keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Suunnitelmat


No enhän minä olisi minä, jollen olisi heti alkanut tehdä keittiösuunnitelmia. En kuitenkaan sentään ole vielä alkanut purkaa nykyistä allaskaappia!

Tässä ensimmäisessä kuvassa näkyy kuormalavapöytä. Se on iso; kahdesta kuormalavasta tehtynä sen ympärille mahtuisi kuusi ihmistä ihan helposti. Haaste: iso lasilevy maksaa mansikoita. Pohdittavaksi: tarvitaanko lasia? Voiko kuormalavan hioa sileäksi? Pärjäisimmekö pienemmällä pöydällä?

Toisessa kuvassa näkyvät kiinteät kaapit. Haluan niiden olevan vapaasti seisovia, eikä maahan asti ulottuvia, kuten nykyinen allaskaapisto. Nämä kaapit olisivat vain 40 senttiä syvät, sillä minä inhoan syviä kaappeja, joiden perälle katoavat kaikki tavarat. Me osaisimme varmasti rakentaa ne itse ja kuormalavoista saisi ilmaista, rouheaa lautaa. Haaste: Oletteko koskaan purkaneet kuormalavaa? Ei mikään nopea ja helppo homma nimittäin. Kaiken kaikkiaan kaapistojen rakentaminen itse olisi työlästä ja hidasta. Toinen vaihtoehto olisi hakea Ikeasta ne kivat maalaisromanttiset kaapit, mutta pelkät ovet maksaisivat jo yli viisisataa. Pohdittavaksi: Mitähän Venäjän rautakaupoista löytyisi?

Tässä kolmannessa kuvassa näkyvät ne kiusalliset rajoitteet, joita ei voida siirtää: oviaukko, vesipiste, puuhella ja sähköhella.

Seinän vasemmassa reunassa on kamarin ovi, joka on nykyisinkin jo ummessa, mutta koska emme halua tuhota oviaukkoa, se pitää peittää jollakin helposti poistettavalla asialla (meidän jälkeemme täällä asuvia ajatellen). Ajattelin sijoittaa siihen ruokakaapin.

Vesipistettä ei voida siirtää. Näin ollen kraanan on oltava samassa paikassa kuin nyt, mikä aiheuttaa sen, että valmiin tiskipöydän löytäminen mittoihin sopivana on sula mahdottomuus. Tiskikaappia en halua. Vihaan sitä, miten pääni kopsuu siihen kaiken aikaa. Sen tilalle ajattelin vain pientä hyllyä, jonka alapuolella on halogeenivalot ja koukut harjoille ja muille tärkeille. Pöytätason täytyy siis olla vedenkestävä, jotta siihen voi laskea kuivumaan kattilat, pannut ja kulhot, joita ei pestä koneessa. Haaste: Miten tiskipöytä rakennetaan? Mikä materiaali on veden- ja palonkestävää sekä edullista? Pohdittavaksi: Betoni?

Seinille haluaisin kuviollista tapettia, mutta väriä tai tyyliä en ole vielä päättänyt. Se riippuu paljon siitä, miten kaapistot toteutettaisiin ja siitä, mitä tapettia sattuisi löytymään jostain poistokorista silmittömän halvalla. Entä lattia? Paskan muovimaton päälle toinen muovimatto, vähän nätimpi edes?


36 kommenttia:

 1. Voi että kun jostain löytyisi sellaista yltiökuviollista 70-luvun muovimattoa. Keittiö näyttää kuvissa tosi hyvältä, ja kuulostaa toteutuskelpoiselta omin voimin. Tuumasta toimeen! Onko sen tiskipöydän löytäminen hirveän hankalaa, tuossahan on aika paljon liukumavaraa, sen jatkeeksi voi sitten laittaa sitä betonitasoa siltä osin, kun tiskipöytä ei ylety muihin tasoihin asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulisin Sulon olevan se, joka jaksaisi paremmin kyttäillä myynti-ilmoituksia ja tonkia romuttamolla. Minä en jaksaisi yhtään, mutta vanhoja tiskipöytiä on ihan takuulla vaikka kuinka paljon ja vaikka millaisia kokoja.

   Minä haluaisin ruudullista muovimattoa! Sitten kyllä tapetit olisivat jotain muuta kuin tuollaista kukertavaa kikkailua. :D

   Poista
 2. Hyvältä näyttää! Miltähän kuulostaisi tai siis näyttäisi linoleum- tai korkkilattia? Eikös ne koota neliölaatoista? Saisikohan jostakin edullisesti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaisi hyvältä! Pitääkö ensin purkaa vanhat kerrokset pois? Tuon muovimaton alla on nimittäin jos vaikka mitä.

   Poista
  2. Ainakin suositus on että asennus mahdollisimman tasaiselle alustalle. Mutta tässä tee-se-itse-sivustolta lisää tietoa: http://teeitse.com/keittio/keittion-lattiat/linoleumi-piristaa-ilmetta

   Korkki ja linoleum on hengittäviä materiaaleja ja korkkilattiasta on kerrottu että olisi lämmin jalan alla.

   Poista
  3. Ja linoleumin liimaaminen ja saumaaminen ja tasaiseksi saaminen on jos ei nyt helkkarin hankalaa niin ainakin tosi haastavaa. Ainakin jos laittaa mattoa. Meillä oli hyvin taitava remonttimies, joka ei kuitenkaan ole mattoammattilainen, ja lopputulos on kuitenkin sellainen "meille välttää" -tyyppinen eli vähän toivomisen varaa ehkä jäi... Niitä laattoja (saisi ruudullisen lattian...) on varmaan helpompi kliksutella paikoilleen.

   Poista
 3. kannattaa kysellä facebookin purkutavarakirppikseltä sieltä saattaa löytyä isoja laseja pöydänpintaan sekä muutakin tarpeellista

  VastaaPoista
 4. Ajattelinkin ehdottaa sulle noita avohyllyjä. Me ollaan tehty ne itse liimapuulevystä. Ikean edulliset hyllynkannattimet niihin sitten vaan. Ollaan tehty itse myös tiskipöytä ja toinen taso, yllätys yllätys liimapuulevystä... Hyllyjen levy on ohuempaa, ehkä 2cm ja oliskohan ollu leveydeltään jotain 30cm, se on sitten pituussuuntaan vaan halkaistu. Tasot on vähän paksumpaa levyä, muttei nekään mitään superpaksuja ole. Olisko 4cm? Leveydeltään olivat vissiin 60cm ja pituudeltaan useamman metrin, saatiin sitten yhtenäinen taso joka on n. 2,7m. Ne kaikki sai sahautettua mittaansa siellä mistä ostettiinkin ne, eikä montaa euroa maksanut päälle. Olen sitten vaan käsitellyt ne tummanruskeiksi ja tasoissa on lisäksi päällä vaha, joka hylkii vettä. Siihen sitten ostettiin ihan vaan Prismasta tiskiallas, mies teki siihen levyyn sille sopivan kolosen ja silikoonilla laittoi reunat. Oikein toimiva ratkaisu ja sietää vettäkin, joskaan en siinä mitenkään kamalan kauaa vettä pitäisi lillumassa. Voishan siihen laittaa tiskien alle aina jonkun liinan vaikka imemään isoimmat vedet?

  Kaverillani on altaan yläpuolella avohylly, joka on sellanen ritilämäinen. Siellä kuivuu kattilat sun muut, ja pöytätasolla sitten kuivatustelineessä muut astiat. Oikein hyvä ratkaisu sekin.

  Tsemppiä remppaan! Kun aikasi mietit, väännät ja käännät, niin kyllä ne ratkaisut alkaa sieltä tulemaan!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavan hyviä ideoita kaikki! Kiitos!

   Avohyllyille laittaisin kaikki käyttömukit. Meillä on ihan kivan näköisiä mukeja ja eivät ne hyllyillä kerkiäisi pölyyntyäkään, kun ovat kuitenkin koko ajan käytössä.

   Poista
  2. Kaikkien pelottelusta huolimatta mä kyllä liputan avohyllyjen puolesta. Ei ne ole mitkään kaameat pölypesät todellakaan. Mulla on avohyllyillä kaikki kuivat ruokatarvikkeet, siis jauhot, ryynit yms lasipurkeissa. Olen huomannut, että vaikka vieressä on hella, jossa tosin on liesituuletin, niin yllättävän vähän ne purkit kuitenkaan on pölyssä tai talmassa. Aina joskus pyyhin hyllyt ja purkit, en tosiaankaan mitenkään usein.

   Sitten mulla on veitset, haarukat, ruokalusikat ja pikkulusikat Ikean metallisissa purkeissa siellä avohyllyillä myös, ei siis lainkaan laatikostossa. Ei nekään ehdi pölyyntyä. Samoin kaikki puiset lastat ja kauhat on vanhassa lasipurkissa hellan vieressä tasolla.

   Voisin ihan hyvin kuvitella laittavani myös astiat avohyllylle, mutta ne on nyt erillisessä vitriinikaapissa, joka on myös sun keittiöön ihan varteenotettava ajatus. Eli yksi vaihtoehto olis laittaa kaikki astiat ja ruokatarvikkeet irrallisiin kaappeihin. Niihin mahtuis todella paljon kamaa, eikä tarttisi olla sitten noita perinteisen mallisia keittiön kaapistoja juuri lainkaan. Toisaalta laskutilaa kuitenkin varmaan tarvii, samalla niiden alle sitten muutaman kaapin pukkaa.

   Mä oon yleisesti ottaen sitä mieltä, että tavaraa riittää vähempikin määrä, ja omassa kotonani olen karsinut turhat pois ja sen takia mulla onkin aika avara keittiö ja vähän kaappeja. =)

   Poista
  3. Yritin eilen aamulla Sulolle esittää, että ruokavälineetkin voisi olla nätisti purkeissa ja lautaset ihan van pinossa siinä pöydällä, mutta hän jyräsi sen idean heti. :D No, kassellaan...

   Mä haluan vaihteeksi ihan oikeat keittiönkaapit, eli tuollaisen pitkän rivistön. Aina on ollut erillisiä irtokaappeja ja komeroita ja hyllyjä ja se vaan on niin sillisalaattia ja hankala niitä on ollut sovitella viksuille paikoille.

   Mietin sitäkin, että jos ostaisi jotkut valmiit kaappikehikot ja rakentaisi itse vain ne rouheat ovet, niin pääsisi hiukan helpommalta rakennushommista.

   Poista
 5. Jee! *\o/* Kodinlaittaja-Susanna on palannut! *\o/*

  VastaaPoista
 6. Siistiä! Tuosta on hyvä lähteä jatkamaan! Yhdyn Tiinan hypeen. :D

  VastaaPoista
 7. Ihanaa suunnittelua, huomaan miten intona oletkaan, kivaa:) Kevättä kohti uusin suunnitelmin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liian intona! Päivän rättikiintiö ei täyttynyt ja unohdin kansallispukukurssin.

   Poista
 8. Hyvältä kuulostaa siun suunnitelmat! Mie olen kanssa jo vuodessa tyystin kyllästynyt vihreisiin lastulevykaappeihin, olisi kivaa saada oikeesta puusta kaapit ja ovet kans, mut arvaa suostuuko tuo miun mies sellasen ruljanssiin. Niin ja varaakaan ei taida olla. Muuten, vaihdoin blogini nimen uuteen uskoon, tässä nykyinen osoite http://taiteilijantorpassa.blogspot.fi/, kyllästyin Hirsiseinää ja Hirvensarvia nimeen, joten piti vähän uudistaa. Tuuhan käymään vierailulla. Jospa innostuisi sitten useammin päivittelemäänkin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisi tosiaan tulla vierailulle. En ole taas aikoihin lukenut muiden blogeja.

   Poista
 9. Silloin tällöin on tori.fi:ssä tai facebookin kirppiksillä myynnissä niitä vanhoja kokopuisia keittiön kaapistoja. Ihmiset kun remontoivat ja purkavat, eivätkä kaikki ymmärrä "retroarvoa" niin niitä voi välillä saada todella edullisestikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liityin sinne purkutavarakirppisryhmään ja sehän on keittiöitä tulvillaan. Tietenkin kaikki myynnissä olevat tavara on Uudellamaalla tai lännessä. Sama juttu aina tori.fissä ja huutiksessa. Ihme porukkaa täällä Etelä.Karjalass,a kun eivät halua mistään luopua. :D

   Poista
  2. Jotkuthan liikkuvat aina välillä länteen ja takaisin isolla autolla...
   Vinkvink.

   Poista
 10. Hellou pitkästä aikaa! Meillähän on puuhellan vieressä tiskipöytä jossa nyt on säilytetty sillistä märkiin astioihin mitä vaan viimeisten kohta neljän vuoden ajan, tiskipöytä on koivua, siis liimapuulevyä, ja se on vaan topakasti Osmottu. En olisi ikinä uskonut, että se kestää hyvänä, mutta niin vaan on kestänyt, hanan ympärille on kerran laitettu lisää vahaa. Yksi vinkki tämäkin.

  Linoleumi on kivaa, mutta sen alta pitää kyllä purkaa muovimatto pois ja hioa lattiasta pahimmat kökkäreet. Meillä päädyttiin höyläämään lattia kertaalleen kun muovimaton liimaklöntit olivat niin tiukassa... Nyt en kyllä yhtään enää muista, oliko se linoleumi kallista vai halpaa, muistan vain sen, että hinta yllätti - joko siis kalleudellaan tai halpuudellaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi!!!! Just kävin pari päivää sitten katsomassa teidän blogia, että oletteko hengissä, mutta eihän siellä mitään tapahdu. Kiva kuulla susta!

   Tuo liimapuulevy on nyt kyllä tosi houkuttelva ajatus, olet jo toinen joka sitä suosittelee! Helppoa käsitellä ja halpaa tavaraa.

   Linoleumi siis unohdetaan. Meillä on noiden muovimattojen alla joku kovalevy ja sen alla inhaa valkoista kipsin näköistä tasoitetta ja sen alla vasta se entinen puulattia, joka on aika rumalla otteella revitty ylös ja laitettu paikalleen. :(

   Poista
 11. Kupŕmalavoista on vaikka mihin...käy kurkkaamassa Pinterestistä vinkkejä
  Tuohon tiskipöytäjuttuun vinkkinä...Joensuusta Palavanerista saa valmiiksi leikattuna eri paksuisia ja kokoisia levyjä...itse olen keittiöön laittanut tyäpöytää 4cm paksusta vanerista...petsasin sen tummanruskeeks(muihin työtasoihin sopivaks)ja lakkasin venelakalla pariin kertaan ja on kestänyt jo 10vuotta ,helppo pitää puhtaana....samalla tavalla leikkautin muotoon vessan lavuaarin alle pitkän tason ja toimii,vaikka kostuukin välillä...mie suosittelen...��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja sellaisen korkeamman saarekeruokapöydän kannen tein samalla tavalla...sekin toimi hyvin...☺

   Poista
  2. Kuulostaa kyllä hyvältä! Tuohopn tiksialtaan viereen tarvitaan kyllä tulenkestävää materiaalia, mutta näillä vaneri- ja liimapuulevyvinkeillä varmasti lähdetään kaapiston tasojen kanssa!

   Poista
 12. Lisäys:kaapistojen oviksi vois myös etsiä harmaantunutta vanhaa lautaa,vaikka jonkun purkuladon seinää...sitä vähän hioo ja lakkaa niin jopa on kaunis 😊
  mielenkiinnolla jään odottamaa ,mitä saatte aikaan...laitahan sit päivityksiä☺

  VastaaPoista
 13. Hyviä ideoita ja ihanaa suunnittelua. Yksi vinkki vain minulta; älä luovu tuosta vanhasta tiskialtaasta! Mistään ei enää saa noita kunnon terästiskipöytiä ja kun sen seuraksi rakennatte uuden kaapin, se näyttää hyvältä jälleen. Omamme vastaava 30v vanha on kyllä naarmuinen paikka paikoin mutta kyllä sen puhtaaksi saa eikä yhtä hyvää pöytää nykyisin olekaan ja kahdella altaalla! En luovu siitä ikinä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuule, ihan samaa sanoin Sulolle, kun pääsin tänä aamuna viimein esittelemään tätä suunnitelmaa hänelle. Se teräsallashan on ihan täysin kunnossa ja hyvä. Kaikki sen ympärillä vaan on kauheaa kakkaa! En ymmärrä, miksi se pitäisi heittää menemään.

   Poista
  2. Joo samaa sanoisin, kannattaa säästää vanha tiskiallas jos se vaan mahtuu uuteen suunnitelmaan! Me laitettiin pois, kun ei sopinut mitoiltaan, ja kyllä toi uusi on sitten aivan erilainen ja suorastaan aika surkea siihen vanhaan verrattuna... omituisen syvyinenkin, en totu siihen koskaan...

   Poista
 14. Venäjän rautakauppoihin kierros kun seuraavan kerran sinne menette. Viron puolella saa osan tuotteista selkeästi Suomen hintoja edullisemmin. Suunnitelma näyttää erinomaiselta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, pitää kyllä ratsata ne kaikki. Svetogorskissa on muutama.

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.