sunnuntai 24. lokakuuta 2010

Tervaa, häkää, nikotiinia ja hiukan historiaa


En malta olla raportoimatta työhuoneen katosta! Mönjä katossa on pelkkää tupakkasaastetta. Se lähtee onneksi helposti ihmesienellä pyyhkimällä. Ihmesieniä näyttää kuluvan toistakymmentä kappaletta koko katon alalle, ja minun onkin nyt keskeytettävä työ ja lähdettävä ostamaan niitä lisää.

Pyyhkiessä töhnä alkaa haista. Haju on sekoitus piipputupakkaa ja märkää tuhkakuppia. Ei mikään miellyttävä tuoksu. Huonehan oli alunperin aseman odotussali. Talo rakennettiin vuonna 1937, ja toimi tarkoituksessaan aina vuoteen 1968 asti, jolloin henkilöliikenne asemalla lakkasi. Noina aikoina tupakoitiin missä vain ja milloin vain, ja ilmeisesti erityisesti junaa odotellessa tupakkaa taisi kulua.

Minä en ole mikään siisti ihminen, ja siivoaminen on yksi niistä asioista, joita inhoan. Mutta jopa minä ihmettelen sitä, miten täällä on voitu asua. Saastaa ja vuosikymmenten kerrostumia on nimittäin kaikkialla, eikä vain katossa. Miksei kukaan ole halunnut siivota täällä koskaan?
No, ehkä joskus, mutta ei ainakaan 40-luvun jälkeen. Sulo löysi erään huoneen tuuletusräppänään piilotettuja kirjeitä. Ne on päivätty alkuvuodelle 1943 ja osoitettu oletettavasti nuorelle pojalle, joka ehkä on asunut täällä vanhempiensa ja sisarustensa kanssa. Näiden kirjeiden löytyminen oli meille tunnepitoinen tapaus. Tietysti luimme ne, ja pojan elämä kosketti meitä kovasti. Kirjeiden saaja on ehkä vielä elossa. Olisi upeaa löytää hänet ja toimittaa kirjeet oikealle omistajalleen. Ehkä pojan isä oli täällä asemalla töissä.

Muutenkin aseman historiaa olisi hienoa oppia. Ainakin 70-luvulla tämä oli tyhjillään. Silloin Sulo oli pieni poika ja leikki kuormureillaan aseman hiekkapihalla. Odotussalin seinien kirjoituksista voimme lukea, miten nuoriso on tuolloin viettänyt aikaansa tyhjässä hallissa, tehden sitä, mitä nuoriso parhaiten osaa.

Sen jälkeisestä ajasta minulla ei ole tietoa, mutta 90-luvulla täällä on asunut lapsiperhe, jonka jättämiä tavaroita ja papereita täällä on jonkin verran jäljellä. Keittiön hellan pesästä löytyi perheen äidin kirjoittamia muistiinpanoja liittyen heidän poismuuttoonsa.

Viimeiset 13 vuotta rakennus on ollut erään keraamikon kotina ja työhuoneena, kunnes Senaattikiinteistöt myivät tämän meille. Nyt meistäkin tuli osa talon historiaa.

12 kommenttia:

Johanna kirjoitti...

Ostin eilen Koti ja Keittiön ja luin sen yövuorossa. Kiva juttu oli susta ja teidän talosta :) Terkkuja Vaasasta!!

Katja kirjoitti...

Ihmesienihän on kuin hienoa hiekkapaperia. Onneksi lähti noinkin vaivattomasti!

Marielisa kirjoitti...

Ihmesienet näyttää toimivan! :)
Itseasiassa just yhtenä päivänä katsoin Kuningaskuluttajasta kun kolme kovaa testasi niitä.

Ihanat aarteet nuo vanhat kirjeet, niin kaunista on ennenvanhaan ollut käsialakin.
Olipa todellakin kiva, jos kirjeiden saaja olisi yhä elossa ja saisi ne vielä...Toisaalta, noistahan tulisi mainiot taulut seinälle. ;)

AnniP kirjoitti...

Hienoja löytöjä ja inhaa siivousurakkaa varmasti! Olen huomannut että akryylilangasta neulottu tai virkattu läpykkä tehoaa lähes kaikkeen mihin ihmesienikin eikä kulu käytössä. Ihmesienet hajoavat kurjan nopeasti!

tuksu kirjoitti...

Susanna: Mä ostin semmosen 900gr painavan purkin, jossa lukee "EcoStar" Original. "Ympäristöystävällinen puhdistus ja kiilloitusaine." Sopii kaikelle materiaalille, maalatusta hopeaan, kaikille, jotka sietää vettä.
Purkki on ollut mulla monet vuodet ja kulunut vähän. Mukaan tulee kaksi sientä, mutta pikaiseen puhdistukseen, olen pyyhkäissyt bamburätillä ainetta kosteaan rättiin. ja saanut uskomattoman pesutuloksen/siivoustuloksen.
www.stare.fi löytyy tuolta mielestäni "ihmeaineesta" lisätietoa. Veikkaan, että tulee halvemmaksi, kun monta kymmentä teho/taikasientä.
Muuten, hienoa olette saaneet aikaan ja nopeasti. Upeaa, että keltaiset kaakelitkin oli tallessa. Ehkä ne vain Aseman hyvähaltija oli teille piilottanut :)
Kirjeiden tarina on suloinen :) Uskomatonta, että ne ovat säilyneet tallessa...
INTOA sinne
tuksu

Tiina Konttila kirjoitti...

Voi yök mikä tahmakatto... Aika outoa tosiaan ettei kukaan ole sitä koskaan halunnut puhdistaa, mutta nyt näyttäisi tulevan selvää jälkeä!

Kaikki pienet löydökset (siis roskaa ja likaa lukuunottamatta) remontin yhteydessä on ihania, ne tekee uutta kotia tutummaksi mukavalla tavalla :)

Kuitin koivu kirjoitti...

Katto näyttää kyllä aika pahalta, mutta mahtavaa, että lähtee pesemällä. Itse olen käyttänyt universal stone pesukiveä vastaavien ja lähes kaiken puhdistamiseen. On ympäristöystävällinen ja kädetkin kestää. Sitä myydään ekokaupoissa ja nykyään ainakin isommissa s-marketeissa ja varmaan muissakin kaupoissa. On myös riittoisaa ja paketissa tulee mukana kaksi sientä.

Susanna kirjoitti...

Johannak, terveisiä vaan Vaasaan! :-)

Marielisa, minustakin vanhat käsialat ovat ihania. Ensin luulin, että kirjeet oli vanhojen naisten kirjoittamia, mutta ne ovatkin nuorten tyttöjen käsialaa. Ei heti tullut mieleen, että 40-luvulla myös nuoret osasivat kirjoittaa noin!

Kiitos kaikille hyvistä siivousvinkeistä! Minusta on hyvin hauskaa, millaista asiantuntemusta täällä tulee esiin! Vaikka luovutinkin jo työhuoneen siivoamisen kanssa, niin uskon että noita teidän vinkkejänne tulee vielä kokeiltua muissa kohteissa.

Eija/Tässätalossa kirjoitti...

Moi, löysin blogisi ja ihastuin :) Pakko kommentoida tätä tupakkakattohommaa: itse olin aikanaan kesätöissä Suolahden Wanhalla Asemalla (rakennettu 1898), ja jouduin taidenäyttelyn valvomisen ohella puunaamaan siellä katot puhtaaksi. Olivat siis aivan tuollaisen tupakkatöhnän peitossa ja arvaa oliko siihen aikaan ihmesienistä kuultukaan... Oli kyllä kova homma hinkata katot puhtaaksi!

Susanna kirjoitti...

Voi Purppura, ei kateeksi käy! Millä ihmeellä suoriuduit urakasta? Nyt kun olen täällä aika paljon tupakkasontaa jynssännyt, olisin erittäin valmis maksamaan jollekin siivousfirmalle hommasta. Todella vastenmielistä touhua.

Ja tosi kiva, että löysit tiesi tänne!

Eija/Tässätalossa kirjoitti...

Kyllähän siinä meni itseltäkin tupakka jos toinenkin (ulkona kuitenkin) ja koko kesä. Muistaakseni jollain yleispuhdistukseen tarkoitetulla pesuvedellä kattoa hinkkasin. Ja muutama vuosi sen jälkeen Wanha Asema restauroitiin täysin ja katto meni uusiksi, että periaatteessa tein ihan turhaa työtä :)

Anonyymi kirjoitti...

Katsoin kanssa tuon kuningaskuluttajan jossa testattiin ihmesieniä. Ihanan puhdasta jälkeä tulee ja saa kaikki vaikeimmatkin töhnät kyytiä. Taikasieni Deluxe(AKRO) joka tuossa testissäkin oli paras sienistä löytyi K-Supermarketista jättijaosta. hyviä siivoushetkiä