sunnuntai 17. lokakuuta 2010

Vessan vaaleutta


Olen päättänyt pitää vessan valkeana. Värit määräsi pieni kaappi, jonka Orivedellä nikkaroin makuuhuoneeseemme. Nyt se löysi paikkansa vessan seinältä, ja minä totesin, että vessasta tulee valkoinen pienin vaaleanpunaisin ja suklaanruskein yksityiskohdin.


Tähän taloon on tehty suihku 13 vuotta sitten. Alan melkein kiemurrella pelkästään sen takia, etten tiedä, miten se on rakennettu. Vessaa tutkailemalla kiemurtelu senkun lisääntyy. Muovimatossa on saumoja, joista vesi pääsee livahtamaan jonnekin - mutta minne? Mitä muovilattian ja muoviseinien alta löytyy? Onko siellä jonkinlainen kosteussuoja vai pelkkää lastu- tai kipsilevyä? Pääseekö vesi lotisemaan hirsiin saakka? Ja onko lattian alla litimärkä lasivillapommi? Kukaan ei osaa vastata näihin kysymyksiin. Eikä pintojen repiminen auki ole tärkeysjärjestyksessä lähimainkaan listan huipulla. On vaan siedettävä epätietoisuutta ja yritettävä lakata kiemurtelemasta.

2 kommenttia:

Någon Annan - yks Anna kirjoitti...

Hep!
Terveisiä rintamamiestalosta. Me ollaan asuttu tässä nyt yli vuosi, ja ensimmäinen asia, mikä meni remonttiin, oli juurikin alakerran vessa ja karseat peseytymistilat. Remonttimiehet olivat sitä mieltä, että melkein kaikki tuollaiset vanhemmat kylppärit ovat susia, ja löytyihän meiltäkin kosteutta ja lahoa. Ei tosin mitään peruuttamatonta: kantavia rakenteita vaihdettiin ja hyvinä säilyneitä rakenteita käsiteltiin Lasolilla, jottei laho leviäisi.

Teidän kylppäri on paljon uudempi, joten voisi kuvitella, että kosteussuojista on ollut jo kaikenlaista tietoa saatavilla. Toisaalta, jos vaikuttaa siltä, että tilaa ei ole rakennettu huolellisesti, niin todennäköisesti uusittavaa on. Muttei se tosiaan ole mikään maailmanloppu: meidänkin kosteat tilat olivat peräisin 70-luvulta, ja lahoa oli aika vähän.

Susanna kirjoitti...

Minä uskoisin, että siellä täytyy olla vaurioita, mutta onneksi paikka tuoksahtaa ihan raikkaalta. Edellisessä kodissammehan hometta ja kosteusvauriota oli reippaasti, ja teimme siellä ison remontin. Vaikka ne märkätilat oli rakennettu jo joskus 70-luvulla, niin kaikki rakenteet oli pelastettavissa. Olemme vakaassa uskossa, että vaikka emme nyt voikaan riipiä vessaa auki, niin mitään peruuttamattoman kamalaa siellä ei ehdi tapahtua muutamaan vuoteen. Ehkä?