tiistai 12. heinäkuuta 2011

Jotain vähemmän kivaa

Koska aihe ei tällä kertaa ole iloinen, kompensoin sitä kuvittamalla kirjoituksen kaikella sillä, mikä on kaunista.

Pohjustukseksi pitää aloittaa siitä, että meillä on ollut tarkoitus muuttaa talon vesijohdot pintavesijohdoiksi kesän aikana. Nyt kuumien ilmojen alettua meidän kotiimme on ilmaantunut epämiellyttävä haju.

Olen alkanut huolestua taas siitä, mahtaako suihku kuitenkin olla homepesäke. Talomme wc/suihku on rakennettu 90-luvun lopulla käyttäen 70-luvun menetelmiä. Eli lastulevyä tai kipsilevyä ja siihen päälle muovia. Mitään vesieristyksiä ei ole tehty. Uskomatontako? Niin minustakin.

Niinpä päätin sijoittaa muutaman satasen mielenrauhan hankkimiseen ja tilasin meille homekoirat. Jos koirat eivät löydä hometta, voin olla huoletta ja suostua uskomaan, että kodissa leijuva paha haju lähtee vaikkapa minusta itsestäni. Voimme sitten myös panna putkiremontin alkuun.

Ja jos koirat löytävät jotakin, niin.... en tiedä.

Homekoirat kouluttajansa kanssa saapuivat maanantai-aamuna. Ensimmäinen koira tuli sisään, juoksenteli huoneet läpi ja singahti haukkumaan sinne, missä aisti hometta. Sitten kouluttaja vei koiran autoon ja toi toisen taloon. Tämäkin koira ravasi paikat läpi ja alkoi sitten vimmatusti raapia niitä samoja kohtia, joita edellinen koira oli haukkunut. Kolmanneksi meillä kävi vielä puolivuotias harjoittelijakoira, joka meni vähän höpäkkäiseksi vessassa, mutta ei osannut ilmaista tarkkaa kohtaa.

Eli hometta on suihkussa sekä toimistossa olevan vesipisteen alla. Olen pettynyt, vaikkakaan en yllättynyt. Kouluttaja sanoi, että koira ilmaisee samalla tavalla homeen, oli sitä sitten paljon tai aivan pikkuisen. Se hyvä puoli tässä on, että todennäköisesti hometta on vain vähän, sillä märkätilat on rakennettu tänne vasta 14 vuotta sitten. Ja lisäksi hyvä merkki oli se, että molemmat koirat löysivät homepisteet todella nopeasti. Oikein kunnon hometaloissa koirilla kuulemma menee pitkään etsiessä, kun ilmassa on homeitiöitä niin paljon ja alkulähteen erottaminen on vaikeampaa.

Nyt me mietimme jatkoa kaikessa rauhassa. Ja minä pidän järjen päässä, enkä ala kehittää mitään oireita nyt, kun niitä kerran ei tähänkään asti minulla ole ilmennyt. Olettehan kilttejä, älkääkä tekään maalailko uhkakuvia päähäni - osaan itsekin.

Tässä vielä linkki homekoirafirmaan, joka sijaitsee Rautjärvellä:

17 kommenttia:

morso kirjoitti...

Ei ollenkaan kiva juttu, mutta pitelen teille peukkuja. Suihku on joka tapauksessa kai perusteellisen remontin edessä. Eli auki vaan, kaikki märkä pois, kuivatusta ja sitten uutta tilalle riittävästi eristäen. Kyllä siitä hyvä tulee. Sentään onneksi vain kaksi paikkaa, eikä koko talo homeessa. Tsemppiä teille!

morso kirjoitti...

Ja piti sanomani, että kuvat sentään on ihania!

Sanna kirjoitti...

Hometta tulee niin helposti aina kun on vähänkään kosteutta joka on jatkuvasti samassa (väärässä) paikassa. Kosteushan ei itsessään ole paha, vaan se jos se ei pääse kuivumaan. Itse tehtiin aikanaan kosteusvahinkoremppaa ja lohdullinen puoli asiassa on se, että lähes kaiken voi korjata! Meillä oli myös 70-luvun kylppäri jossa "vesieristeenä" pelkät kovettuneet muovimatot, ja vieläpä seinien ja lattioiden rakenne sellainen että seinien pystypuut meni betonilattian sisään, ja seinän alajuoksu oli valettu betonin alle... Siellähän se vesi kylppärin vesi sitten oli. Toivotaan ettei teillä tulisi kovin paljon purkamista.

Kiinnostavaa tuo homekoiratoiminta!

Mira kirjoitti...

hei, se on ainakin hyvä että tietää eikä ole epävarmuutta! eikö vain- se mielenrauha niinkuin sanoitkin.tsemppiä jatkoon!

Pellavasydämen Mervi kirjoitti...

Ihastuin heti otsikkoosi. Olen ennenkin sanonut/kirjoittanut, että tykkään blogistasi juuri sen realismin takia. Kaikki ei todellakaan aina ole kivaa ja ikävistäkin asioista voi kertoa. Olipa erikoista että tällaisia homekoiria oikeasti käytetään - hieno juttu! Muistan kun meillä kävi ed. asunnossa joku tarkastaja. Se puhkoi seiniin sellaisia halk. 5 cm kokoisia reikiä tutkiakseen ongelmia. Helpommin käy varmasti koirien kanssa? Vanhan talon korjaaminen ei näytä todellakaan olevan helppoa eikä aina hauskaakaan. Toivottavasti lopputulos on kuitenkin mieleinen. Sitten joskus.

Liisa kirjoitti...

Meillä kans maalla tuntuu epämiellyttävä haju mun nenässä siellä käydessä ja ikkunat on pakko avata heti ja kurkussa tuntuu heti pahalta. Mies ei tunne hajua(huono hajuaisti?!) eikä hän usko kun sanon että olis hometta tai kosteutta. pitäisiköhän munkin homekoira sinne viedä..miettii hän.

Susanna kirjoitti...

Morso, kaameahan tuo suihku on aina minusta ollut, mutta olimme kuitenkin toivoneet, ettei sille tarvitsisi mitään tehdä vielä aikoihin. Samaa mieltä olen kanssasi: onneksi ei koko talo!

Lyde, teillä on varmaan ollut saman koulukunnan rakentajamestarit asialla kuin meilläkin! :-D
Purkamaan jotumisessa on se hyvä puoli, että päästäänpä niistä inhoamistani lasivilloista eroon nyt tuon lattian alla.

Mira, huomaankin olevani paljon mielenrauhallisempi kuin olin uskonutkaan.

Pellavasydän, noita homekoiria tosiaan on, ja meillä kävi tuuri, että sellaisia sattui olemaan ihan lyhyen matkan päässä. Koirien hyvä puoli on se, että ne eivät riko rakenteita! Ja se, että ne ilmaisevat tarkasti homekohdat. Soitin taannoin myös laboratorioon ja kyselin ilmanäytteistä, niin minusta se systeemi oli huonompi: saadaan kyllä tietää, että hometta on, mutta kukaan ei tiedä, missä se sijaitsee. Koirien ansiosta voidaan purkaa vain juuri ne ongelmapaikat.

Liisa, kuulostaa minustakin siltä, että teidän maalla olisi hometta. Ainakin minulla tuntuu juuri kurkussa silloin, kun hometaloissa käyn.

Minä en ole täällä nyt oireillut tosiaan mitenkään, mutta Sulo on ollut kipeänä ihan jatkuvasti. Olemme arvelleet sen johtuvan siitä, että hän työkseen on tekemisissä sairaiden kanssa. Mutta nyt olen tässä miettinyt, että homeinen suihku ei varmasti ainakaan ole auttanut asiaa.

Katja kirjoitti...

Kökkö homma mutta minäkin uskoisin ettei korjaaminen ole ihan mahdoton urakka. Tsemppiä!

Hyvä Mieli kirjoitti...

Eihän se kivalta varmasti homekoirien löydös tuntunut, mutta... Hyvä, että hommasit homekoirat paikalle ja ongelman selätät varmasti!!!

Rouva Kukko kirjoitti...

No, jos teillä on vanha talo, ois ihme jos mistään ei kosteusvauriota löytyis. Mutta koska märkätilat on rakennettu vasta 90-luvulla, ei kosteusvaurio voi olla paha. Onneks.

Meillä oli myös. Sekä vessassa että vnhan kampamon pesutilan puolella. Ja niin paha että sen sekä haistoi että tunsi, lievänä päänsärkynä ja tukkoisuutena. Mutta siis en uhkakuvia maalaillakseni vaan samassa veneessä tässä ollaan kaikki vanhojen talojen ostajat -kannustusta! Vaihdatte vain märät pois ja niin että pääsee kuivumaan jos kosteutta johonkin väliin vielä pääsee ja että käytätte materiaaleja jotka myös pääsevät kuivumaan. Meillä kaikilla on pieni kosteusvaurio, tsemppiä!

Susanna kirjoitti...

Kiitos tsempistä! Aletaan tässäs kallistua siihen suuntaan, että sijoitetaan loput rempparahat ammattilaisiin, eikä yritetäkään tehdä tällä kertaa mitään itse. Paitsi ehkä se purkutyö.

Tiina Konttila kirjoitti...

Kurja juttu, mutta hyvä silti että se selvisi! Tuollaisessa tilanteessa ei paljon auttaisikaan alkaa panikoimaan, sairas talo vain kuntoon niin isännänkään ei tarvitse sairastella. Tsemppiä!

Sesse kirjoitti...

Kurja juttu!Toivottavasti ei ole paljoa!
Meilläkin oli ikävä yllätys, toissayön sateella ilmeni, että meiän makuuhuoneen katto vuotaa!

Nonna kirjoitti...

Tsemppiä toivottelen minäkin! Vanhan (ja kyllä vähän uudempienkin) talon kanssa saa tottua kaikkeen, mutta sitten kun saa kaikki nurkat kertaalleen auki, voi asustella rauhassa, kun tietää, mitä matskuja missäkin on.

Tuo vastauskommenttisi asenne kuulostaa hyvältä!

Unknown kirjoitti...

Paljonko homekoirat maksoivat? Home muuten voi edetä hurjan nopeasti eli siinä mielessä ei kannata aikailla. Meillä valui lämminvesivaraaja välikattoon ja parissa kuukaudessa hometta oli yli neliön alueella....

Susanna kirjoitti...

Koirien lasku ei ole vielä saapunut, joten en tiedä vielä tarkkaa hintaa. Mutta noiden sivuilla hinna kerrotaan muodostuvan näin:
200 euroa + 1,8 euroa neliöltä + matkakorvaukset.
Uskoisin, että alle kolmellasadalla selvitään.

Ja uskoisin, että tänä kesänä vielä se suihkuremonttikin tehdään. Just nyt tuntuu olevan vaan paukut vähän vähissä.

Nonna, ihan totta puhut! Joskus tuntuu vähän turhaltakin riipiä auki paikkoja, mutta on se hienoa omin silmin nähdä, mitä missäkin piilee.

Voi Sesse, miten kurja juttu! Toivottavasti saatte katon paikattua!

Susanna kirjoitti...

Laskukin tuli, homekoirien käynnin hinta oli 212 euroa.