torstai 21. huhtikuuta 2011

Erotteleva ja hajuton?


Huussiteema jatkuu nyt kuvakavalkadilla ulkovessan sisustuksesta. Yritin saada sinne hippusen sitä tunnelmaa, jota nykyään nimitetään "maalaisromanttiseksi". Mutta vain hippusen, sillä en halunnut kuorruttaa huussiamme valkoisella hattarapilvellä ja englanninkielisten tekstien koristamilla uusvanhoilla peltitavaroilla.

Vaaleansinisen vesisäiliön minä maalasin spraymaalilla mattavalkoiseksi. Siitä jäi vähän kuultamaan läpi vaaleanpunaiset kukkaset, mutta minusta ne eivät haittaa, joten en ehkä maalaa siihen enää enempää kerroksia. Säiliön alle ripustin bamburievun, jolla voi kuivailla tasolle roiskuneet vedet.

Pesualtaana on nyt toiseen pöntönreikään upotettu vanha emalivati. Valitsin kauneimman vatimme tähän tehtävään.

Hartwallin pienet mainospyyhkeet joutuivat nopeaan sievistyskäsittelyyn. Leikkasin niistä alareunan logoineen pois ja ompelin tilalle puuvillapitsiä. Tässä on nyt se romantiikan osuus.

Luuta on luuta ja vanha emalikattila roskis. Mattoa en aio laittaa, vaikka räsymatto kyllä näyttäisikin täällä mukavalta. Mutta minusta on aina ollut hyvin iljettävää astua pikkuisen kostealle huussimatolle kesävarpaillani. Vanha siloiseksi kulunut puulattia sen sijaan tuntuu varpaiden alla takuuvarmasti ihanalta. Se on myös helpompi huiskaista puhtaaksi kuin matto, joka imee ties mitä itseensä.

Olen pitkään hamstrannut vanhoja emaliastioita ja minusta onkin mukavaa saada ne ihan oikeastikin käyttöön. Kauhalla annostellaan kuiviketta. Ostin säkillisen Biolanin komposti- ja huussikuiviketta. Siinä on vähän epämiellyttävän pistävä haju jo itsessään, mutta toivottavasti se voittaa kakan lemun.

Ja nyt, jos et halua lukea enempää kakkajuttuja, on hyvä aika lopettaa tähän.

Olen nimittäin hieman neuvoton noiden jätösastioiden suhteen. Minulla on nyt kakka-astia paikoillaan. Ohjeistusta olen lueskellut Käymäläseura Huussin sivuilta. Siellä opastetaan tekemään kakka-astiaan reikiä, jotta pissat valuisivat astiasta pois. Pissa kuulemma on se, joka panee vessat löyhkäämään. Alimmaiseksi pitäisi laittaa laakea astia, joka täytetään puhtaalla turpeella. Sieltä pissat sitten haihtuvat pois.

Haihtuvatko todella? Miten kauhean laakea sen astian pitää olla, ja onko ihan varma, etteivät pissat jää astiaan lillumaan turpeen kanssa iljettävänä vellinä? Ja mistä kummasta voi ostaa puhdasta turvetta, jossa ei ole lannoitteita mukana?


Toinen vaihtoehto olisi johtaa kakka-astiasta pissat suoraan suljettuun kanisteriin. Tämän menetelmän hajuttomuus vaikuttaa minusta aika järkeenkäyvältä. Mutta eikö isokin kanisteri täyty aika nopeasti? Meidän huussissa kuitenkin tullan varmasti pissailemaan enemmän kuin kakkailemaan. Ja mihin se pissa sitten kaadetaan sieltä kanisterista?

Koska käymäläseuran sivuilta ei löytynyt vastauksia näihin kysymyksiini, toivon, että teiltä löytyy taas hyviä mielipiteitä. Kumpi menetelmä olisi parempi? Minusta tuo haihdutusjuttu, jos vaan jostain keksin sitä turvetta ja sopivan muotoisen astian.

17 kommenttia:

 1. Biolan Perusturve on lannoittamaton.

  VastaaPoista
 2. Meidän entisessä kodissa oli tuollainen haihdutussysteemi ja ihan hyvin toimi. Laaken astian löysimme roinakaupasta, se oli iso, musta saavi, jollaisia rakennusmiehet käyttävät.(muut olivat liian kalliita) Saavia madallettiin ja "kakka-astia" laitettiin lautojen varaan saavin päälle, niin ettei pohja osunut turpeeseen. Kuivikkeena käytimme turpeen ja käymäläkuorikkeen sekoitusta. Olisin halunnut mukaan myös rahkasammalta hajunpoistajaksi, mutta lähistöllä ei ollut suota josta olisi voinut sitä luvallisesti ottaa.
  Tämä systeemi toimi meillä monta vuotta ihan hyvin. Nyt uusi asukas on laittanut "sähkötuolin" ja soitti meille kun halusi vanhan systeemin takaisin uusi kuulemma haisi:)

  VastaaPoista
 3. Turvettahan saa semmoisissa isoissakin säkeissä sitten, niinku hevosten alusiksi esim. Tulee varmaan halvemmaksi pitkän pääl. Ja maatalous/rautakaupasta..

  VastaaPoista
 4. Ah, muuten sitten jos otat pissaa talteen, on hyvä tietää tämä: se "puhdas" litku totisesti haisee seistyään aikansa, oli sitten kanisterissa tai missä tahansa! Jotkut käyttävät lannoitusvetenä kasveille laimennettua tavaraa, ja kun semmoiseen kanisteriin sattuu yhden kerran vahingossa törmäämään, ei sitä unohda koskaan. Tämän olen kokenut. Äänestän haihdutusta.

  VastaaPoista
 5. Huussin tunnelma on aivan omaa luokkaansa, pienellä vaivalla on saatu aikaan suuri tunnelma!

  p.s. Haasteen tahdon jakaa Sinulle!
  http://vompattielamaa.blogspot.com/2011/04/ensimmainen-haaste.html

  VastaaPoista
 6. Heips,

  musta toi biolanin kuivikkeen haju haihtuu, kun pussi on ollut hetken auki, ei ainakaan meillä haise huussissa sille kun silloin kun sitä pölistää ihan uutena. Suosittelen myös haihdyuttamista, turvetta etsisin maatalous tai puutarhakaupasta.

  VastaaPoista
 7. Huussi asioista en mitään tiedä mut tota turvetta kannattaa kyllä ostaa sellanen vapon paali argimarketista tai k-maataloudesta. Siinä on 250litraa turvetta ja maksaa noin kympin, varmasti halvempi kun puutarhakaupan tavara. Oon käyttänyt kyseistä turvetta ihan hevosten kuivikkeena (sekä kanojen) ja uskon vakaasti että se imasee itteensä ihmisen pissan hajut.

  VastaaPoista
 8. Kiva huussi! Mutta sitä ihmettelen, että miten raskit maalata sen alkuperäisen vesikanisterin, kun se oli niin söpö ja kun kerran pidät väreistä :o

  Minulle tuo haihdutussysteemi olikin uusi. Kavereilla olen nähnyt kanistereja. Yksi tuttu teki maahan kanisterin kokoisen kuopan, jonka vuorasi betonilla ja siellä se kanisteri on turvassa ;)

  VastaaPoista
 9. Ihanaa! Tämä on bloggaamisen parhautta, kun saa ihan oikeita neuvoja, joilla pääsee hommissa eteenpäin!

  Miiku, yritin jo tutkia puutarhamyymälän Biolan-valikoimaa, mutta ei tuollaista ainakaan vielä löytynyt.

  Anonyymi, niitä rakennustyömaapaljuja olen katsellutkin, mutta mietin, että kun ovat niin vahvoja, niin mites niitä madalletaan? Millä leikkasit reunan? Sahalla?

  Sari, haa, en tosiaan halua kokea tuollaista joten kallistun taas haihdutteluun.

  Terhi, kiitos kamalasta ja kivasta haasteesta!

  Anniini, hyvä kuulla. Laitoin kuivikkeen isoon laatikkoon, joten toivottavasti haju siitä hälvenee.

  Sarppa, menen heti lauantaina Agrimarketiin!

  Mia, se vesikanisteri oli niin selkeästi halpiskauppatuote, etten tykännyt sen ulkonäöstä. Ja värikkyys ei sopinut minun mielestä näihiun seiniin. Alunperinhän olin ajatellut maalata koko vessan siniseksi, mutta kauniiden seinien takia luovuin siitä suunnitelmasta.

  VastaaPoista
 10. Kaunis huussi!

  Lannoitteena pissa on kyllä aika käypää. Laimentaa kuitenkin pitää!

  VastaaPoista
 11. Haihduttaminen kuulostaa parhaalta, meillä on eri astia pissalle ja sen tyhjentäminen ei ole niin mukavaa hommaa, oikeesti kun se haisee. Varsinki kesähelteillä. Suosittelen haiduttamista.

  Huussi näyttää ihanalta. Ja totta, minustakin matot vessan lattialla on kamalan tuntosia ja entäs sateella kun ne kastuu, yök. Eipähän oo puisteltavaa kun ei oo mattoa lattialla.

  VastaaPoista
 12. Mihin te ne pissat tyhjennätte? Laimentaa kuulemma pitää tosi paljon, joten missä sitä sitten varastoi ja miten kauhean kokoinen kasvimaa pitää olla, että pissat saa käytettyä lannoitteena?

  VastaaPoista
 13. Moi! Otanpa osaa myös huussikeskusteluun. Mökillä on meillä huussi, jossa pissa menee omaan 20 l kanisteriin. Se täyttyy melko nopeasti vaikka välillä harrastetaan perinteisiä puskapissejä. Ihan täyteen ei edes sitä viitsi laskea koska tyhjentämisessä sitten huomaa sen painon! me tyhjennetään se kompostiin, paljon pitää laimentaa!! Kompostin multaa sit käytetään kesäkulille ja pensaille jne, jonkin verran myös kasvimaalla. Ja kyllä se kuumana kesäpäivänä tiivistyneen ammoniakin haju on aikamoinen tyhjentäessä ja muutenkin ...Suosittelen siis ennemmin haihduttamista.
  Jos meillä olisi varaa, hankittaisiin Biolanin kompostoiva käymälä, joka erottelee kuivan ja nestemäisen tuotoksen ja muuttaa sen ajan kuluessa ruokamullaksi lähes hajuttomasti. Käymälässä voi myös kompostoida jonkin verran ihan normaalia biojätettä. Tämänkin käymälän toimivuudesta varmaan löytyy mielipiteitä suuntaan jos toiseen... :)
  Mukavaa pääsiäisen aikaa!
  T: Marja

  VastaaPoista
 14. Kasvimaalle ensisijaisesti, muttei sinnekkään aina voi lannoitetta laittaa. Meillä on pihalla ns. kompostiauma eli turvetta ym. kasviperäistä johon me pissat tyhjennetään. Eli meillä on periaatteessa ulkona erikseen tuo samainen haihdutusastia mikä teillä on siellä vessan alla. Oon kyllä alkanu miettiin meidän erottelevan huussin käytettävyyden muuttamista parempaan suuntaan, jos vaikka kesällä ehtis tekeen sille jotain...

  VastaaPoista
 15. Meillä haihdutusastia leikattiin sahalla ja peltisaksilla.

  VastaaPoista
 16. Me väsättiin joskus vuosia sitten niinsanottu kompostoiva käymälä ihan ite.:)
  Hommattiin iso muovitynnyri. Pohjaan reikiä ja alaosaan sahattiin luukku, josta pystyi tyhjentämään. Tärkeä tässä systeemissä oli ilmastointiputki tynnyristä huussin puukannen läpi ja edelleen katon läpi. Pissat meni, noh, maahan. Lienee kiellettyjen listalla tuo jo nykyisin. Paikka oli soraharjulla, joten hajuhaittoja ei ureasta tullut.
  Se tavara, mitä sieltä tuli luukun kautta kaiveltua oli kyllä niin muruista ja hajutonta multaa, etten eka kerralla ollut uskoa silmiäni.
  Huussin teko tälle kesälle suunnitelmissa, siksi aihe kovin kiinnostaa ;).
  Tuo haihdutus lienee vaivattomin tapa nesteen hävittämiseen. Nykylakien mukaan pieni suodatuskenttäkään ei taida riittää, vai?

  paula

  VastaaPoista
 17. Minulla on mökillä tuo haihduttava versio. Se on toiminut siellä jo viisi vuotta.
  Kakka-astiani on iso saavi, jonka pohjan reijitin. Sen alapuolelle laitoin metallisen tynnyrin alaosan (pikkukylän huoltoaseman sedät ystävällisesti leikkasivat siitä n. 30 cm korkean). Ala osan täytän Biolanin turpeella. Saavi seisoo tynnyrin päällä tiilien varassa. Se on hitusen hutjakka systeemi, eritoten tyhjennysvaiheessa. Mietinnässä on siis parempi ratkaisu.
  Haihdutus ei meikätytön huussissa toiminut ensin niin kuin ajatus olisi. Tuuletusputki on nimittäin tismalleen haihdutusastian yläpuolella, ja se tuo vettä myös taivaalta. Sekin pitäisi ratkaista. Puutteistaan huolimatta huussini ei haise, ja kun saavia tyhjentää, sieltä saa kauhoa hyvin pitkälle maatunutta ainesta. Toimii siis mielestäni hyvin. Kuivikkeena käytän Kompostikuiviketta, samaista josta mainitsitkin.

  Hyvää jatkoa huussillesi!

  VastaaPoista