lauantai 14. toukokuuta 2011

Sininen ja vihree ne yhteen soppii


Puut ovat juuri nyt kauneimmillaan, kun niiden vihreä on lähes neonväristä. Kun ihailin tätä vuoden kauneinta aikaa kärrätessäni polttopuita liiteriin, mieleeni muistui äskettäin jostakin sisustuksellisesta kuvalehdestä lukemani toteamus, että "luonnossa kaikki värit sopivat yhteen".

Minusta se on ärsyttävä lause, sillä se pitää sisällään rivien välissä ajatuksen siitä, että sisätiloissa kaikki värit eivät suinkaan sopisi yhteen. Olen erittäin eri mieltä.

Minusta sisustussääntöjä noudattavien kannattaisi katsoa niitä puutarhan väriyhdistelmiä ja huomata, että yhtä hyvin ne värit sopivat yhteen vaikka olohuoneessakin.

Opiskeluajoiltakin minulle on jäänyt mieleen graafisen suunnittelun opettajamme itsestäänselvä kanta siitä, että kulta sopii punaiseen ja hopea siniseen. Piste. Ja sininen ja ruskea eivät sovi yhteen. Piste.

Pitäisiköhän jonkun vihjaista Fazerille, että sinisen suklaan logo on vaihdettava hopeiseksi?

9 kommenttia:

 1. Juu useimmat värit käyvät hienosti yhteen, mut mä luulen, että jollain ihmisillä se värien näkeminen ja niiden yhdistäminen mielessä on vaikeampaa kuin toisilla.

  Ehkä helpoiten saa tehtyä värimokan kun yhdistää liian monta kylmää/lämmintä ja murrettua/puhdasta väriä yhteen. Esimerkkinä voisin käyttää meidän makkarissa ollutta yhdistelmää kylmä taivaansininen, likaisen murrettu persikka ja vaaleanruskeanharmaa yhdistelmä (katto, seinä, lattia), EI toiminut :)

  Lämmin taivaansininen ja lämmin ruskea on ollut mun lemppariyhdistelmä jo vuosia! Se on jotenkin 50's henkinen yhdistelmä ja sopivat yhteen hienosti, sanokoot opettajat mitä lystäävät ;)

  VastaaPoista
 2. :) muistanpa tapauksen vuosien takaa. Asuimme rivitalossa, jossa meillä oli piskuinen piha. Minä, kukkien Rakastaja, kasvatin siellä Kukkia, kaikenmaailman värisiä...ja se ärsytti suunnattomasti meidän seinänaapuria...kunnes, kerran satuimme pihalle yht'aikaa, kun paikalle käveli suuresti arvostettu Paikkakuntamme Taiteilija. Hän sanoi ihastelleensa mun absoluuttista värisilmää :) ((mikä se on))
  Sen jälkeen naapuri ei pukahtanut yhtikäs mitään kukistani :) Lintulautaa hän ei sietänyt, sanoi lintujen kakkaavan hänen autonsa pilalle ...
  että tämmönen juttu. Värit sopivat toisiinsa, kun rohkeasti kokeilee...ja kaikki ihmiset ei tykkää samoista väreistä :) sekin tosiasia pitää vaan hyväksyä :)
  Mä kuolisin, jos pihallani kasvaisi vain pelkästään valkoisia kukkia...
  Mukavaa viikonlopun jatkoa
  tuksu

  VastaaPoista
 3. Hyvät värit :)
  Ja täysin totta. Luonnosta löytyy vaika mitä sävyjä yhdessä ja ihan samat käy sisällekin.

  VastaaPoista
 4. Osuitpa niin oikeaan tuossa väriasiassa. Multa töissä kysytään usein mikä väri sopii minkäkin kanssa ja usein vastaan (riippuen hiukka tilanteesta), että katso luontoa ja ajattele mitä värejä siellä on yhdessä ... ja ne sopii toisiinsa. Ei toki niin että vain luonnossa vaan kaikkialla, älä lue rivienvälejä tuossa asiassa. Sullahan on kotonakin niin ihana värimaailma. Toki "toinen tykkää äidistä ja toinen tyttärestä", joten ...

  VastaaPoista
 5. Heippa Susanna! Mielettömän hienon ulkotuolin olet löytänyt! Voisitteko käsittellä samalla tavalla nuo ulkokalusteet, jotka näkyvät samassa kuvassa taka-alalla. Niistä saisi kivan ryhmän. Kesäkauppasi myös näyttää houkuttelevalta. Väriyhsitelmäpostaus on mielenkiintoinen. Jotenkin tuntuu, että blogisi paranee jatkuvasti :) Hyvin mielenkiintoisia postauksia! Voisitko näyttää, millainen se "rivikatto" on (unohdin jo sanan). Meillä on kuistin katon tekeminen edess heti, kun joku maestro viitsii raahautua tänne asti.

  VastaaPoista
 6. SuperSanna, siinä taidan olla vähän samoilla linjoilla, etten menisi murrettuja ja puhtaita värejä laittamaan yhteen. AInakaan näin yhtäkkiä ajatellen. Mutta mistäs sen tietää, vaikka sitten näyttäisikin hyvältä. Itse en oikein osaa edes murrettuja sävyjä käyttää, sillä tykkään puhtaista väreistä eniten.

  Voi Tuksu, onneksi olet päässyt mokomasta naapurista eroon ja saat ihan rauhassa nauttia absoluuttisesta värisilmästäsi!

  Niinhän se on, Pike, että kaikki ei tykkää kaikesta. Tässä vain minun ajatuksiani. Toivottavasti en onnistunut ketään loukkaamaan. :-)

  Mia, sama öljy ei tarttunut noiden muiden kalusteiden pintaan ollenkaan. Vetelin niihin sitten Bilteman kuultomaalia. Panen niistä kuvia myöhemmin.

  Rivikatosta saat parhaan käsityksen valmistajan sivuilta: http://www.metehe.fi/fi/kattoratkaisut/kattomallisto/lukkosaumakatteet
  Mahtaakohan Chilessä olla vastaavaa...

  Kylläpä on mielettömän ihanaa kuulla, että blogini paranee vanhetessaan. Ihan tosiaan juuri eilen ajattelin, miten monet vanhat lempiblogini ovat muuttuneet ajan saatossa innostavista ja energisistä hyvinkin mitäänsanomattomiksi ja tylsiksi. Pelkään, että niin käy vielä minullekin. Kun aiheena on remontti ja sisustus, jossain vaiheessa jutunjuuri väistämättä vähenee.

  VastaaPoista
 7. Mä oon tismalleen samaa mieltä kuin toi sun ope. Juuri noista väreistä! Olen aina sanonut noin -olenko opettanut sinua?:D

  Mutta oikeesti kaikki värit käy yhteen. Toi edellä mainittu sopimattomuus on vain kulttuurissa opittua harmoniaa -luojan kiitos kaikki (kuten sinä) eivät ole sitä oppineet!! Ihania kuvia sulla!

  VastaaPoista
 8. Et ole opettanut, ellet oikeasti ole keski-ikäinen yhdeksäntoista lapsen isä! :-D

  VastaaPoista
 9. Mä käsitän ton sanonnan niin, että jos se sopii luonnossa, se sopii myös muualla.
  Mun nuoruudessa uskottiin, että punainen ja vihreä eivät sovi yhteen. Mutta nehän sopii tosi hienosti, kun on oikeat sävyt.
  Tunnen muuten ihmisen, joka ei siedä kuin valkoisia kukkia pihassaan.
  Itse olen niitä ihmisiä, että jos joku väri puuttuu, sitä alkaa kaivata. Meiltä puuttui pitkään kirkkaan punainen kotoa ja nyt sitä löytyy ja paljon. Pidän puhtaista väreistä ja raikkaista väreistä. Tunkkaiset ja likaisen murretut värit eivät ole mieleeni, etenkään jos ne ovat sävyltään lämpimiä.
  T.Maria

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.