sunnuntai 22. toukokuuta 2011

Ulkorakennusten tila


Meillä on pihalla useita ulkorakennuksia. Äkkiä katsottuna ne näyttävät ränsistyneiltä ja kehnoilta.

Sitä ne eivät kuitenkaan ole. Ne vain kaipaavat punamultaa pintaansa. Olisi kivaa saada maalattua ne jo tänä kesänä, mutta saattaapa homma siirtyä ensi kesäänkin. Tai sitä seuraavaan. Työ ei onneksi ole kiireisimmästä päästä.

Punamultamaalaus pitäisi kuulemma suorittaa jo keväällä, kun rakennusten seinät ovat kuivimmillaan. Olen tutkinut maalin keitto-ohjeita, mutta maitomaaliepisodeista oppineena suhtaudun äärimmäisen epäillen keittomaalien keittelyyn. Jo pelkästään tarvikkeiden hankkiminen tuntuu työläältä. Saati sitten monen tunnin keittäminen isossa tynnyrissä. Kaiken päälle maali olisi käytettävä parissa päivässä, jottei se pilaannu. Vaan entä jos tuleekin sade?

Onko kukaan teistä käyttänyt Uulan valmista keittomaalia? Mahtaako kellään olla hintatietoa?

Yksi maalausta odottavista rakennuksista on sauna pihan perällä. Ennen maalaamisia hirsien kunto pitäisi kuitenkin tutkia tarkasti. Sauna on nimittäin homeessa sisältä. Erityisen pahasti home haisee pukuhuoneessa.

Mutta onpa itse löylyhuonekin haisulainen. Koko saunasta pitäisi poistaa panelit ja katsoa, ovatko hirret säilyneet hyvinä.

Ostin jo uuden, isomman sorkkaraudankin urakkaa varten, mutta Sulo kielsi minua aloittamasta yhtään mitään. Yritän hillitä itseäni. Se suututtaa minua. Vaikka tiedän, että minun pitäisi ensin kiivetä aseman vinttiin ja tutkia talon kosteustilanne, haluaisin silti mielummin käydä saunan kimppuun. Sauna olisi helpompi ja mukavasti pihalla. Ja olisi niin mukavaa saunoa homeilemattomasti mahdollisimman pian.


Koska minua ahdistaa roiskia vettä jo ennestään homeisille pinnoille, kasasin saunan pihalle pesupenkin. Kesällähän on mukavinta peseytyä ulkosalla. Koska meidän saunassamme ei ole erillistä pesuhuonetta, on peseytyminen kuumassa tilassa... no, liian kuumaa.

Pesupenkin jalat keräsin romahtaneesta kellarista. Kellarin kohtalo on aika ikävä. Sen etuosa on murentunut vain siksi, että sen päälle on kasvanut pari koivua. Niiden juuret ovat rikkoneet tiiliseinän, ovi karmeineen on irronnut ja koko kellari on ihan pilasina. Olisipa ollut mukavaa, jos aiemmat asukkaat olisivat katkoneet puiden taimet sitä mukaa, kun ne tuonne ilmestyivät.

(Huomenna arvotaan.)

14 kommenttia:

 1. Hommia riittää teilläkin :)
  Me punamullattiin mökki toissa kesänä, ostettiin Kuusjoelta (nyk. kuuluu Saloon) valmista punamulta maalia, jota siellä valmistettiin. Paikan nimi oli Eko-Esko muistaaksemme.
  Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 2. Kellariin liittyen, on tosi ikävä kun ihmiset eivät pidä taloistaan ja ympäristöistään huolta, miksi sellaiset tyypit ylipäätään asuu omakotitaloissa..? Täällä meillä on myös paljon ikäviä juttuja, jotka olisi voinut välttää normaaleilla huoltotoimenpiteillä, höh!

  No onneks teidän ja meidän paikoilla on nyt uudet huolehtivat omistajat :)

  VastaaPoista
 3. Uulaan tai vastaavaan ajateltiin turvautua kun tulee se hetki kun tarvitaan punamultaa. Hintaa en tiedä, mutta minulla on se mielikuva että on edullista ostettunakin.
  Harmillinen kohtalo maakellarilla.

  VastaaPoista
 4. Pihasauna on ihana, ainakin kesällä. Meillä on myös vanha pihasauna, mutta Isäntä uhkaa purkaa sen pois huonon kunnon takia.
  Harmi, että kellarille on käynyt kehnosti.

  VastaaPoista
 5. Homeinen sauna on kyllä ikävä, totta vie. Me sinniteltiin kaks vuotta ilman saunaa, kunnes sitten päätettiin tehä sellainen pienestä hirsimökistä joka toimi ennen puuliiterinä. Hieno tuli ja just ulkonakin voi kesäisin peseytyä!

  Tuo kellari on kyllä harmillinen tapaus, toiset vaan ei välitä. Joillekkin jo kymmenen vuotta vanha on roskis kamaa. Me haluttais myös rakentaa kellari, sinne ois niin kätevä säilöä silloja ja pottuja ja muita kesän antimia.

  VastaaPoista
 6. Minullakin on sellainen oletus, ettei punamulta ostettuna olisi kovin kallista. En tiedä, mistä se ajatus on päähäni tullut. Jospas ihan soittaisin Uulalle ja kysyisin sitä hintaa.

  Kellariparka tosiaan, mutta kun täällä on ennen meitä asunut vuokralaisia, niin ymmärtäähän sen, ettei kaikesta viitsi välittää, kun ei ole omaa. Mekään ei varmaan kaikesta pystytä huolta pitämään, vaikka välitämmekin.

  VastaaPoista
 7. Saanen suositella Uulan rinnalle Virtasen maalitehtaan tuotteita. Erään asiantuntijan kanssa puheltiin ja hän totesi, että Uulassa maksaa laadun lisäksi aika paljon myös nimi. Virtanen tekee vähän vaatimattomammalla ilmeellä, edullisemminkin, mutta laatua. Saunan karmit maalattuamme Virtasen valkoisella voimme suositella kokeilemaan!

  VastaaPoista
 8. Hienolta, suorilta hirsiseiniltähän nuo näyttävät, tuskin tarvitsee koko rakennusta purkaa. Paneelien poistaminen mahdollisimman pian olisi hyvä, niin pääsevät hirret kuivumaan. Piharakennusten ympärillä kannattaa niittää kesän mittaan korkea kasvusto ja katkoa mahdolliset puiden vesat, ettei kasvit kasva seinässä kiinni ja tuo siihen kosteutta. Näin vähällä pysyvät rakennukset kunnossa :-)
  Kysyin restaurointimiehiltäni joskus itse tehdyn punamultamaalin eroa ostettuun valmiiseen ja he sanoivat, että yhtä laadukasta kumpikin. Kunhan ei mene ostamaan punaista lateksia vahingossa ;-)

  VastaaPoista
 9. Selasin sun blogin kokonaan läpi. Olipa siinä urakka! Kyllä se kannattikin! Tykkään tosi paljon sun blogista, työjutuista ja tästä ihanasta värimaailmasta!!Niin kivaa kun joku sisustaa näin värikkäästi!:) Ja miten paljon olettekaan saaneet aikaan! Me emme tule vuodessa saamaan aikaiseksi omalla asemalla läheskään näin paljon...No toki lapset hidastaa paljon...
  Anyway, tuli iso into taas jatkaa omaa remonttia kun tätä luki.:)
  Palataan taatusti uudelleen.

  ai joo, muistan myös tuon lehtijutun teidän edellisestä kodista. Mulla on tapana kerätä talteen kivat sisustusjutut, ja ehkä saatan teidänkin kodin tuolta mun arkistoista löytää...toivottavasti!

  VastaaPoista
 10. Kauniita hirsipintoja. Ihmetyttää vain, että mikä sen saunan oikeastaan on noin homehduttanut? tuonhan luulisi tuulettuvan ulospäin kunnolla -vai mitä ihmettä sinne seinäpaneeleiden alle on tungettu???:/

  VastaaPoista
 11. Jossain lehdessä -oisko ollut Meidän talo (löytyyköhän googlettamalla?)-oli viime vuonna punamultamaalitesti. Uulan hinta-laatusuhde ei kyllä muistaakseni ollut paras.

  VastaaPoista
 12. Henna, kiva että jaksoit lukea. Mulla on teidän asemalla vielä iso osa lukematta.

  Lapset hidastaa takuulla, samoin työnteko. Meillä ei ole lapsia, ja minä laistan työnteosta, joten etenemme siksi ehkä aika kovaa kyytiä.

  Leena, näyttäisi siltä, että panelien alla on vain sellainen alumiinipintainen (?) paperi... en tiedä nimitystä sille. Sitten selviää, kunhan päästään purkamaan.

  Pitää yrittää kaivaa tietoa noista punamullista, kiitos vinkistä!

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.