perjantai 3. toukokuuta 2013

Kulkeeko posti?


Milloinkas Posti viimeksi nosti postimaksuja? Sehän oli viime elokuussa. Joko siis olisi korkea aika taas nostaa niitä, etteivät kaiken maailman verkkokauppayrittäjät vaan rikastumaan pääsisi? Tottakai.

Postimaksut nousevat siis kesäkuun alussa. En nostanut oman verkkokauppani toimituskuluja edellisen postimaksukorotuksen yhteydessä, mutta nyt on varmaan jo pakko. Minulla ei nimittäin juuri nyt ole varaa ostaa satojasatojasatoja ikimerkkejä varastoon.


Murmur ja valivali. Me pienyrittäjät kiukuttelemme itseksemme ja kirjoittelemme tuohtuneina sosiaaliseen mediaan asiasta. Muuta emme voi. Kun ei ole vaihtoehtoja, niin Postin palveluita on vaan käytettävä - maksoi mitä maksoi. Ja sen maksun maksaa asiakas ja kun asiakastakin tarpeeksi kauan nyhdetään, niin kohta ei olekaan enää asiakkaita. Ei meillä pienyrittäjillä eikä Postillakaan. Ja kun postilähetyksien määrä taas vähenee, saa Posti jälleen syyn seuraavaan hinnankorotukseen. Hienoa.

Voi että minä toivoisin jotain onnibussityyppistä kilpailijaa Postin ylivaltaa murtamaan.

Mutta ajatellaanpas mukavampia ajatuksia. Huomennahan on Imatralla Kulttuurisuunnistus.

Aamulla klo 9.45 on ilmeisen leikkimielinen alkuverryttely Kulttuuritalo Virran ala-aulassa ja siitä sitten onkin notkein lihaksin mukava lähteä suunnistamaan rasteille. Karttoja on jaossa kaikissa rastipisteissä tai niitä voi itse tulostaa jo etukäteen tästäklik.


Minä nappaan mukaani muutaman rätin ja pyyheliinan ja siirryn kirjaston aulaan klo 12-15. Tulkaa ihmeessä moikkaamaan. Riepuja saa silloin ostaa minulta hiukan normaalia edullisempaan 7 euron kappalehintaan.

Ja jollen minä muualle kerkiä, niin ainakin illalla Neitsytniemen kartanon rastille kuuntelemaan tarinoita kartanon historiasta.


32 kommenttia:

 1. Olin niiin ajatellut tulla kierrokselle ja myös kirjastoon. Vaan meijän mummi päättikin tulla meille lepolomalle - ei päästy haravahommiin mökille, eikä kulttuurisuunnistukseen. Pöh. Mutta Mukavia hetkiä rastipisteelle kuin myös muuhunkin menoon.

  VastaaPoista
 2. No niin, onhan sitä hinnankorotusta jo saanut odotellakin, peräti yhdeksän kuukautta...
  Asiasta toiseen, voisitko alkaa tehdä Kerttuaiheisia rättejä?
  Terveisin
  Fanitäti

  VastaaPoista
 3. Havaitsin joskus vuosi sitten, että Saksasta tilattujen kenkien toimituskulut Suomeen oli ehkä neljäsosa siitä, mitä Itella velottaa samankokoisena paketin rahtaamisesta viereiselle paikkakunnalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se menee. HongKongista saakka tulee painotuotteita kotiovelle kuriiripalveluna ilmaiseksi, mutta jos minä lähetän saman paketin omalle asiakkaalleni, maksan siitä melkein 8 euroa ja hän joutuu hakemaan sen postin toimipisteestä.

   Poista
 4. Raivostuttavaa toimintaa postilta! Sulla on söpö pyörä. Yhdistin pyörän ja otsikon, ja eka ajatus oli, että ahaa, olet varmaan löytänyt jonkun vanhan Postin pyörän :D Onko Postilla ollut joskus omia oranssisia pyöriä, ei mitään hajua :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ollut. Postijopoja. Tämä minun Joponi ei ole Postijopo, vaan Isojopo. Alunperin se oli keltainen, mutta sittemmin maalasin sen tiikerikuvioiseksi. Sitten punaiseksi. Ja sitten oranssikukalliseksi.

   Postijopo:
   http://lh5.ggpht.com/_1Zb7K43b1D4/S04_w2yfwPI/AAAAAAAAEsI/wH04HOAsGw8/s640/PostiJopo.jpg

   Isojopo:
   http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Isojopo_DSC08189_C.jpg

   Poista
  2. Eihän se minun luuloni sitten niin kaukaa haettua ollutkaan :o Mielenkiintoista!

   Poista
 5. En ollut tietoinen Postin hinnankorotuksista ennen kun luin tekstisi. Onneksi sattumalta tilasin eilen kauhean kasan merkkejä Postcrossingia varten. Kerrankin ajoitukseni osui juuri eikä melkein kohdalleen. :)

  Blogisi on luovuudessaan erittäin inspiroiva ja on jännä, miten itsekin inspiroidun tästä valtavasti vaikka makuni vaikuttaa olevan tyystin erilainen kuin sinun. Eikös se niin ole että vastakohdat täydentävät toisiaan. ;) Blogipäivityksiä lukiessani jätän sinun julkaisusi aina viimeiseksi, jotta voin sen nautiskella sitten rauhassa aivan omana kokonaisuutenaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Essi, kylläpä olen ihan otettu sanoistasi. Vau. ♥


   Postcrossing? Täytyy guuglailla...

   Poista
 6. Onko esim. Matkahuollon lisääminen toimitustavaksi paketeille mahdoton ajatus? Esim. meidän lähiSiwasta saa lähettyä ja noudettua Matkahuollon paketteja, samassa lähikaupassa toimii myös asiamiesposti.
  Toki ihan kirjepostia tuo ei korvaisi, mutta isommissa paketeissa voisi olla vaihtoehto?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulta lähtee paketteja ehkä kerran kuussa. Kaikki muu kulkee kirjepostina. Harvoin edes jälleenmyyjät tilaavat niin suurta erää kerrallaan, että se kannattaisi lähettää pakettina.

   Poista
 7. Postin sivuilla lukee: "Suomalaiset kotitaloudet käyttävät korttien, kirjeiden ja pakettien lähettämiseen yhteensä keskimäärin hieman alle 30 euroa vuodessa, joten vuositasolla korotus kotitaloutta kohti on noin 1,50-2 euroa."
  Onpa hienosti unohdettu se, miten paljon kotitaloudet maksavat verkko-ostoksistaan postimaksuja. Ärf!
  Kokeilin muuten tänään ekaa kertaa SmartPOSTia (hitto, mikä sanahirviö kirjoitusasuineen!). Jos sellainen olisi täällä kaupungin pohjoispäässä, niin käyttäisin, ihan kätevyyden vuoksi. Tosin suurin osa niin siun kuin miun posteista kulkee kirjeissä ja postilaatikoita onneksi on täälläkin päässä kaupunkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raivostuttavaa. Mutta onhan Posti nyt muistanut yrittäjiä: yrityssopimushinnat eivät muutu. Kiva juttu suuremmille firmoille, joilla on mahdollisuus tehdä yrityssopimuksia. Vähemmän kiva juttu tällaisille pienille.

   Minä en ole Smartpostia kokeillut. Periaatteesta kiukuttaa sekin. Että kaikki muutetaan automatisoiduksi. Kai tuosskain kokeilussa on lopullisena tarkoituksena vähentää entisestään posteja, eli siis asiamiesposteja, kun kaikki palvelut hoituvat ihan automaateillakin. Mihis niitä ihmisiä tarvitaan?

   Poista
 8. Posti harrastaa kyllä ryöstöhintoja! Pakettien lähettäminen on älyttömissä hinnoissa.
  Ja hyvä, että valititte, mitä tuossa edellisessä postausessa kerroit. Ja mikä parasta, että sillä oli tehoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisipa Postin hinnoittelusta valittamisellakin samanlaisia vaikutuksia. :)

   Poista
 9. Postin palvelu ihmtyttää muutenkin. Ulkoistetaan se, ajattelivat hyväksi ideaksi jossain. Sitten posti onkin Itella, joka julistaa: "Itella auttaa yrityksiä menestymään tuomalla tehoa tieto- ja materiaalivirtojen hallintaan."

  Mitä tehoa? Ainoa teho, jonka henkilökohtaiseti olen kokenut, on se rahavirran vuolaantuminen Itellan suuntaan, joka ei korvaa moitteettomasti pakattuja, itellan kuljetuksessa rikki menneitä lähetyksiä, vaikka rikki menneiden tuotteiden kuljetuslaatikon pintaan on ilmestynyt kurainen kengänpohjan painauma ja toinen puoli kuljetuslaatikosta on täysin kurainen. Pientä fudista ulkona, kenties?

  Kilpailija Itellalle, kiitos! Ne lapsuudesta tutu, ihanat polkupyöräpostimiehet ja -naista myös, kiitos. Luovun mielelläni siitä posti-ihmisestä, joka rööki hampaissa roikkuu autonsa ikkunasta ulos ja sulloo postit laatikon luukusta sisään niin, että osa kovin usein repeytyy. Postikortit saattavat matkata usean tuhat kilometriä ihan kunnossa, mutta meidän postilaatikolla ne tuntuvat taistelevan silppurin kanssa.

  Valivali, täältäkin!

  Mutta hyvää ja iloista tapahtumapäivää sinne Imatralle. Harmi kun olemme aivan toisella ilmansuunnalla. Muuten olisimme varmaankin tulleet rättikaupoille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noista postin tärvelemistä paketeista olen kuullut monta juttua. Onneksi ei ole vielä omalle kohdalle osunut. Vielä. Kop kop.

   Poista
 10. Ihana "silakka" tuossa alempana!
  Pitihän se ostaa se Maalla- lehti, jossa on teiän koti heti kun kaupassa sen näin :)
  Postista en osaa sanoa mitä se on yrittäjän näkökulmasta, niin en ota kantaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun ostit lehden! Minä oikein menin tilaamaan sen, kun jotenkin tykkäsin siitä. Mutta kun eka numero tipahti postilaatikkoon, se olikin "uudistunut" ja sisälsi "enemmän maalaisromantiikkaa", joten saapa nyt nähdä, tuliko tehtyä virheostos.

   Poista
 11. Joo, on hieman sikamaista että Postilla on käytännössä monopoli. Ja psst. Mut löytää tänään Asemapaikalta kolmesta neljään :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voih. Ihan kurjasti suurin osa rasteista oli samaan kellonaikaan! En päässyt mihinkään. Jos jaksan vielä liikahtaa illalla, lähden sinne kartanolle.

   Poista
 12. Voi että tuo postimaksujen nousu harmittaa joka kerta ihan tavallistakin postittelijaa! :( Lähetän paljon kortteja ja pienempiä kirjeitä, äh!

  Ja tosiaan Suomessa tuntuu monen verkkokaupan toimitusmaksut olevan kohtuuttoman isot suhteessa esimerkiksi jos tilaa vain jonkun pienen jutun, eihän sille yrittäjä voi mitään.
  Surkuhupaisinta on se, että melko usein ulkomailta tilattaessa toimituskulut ovat pienemmät ja tilaus tulee jopa nopeammin perille kuin Suomesta ostettaessa.

  Mitenkäs muuten teillä on sujunut ruokailut Fitfarm-valmennuksen jälkeen? :) Minä tosiaan aloitin Lite-valmennuksen viime viikolla, on tuntunut ihan hyvältä toistaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ole sujunut kovin loistavasti. On sillä nettivalmennuksella aika huikea voima. Vaikkei siinä ihan oikeasti ole mitään Juttaa tai Bullia niskassa hönkimässä, niin sen 10 viikon ajan oli ihan helppo toimia sääntöjen mukaan.

   Mutta heti kun se loppui, kaikki lössähti. Emme ole liikkuneet lainkaan. Olemme kyllä yrittäneet syödä koko ajan opitun mukaan, mutta lauantain mättöpäivät ovat karanneet lapasesta aivan totaalisesti. Ja välillä tulee keskellä viikkoakin repsahduksia. Eilen illalla esimerkiksi mätin ihan elukan raivolla naamaani kaiken epäterveellisen, mitä kaapeista löytyi. Vanhoista lisäainemuffinsseista vuohenjuustopötköön ja leivontasuklaamuruihin. Kauheaa. Vaikka tiedä, että siitä tulee kipeäksi ja huonomieliseksi ja se on tie kohti tuhoa, en pysty pitämään itseäni kurissa.

   Tästä kaikesta huolimatta painoni on yhä laskenut. Hitaammin tietysti, mutta hiukan kuitenkin.

   Poista
  2. Ja toivottavasti sinä saat paremmin sisäistettyä ne opit, sillä ne todella toimivat! Minua ihan hävettää olla näin heikko.

   Poista
  3. No voih! Mutta hei, te pystyitte siihen upeasti jo 10 viikon ajan ja te pystytte siihen aivan varmasti jatkossakin! :) Se vaatii paljon päättäväisyyttä ja sisua ja jos nyt joskus tulee repsahdus, ei se kaada maailmaa! Silloin ei pidä jatkaa samalla linjalla hällä väliä -ajatuksella vaan hyväksyä, että nyt tuli mokattua mutta nyt jatkan taas hyvällä linjalla.

   Voisivatko nuo mättöpäivät sisältää vähemmän mättämistä? Siis tarkoitan, että ette edes osta niin paljoa herkkuja vaan esimerkiksi yhden herkun? Tiedän, että se voi kuulostaa julmalta mutta onko se itsensä huijaamista, että kuutena päivänä viikossa syö ohjeiden mukaan ja yhtenä sitten niiden kaikkien edestä?

   Liikunta on mulle kaikkein vaikeinta, en pidä siitä yhtään mutta yksinkertaisesti pakotan itseni siihen. Nyt kun on ollut niin kaunis ilma monena päivänä, lenkillä käyminen on ollut oikeastaan mukavaa! Mun vinkki tuohon liikuntaan on, että aikataulutatte etukäteen seuraavan viikon liikuntapäivät kalenteriin ja sitten vain teette ne. Vaikka sitten vain kaksi kertaa viikossa aluksi ja sitten vähän määriä lisää.

   Ja tuosta postista piti vielä sanoa, että onhan se tietysti Suomessa haastaavaa, kun ihmisiä on isossa maassa vähän ja asutus on harvaa.

   Poista
  4. Mättöpäivien ongelmaksi on muodostunut se, että meitä on kaksi. Kun kumpikin hankkii mieleisiään herkkuja ja sitten tulee vielä anoppi kahville tuomisten kanssa, niin se kohtuullinen herkkumäärä onkin jo vuori. Ja kun jotaion hyvää on talossa, sitä ei pysty olemaan syömättä. Vaikka ei tekisi mielikään. Uskon, että juuri sitä on sokeriadditio.

   Uskomme myös, että näin pitkään eläminen tosi pienillä hiilareilla ja tosi pienillä kaloreilla aiheuttaa senkin, että elimistö vaan tarvitsee sitä sokeria välillä. Ne repsahdukset ovat olleet juuri lähinnä sellaista pakottavaa tarvetta mättää, eikä niinkään, että tekisi hiukan mieli jotain namia.

   Minulla kevääntulo aiheutti sen, että liikunta loppui. Talven pimeysaikaan ei ollut intoa eikä syytä puuhailla kaikkea niin paljon, vana aika ajäi automaattisesti kotijumpalle ja kävelylenkeille. Nyt kun on valoa ja hyvät ilmat, on pihallakin niin paljon puuhaa.

   Mutta mutta... ohjeet ruokailuun ja liikuntana on tallessa, ja niihin voi aina palata, jos tämä jossian vaiheessa ryöstäytyy käsistä tosi pahasti. Pääasiassa me kuitenkin koko ajan syödään sääntöjen mukaan. Vaikka söisimme joka päivä jätskin, niin ne kalorimäärät pytsyisivät silti normaalia alhaisempina. Pitää löytää tasapaino, joka toimii itselle. Me emme ole sitä vielä löytäneet. :)

   Poista
  5. No mutta tämähän kuulosti paljon paremmalta, siis että pääasiassa syömisenne ovat kunnossa ja sitten tulee noita hairahduksia! :) Ensimmäisen kommenttisi perusteella sain paljon pahemman käsityksen mutta kyllä te teette asioita oikein! Ja ulkona puuhailu on todella hyvää hyötyliikuntaa.

   Minulla itselläni ei ole tuollaista kuvailemaasi sokeriaddiktiota, mutta ymmärrän sen kyllä. Olen ollut oikeastaan aina pullea eikä minun tarvitse kuin ajatella suklaata, niin johan se näkyy vartalossa. ;) Tämän vuoksi olen päättänyt, että en syö herkkuja ja minulla voi olla kaapissa viikkokausia karkkia tai keksejä, joita ei koskaan tule ahmittua kerralla. Voin ottaa yhden keksin silloin tällöin kahvin kanssa ja se jää siihen.

   Tätä monet tuttuni ovat ihmetelleet, mitä mielenlujuutta mutta kun sitä himoa ei edes tule. Ja vaikka olenkin ollut pitkiä aikoja ilman herkkuja, olen silti pullea! Silloin tuntuu tosi epäreilulta, että on ihmisiä, jotka voivat syödä päivittäin pizzaa, hampurilaisia, suklaata, leivoksia ym. ja silti olemaan (ainakin ulkoisesti) hyvässä kunnossa. Jos minä alkaisin syödä samalla tavalla, paisuisin heti aivan valtavasti.

   Paljon tsemppiä teille jatkossa! :)

   Poista
  6. Se todella on epäreilua! MInäkin tiedän ihmisiä, jotka syövät aivan huoletta mitä tahansa ja kuinka paljon tahansa ja ovat silti tosi sutjakoita! Ja kääk, olin itsekin sellainen nuorempana. Vasta kolmenkympin jälkeen tapahtui outo muutos ja keskivartalopulleus lähti käyntiin.

   Onneksi sinulla ei ole niitä makeushimoja. Niistä tulee niin kurja mieli. Jos pystyy vastustamaan, on kurja mieli, kun joutuu kiduttamaan itseään. Ja jos taas repsahtaa, tulee kurja mieli omasta heikkoudesta ja mässäilystä.

   Poista
 13. Ompas taas kiva temppu postilta. Eikö nekin voisi jo keksiä jotain muuta tekemistä, kuin aina sama vanha toimenpide tiedotettavana kansalle. Pyh.

  Mutta nuo postimerkit näyttää ihanilta. Ja varsinkin tuo fillari! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihania postimerkkejä on niin paljon. Nämä huussimerkit vetosivat minuun erityisesti.

   Mutta sitäkin minä ihmettelen, että miksi ne pitää painattaa suurille arkeille, ja sitten siinä on muutama hassu merkki ja kauheasti ylimääräistä paperia ympärillä. Ihan turhia painatuskuluja siitäkin saadaan aikaiseksi.

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.