sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Form follows functionEnnen minä sisustin sen mukaan, mikä näyttää hyvältä. Loin huonekaluryhmiä, jotka olivat kauniita ja näyttivät harmonisilta valokuvattuina. Ei sillä ollut niin väliä, oliko se sitten käytännöllistä vai ei. Yleensä ei ollut. Pääasia oli, että oli nättiä.

Nyt ovat asiat toisin. Nappasin otsikkoon funktionalismin kiteytyksen, eli että ensin tulee käyttötarkoitus, sitten vasta muoto. Meillä ei ole enää niin nättiä kuin ennen, sillä nyt meillä mennään harrastusten ehdoilla. Lelut määräävät muodon.


Aloitetaan toimistosta, jossa on toki jo pitkään ollut hallitsevana elementtinä Playmobil-maailma. Pari päivää sitten siirtelin kalusteita niin, että sain Playmobilien taustalle yksivärisen seinän. Se mahdollistaa sen, että pystyn kuvaamaan myös näitä lelujani Instagramiin.

Viimeisin Playmobil-hankintani on asema, jota olen odottanut melkein vuoden! Keväällä Playmobil-klubilaisille kerrottiin, että aiemmin tuotannossa ollut villin lännen rautatieasema tulee uudelleen myyntiin, ja näin pitkään piti odottaa, ennenkuin sen sai lopulta tilata myös Suomeen. Koska Playmobil-maailmassani on Playmobil-Sussu ja Playmobil-Sulo, oli ehdottoman oleellista, että heillä olisi myös Playmobil-asema. Eikö?
Nämä ovat pieniä muutoksia. Suurimmat muutokset ovat tapahtuneet kamarissa, jonne minä aloin rakentaa sitä pyörivää Barbie-maailmaa, muistatteko? No, se oli kyllä ihan toimiva ratkaisu, paitsi että siitä tuli niin suuri, etten itse oikein mahtunut enää koko huoneeseen. Ja häkkyrä oli aivan holtittoman ruma. Arvostan Suloa paljon, koska hän piti suunsa kiinni, vaikka vihasi hökötystä. Hän tuntee minut jo niin hyvin, että tiesi minun jossain vaiheessa tulevan järkiini. Ja tulinhan minä. Siinä vaiheessa kysyin sitten neuvoa Sulolta, millä lailla hän ratkaisisi kasvavan Barbie-ongelmani. Hän ehdotti hyllyjä, joilla olisi erilliset roomboxit, jotka voi nostaa pois hyllyltä leikkimistä ja valokuvaamista varten. No, minä tieysti heti ryhdyin hommiin ja guuglasin, mistä löytyisi halvalla tarpeeksi tilavat hyllyt ja ajoin sitten suoraa päätä Biltemaan.


Pilkoin pyörivän Barbielandian osiksi ja kasasin Bilteman susirumat hyllyt. Yritän vielä keksiä jotain, jolla saisi siistittyä hyllyjen päädyt. Rumathan ne todella ovat, hutjakat muovihirvitykset, mutta täyttävät tarkoituksensa. Nyt minä vaan helposti nostan sieltä minihuoneen kerrallaan keskelle kamaria valoisaan paikkaan ja kuvaan tarinoitani. Hyvin todennäköistä on, että haen vielä yhden samanlaisen hyllyn, koska eihän tuo maailma koskaan valmiiksi tule. Moni tyyppi on vielä kokonaan vailla kotia ja Ken tarvitsee vielä ainakin saunan ja ulkohuussin.


Sulo puolestaan rakensi omille leluilleen vähän paremman näköiset hyllykot, koska hänellä riittää paljon enemmän kärsivällisyyttä ja huolellisuutta kuin minulla. Niinpä kamari on nyt pelkkä leluhuone, jossa toisen puolen ovat valloittaneet nuket ja toisen puolen ambulanssit.Hyllyt riittävät toistaiseksi, mutta näkeehän sen sokeakin, että ei tuossa ole Sulolla enää kauheasti varaa kokoelmaansa laajentaa, ennenkuin pitää taas lisätä hyllyjä. Ambulanssiblogikin yritetään saada tässä lähiaikoina elvytettyä, sillä uusia autoja on kertynyt laatikollinen.


Seuraavaksi pohdin jo sitä, että ottaisimme vastaan jättikokoisen telkkarin, jota sulon sukulaiset ovat meille tyrkyttäneet ja laittaisimmekin sen leluhuoneeseen uusvanhan Xboximme kera. Me nimittäin ostimme käytettynä sellaisen pelikoneen, jota ohjaillaan omalla kropalla. Se on oikein hauskaa liikuntaa; kymmenen minuttia keekoilua riittää ja olen ihan hapoilla. Mutta olohuone on jo todettu vähän liian ahtaaksi siihen hommaan, telkkarimme on liian pieni ja on kovin tympeää aina irrotella kaikkia piuhoja telkkarista ennenkuin sen pelikoneen saa pelittämään.22 kommenttia:

 1. Näyttää niin ihanalta! Ainoa asia, jota jäin miettimään.. Eikö noihin kerry pölyä äkkiä, vai ovatko käytössä niin tiuhaan ettei ehdi pölyttyä? Itse kun vihaan pölyjen pyyhkimistä, niin jospa sais vaikka vinkkiä pölyn karkotukseen.. ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei niihin oikeastaan kerry. Pari kertaa vuodessa minä niitä pyyhiskelen. Luulen, että tämä painovoimainen ilmanvaihto on se syy, jota saan kiittää vähäpölyisyydestä. Meillä nimittäin uunien juurella on ihan hirveät pölymöykyt jatkuvasti, mutta muualla ei juurikaan.

   Poista
 2. Onko Sulon ambulanssiblogi vielä elossa? Lapset sitä välillä seuraili aktiivisesti, nyt ei olla muistettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole päivittynyt vuoteen, mutta uudet lanssit on nyt saatu kuvattua, joten toivoa on, että ne vielä blogiinkin asti päätyvät.

   Poista
 3. Mahtava leluhuone! Ja minä olen sitä mieltä että leluhuoneessa käytännöllisyys menee edelle.

  VastaaPoista
 4. Moi!
  Oletko kuullut dc fix "kontaktimuovista"?
  Sillä saattaisi saada tuunattua hyllykkösi.
  Se ei ole kallista. Osta yksi rulla kokeile. Muistelen,että halvimmat irtoaa n. viidellä eurolla.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaisi olla aika hankalaa. Tuossa on kaikkia pyöreitä ja kaarevia muotoja.

   Poista
 5. Googleta. Sillä päällystetään kokonaisia keittiönkaappeja. En nyt muista kumpaa käytetään lämmitykseen; kuumailmapuhallinta vai hiustenkuivaajaa.

  Netissä on videoita asiaan liittyen. Sulla on niin näppärät kädet,että sulta onnistuu mikä vaan. ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta jos päällystän rumanmallisen muovihyllyn muovilla, niin eikö se olisi senkin jälkeen rumanmallinen muovihylly? :D

   Poista
 6. Upeaa! Siinä on jo lelumuseon ainekset! Kateellisena katselen, itse haaveilen kolmannesta nukketalosta, muttei hajuakaan, mihin saisin sen mahtumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä meinasin jo kiikuttaa nukkekotini vintiin, kun alkoi olla tilan ahtautta, mutta se sai sittenkin vielä toistaiseksi jäädä. :)

   Poista
 7. Käsittämätöntä! :D En voi kuin ihailla. Olette kerrassaan hulluja. (Ja tämä on mitä arvostavin kohteliaisuus!)

  Olen jo pitkään halunnut alkaa kerätä jotain. En ole vielä keksinyt, mitä se voisi olla. Muutama ehto: Keräilykohteen on oltava pieneen tilaan menevä. Mieluiten paperitavaraa tms. Idean on oltava minulle läheinen, ei siis mikään tuulestatemmattu. Lisäksi keräilyesineillä pitäisi olla jotain arvoa, ja hommassa pitää olla joku tolkku.

  Pari ideaa on pyörinyt mielessä. Van Gogh -aiheiset postimerkit ja postikortit. Niitä on maailmalla paljonkin, ja osa vanhojakin. Rakastan Van Goghin maalauksia ja homma menisi pieneen tilaan.

  Toinen idea on Pori jazz -aiheiset julisteet ja muu krääsä. Sekä Pori, jazz-musiikki ja Porin Jazzit ovat lähellä sydäntä, joten toimisi siinä mielessä.

  Mutta... Kumpikaan ei vielä uppoa täysin.

  Ideoita? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sojan idea on hyvä. Pieneen tilaan mahtuvaa paperitavaraa. :D

   Hassua, että haluat alkaa keräillä ihan harkitusti. Meillä nämä keräilyt ovat vaan lähteneet lapasesta ilman, että on ollut tarkoitus ruveta keräilemään. Aiemmin keräsin myös maatuskoita ja emalipannuja ja -kattiloita, mutta ne kokoelmat olen pannut jo kiertoon. Se on hulluutta, se keräily. Älä anna sille pikkusormea! :D

   Poista
  2. Myös mieheni ehdotti sarkastisesti rahan keräämistä.

   Joo, olen harkinnut jo pitkään, mikä olisi täydellinen keräilykohde. Ja mä haluan myös toteuttaa sen, eli rajaan koko jutun. Sillon se ei lähde lapasesta.

   Poista
  3. (Niin siis tarkoitus oli kirjoittaa, että haluan myös toteuttaa sen harkitusti.)

   Poista
 8. Ihania Playmobileita teillä!!! Mä olen just rakentanut lapsi- ja perhetyön opintojani varten Playmobileista Raamatun kertomuksia. Olen ihan tärinässä kun saan näprätä päivät lelujen ja taustamaalausten kanssa. Pitänee laittaa blogiin kuvia niistä jokupäivä. Poikien Playmobil- ja lego maailmaakin pitäisi päivittää heidän blogiinsa joku päivä. Oletko jo käynyt kurkkaamassa tuon viimeisimmän postauksen www.settipaja.blogspot.com. Siinä on puolet playmobileistamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voitko julkaista niitä raamatunkertomuksia netissä, kun saat valmista? Olisi mahtavaa nähdä!

   Poista
 9. Tuo ruma Biltemahyllykkö on kyllä melko hyvänkokoinen 1:6 skaalaalle! Käytännölliseltä vaikuttaa. Minulla on Mollylle vain yksi syvä ja leveä hyllytaso ja pyrin pitämään sen siinä ;) Nukketalon tungin nyt toistaiseksi vierashuoneeseen, jonne se on liian suuri. Se ei näytä hyvältä siellä. Makuuhuoneen taas yritän pitää ilman liiallista tavaramäärää, mutta sinne talo mahtuisi....Domskun huoneen yritän pitää vain hänen leluilleen, vaikka juuri siellä se Mollykin asustaa. Muut barbini ovat rivissä dinosaurushyllyn ylimmällä hyllyllä. Peikkojen talo on kuistinpöydällä, mutta ei sitä siihen talveksi voi jättää. Kiusallista, kun lelut eivät mahdu mihinkään....Onneksi minä en ole kiinnostunut keräämään playmobileja! Domskulla on hieno playmobil-ambulanssi, mutta ei hän sen kanssa juuri leiki.

  Minäkin olisin kiinnostunut näkemään Neulanhaltijan raamattukertomuksia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin, ambulanssit näyttävät todella hienoille sinistä seinää vasten!

   Poista
  2. Sen takia minä tuon ruman hyllyn valitsinkin. Guuglasin ahkerasti ja totesin, että tarpeeksi suurella hyllyvälillä olevia hyllyjä vaan ei ole olemassa. Paitsi tämä. Tässäkin kyllä saisi olla hyllyillä korkeutta 2-3 senttiä enemmän.

   Onneksi sinulla on vain yksi Molly, joka tarvitsee kodin! Nyt kun minulla on parikymmentä Barbia, jotka kaikki haluavat kodit, niin se vie vähän liikaa tilaa. :D

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.