lauantai 15. syyskuuta 2012

Strömsössä olisi jo ikkunat valmiina


Muistaako kukaan enää, että meidän piti tehdä ahkerasti ikkunaremonttia tänä kesänä? Arvaattekko, mikä on tilanne tällä hetkellä?

No, kaikki on kesken. Tai oikeammin ihan alkutekijöissään. Irrotettujen ikkunoiden tilalla lepattavat muovit. Työhuoneessa, salissa ja toimistossa on vain yksinkertaiset lasit. Varsinkin työhuoneessa käy kova tuuli. Irrotetut pokat makaavat verstaassa ja odottavat. Osa niistä on maalattu kertaalleen, mutta pellavaöljymaalin kuivuminen kestää kosteassa ja koleassa ihan tolkuttoman kauan.  Osasta ikkunoista pitäisi vielä vanhat maalitkin rapsutella loppuun, ennenkuin pääsemme edes maalaamaan.

Vaikka me tiesimme, että urakka on iso, sen suuruus pääsi silti yllättämään. Maalien rapsuttelu ja kittien poisto on todella hidasta ja hyvin tylsää touhua. Kesä on mennyt työnteossa tai sadetta pidellessä. Me emme ole saaneet aikaan lähimainkaan niin paljon, kuin olisi pitänyt.

Alkukesällä minä jaksoin ahkeroida ikkunoiden parissa aina silloin tällöin, mutta nyt syksymmällä Sulo on ollut tehokkaampi. Me molemmat olemme jo melkoisen kyllästyneitä koko touhuun. Ensi keväänä pitää muistaa aloittaa ajoissa.


Minä pessimistisempänä haluan vain paeta koko aihetta. Poissa mielestä, poissa olemasta. En halua ajatella talvea ja ikkunattomia ikkunoitamme. En oikein edes pysty ajattelemaan.

Onneksi Sulo on optimisti. "Kyllä myö keritään," hän sanoo.

29 kommenttia:

 1. Kyllä työ kerkiitte! Pellavaöljy maali tosiaan kuivuu näillä säillä inhottavan hitaasti. Joskus kun oli iso nippu paneleita kuivumassa ylisisllä, pidin siellä valot päällä kaiken aikaa jotta kuivuminen nopeutuisi. Tiedä sitten auttoiko yhtään mutta kannattaa kokeilla pistää tehokas valaisin maalattuihin pintoihin päin.
  Helat näyttää upeilta!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulo osti jo sellaisen sähkökäyttöisen lämmittimen, joka pohisee nyt tuolla ikkunoiden keskellä. Jos edes hiukan nopeuttaisi. Kun ei viikossakaan ole kuivuneet, vaikka maalia on aivan henkäyksen ohut kerros.

   Poista
  2. Helat on spreijattu ruosteenestomaalilla. Minusta niistä tuli niin kauniit, että miten noita raaskiikaan enää laittaa paikoilleen. :-)

   Poista
 2. Peukku Sulolle! Kyllä työ kerkiittä.

  VastaaPoista
 3. Pellavaöljymaali tarvitsee kuivuakseen valoa, lämpö ei siis riitä. Jotkut käyttäneet UV-lamppujakin kuivatukseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedetään, mutta se hyvin vaikeaa järjestää. Vaikka isot ovet pidetäänkin auki, niin ei tuonne valoa ihan kauheasti tule.

   Poista
 4. Heeeeiii..ette oo ainoita ja ei kannata ottaa itteensä, kyllä kesä meni sateita pidellessä ihan oikeesti varmasti kaikilla! Sain keittiön ja makkarin ikkunanpokat VAIN ulkopuolelta tehtyä, eli paljon jäi tekemättä puhumattakaan talon rapsutuksesta ja maalauksesta. Mutta siis itse ainakin laitan ihan rehellisesti surkeiden säiden piikkiin ja siltikin tuntuu, että raadoin peräsuoli pitkällä.. Noh, onneksi ely-keskuksen maksatushakemus pitää jättää vasta syksyllä 2014, joten on vielä pari kesää aikaa RAATAA :) Ei muuta ku nyt vaan kaikki leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä Sulokin koko ajan sanoo, että meillä on syksyyn 2014 asti aikaa. Pitää nyt pitää kaikki peukut pystyssä, että seuraavat kaksi kesää olisivat säiden puolesta edes paremmat. Sitten ei voisi syyttää kuin itseään, jos hommat eivät etene.

   Poista
 5. Suosittelen kyllä kokemuksen möreällä rintaäänellä, että vaikka kuinka tympeää se homma on niin kiinni vaan kuin sika limppuun ennenkö se talvi tulee. Parhain terveisin, "meillä on ollut pressut katolla kokonaisen vuoden ja koska ne pitävät yllättävän hyvin vettä, teeskentelemme unohtaneemme että ovat siellä vielä ensi keväänäkin."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :-D
   Tänään paistaa aurinko. Aion saada ainakin melkein monta pokaa maalattua.

   Poista
 6. Yhdyn Hannan kommentteihin. Täällä ollaan kanssa ihan pettyneitä meidän surkeaan ulkomaalaukseen, siis pientä prosenttiakaan ei saatu valmiiksi siitä mitä piti...Mutta siis syytän kanssa hyvin pitkälti säätä.
  Ja joo, täälläkin on kyllä hommia tehty tukka putkella, mutta sisähommia. Niin kuin tiedät.:)
  Onneksi saatiin siirrettyä museoviraston tukia ens kesään, muuten olisi päässy itku. Jospa silloin olisi kaunis kesä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin tuntuu aika väsyttävältä ajatella sitä ensi kesää. Siksi olisi ollut hienoa saada hommat paremmalle mallille nyt. Tässä vaiheessa tiedossa on vain se, että työtä on vielä tolkuttomasti.

   Onneksi saitte siirtää ulkomaalauksen ensi kesälle.

   Poista
 7. Nostan hattua ja ihailen vilpittömästi teitä, jotka jaksatte remontoida vanhaa! Minäkin tahtoisin, mutta en saa edes täällä 20v. vanhassa talossa tehtyä kaikkea, mitä pitäisi... Ulkomaalausta ja sokkelin maalauskin ensi kesäksi, ulkovaraston kanssa sama tilanne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle on näiden ikkunahommien kanssa tullut ensimmäistä kertaa se tunne, että haukkasimmekohan liian ison palan, kun ostimme tällaisen talon. Toivottavasti emme.

   Poista
 8. Olettehan muistaneet käyttää sikkatiivia maalin kanssa? Vai onko kyseessä valmis pellavaöljymaali?
  Olen sekoitellut maalini itse ja sikkatiivin käyttö ohjeen mukaan nopeuttaa kuivumista ihan mukavasti - tai siis....ilman sitä saa odotella kuukausitolkulla kuivumista :o/
  Esim.Uulatuotteen valmis pellavaöljymaalikin kuivuu suht nopeasti, kunhan vaan paikka on valoisa, lämmin ja kuiva.(Näissä on kuivikeaineet toki valmiina) Eli siis sisätiloissa, ikkunoiden lähellä ja tulet uunissa. Näin sateisena kesänäkin max. kaksi viikkoa per kerros on riittänyt. Ulkotiloissa ja/tai -lämpötiloissa/kosteusolosuhteissa tällaisena kesänä on turha häärätä.

  -Pöö-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on valmis Uulan maali, mutta Sulo kyllä puhui minulle tuosta maalinkuivumista nopeuttavasta aineesta... olisiko se ollut sitten juuri sikkatiivi.

   Huomasin, että ruskea maali kuivuu tosi paljon nopsemmin kuin valkoinen. Mistähän sekin johtuu?

   Poista
  2. Väripigmentit vaikuttavat eri tavoin maalin kuivumisaikaan. Jokin kemiallinen reaktio kai. Hitain kuivuja taitaa olla keltaokra.

   Hätähousu kun olen niin onpa tuota sikkatiivia tullut joskus Uulaankin vähän lisättyä. Näin nimimerkin suojissa voi tunnustaa. ;)

   -Pöö-

   Poista
 9. Me ostettiin suvila yhdeksän vuotta sitten, käytiin heti ikkunankunnostuskurssi, alettiin yhden ilkunan kanssa. Saatiin se viime syksynä paikoilleen, nostettiin paikoilleen vain osittain kuivaneena... Muuten remontti alkaa olla suht valmis - pikkumakkari, portaikko ja listoja. Ja siis ikkunat miinus yksi. Ja nyt meillä on tää tuoreempikin projekti. Saa nähdä pitääkö teettää ikkunahommat jollain ammattilaisella, että jotain tapahtuu. Tää on vaan niitä, on tyhmää maksaa, jos osaa itse. Mutta on aikakin rahaa.

  Anu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minullakin on tullut mieleen, että olisipa ollut kiva teettää ammattilaisella. Mutta ei ole varaa. Ja tuntuisihan se hassulta maksaa isoja tuntipalkkoja työstä, jonka pystyy tekemään itse ja joka ei vaadi kovin kummoista asiantuntemusta. Meillä on kelpo puuseppä tekemässä puuosien korjaukset, koska sellaiseen hommaan emme edes harkinneet itse ryhtyvämme. Mutta kaikki, mitä osataan, tehdään itse.

   Poista
 10. Onneksi sinulla on suloinen Sulo, joka osaa lohduttaa ja kannustaa:)
  Tsemppiä vain ikkunoiden maalaukseen!

  VastaaPoista
 11. Ikkunoiden kanssa painitaan täälläkin. Muistatko kuinka paljon laitoit sitruunahappoa metalliosien liotukseen? Oon huomannut pellavaöljymaalin kanssa, että sillä todellakin kannattaa maalata ulkona, auringonvalon ääressä tai edes tehokkaan lampun alla. Valo nopeuttaa kuivumista huomattavasti. Sisällä maalatut ikkunat kuivuivat viikkotolkulla. Olin menettää hermoni. Sitten kerran kokeilin maalata ulkona aurinkoisella säällä ja kas kummaa, maali kuivui päivän aikana niin, ettei siitä enää paljoa käsiin tarttunut. Ps. Hyvin pyyhkii pöllöparvella! Maija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 100 g sitruunahappoa litraan vettä.

   Minua niin harmittaa, kun maalaustyöt jäivät näin syksyyn. Se on ihan älytön ajatuskin kantaa 20 pokaa ulos ja sisään ja ulos ja sisään klko ajan.

   Poista
 12. Minä täällä kadehdin sitäkin vähää mitä ootte ehtineet touhuamaan.

  Nyt mua jo oikeasti naurattaa, kun me suunnittelimme heti alussa, että tänä kesänä asuintilat olisi sillä mallilla että mehän tehdään jo julkisivuremppaa. Buahaha.
  Hiljattain kyselin isännältä, laitetaanko museoavustushakemusta menemään ensi kesälle, niin yksissä tuumin päätimme, että jospa sittenkin skipattaisi ihan suosiolla vielä kesään 2014 :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, minäkin meinasin laittaa siihen ikkunahakemukseen jo julkisivumaalauksen samaan. Heehhee, onneksi Sulo tuli väliin. Tuskin me saamme edes pelkkiä ikkunoita määräajassa valmiiksi.

   Tuossa toissapäivänä joku kylän mies kävi ihailemassa kattoamme ja kyseli, millos alatte maalata seiniä, kun olisi jo aika. Teki mieli alkaa kiljua.

   Poista
  2. Eikä :D Olisit ojentanut sedälle maalipöntön ja pensselin.

   Poista
  3. Tai mielummin kaaputtimen. Että siitä vaan hommiin! :-D

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.