lauantai 17. elokuuta 2013

Väri on katsojan silmässä


Sain Pikkupirtistä kivan värilastuhaasteen, jonka olin nähnyt jo parissa muussakin blogissa. Tarkoitus oli klikata itsensä Chip it! -sovellukseen ja luoda oman kodin värikartat. Ryntäsin ihan ilolla tekemään sateenkaarikarttojani, mutta hämmästyin kovasti, kun sovellus tarjoilikin minulla harmaata, ruskeaa ja harmaata. 

Minä näen esimerkiksi toimistomme värimaailman tällaisena:
Vahvaa violettia höystettynä kirkkaalla keltaisella, pinkillä ja punaisella. Mutta Chipit oli hieman eri mieltä.Se näki harmaat ja ruskeat tärkeimmiksi. Violetin se halusi vaihtaa laimean vauvamaiseksi.


Olohuoneemme minä näen vahvan turkoosina, jonka seurassa on mustaa, harmaata, lilaa ja pinkkiä.


Mutta Chipit ei ollutkaan kiinnostunut pienistä väriläiskistä, jotka minun silmissäni ovat hyvin oleellinen osa huoneen värimaailmaa.

Makuuhuoneessamme on niin vähän värejä, että arvelin Chipitin olevan siinä sentään samaa mieltä minun kanssani. Tummaa sinistä ja limenvihreää valkoisilla huonekaluilla.


No ei sittenkään. Voimallisen siniset seinämme se halusi latistaa murretuiksi ja räikeän limenvihreän se vaihtoi oliiviksi.

Salissamme on kirkkaanpunaista, tummanpunaista ja hirrenruskeaa sekä valkoista. Mitä mieltä Chipit mahtoi olla?


Samaa mieltä! Johan löytyi yhteinen sävel. Tästä on hyvä jatkaa kohti keittiötä.

Keittiössämme on eniten väriä. Hallitsevimpana kirkkaat oranssit, huonekaluissa violettia ja purppuraa sekä sinistä. 

No, melkein samalla linjalla mentiin. Minun violettini tosin muuttuivat ruskeiksi. Ehkä Chip It sai yliannostuksen väreistä ja yritti opettaa minulle harmonisempaa lähestymistapaa kodin sisustukseen.


Haluan jakaa tämän haasteen eteenpäin ihan joka ikiselle teistä. Olisi tosi kiinnostavaa nähdä, osuvatko värilastut paremmin kohdilleen teidän kodeissani.

28 kommenttia:

Saila kirjoitti...

Ehkä Chip It sai yliannostuksen :-D Hassua tosiaan, miten eri asioita silmä näkee. Tuo sovellushan ottaa huomioon isot pinnat, kuten taulun taustan, jota silmä ei edes havaitse osaksi sisustusväriä.
Kiva haaste, jään miettimään jos osallistuisin. Mulla vaan on niin paljon rojua huoneissa, niistä tulisi jotakin sekaväriä.

SarP kirjoitti...

Mulle kävin vähän samoin kun kävin ohjelmassa.
Sävyt olivat mun mielestä vääriä ja niitä neutreja tungettiin väkisin kuviin.
No kiva kuitenkin kerran leikkiä.
Huikeet värit ja rajaus eka kuvassa.

Karkkis kirjoitti...

Minusta sinun väripalettisi osuvat paljon paremmin oikeaan. Voi tietysti olla, että ohjelma tulkitsee esimerkiksi varjojen yms. takia värit erilaisiksi kuin mitä ne meidän päässämme ovat. Katsoin taannoin värien näkemiseen liittyvän dokumentin. Omat mielikuvamme esineiden ja asoiden todellisista väreistä vaikuttavat todella paljon siihen, minkä väriseksi ne koemme vaikka valaistus sanoisi muuta.

Koti1898 kirjoitti...

Mä testasin kanssa ja olin yhtä pettynyt. Lastenhuoneiden sitruunankeltainen ei kertakaikkiaan noussut värikarttaan ollenkaan, vaikka testasin useammalla kuvalla, useamman kerran.

Hannele Ruusukummusta kirjoitti...

Kyllä nuo sinun värikarttasi ovat lähempänä totuutta!
Ihanan värikäs koti teillä...:)
Turkoosi on jännä väri...minä näen monesti turkoosin sinisen voittoisena, kun taas mieheni näkee saman vihreänä...:)

Susanna kirjoitti...

Olisi pitänyt valita kuvia, joissa ei näy lattiaa, sillä sieltähän nuo ruskeat ja harmaat nousivat esiin. Minä taas jotenkin elän niin, että jos lattia on ruskea tai harmaa, sitä ei ole olemassa. Vain reippaanväriset lattiat ovat minulle sisustuselementtejä, kuten työhuoneeni taivaansininen.

Susanna kirjoitti...

En pahemmin perehtynyt tuon sovelluksen taustoihin, mutta ilmeisesti joku maalifirma... Jos niillä sattuu olemaan valikoimissa vain murrettuja, maanläheisiä värejä, niin pahahan siinä on muuttua kirkkaaksi. :D

Susanna kirjoitti...

Tuo on niin totta. Sen huomaa monesti, kun valokuvaan kotia. Jos panen kameraan automaattiasetukset, meidän kotimme muuttuu harmahtavaksi ja tasapaksun tylsäksi. Siksi kuvaan omilla asetuksillani, enemmän saturaatiota ja kontrasteja, ja johan alkavat kuvatkin näyttää siltä, miltä koti minun päässäni näyttää.

Susanna kirjoitti...

Silloin, kun meidän kodista oli juttu Maalla-lehdessä, en ollenkaan tunnistanut kuvissa olevia huoneita omikseni. Olisi kiinnostavaa tietää, näkikö kuvat ottanut Camilla meidän kodin sen värisenä, kuin se hänen kuvissaan esiintyi.

http://susannantyohuone.blogspot.fi/2013/03/a-la-creatella.html

Susanna kirjoitti...

Siinä ohjelmassa on joku väriboikottiasetus päällä. :)

Susanna kirjoitti...

Meillä taas violetti on väri, jonka Sulo ja minä ilmeisesti näemme hyvinkin erilailla. Sulo näkee yleensä enemmän pinkkiä, minä sinistä.

Riikka/Onni on matka - ei määränpää kirjoitti...

oho, vähän muutti kyllä ohjelma teidän kotinne syötävän ihania värejä! Täytyy ottaa haaste vastaan ja kattoa, mitä ohjelma tekee meän kodin väreille!

Anna-Mari kirjoitti...

Hauska ohjelma, mutta eeeeihän tuo poimi ollenkaan niitä oleellisia värejä, höh! Kokeilin muutamalla omalla kuvalla, ihan pliisuksi meni. Teillä on kyllä mahtavan värikästä!

Valoblogin Taru kirjoitti...

Tietämättäni olinkin jo samalla asialla tänään :D

Minua myös vähän hämmästytti tuon systeemin logiikka värien valinnassa. Mutta ihan hauska homma siitä huolimatta!

elina kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
elina kirjoitti...

Tulipa niin kamalasti kirjoitusvirheitä, että poistin koko kommentin.
Eli, turkoosin kirjastohuoneen upea tumma turkoosi seinä muuttui ruskehtavan beesiksi ja kirsikanpunainen tuoli sai saman sävyn. Miten ihmeessä värit poimittiin sillä tavoin, vai oliko minulla niin huonot kuvat:)

E kirjoitti...

Oli ihan pakko kokeilla tätä! Ehkä itse pidän värejä niin suuressa arvossa, etten tajua kuinka pliisu koti meillä oikeasti onkin, tai sitten ohjelmassa mättää jokin :D Minä en pystynyt tekemään tuollaisia omia värikarttoja, kun piirustusohjelmani on niin surkea, mutta ehkä idea näkyy silti, ehkä.

Susanna kirjoitti...

Kiva, jos nappaat haasteen!

Susanna kirjoitti...

Ei se poloinen ohjelma teidä, mikä on oleellista ja mikä ei. :)

Susanna kirjoitti...

Haa, niinpä olitkin! Minä en hoksannut ottaa noita "lisävärejä" käyttöön. Pitääkin vielä kurkata, mitä se niihin tarjoilee. Ainakin sinun kuvistasi se oli löytänyt kunnollisia ilovärejäkin.

Susanna kirjoitti...

Minä joudun kirjoittamaan yleensä jokaikisen lauseen kahteen kertaan, kun aina menee kirjaimet vääriin paikkoihin. :D

Susanna kirjoitti...

No samalla linjalla meni näköjään teillä ja meillä tämä homma. Hassua. Valkoisten kotien omistajat saavat sitten varmaan aika paikkansapitäviä lastuja.

Unknown kirjoitti...

Tykkään niin tuosta teidän värikkäästä kodista, että oikein odotin ihanan kirkkaanräikeän pirteitä värikarttoja! Vaan taitaa olla ohjelmat viritetty naturelliin sävyyn..pyh. Mutta omat kartat onneksi olivat esillä :)

ketunpesän hanna kirjoitti...

aah. kävin taas teillä väriterapiassa. kiitos. :)

Susanna kirjoitti...

Niin minäkin odotin. :D

Susanna kirjoitti...

Kiitos käynnistä. :)

Jutta kirjoitti...

Ompa jännä ohjelma, en ole ennen kuullutkaan. Mitenkähän lie ohjelmoitu, että painottaa neutraaleja värejä. Toki ne on varmasti kaupallisempia. Varsinkaan ekasta väripaletista en teidän kotia tunnista, sen sijaan hyvin monta trendikotia varmasti :D Pitääpä tsekata, miten meidän kodit sateenkaarivärit muuttuu harmaaksi ja ruskeaksi ;)

Saida kirjoitti...

Pakko oli kokeilla kun näytti niin hauskalta!Paljon neutraalimpia värejä, mutta osa osui ja upposi.