perjantai 21. syyskuuta 2012

Alppimaisemissa


Jos ette tietäisi, niin mihin päin maailmaa sijoittaisitte tämän maiseman? Minä näen siinä Etelä-Saksasta alkavat Alpit. Komeaa metsää, jylhää kalliota, kuohuvaa vettä ja linna.
(Vrt. Neuschwanstein)


Mutta Imatrallahan tässä tietysti ollaan. Juuri nyt Imatra on parhaimmillaan, sillä tavallisesti täysin vedetön koskenuoma kohiseekin taukoamatta.


Saimaan pinta on niin ennätyskorkealla, että vettä juoksutetaan Vuoksen kautta pois. Koski kohisee kellon ympäri koko syksyn ajan. 


Tavallisesti tätä kauneutta saa katsella vain kesäiltaisin vartin verran kerrallaan keskellä väkijoukkoja. Kesäisiin koskinäytöksiin kuuluvat lisäksi kaiuttimista pauhaava musiikin jyske ja vaijerihissi, jolla huimapäät ylittävät vesimassat. Ei siis mitään luontoelämystä, vaan tarpeeton spektaakkeli.

Mutta nyt koskea voi ihailla kaikessa rauhassa, kuunnella sen jylinää ja tuntea liikkuvan veden aiheuttama ilmavirta. Mielestäni vesimäärä vaikuttaa nyt suuremmalta, kuin kesän koskinäytöksissä. Kuohut tavoittelevat kallioita kovin korkealla.


Silta on niin märkä, ettei sinne voinut kameraa viedäkään. Vesihuntu nousee korkeuksiin ilmavirran mukana. Mahtaa olla liukasta, kunhan pakkaset alkavat.

Minusta on ihanaa, että veden annetaan virrata tällä lailla. Tästä saa pienen tuntuman siihen, mitä Imatrankoski voisi olla ja mitä se on joskus ollut. Silloin ennen voimalaitoksen tuloa.

17 kommenttia:

 1. Muistan kouluvuosiltani talven, jollon Saimaan pinta oli niin korkealla, että juoksutettiin vettä koskesta. Maisema oli tosi upea, kun koskenpartaan kaikki puut oli paksussa huurteessa. Kiitos muistojen mieliin palauttamisesta näillä kuvillasi. :)

  VastaaPoista
 2. Tuttuja maisemia! Edellisen spektaakkelin näkemisestä paikanpäällä onkin jo aikaa...

  VastaaPoista
 3. Huikeaa! Nyt jos koskaan pitäsi lähteä tuota spektaakkelia katsomaan. Kaiuttimista kuuluva musiikki? Ei kiitos! Koskessahan hienoa myös sen äänimaisema.

  VastaaPoista
 4. No todellakin ihan kuin jostain Saksasta! Onko tuo mahtava linna Valtionhotelli?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se! Siinä näkyi olevan toisella puolella nyt rakennustelineet ja pressut, mutta onneksi tämä koskenpuolen torni oli ihan näkyvillä.

   Poista
 5. Kauniit on syksyiset Imatran maisemat! Me kävimme muistaakseni viime kesänä ihastelemassa koskea ja Valtionhotellia (?). Silloin pauhasi Darude kaiuttimista :) Näyttävähän spektaakkelihan se oli, mutta uskon, että ilman ylimääräisiä mausteita koski pääsee oikeuksiinsa paremmin.

  VastaaPoista
 6. Ai mahtava mitkä kuohut! Me oltiin viime perjantai-iltana tuolla kävelemässä. Silloin vettä tuli vaan yhdestä tuutista. Varmaan muuten pakkasten tultua kans aika mahtavat näkymät kun puut kuurassa ja silleen :)

  VastaaPoista
 7. Musiikkia? Kosken pauhun lisäksi? Mitä ihmettä ne oikein ajattelee siellä?

  Koski ja maisemat ovat kyllä todella upeat, kerran olen sen nähnyt, kihlajaisreissulla 17 vuotta sitten. Silloin ei ollut (onneksi) musiikkia.

  VastaaPoista
 8. Juu, musiikkia. Kovalla volyymillä., jotta se kuuluu kosken oman äänen yli. Vuorotellen Finlandiaa, Nightwishiä ja Tuuliviirin mainitsemaa Darudea. Näistä Darude on se, jota en voi sietää. Nightwishin kappale osuu aika hyvin kosken voimistumiseen, mutta kyllä minäkin mielummin katselisin ja kuuntelisin koskea koskena. Ja se vaijeriliuku vielä siihen päälle... hohhoijaa.

  Toivottavasti Saimaassa riittää vettä niin, että minäkin pääsen näkemään myös kuurautuvat puut!

  VastaaPoista
 9. VOI HURJA- miten kaunista!!!!

  Kyselit tuosta torpasta josta laitoin blogiini kuvia. Kyllä, laajennus on, ja tehty 2008, vanhaa kunnioittaen!

  VastaaPoista
 10. Viime viikolla (suurinpiirtein) oli jotenkin liikuttava juttu yläastelaisista nuorista, jotka koulumatkallaan pysähtyvät joka päivä mennen tullen katsomaan koskea. Olen tainnut itse nähdä kosken vain kerran ja silloin se oli se kesäinen massatapahtuma. Musiikkina oli kyllä silloin vain Finlandia. Tais olla aika ennen näitä muita :)

  VastaaPoista
 11. Oijoi, kuinka komiaa! Eli jotain positiivistä siellä teillä näistä runsaista sateista... täällä en keksi kyllä mitään, tänäänkin taas niin masentavaa öisen rankkasateen jälkeen, hepat rämpii nilkkoja myöden mudassa ja vesi lilluu pihassa. PLÄÄH!

  VastaaPoista
 12. No totta! Tämä saatiin palkaksi, kun siedettiin jatkuvst sateet. :-)

  VastaaPoista
 13. Minäkin olen useaan otteeseen harmitellut kosken tilannetta. Suurimman osan vuodesta uoma on kuiva ja sitten kun vesi virtaa, niin koko juttu pitää pilata musiikilla ja muulla show'lla. Tämä syksy on ollut mukava poikkeus, vaikka muuten sade alkaa kyllästyttää :)

  Teilläkin on tosi kiinnostavalta näyttävä taloprojekti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisipa sitä saada sekä jatkuvastivellovan kosken, että aurinkoisen kesän ja syksyn!

   Poista
 14. Upeat kuvat sinulla Vuoksesta ja Valtsusta, rinnastus johonkin alppimaahan osuva. Minä vierailen Imatralla enää kesäisin ja aina on kuohut nähtävä. Minua ei musiikki ole haitannut, itse asiassa pidin kovasti Sibeliuksen Kareliasta ja kuohuista yhdessä. Tuli isänmaallinen ja herkkä olo. Darude ja Nightwish eivät mielestäni mitenkään liity Imatraan (ei tietysti Sibbekään, mutta...) eivätkä sovi kosken kuohuja tahdittamaan.
  Jos et halua kuulla musiikkia, mene Valtsun alapuoelle. Kun hanat on avattu ja vesi kuohuu, ei musiikkia kuule!

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.