perjantai 31. joulukuuta 2010

Pakkasia vastaanEnsimmäinen talvi uudessa talossa on aina opettavainen. Näiden kuukausien aikana minä olen oppinut tuntemaan jokaisen pönttöuunimme luonteen.

Työhuoneen uuni on itsepäinen jättiläinen, jonka kanssa en ole täysin päässyt juttuun. Niin valtavan massan lämpimäksi saamiseen vaaditaan hirmuinen määrä puuta. Minusta tuntuu inhottavalta ruokkia nälkäistä uunijärkälettä, sillä samaan aikaan työhuoneessa oleva ulko-ovi päästää kylmää sisään ihan urakalla.

Turvauduin hätäratkaisuun, jota pidän yleensä hippien touhuna: oviverhoon. Paksusta villakankaasta tein oviverhon oven molemmille puolille - sekä työhuoneeseen että porstuaan. Tilkitsin harottavan oven rakoset pellavariveellä niin, että tästä ovesta ei kuljeta ennen kevään tuloa.

Silti ovi puhaltaa kylmää minkä ehtii ja uuni hohkaa kuumaa sen, minkä minä sallin. Ensi talveen mennessä ongelmaan pitää keksiä jokin järkevä lämpötaloudellinen ratkaisu.

4 kommenttia:

 1. Kyllä juu, vanhassa talossa ikkunaverhot ovat ihan välttämättömät (ikkunoista vetää) ja oviverhokin on hyvä idea. Toisaalta, tuli uunissa vetää aina korvausilmaa jostakin - tuli tarvitsee ilmaa yllättävän paljon - ja sekin lisää vetoa osaltaan. Eräässä vanhassa tuvassa Rymättylässä näin katossa tuulettimen pyörimässä. En ole koskaan tykännyt niistä härveleistä, mutta siellä oli kyllä ihanan tasaisen lämmintä lattiaan asti. Harkitsen edelleen propellin hankkimista. Yläkaapista kissanruokaa ottaessa sen huomaa, miten lämmin huoneen ylin ilmakerros onkaan. Ja lattiat ovat kylmät.
  Kaipa vanhaa taloa on aina tilkittävä, minullakin nyt kolmas varsinainen talvi kodissani enkä vieläkään ole saanut lattioiden alustojen eristyksiä kokonaan tarkistettua. Kaikki aikanaan...
  ps. matot auttavat myös...
  Lämpöistä uutta vuotta! Jospa kevät tulisi aikaisin. Jospa paukkupakkaset olivat tältä talvelta siinä. Jospa...

  VastaaPoista
 2. Oletkos kuullut niistä kynnyksen eteen laitettavista pussukoista, jotka estävät lattiavetoa ovesta?

  Kaikkea "kivaa" teillä on taas tapahtunut! Ihanan kirveen olet saanut! Kyllä sillä saa puut halki! =)

  Ihanaa uutta vuotta asemalle!

  VastaaPoista
 3. Tähän yhdyn täysin! Uunilla on luonne, ihan selkeästi eikä kahta samanlaista lämmitettävää ole! Toisaalta se on hauskaa kun tietää miten kukin uuni toimii :)
  Meillä on kylmän eteisen lämmitys ratkaistu niin, että leivinuunin päällä on ihan tavistuuletin puhaltamassa sitä leivinuunin lämmittämää ilmaa vasten eteisen ulko-ovea. Se ja oven tiivistäminen ihan silikoninauhalla on auttanut niin ettei eteinen enää mene pakkasen puolelle vaikka sen ja lasikuistin välillä on vain tavalliset puiset peiliovet. Myös Sailan mainitsemasta ratkaisusta olen kuullut hyvää vaikka se ei niin esteettinen olisikaan.

  Hyvää uutta vuotta ja lämpimämpiä kelejä!

  VastaaPoista
 4. Saila, olen ihan oikeasti miettinytkin joskus niitä propeleita kattoon. Ehkä sitten, kun joku ensin loihtii tuulettimen, jota kestää katsella!
  Meilläkin kun huonekorkeutta on melkein se kolme metriä, on ero katonrajan ja lattian välillä aikamoinen. Ei ainakaan tekisi mieli hankkia nukkumaparvea, jossa hikoilla!

  Nonna, taisin joskus Strömsön sivuilta katsella sellaisia. Aion tehdä sellaisen sitten uuteen makuuhuoneeseen.

  Katja, kerkesin tässä jo miettiä, että mahdanko taas inhimillistää liikaa uunejamme, mutta ilmeisesti en!
  :-)

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.