tiistai 28. elokuuta 2012

Muutoksia bambutiskirätteihin


Niinhän sitä sanotaan, että kriiseistä kasvaa jotain parempaa. En tiedä, olenko menossa parempaan päin, mutta ainakin olen joutunut tiksirättipainajaisen takia miettimään tuotteideni valmistusprosessin uusiksi.

Muutos numero 1 on painovärin vaihtaminen. Tässä palaan juurilleni - rievut painetaan ainakin toistaiseksi nyt niillä väreillä, millä yritykseni alkuaikana, sillä alihankkijan käyttämä väri tuhri pyyhittäviä pintoja. Minä olen nyt hangannut meillä kaapinovia, jääkaapin kylkeä, seiniä ja ovenkarmeja apinan raivolla, enkä ole todennut näiden uusvanhojen värien sotkevan mitään. Painovärin vaihtamisen myötä minä olen myös päättänyt karsia värivaihtoehtoja ja keskityn nyt vain kahteen suosituimpaan väriin. Tämän vastapainoksi tarjoan teille muutaman uuden kuosin vielä ennen joulua.

Muutos numero 2 on painovärin kiinnittäminen. Vaikka alihankkija hoitaakin myös tulevaisuudessa kankaiden painamisen, kiinnitys tulee nyt olemaan minun tehtäväni. Testauksissani totesin, että tekstiiliprässi kiinnittää värin paremmin kuin uuni, vaikka juuri uunin pitäisi kaiken järjen mukaan olla se professionaalimpi vaihtoehto. Myös tässä minä palaan alkupisteeseen. Käytössäni on naurettavan pieni kotitalouksien tekstiiliprässi, johon mahtuu vain kaksi tiskirättiä kerrallaan. Se myös pitää hermojaraastavaa piipitystä koko ajan. Typerintä tässä hommassa on se, että riepujen prässäämiseen uppoaa aivan tuhottomasti aikaa. Kun jokaista riepua pitää käryttää 1-2 minuuttia kahteen kertaan, minä kuuntelen piipitystä sitten aamusta iltaan. Hyvä puoli asiassa on se, että pystyn tekemään jotain muuta hommaa samaan aikaan. Voin kirjoittaa blogia tai tehdä graafisia töitä, tai vaikka neuloa sukkaa. Hyppään vain minuutin välein lataamaan uudet rievut prässiin. Voitte varmasti arvata, että tässä työvaiheessa on vielä paljon parantamisen varaa.


Muutos numero 3 on varavarmuusratkaisu. Päätin lakata painamasta riepujen toiselle puolelle mitään kuvioita. Jos joku asiakas haluaa hinkata vimmalla mitä tahansa herkkää pintaa, on hänellä valittavanaan myös rievun puhtaanvaalea tausta. Vaikka omissa testeissäni ei väriä jäänytkään enää mihinkään, en pysty mitenkään vannomaan, etteikö jostakin maailman kolkasta löytyisi sellaistakin materiaalia, joka saa nämäkin värit leviämään. Tämä hätävarjelun liioittelu on mielestäni visuaalinen huononnus, mutta käytännöllinen parannus. Erityisen mukavaa on päästä kertomaan teille, että tämän muutoksen myötä pystyn hiukan laskemaan tiskirättien hintaa!


Mutta siihen menee vielä aikaa, ennenkuin saan nämä uudet kaverit myyntiin. Tämän viikon minä prässään prässäämisen jälkeenkin ja toivon, että prässin vimmattu piipitys ei jää soimaan päähäni ikiajoiksi. Kaikki valmistuvat rievut otan mukaan messuille.

Mutta edullisia Riskirättejä on verkkopuodissani yhä vaikka kuinka paljon. Kannattaa tilata tällä viikolla, jos vielä haluaa sellaisen saada... ensi viikolla en pysty tilauksia käsittelemään tai toimittamaan, koska olen Helsingissä; ensin koulussa opiskelemassa Wordpressin salaisuuksia ja sitten messuilemassa Katajanokalla.

12 kommenttia:

 1. Ihan järkeviltä kuulostaa muutokset!

  Oletko pohtinut isomman, äänettömän prässin hankkimista? Tuo piipitys vaikuttaa tosiaan sietämättömältä, ei kai sellaista pitemmän päälle kukaan kestä eikä toisaalta Peltorit päässä voi työskennellä ;)

  Ja voiko kuvista päätellä sen, että värit tulevat jatkossa olemaan punainen ja sininen?

  VastaaPoista
 2. En tiedä toimisiko sinulla, mutta muistelen tekstiilitaiteilija-äidilläni olleen 80- ja 90-luvulla käytössään taloyhtiökokoinen kuivausrumpu. Koneessa oli ilmeisesti ohjelma, jonka lämpötila oli riittävän korkea, jotta sillä onnistui painovärien kiinnittäminen. Äitini nimittäin teki tyynyliinoja, pussilakanoita, pyyhkeitä yms, joissa pinta-alaa oli huomattavasti ja silitysraudalla ja prässillä hommaan olisi mennyt niin sanotusti ikä ja terveys.

  VastaaPoista
 3. Kuulostaa tosiaan oikein järkeen käyviltä uudistuksilta!
  Mutta onhan niitä Peltoreita radiolla/mp3 soittimellakin varustettuna. ;D

  VastaaPoista
 4. Oletko koskaan miettinyt harjoittelijan ottamista firmaasi? Itselleni se on ainut tapa saada lisäkäsiä ja minun tapauksessani myös lisäjalkoja. Yhteistyössä työvoimatoimiston kanssa etsimme ja joskus löydämme sopivan henkilön ja tuo on yrittäjälle "ilmaista työvoimaa" - ikävä ilmaisu. Itselleni on tulossa nuori, joka ei muutoin saa yhtään mitään mistään, joten on jopa kiitollinen työttömyyskorvauksesta ja normaalista päivärytmistä. Kunhan keksin hommia, joihin hän kykenee, luulen, että molemmat hyödymme harjoittelujaksosta. Minkäänlaiseen palkattuun työvoimaan kun ei ole pienintäkään mahdollisuutta.

  VastaaPoista
 5. Inka, iso ja äänetön prässi on haussa, pitäisi olla vielä halpakin. Peltoreitten kanssa olen aika liudan riepuja piipittänyt, mutta tuntikausia ei niitäkään jaksaa pitää. Korvat hikoaa. :-)

  Liina, ihan uusi tieto minulle, että kuivausrumpu toimisi tuollaiseen. Kiitos tästä vinkistä!

  Jenny, minä olen niin antimusiikki-ihminen, että radiolla varustetut kuulottimet olisivat vielä kauheampi ajatus, kuin piippaus! :-D

  Mervi, en ole ikinä harkinnut. Tästä aiheesta ja sen eri puolista voisin kirjoittaa pitkän postauksen joku päivä!  VastaaPoista
 6. Niin ja juu, Inka, punaisia ja turkooseja tulee nyt toistaiseksi. Musta on kolmanneksi suosituin väri, mutta sitä ei ihan nyt lähiaikoina ole valmistumassa.

  VastaaPoista
 7. Minulla on 3 punaista 3 mustaa ja 1 turkoosi (kaikki tilattu tänää kesänä, 4 riskirättien aikana) ja heitin ne pesukoneeseen 60 asteen pesuun ja annoin koneen pyöriä vielä toisenkin kerran. Ajattelin, että pesen varmuuden maksimoinniksi, vaikka omat kokemukset ovatkin ollet vain hyviä eli ei värin tarttumista.

  On nämä rätit kyllä ihan toista laatua kuin kaupan tavalliset rätit! Eivät kuluneet pesusta miksikään ja voisin ihan mainioisti viikata muutaman paperinauhekkeesi sisälle ja antaa lahjaksi, niin uusilta ja siisteiltä näyttivät pyörittyään koneessa pari tuntia!

  Minulle näistä räteistä on tullut yksi keittiön sisustusjuttu; valitsen värin ja kuosin esille sen mukaan, että jotain muuta samanmoista on tiskipöydän lähistöllä yleensä ja kivalta näyttää sekä on kätevä ottaa käyttöön eikä inhota kuten aina ennen teki muilla tavallisilla räteillä.

  Semmoinen vinkki myös, että rättisi ovat niin pehmeää kangasta, jotta olen pyyhkinyt kuivalla rätillä tietokoneen näytön ja television ja toimii. Niiden pölyistä pyyhkiminen kun on ollut ennen vähän hankalaa mikrokuitu-jotain -venkoilua.

  Että tsempiksi ja iloksi (ja ehkä vinkiksikin jollekulle muulle käyttäjälle) tämän viestin kirjoitin.

  Paljon tsemppiä ja jaksamista sinulle Susanna ja toivottasti myyjäiset sujuvat hyvin! :)

  VastaaPoista
 8. Kiitos tosi hirmuisen paljon tästä palautteesta! On ihan huikeaa kuulla tuollaista tyytyväisyyttä.

  Minä olen miettinyt, mahtaisikohan tuo kangas sopia myös kameraan linssiliinaksi tai silmälaseihin, mutta en ole saanut aikaiseksi testata asiaa. Pitäisi tormistautua siinä asiassa.

  VastaaPoista
 9. No voihan harmitus jos musta väri poistuu. Eipä sillä, tykkään turkoosista ja punaisestakin. Oma koti kullan kallis-kuosiset riskirätit pinosta on testattu punainen ja musta, kumpikaan ei antanut väriä. Ilo niillä on pyyhkiä ja minä ainakin olin erittäin yllättynyt että toisellakin puolella oli kuosi, yksiväristä odotin :)))
  Joten luulen ettei haittaa asiakasta vaikka "nurja"puoli on yksivärinen.

  VastaaPoista
 10. Kyllä minä uskon, että mustaa tulee jatkoss aolemaan. Nyt on siirtymäaika, ja sitten rauhassa katson jatkoa, kunhan selviän tästä härdellistä ehjänä.

  Tosi mukava kuulla, että riskiräteissä on noita kelvokkaita joukossa!

  VastaaPoista
 11. Hienoa, että käännät vaikeudet voitoksi! On varmasti järkevää yksinkertaistaa tuotetta, näin saat tehtyä tuotteet nopeammin, joten asiakkaiden ei tarvitse odotella rättejä pitkään varaston ammottaessa tyhjyyttä. Toivottavasti löydät järkevän keinon värin kiinnitykseen. Millaisella uunilla värit kiinnitettiin? Oliko kankaiden välissä kevyesti rutattua kaavapaperia, jotta kuuma ilma pääsi kiertämään vapaasti kankaan pinnalla?

  Anteeksi hassu kysymys, mutta miksi haluat laskea tuotteen hintaa (eli omaa katettasi)? Jos asiakkaat ovat tottuneet tiettyyn hintaan ja ilmeisesti sinulla on yleensä riittänyt enemmän asiakkaita kuin mitä olet ehtinyt tekemään rättejä, niin miksi vaihtaa hintaa? Jos tietenkin haluat paljon uusia asiakkaita, ja arvelet, että saat ne edullisemmalla hinnalla, niin ok. Vaan luulenpa, että asiakkaalle ei ole väliä maksaako hän esim. 50 senttiä enemmän vai vähemmän, kunhan on laadukas ja kaunis tuote. Sinun pussissasi taas tuo 50 senttiä tuo massoissa mahdollisuuksia työn kehittämiseen ja oman palkan nostamiseen.

  Ystävyydellä
  Anu
  Bamburättien kannattaja ja ex-käsityöammattilainen

  VastaaPoista
 12. Anu, meinaan investoida sellaiseen silkkipainossa käytettävään lämpöprässiin, kunhan tämä rahatilanne tästä kohenee.

  Se uuni on sellainen iso talonkokoinen kone, jonka läpi kangas menee tasona, eli ei siis ole monta kerrosta kankaita kerrallaan.

  Tuo on hirmuisen hyvä kysymys, miksi haluan laskea tuotteeni hintaa. Siksi, että nykyinen hinta 7,90 on melko korkea. Siitä huomautetaan myyntitapahtumissa tosi paljon ja ihmiset ostavat aina enemmän halpaa kakkoslaatua, kuin priimaa. Minulle riittää nykyinen kate, ja minusta on ihan kiva laskea kuluttajahintaa, jos omat kulunikin laskevat.

  Kilpailevalla yrityksellä vastaavat rievut ovat euron halvempia kuin minun. En tajua, miten sellaisiin hintoihin päästään, mutta olisi kiva päästä vaikka parikymmentäkin senttiä lähemmäs.

  Ja juuri nyt tunnen itseni ihan hölmöksi! Tottakai minun pitäisi ajatella liikemiesaivoilla ja ymmärtää iloita kohentuvasta katteesta...

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.