lauantai 25. toukokuuta 2013
Ikkunalasin irrottaminen
Minä vähän uumoilin, että kaikki ikkunaremontin opit olisivat kadonneet muististani talven aikana ja saisin ruveta opiskelemaan koko homman alusta asti uudelleen. Mutta niin ei käynytkään, vaan ikkunatouhuilu tuntuu sujuvan jopa helpommin nyt talviunien jälkeen kuin viime kesänä.
Kun viime kesänä yritin irrottaa laseja pokista, sain noin yhden irti ehjänä ja rikoin viisi. Nyt suhde menee aivan toisinpäin. Olen irrottanut jo 12 ruutua, ja vain yksi niistä rapsahti rikki.
Niinpä uskallan nyt tehdä kuvallisen "Näin irrotetaan ikkunalasi" -ohjeistuksen viime kesänä aloittamaani ikkunankunnostussarjaan.
Työkalut ovat tässä. Tarvitaan kittiveitsi, pihdit, kuumaa ilmaa, vettä ja kangassuikaleita.
Kuulemma Speedheater olisi kuumailmapuhallinta parempi, mutta meille köyhille passaa aivan mainiosti tällainen Rajamarketin kuumailmahönkäilijä, ovh 19,90 e. Kittiveitsiä on monensorttisia, mutta minä olen tykästynyt tähän kuvassa näkyvään, ikivanhaan veitseen. Kangassuikaleet ovat tottakai tiskirättien leikkaamisesta ylijäävää materiaalia.
Homma aloitetaan kastelemalla kankaat läpimäriksi. Bambu on tässä ihan huippuhyvää, sillä se imee aivan holtittomasti vettä ja pitää sen sisällään, jollei sitä puristele kuivaksi. Voittaa ainakin puuvillaräsyt ihan mennen tullen. (Jos joku tarvitsee, niin kangaspakkojen hulpioreunasuikaleita saa hakea meiltä ihan ilmaiseksi.)
Märät kankaat asetetaan sekä pokien että lasin suojaksi. Näkyviin jätetään vain kittiraita.
Vanha, kovettunut kitti lähtee pois kuumentamalla. Minä kuumennan kerrallaan noin viiden sentin alueen ja sitten otan kittiveitsen käteeni ja kaavin pehmenneen kitin pois.
Kun vastaan tulee pieni naula, joka ei ole naula, vaan tiftilanka, se taivutetaan varovasti veitsenkärjellä irti lasin pinnasta ja napataan pois pihdeillä.
Kaikki kitti lasin päältä poistetaan ja mahdollisuuksien mukaan myös ruudun ja pokan välissä oleva. Varotaan vahingoittamasta puuta. Tämäkään poka ei ole sinnitellyt tässä kahdeksaakymmentä vuotta vain, jotta minä pääsisin pilaamaan sen harkitsemattomilla veitseniskuilla.
Kun kaikki kitti on saatu irti, lämmitetään kuumailmapuhaltimella vielä koko lasiruudun reunus ympäri. Tällöin myös lasin alapuolella oleva kitti pehmenee.
Sitten aletaan hyvin varovaisesti painaa lasiruutua alapuolelta ylöspäin, jolloin se hiljalleen alkaa irrota alemmasta kittikerroksesta. Jos ei meinaa irrota, lämmitetään lisää. Tämä on se pelottavin vaihe koko hommassa. Voimankäyttö on tuhoontuomittu ajatus, samoin kittiveitsen tunkeminen lasin alle ja lasin vääntäminen.
Varovaisuus ja maltti palkitaan, ja vanha lasi lähtee kauniisti ehjänä pois.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
4 kommenttia:
Kiva, että jatkoit tuota ikkunapokien kunnostus juttua. Meillä ainoat alkuperäiset ikkunat löytyvät enää kellarikerroksesta. Ne onkin tarkoitus säilyttää ja kunnostaa. Hyvä, että täältä löytyy siihen ohjeet :)
Tämä on hyvä tietopaketti myös minulle itselleni. teen vielä yhden postauksen, joss akaikki ohjeet on listattu yhteen.
Hienot ohjeet. Olen itsekin kunnostanut ikkunoita kasvihuoneeseen. Tuo keksimäsi märkä rätti suojaamassa lasia ja kehystä oli minulle uusi keksintö. Olen itse käyttänyt vähän kostutettua pahvinpalaa lasin päällä. Minullakin rikkoutui alussa muutama lasi, kun olin liian kärsimätön lasin irrottamisen kanssa. Täytyy vaan malttaa naputella sormella lasi varovasti irti joka puolelta, ennenkuin alkaa nostaa pois. Itse olen käyttänyt kitin irrottamiseen ohutta lastaa. Kun naputan tiftilankoja vasaralla puitteisiin laitan vasaran ja lasin väliin vaikka hiomapaperin suojaksi. Tässä hommassa oppii kyllä parhaiten virheistään. Ajattelin itsekin kirjoittaa vähän ohjeita ylös, että muistaa sitten kun tekee seuraavan kerran.
Märkä rätti ei ole oma keksintö, vaan jostain opittu tieto. Sulo luki aika tarkkaan Ikkunakirjaa viime keväänä ja Sulon kautta opit tulivat sitten minulle saakka. :)
Lähetä kommentti