keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Keittiön hengetär ja uusia haaveitaOlen näiden viimeisten kahden ja puolen viikon aikana viettänyt aikaa meidän keittiössä varmaan enemmän kuin normaalisti vuodessa. Uusi tapa ruokailla on ollut ihan mahtava. Tämä ei ole mainos, vaan ihan oma innostus: mealmyday.com on tosi hyvä palvelu kaikille, jotka haluavat hallita syömistään ja syödä monipuolisesti tavallista ruokaa, mutta eivät jaksa itse miettiä, mitä syödä tai laskea kaloreita ja ravintoarvoja. Siellä on tarjolla valmiita ruokalistoja ja sen lisäksi voi itse kasailla oman ruokaviikon reseptejä klikkailemalla, jolloin sivusto laskee ravintoarvot ja tekee vielä kauppalistankin. Tykkään täysillä. Hauskaa on se, että olen oppinut tekemään perusruokia, kuten kalasoppaa ja jauhelihakastiketta (kyllä, en tosiaan ole koskaan ennen tehnyt niitä) ja meidän ainaiset "kanaköntti + salaatti"-ateriamme ovat vaihtuneet aivan mahtaviksi uusiksi makuelämyksiksi.

Keittiössä hengailu on kuitenkin tuonut mukanaan sen, että olen kasvavassa määrin tyytymätön keittiöömme. Meillähän ei koskaan tehty keittiössä mitään oikeaa remonttia.Syksyllä 2010 meillä näytti tältä, kun olimme juuri muuttaneet taloon.Muuton jälkeen tapetoin valko-keltaiset lastulevyseinät kaikumisen vähentämiseksi ja sitten maalasin ne vahvalla oranssilla maalilla. Kauhistuksen huipun, viilujäljitelmäpintaisen lastulevykaapiston uudistin maalilla ja Ikean näteillä nupeilla.Kuvissa keittiömme näyttää ihan sievältä. Todellisuudessa se on oikeastaan aika kuvottava. Ja mitä enemmän siellä ruokaa laittelee, sen kuvottavammaksi se muuttuu. Olemme alkaneet haaveilla keittiöremontista.


Ällöttävä tiskiallaskaappi saisi lähteä huitsin kuuseen. Sen sisällä on kuvottavia pinttyneitä roiskeita ja tahroja. Roskiskaapin ovetkaan eivät pysy kiinni, mikä on todellakin ällöttävää.


Puuhellan ja kaapin väliseen rakoon putoaa koko ajan ruokaa ja sen siivoaminen on ihan mahdotonta. Hiirivuosina pikkukaverit pitävät siellä bileitä. (Tänä talvena meillä ei onneksi ole ollut ainoatakaan hiirtä sisällä, koska aloitimme jo hyvissä ajoin syksyllä loukuttamisen vintiltä.) Minä inhoan vanhaa rumaa muovimattoa ja jostain sen alta löytyvää lasivillakerrosta.Koko niinsanottu keittiöremontti tehtiin siis vain peittämällä kaikki paska maalin alle. Ja nyt se on alkanut raastaa minua aivan hirveästi.

Kävin kylässä asemamme kaksoissiskolla Laikossa ja se voimisti keittiöremonttihinkuani ihan mahdottomasti. Että olisipa meilläkin keitiö, jossa kaikki olisi järkevillä paikoilla! Se vaatisi lattioiden purkamista, jotta viemärin saisi siirrettyä. Ja lattioiden purkaminen vaatisi seinien purkamista, koska ne on paksunnettu joskus 60-luvulla, kun niihin on lisätty lasivillaeriste. Seinien purkaminen ja uudelleenrakentaminen vaatisi sähkömiehen palkkaamista. Vesipisteen siirtäminen vaatisi putkimiehen palkkaamista. Uudet lattialaudat ja seinälevyt pitäisi ostaa. Euroja kuluisi. No, eihän siinä mitään, jos olisi, mitä kuluttaa, mutta kun ei ole. Remonttirahastomme on käytetty loppuun.


Entä miten paljon voisimme uudistaa keittiötä ilman rakenteiden purkamista ja pienellä rahalla? Seinäpinnat saisivat tottakai uudet tapetit, sillä olen kyllästynyt tummaan oranssiin. Keittiö sijaitsee pohjoisnurkassa ja on hyvin pimeä. Selviäisimme itse allaskaapin purkamisesta ja uuden laittamisesta, mutta vesipiste jäisi yhä huonoon paikkaan ja hiirten bilepaikka pitäisi säilyttää, koska kaappia ei voi laittaa kiinni hellaan. Mutta voisiko joku kuumuudenkestävä materiaali käydä pöytätasoksi, joka jatkuisi kiinni hellaan ja estäisi murusten tipahtelun? (Tällaisissa tilanteissa minä yhä aina suutun siitä, että isi on kuollut. Kun ei voi enää vaan pirauttaa ja kysyä neuvoa.)

Keittiömme kaapit ovat vanhoja talonpoikaiskaappeja, jotka minä olen sutinut sataan kertaan maalilla ja myönnän, että ne näyttävät todella tunkkaisilta. Olisi ihanaa, jos olisi raikkaat, yhtenäiset kalusteet. Mutta mistä sellaiset saisi ilmaiseksi? Sulon saa aina innostumaan rempasta, jos mainitsee taikasanan "kuormalava". Paikallisella kirpparilla olevat kuormalavapöydät saivat jopa minun hyväksyntäni. Mitä kaikkea kuormalavoista voisikaan rakentaa!Saapa nähdä, tuleeko meille vielä keittiönkaunistuskesä.

9 kommenttia:

Katja kirjoitti...

Maalilla ei saa loputtomasti peitettyä. Minua korventaa meillä isännänhuone jossa maalattiin seinät tilapäisesti ennen varsinaista remppaa. Siitä taitaa olla jo 7 vuotta aikaa ja kyllähän sen huomaa. Remontille olisi kova terve.
Miten olisi keittiöremppatalkoot? Kyllä meitä tulijoita olisi :) Vanhoista irtokalusteista en luopuisi, yhtenäiset niistä saisi uudella sävyllä. Keittiökalusteita saa kasattua ihan liimapuulevyistä, onnistuisiko Sulolta? Tai sitten jos löytyisi käytetyt. Blogin syövereistä löytyy mitä meidän reittiöremppa aikoinaan maksoi, muistelen itse että alle 2000 euroa. Tosin meillä tehtiin sähkötyöt itse kun on ammattilainen talossa, putkille ei tehty mitään kun vesipiste ei muuttunut. Ikean kalusteista pulitettiin muutama satanen ja se on mukata tuossa summassa. Maaleja kyttään koko ajan rautakauppojen alenurkista, sieltä löytyi esim. jo makuuhuoneen lattiamaali vaikka rempan ajankohdasta ei vielä ole tietoa. Ovh oli 150e ja minä maksoin siitä 40e. Oli poistuva tuote, maalissa ei mitään vikaa. Ja jos sävy on väärä niin maalia voi aina sävyttää uudestaan jos alkuperäinen sävy on vaalea.

Saila kirjoitti...

Toivottavasti saatte keittiön kohennettua mieleiseksi. Tuo lattia- ja seinäoperaatio kuulostaa valtavalta. Ehkä jo sillä, että kalusteet ja seinät olisivat enempi samaa sävyä, saisi haluttua uutta tunnelmaa aikaan.
Vau, mitkä lavakalusteet, todella ilmavat!
Ja vau, miten hienolta ruokaremontti kuulostaa. Todella. Onnittelut!

Julia kirjoitti...

Jään seuraamaan mielenkiinnolla, keksittekö jotain keittiön pään menoksi.
Toki voisi harkita että homman tekisin osissa? Tänä vuonna vaikka seinät uusiksi, ensi vuonna lattia, putket ja tiskipöytä uuteen paikkaan ja sinä aikana/sen jälkeen keräilee inspistä tai vaikka kuormalavoja kalusteiden uusimiseen. Tosin talonpoikaiskaapit ovat kyllä sieviä ja uskon että niiden ilmettä voisi raikastaa tavalla tai toisella.

Keittiöitähän myydään ihan naurettavan edullisesti tai annetaan jopa ilmaiseksi netissä. Purkutavarakirppis nyt on yksi Facebook-ryhmä, mutta voisi kuvitella että jossain siellä Imatran seudulla on oma annetaan/vaihdetaan-kirppispalsta. Tori.fi on myös aikamoinen löytöjen tavaratalo, kunhan jaksaa kytätä kärsivällisesti. :P

Susanna kirjoitti...

Noille irtokalusteille minulla olisi kyllä jo mielessä muuta käyttöä. Olisi ihanaaa saada työhuoneesta kaikki puoliksi romahtaneet lipastot pois. Samoin keittiönpöytä pääsisi sinne ja huonot ja heiluvat ompelupöydät voisivat siirtyä eläkkeelle.

Niinkö halvalla Ikean kalusteet? Katselin pelkkien ovienkin hinnan olevan jo 50 e/kpl, niin äkkiä siitä hintaa tulisi.

Susanna kirjoitti...

Seinä- ja lattiaoperaatiota vältetään viimeiseen asti. Olemme kuitenkin hyvin täällä elelleet lasivillojen kanssa jo yli 5 vuotta ja pakkohan on myöntää, että fyllätyt huoneet ovat huomattavasti lämpimämpiä kuin alkuperäiskuntoiset.

Susanna kirjoitti...

Minä olen tosi laiska kyttäämään mitään purkutavara- ja kirpparisivustoja, mutta olet oikeassa: niiltä kyllä tekisi hyviä löytöjä, jos jaksaisi kyttäillä!

Talonpoikaiskalusteet siirtäisin käyttöön työhuoneelle tuollaisinaan.

Ankkurinappis kirjoitti...

Meidän keittiöremontti maksoi alle 500€ +koneet. Kaapistot kirppiksiltä ja huuto.netistä ja tasot Ikeasta. Osa kaapeista löytyi tosin omista varastoista ja yhden teki isäntä liimapuulevystä. Noissa vanhoissa kaapeissa bonuksena hyvä laatu, eivät ole mitään lastulevy höttöä. Voi maalatakin vaikka miten monta kertaa :) Koneita saa myös tosi hyvin nettikirppiksiltä, niitä nyt vaan kyttäämään!

Susanna kirjoitti...

Niin halvalla selvisitte!!! Huippua!

Koneet meillä onneksi on kunnossa, paitsi mikro. Se pitää vaihtaa joka tapauksessa. Kaikki ostettiin silloin, kun muutimme.

Katja kirjoitti...

Syy hintaan on se että tarvitsimme vain kome alakaappia. Yhden altaalle, toisen liedelle ja kolmannen tiskikoneelle. Ja tietysti ovet, niitäkin on vain kolme. Halvemmalla olisi saanut, mutta tykästyimme tammikalusteisiin. Mutta ehdottomasti kannattaa katsoa käytettyjä, niitä tulee koko ajan myyntiin tai lahjoitetaan.