Lisäksi tykkään hirveästi Marimekon Siirtolapuutarha -sarjasta, sen grafiikka on niin kivaa.

Uusista astioista oon ihastunu tällä hetkellä Arabian Sarjattomaan, ja varsinkin niihin laseihin, meillä ei oikein ole kunnollisia viinilaseja ja Sarjattoman lasit ois kauniit.

Valoblogin Taru kirjoitti...

Näin se vaan on, teet ja kahvit eivät maistu niin miltään ilman lempparikuppia! On kyllä kivan mallinen tuo sinun lemppari. Ja sopiipas muuten hyvin pöytäliinaan sekä teekuppi että nuo harmaat astiat! :)

Soja kirjoitti...

Miun lemppariastiat aina vaihtelevat, mutta tällä hetkellä juon kahvin mieluiten isosta Taika-mukista. Vaihdoimme astiaston, kun menimme naimisiin. Silloin pyysimme kaikilta lahjaksi Kermansaven keltaista Oliivi-sarjaa. Pidän siitä kyllä edelleen.
Eräällä Eestin-reissulla tartolaisessa Cafe Truffe -ravintolassa söin pastaa sellaiselta epäsymmetriseltä lautaselta ja ihastuin siihen ikihyviksi. Jos ei juuri pari vuotta aiemmin olisi vaihdettu astiastoa, olisin halunnut ne. Kaiken lisäksi Gigantti myi niitä vähän myöhemmin ihan kohtuuhintaan. Harmi, etten nyt saa päähäni astiaston valmistajaa...

Susanna kirjoitti...

Niin sopivat. Tuo pöytäliina oli kyllä ihan superlöytö.

Susanna kirjoitti...

Meillä muuten saattoi olla noissa harmaiden ikealaisten kipinänä se, että samanlaisia kahvikuppeja oli Kylmäpihlajan majakan kahvilassa. Mentiin siellä kihloihin!

Susanna kirjoitti...

Minullakin on monia lemppareita juuri Arabian astioissa. Kai miissä on se muotoilu, mikä on niin kohdallaan. Jostain syystä Teemakin on aina vaan kaunis, vaikka ehkä "kulunut".

Tiina Rönnberg kirjoitti...

Aika yllätys kyllä nuo harmaat astiat, kun tunnun muuten olevan värien ystävä :)

Maisema-astiat on kyllä hienoja. Anopin miehen luona niihin oikeastaan vasta tutustuin ja joku mielenhäiriö iski, kun en Raahen kirpputorilta niitä itselleni ostanut, vaikka olisi suhteellisen edullisesti saanut. Harmittaa vieläkin. Samoin harmittaa, että Sysmän kirpputorilta en ostanut enempää Arabian Saara-sarjan lautasia silloin kun niitä siellä oli. Muutamaa vanhaa herkkua lukuunottamatta meillä mennäänkin perus Teema astiastoilla.

Susanna kirjoitti...

Minun muutama hassu Maisemani kodista tuotujen lisäksi on juuri Raahesta joltakin kirpparilta. Siihen aikaan nuokin olivat vielä sen verran edullisia, että opiskelijabudjetilla saattoi ostaa. Minua ei haittaa, vaikka olisi kolhuja ja säröjäkin.

Thilda kirjoitti...

Minun lemppareitani ovat aaltoreunainen Fasaani ja Aarne. Myös erikoiset harvinaisemmat astiat on ihania, kuten linna-sarja, jugendkuviot yms. Teen juon Arabian piippuleimaisesta "Äidin kupista". Myös ikivanhat lasten astiat on vastustamattomia!

Sisareni dyykkasi kerran sinisiä maisema-tasseja muutaman ja laittoi ne seinälle.

Susanna kirjoitti...

Aika erikoisia asioita ne ihmiset heittääkin roskiin!