keskiviikko 13. heinäkuuta 2011

Välillä vähän pienempi paha

Viime talvena Sulo äkkäsi vintillä huolestuttavan ilmiön: lattian rajassa oli mustunutta hirttä ja paksu kerros jäätä. Jos on jäätä, on kosteutta, ja jos on kosteutta, tulee huolestus. Niinpä vintin lattian avaaminen on ollut minun epämiellyttävien tehtävieni listalla siitä saakka. Sulon astman takia homma jäi automaattisesti minun kontolleni ja olenkin sitä lykännyt jatkuvasti. Sen verran paljon tuli edellisessä kodissa homeista moskaa kaivettua, että tiesin hyvin, miten karmeaa hommaa se on.

(Kuva joulukuulta)

Nyt vessan hometilanteen selvennyttyä sain jostakin voimaa kiivetä vinttiiin sorkkaraudan ja lapion kanssa. Mutta kerrankin kävi nyt niin, että aloitettu työ ei paisunutkaan isoksi riesaksi, vaan typistyi alkuunsa!

Mitään kosteaa nimittäin ei löytynytkään. Kaivoin mustuneen kohdan vierestä kaiken eristeen pois ja totesin rakenteiden olevan täysin kunnossa. Hirressä oleva tumma alue on aivan hirren pinnassa, eikä ulotu lattialautojen alapuolle ja hirsi ihan kova ja terve.

Mistä ihmeestä se jää sitten talvella muodostui? Oliko vanha katto vuotanut syksyllä ja jättänyt hirren niin märäksi, että vaikka kattoremontti tehtiinkin lokakuussa, oli vielä pakkastenkin tultua vintillä märkiä paikkoja? Ja keväälläkö sitten tuulettuva vintti ja pitävä katto ovat kuivanneet aiemmin kastuneet paikat?

5 kommenttia:

 1. Hei.
  Meillä jää painoi kattoa räystään taitteesta sen verran, että vettä tippui sisälle. Mies hakkasi jään pois ja uutta katastrofia ei ole tullut. Edellisessä talossa oli ihan uusi katto ja kuistin taitteeseen muodostui jäätä niin paljon, että se sulatessaan löysi tiensä räystään alle ja siitä eteiseen. Korjaus oli pieni paikkaus, eikä rakenteen ehtineet kastua kuin pinnasta. Ulkoa tuleva vesi ei olekaan yleensä niin iso huoli, koska sen huomaa, mutta nämä vanhoihin taloihin tehdyt saunat ja pesuhuoneet yms. niissä on tosi hankalia tilanteita. Kosteus on saattanut muhia rakenteiden sisässä vaikka kuinka kauan.
  Vanhat mestarithan sanovat, että taloon ei pitäisi viedä mitään sellaista mitä sen rakennusaikana ei ole ollut.Meillä oli sauna keskellä olohuonetta ja se oli mädättänyt alimmat hirret. Nyt sauna on hävitetty ja hirret uusittu ja olohuonekin näyttää siltä miltä sen pitääkin.Saunaa ei tosin ole ollenkaan.

  VastaaPoista
 2. Hyvä, että nyt oli väärä hälytys. Mä olen vähän huolestunut meiän katon "reiästä", kun kattokin on nyt kostea, siis sisäkatto. Ja nyt "arvaan" mistä jäljet on siihen aikaisemmin tulleet...kun siinä oli jälkeä aikaisemminkin...

  VastaaPoista
 3. Sauna vanhassa talossa on minustakin ihan kauhistus. Onneksi meillä ei sellaista ole. Minusta suihkukin olisi parempi sijoittaa johonkin erilliseen rakennukseen. Elin ilman suihkua edellisessä kodissa monta vuotta, mutta Sulon myötä suihkullisuus on tullut jäädäkseen. Pitää yrittää rakennuttaa mahdollisimman vähäriskinen suihku.

  Voi ei, Sesse. Mutta kuten edellinen kommentoija sanoi: parempi reikä katossa, kuin sauna olohuoneessa...

  VastaaPoista
 4. Meillähän poistettiin viime talvena sauna sisältä. Kylpyhuoneen totaalinen kunnostus helpotti mieltä aika paljon -nyt tiedetään ettei siellä ole kosteutta. Tuollainen suihkukaappi kuin meillä on, on aika luotettava, kun vettä ei jää koskaan lattialle/seinille. Putket on myös pintavetona siitä syystä, että niitä on näin helpompi seurailla:)

  VastaaPoista
 5. Sellainen rumilus meillekin tulee.

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.