keskiviikko 14. elokuuta 2013

Kotimainen tuote, Thaimaassa tehty?


Parissa sanomalehdessä oli heinäkuun loppupuolella juttu siitä, miten hyvinkin suomalaisiksi mielletyt tuotteet onkin valmistettu jossain aivan muualla. Esimerkeiksi oli nostettu suomalaista huippua, kuten Iittalaa, Marimekkoa ja Fiskarsia.

Valitettavasti juttua ei ole luettavissa ilmaiseksi netissä.
Tämän kuvan sain Länsi-Savosta,
mutta minulla ei tietenkään ole oikeutta julkaista sitä
luettavassa muodossa.

Tiedättekö, missä muumimukit valmistetaan? Enimmäkseen Thaimaassa. Sukat makkaralla -lasi? Myös Thaimaassa. Taika-lautaset kai sentään Suomessa? Ei suinkaan, vaan yllättäen Thaimaassa. Entä ihana Sarpanevan pata? Kiinassa. Iittalan Tsaikka-lasit? No Saksassa.

Eihän siinä mitään. Kiinassa, Indonesiassa ja Virossa pystytään kyllä tuottamaan laadukasta tavaraa ja täytyyhän aasialaistenkin jollain elää. Jutun kirjoittajat kuitenkin pettyivät suomalaisuudella ratsastaviin yrityksiin ja moni lukija samoin.

"Varmimmin saat keittiöösi kotimaisia astioita, kun ostat uniikkituotantoa kädentaitajilta", oli kolumnisti päätellyt.

Ja sama pätee vaatteisiin, koruihin, sisustustekstiileihin, leluihin, huonekaluihin ja vaikka mihin. Kun artikkelin poikima lista suomalaisista kädentaitajista kiertää sosiaalisessa mediassa, voin olla erityisen ylpeä tulevasta Käsityökortteli-tapahtumasta.


Olen tässä nyt pari viikkoa joutunut ja saanut keskittyä aika tiiviisti Käsityökorttelin organisointiin ja markkinointiin. Mukaan tulevat yrittäjät ovat toimittaneet minulle kuvia myyntituotteistaan ja minä olen ollut ihan pyörällä päästäni siitä, miten upeita tuotteita tämä porukka pystyykään valmistamaan.

Ja ne tuotteet ovat ihan varmasti täällä Suomessa tehtyjä. Ja ihan varmasti aikuisten käsissä.

Minä niin sydämestäni toivon, että ponnistelumme tapahtuman eteen poikii hedelmää, eli paljon asiakkaita ja lisää kädentaitajien arvostusta. Käsityö ei ole pelkkää pientä puuhastelua ja telkkarin ääressä lekottelua, vaan vakavasti otettavaa yritystoimintaa ja vankkaa ammattitaitoa. Kortteliin saapuvien yrittäjien kojuilla sen tulee huomaamaan.PS:
Jos sinulle on tärkeää ostaa suomalaista työtä tai haluat muuten vaan olla auttamassa Käsityökorttelin markkinoinnissa, voit kertoa siitä blogissasi tai Facebookissa tai vaikka työpaikan kahvipöydässä.


33 kommenttia:

tarutikki kirjoitti...

Hyvä, kun muistutit. Laitoin mainoksen blogiini:)

Saila kirjoitti...

On syytäkin olla ylpeä! Ja kiitos muistutuksesta. Laitan tästä postaukseeni tässä joku päivä vähän lähempänä tapahtumaa. En oo varma pääsenkö itse käymään tuolla, mutta ei se varmaan haittaa (paitsi mua, ihanan näköisiä juttuja!)

sinisukka kirjoitti...

Luin tuon artikkelin Aamulehdestä ja pahalta tuntui! Kunpa ihmiset löytäisivät teidän tapahtumanne ja että muutenkin käsityön arvostus nousisi... Yritän laittaa blogiini tuon mainoksen :)

Sirkus kirjoitti...

Ymmärrän kyllä pointin, että odotetaan suurilta suomalaisilta brändeiltä kotimaista tuotantoa. Itsekin olin melko pöyristynyt, ettei esimerkiksi muumimukeja tehdä kaikkia Suomessa. Mutta esimerkiksi kuvan Sarpaneva-pata on valurautaa, jota ei Suomessa valmisteta, joten ainoa mahdollisuus on teettää se ulkomailla. Kannatan toki kotimaisuutta, mutta ainakin Aamulehden lehtijuttu sai asian vaikuttamaan niin kovin mustavalkoiselta.

Ihana kuitenkin tuo teidän tapahtuma! Arvostan sen periaatetta kovasti :)

Katja kirjoitti...

Kiitos vinkistä, tuonne tapahtumana haluan, joulu tulossa ja niin eespäin :))

Unknown kirjoitti...

Hyvin sydän syrjällään ostin taannoin Muumimukin ja kyljessä "komeili" made in Thailand :( Mutta onneksi sydäntä lämmitti postilaatikkoon tupsahtanut kirje, jossa tilaamani tiskirätit komeilivat! Aivan ihania ja käytössä jo testattu :)

Cheri kirjoitti...

Koska en viitsi käyttää rumia sanoja muiden(kaan) blogeissa niin sanon, että suurien firmojen "suomalainen" on hyvin harhaanjohtavaa.
Nuo oikeat käsityöläistapahtumat ovat paitsi hyviä paikkoja persoonallisiin hankintoihin, myös erittäin inspiroivia ja innostavia. Nythän on jo mietittävä joululahjojakin.
Mainostan mielelläni tapahtumaa vähän lähempänä ajankohtaa blogissani, sivupalkissani onkin ollut mainos jo pitkään. Levitän mainosta myös sähköpostina.

Susanna kirjoitti...

Kiitos kovasti!

Susanna kirjoitti...

Kiva, jos laitat. Onhan tässä vielä 2,5 viikkoa aikaa tuohon tapahtumaan.

Susanna kirjoitti...

Varmaan aika monelle tuo tieto aasialaisalkuperistä on ollut yllätys. Enkä minä nyt sano, että ei saisi ulkomailla teettää... siihen on paljon perusteita ja yritysten tarkoituksena on tehdä tulosta. Jotta kyllähän sen ymmärtää, vaikka valitettavaa onkin.

Susanna kirjoitti...

Muumimukien kohdalla minua hämmästytti kaikkein eniten se, että Hemuli- ja Myy-mukit tehdään Suomessa, mutta muut Thaimaassa. Mikä ihme siihen on oikein syynä? :)

Jep, asia on minustakin saatu yksinkertaistettua kovin mustavalkoiseksi. Tärkeintä on kuitenkin se, että kuluttajat tietävät, missä mennään ja jokainen tekee sitten päätöksensä sen mukaan.

Susanna kirjoitti...

No niin on joulu tulossa! Se on ihan kohta täällä! :D

Susanna kirjoitti...

Hyvä, että rievut miellyttävät. Made in Finland. Paitsi neuloksen lanka... made in Aasia tietenkin. :)

Susanna kirjoitti...

Kiitos Cheri, tosi paljon. Sinulla on niin paljon lukijoita, että olen tosi kiitollinen, jos mainostat. Tuntuu, että suositut blogit mainostavat vaan niitä tahoja, joilta saavat ilmaisia lahjuksia. :)

❤ ❤ ❤

Sikuriina kirjoitti...

Juuri Googlailin Rukan sadevaatteita, ja mieleen tuli merkit Reima ja Kivat, joista ainakin jälkimmäisellä oli jotain tuotantoa Virossa jos oikein muistan? Harmittaa, kun jotkut tiedostavammat ihmiset ovat tuominneet minun(kin) ajoittaiset H&M-ostokset ja kritisoineet kun olen valinnut arkiastiastoksi sekalaisesti kirpparia ja Ikeaa. Että sen pitäisi olla kotimaista.

Niin, no...

E kirjoitti...

Kyllä Suomessa valetaan valurautaa siinä missä mitä tahansa muutakin metallia.

Susanna kirjoitti...

Kukaan ei voi olla koko ajan täydellinen. :)

Meilläkin on Ikeaa vaikka kuinka paljon. Ja ihan oikeasti... miksi maksaisin mansikoita Arabian astioista, jotka myös on valmistettu kaukana Aasiassa, kun Ikeastakin saa kauniita aasialaisia pikkurahalla.

Eivät nämä tosiaan ole niin mustavalkoisia asioita. Ja esimerkiksi se parjattu Ikea työllistää Suomessa 1300 ihmistä. Onhan sekin kotiinpäin.

Ei nykymaailmassa ole kovin helppoa elää pelkästään lähiruoalla ja kotimaisia tuotteita ostamalla. Niin se vaan valitettavatsi on.

E kirjoitti...

Tällainen tapahtuma olisi kiva Tampereellakin! Mun pitäisi ostaa uudet kahvimukit, ja sellaiset löytyisi varmasti noin kivasta tapahtumasta :)

Susanna kirjoitti...

Totta. Piti ihan guuglettaa ja listaan nousi heti vaikka kuinka monta suomalaista valurautayritystä.

Susanna kirjoitti...

Jos tästä tulee ihan hirveä suksee, niin voisi olla ihan mahdollista, että joskus nostamme Käsityökorttelin jonnekin muuallekin. Kamppi valikoitui sen takia, että siellä kulkee tosi paljon ihmisiä ihan muuten vaan koko ajan, ja meidän nollamarkkinointibudjetillamme tarvitsemme paikan, jonne eksyy ihmisiä vahingossa.

Mao Mao kirjoitti...

Tässähän voisi olla alku vuosittaiselle tapahtumalle. Lähettäkää toki lehdistötiedotteet (pääkaupunkiseudun) tiedotusvälineille ja kutsukaa toimittajat paikalle. Vaikka se tulisi juttuna myöhemmin lehtiin, niin siinä olisi hyvä pohja seuraavaa tapahtumaa varten. Käsityöläisyys on ajettu sen verran ahtaalle nyt, kun kaikki mahdolliset kulut ovat nousseet, että minusta sitä pitää tukea kaikin tavoin.

Susanna kirjoitti...

Tiedotteita on lähetetty niin isoihin kuin pieniinkin lehtiin, radioon ja telkkariin. :)

Anonyymi kirjoitti...

Miten muuten voin varmistua, että sen kotimaisen käsityöyrittäjän tuotteet ovat kotimaisia?
Missä on kankaat tehty ja painettu, missä värjätty, missä langat on tehty, muovihelmet, liimat ymsyms?
Mielestäni lopputuotteen kokoonpano on vain osa kotimaisuutta, siihen kuuluu myös raaka-aineet.

Inka kirjoitti...

Hei, voitko vinkata, kenen käsialaa on vikassa kuvassa alareunassa näkyvä pöllö-kirjoneule? Ihastuin :)

Unknown kirjoitti...

Heitimpä samalla haasteen - siula on sen verran värikäs koti jotta värikartta saattaa olla kaikkea muuta kuin mustavalkeaharmaa :) Kurkkasehan blogista!

Susanna kirjoitti...

Kysymällä ainakin.

Susanna kirjoitti...

http://www.facebook.com/ROYALBTCHCRAFTSHOP

Suora lainaus valmistajan Facebook-sivulta:

Royal B*tch Craft Shopin suunnittelema ja valmistama "Whoo lowes u? Owl lowe you" pöllö kirjoneule joka tulee debytoimaan 31.8 Narikkatorilla Helginsissä Käsityökorttelissa.

Susanna kirjoitti...

Jee, kokeillaanpa!

Eija kirjoitti...

Mielestäni tuo artikkeli oli taannoin myös Ilkka-lehdessä, ainakin jostain olen sen lukenut ja olin toden totta pudota penkiltä sen luettuani! Herrantähe, tuohan on ollut ainoa peruste sille isolle hinnalle tuotteen päällä, että kun se on KOTIMAINEN! Voi että ottaa päähän...

Mutta hyvä, että joku tekee ihan oikeasti kotimaista tuotetta ja mielelläni sitä myös eteenpäin mainostan, laitan Kampin tapahtumasta uudelleen vielä muistutuksen omalle blogilleni, jos se sieltä edes jonku silmiin sattuisi :)

Heini - Haukkuojan emäntä kirjoitti...

Oot kyllä tehnyt ihan hurjan ison työn tuon Käsityökorttelin suhteen! ♥ Toivon teille kaikille SKY-tyypeille hirmu hyvää myyntipäivää, kivaa säätä ja iloisia asiakkaita! Ite vieläkin vähän harmittelen tuota pitkää välimatkaa täältä Pohjois-Pohjanmaalta Helsinkiin, ja toivon kovasti että tapahtumasta tulee niin kova menestys että saadaan samanlaisia muuallekin. Esimerkiksi Jyväskylä voisi olla yksi otollinen kaupunki..?

Sirkus kirjoitti...

Juu, olen kanssa ihmetellyt samaa muumimukien kohdalla. Ensin ainakin sesonkimukit tehtiin kaikki ulkomailla ja nyt ilmeisesti tavallistenkin valmistus siirtyy pikkuhiljaa.

Piti kanssa googletella valurautaa - ja niinhän sitä näköjään valmistetaan. Olin nimittäin yhteyksissä Fiskarsiin ja he perustelivat valuraudan ulkomaantuotantoa tällä. Uskoin tietenkin, mutta onko sitten kyse, ettei valurautaa tehdä Suomessa elintarvikekäyttöön. Suurin osa näytti nimittäin olevan kaivonkansia. Tiedä sitten, mutta melko mielenkiintoista.

Susanna kirjoitti...

Kiva, jos laitat maininnan! Onhan tässä vielä pitkät kaksi viikkoa aikaa yrittää tavoittaa potentiaalisia asiakkaita.

Susanna kirjoitti...

Jos olisin arvannut, miten ison työn, niin olisin ehkä harkinnut tarkemmin koko hommaa. :D

Mutta toivottavasti työt palkitaan. Olisi ihan huippua, jos tästä saataisiin toistuva, kiertävä tapahtuma.