lauantai 23. kesäkuuta 2012

Ikävöin kesää


Kesä tarkoittaa sitä, että koulujen päättyessä riisutaan sukat ja kengät jaloista, ja ne puetaan takaisin jalkoihin vasta elokuun puolivälissä, kun on taas aika mennä kouluun. Kesä tarkoittaa vappuna alkavaa uimakautta, jokapäiväistä uintireissua, ruskettunutta ja auringolta tuoksuvaa ihoa ja mustia varpaita. Kesä tarkoittaa sitä, että jäätelö sulaa nopeammin, kuin sen ehtii syödä. Kesä tarkoittaa kevyitä mekkoja, paljaita olkapäitä ja koko päivää bikineissä. Kesä tarkoittaa polttavaa asfalttia, huumaavan kuumaa rantahiekkaa ja kallioita, jotka hehkuvat lämpöä vielä iltamyöhällä. Kesä tarkoittaa ukkoskuuroja ja lämpimän sateen alla juoksemista.


Kesä ei tarkoita villasukkia, huppareita ja valkoista olmi-ihoa. Kesä ei tarkoita pönttöuunien lämmittämistä. Kesä ei tarkoita viltin alla pihakeinussa istumista. Kesä ei tarkoita kylmää sadetta ja luitakohmettavaa tuulta. Kesä ei tarkoita palelemista ja kylmää maata. Eihän?

Tai sitten tarkoittaa nykyään. Tämä oli kymmenes peräkkäinen kylmä kesäkuu. On aika uskoa, etteivät nämä kesäkuut ole enää satunnaisia poikkeuksia, vaan pysyvä asiantila. On aika oppia katsomaan kesää toisin. Talvivaatteita ei kannata edes viedä vinttiin yhden kuukauden mittaisen kesän takia.

Olen saanut nauttia kunnollisesta kesästä viimeksi joskus opiskeluaikoina. Sen jälkeen muutin Ouluun vuonna 1998. Siellähän ei kesä luonnollisesti mikään kesä olekaan. Vihasin pohjoisen koleaa keliä, kun yritin maata rannalla auringossa, vaikka lämpöä oli vain 15 astetta. Vihasin sitä, että polkupyörällä ajaessa piti olla sormikkaat kädessä ja korvaläpät korvilla, vaikka elettiin kesäkuun puoliväliä. Kaipasin Etelä-Suomeen joka solullani.

Keväällä 2002 minä jätin Oulun taakseni. Se kesä oli kuuma ja aurinkoinen. Olisin varmasti nauttinut siitä, jollei elämääni olisi varjostanut huoli siitä, että sopivaa mummonmökkiä ei meinannut löytyä millään. Asuin koko kesän vanhempieni luona ja se oli melko masentavaa. Elokuussa lopulta löysin kodin Orivedeltä, ja huomasin viimein nauttia kesän helteistä uuden, ihanan kotini pihalla.


Mutta sitten ne alkoivat, karmeat kesäkuut. Joka ikinen vuosi kesäkuu on sen jälkeen ollut sateinen ja kylmä. Kesäinen lämpö on saapunut vasta heinäkuussa ja kaikonnut elokuun puolivälin jälkeen. Kesät ovat kutistuneet olemattoman lyhyiksi.

Osaisinpa olla välittämättä siitä.13 kommenttia:

KAISU kirjoitti...

Justiinsa samanlaisia ajatuksia mielessä kun sade odottaa tuloaan taivaanrannassa, kesäloman viimeinen viikko alkamassa, juhannuspäivä ja villasukkia kiskon jalkaan. Eilinen aattoilta saatiin sentään viettää ulkona, auringossa. Lapsena kesät kestivät niin ihmeen pitkään :)

Ellimelli kirjoitti...

Ei kesät ole kuitenkaan lyhentyneet. Nykyään on monesti syyskuun loppupuolellakin T-paitakeli. Syksyt on paljon lämpöisempiä kuin ennen.

Villasukka kirjoitti...

Ehei. Ensinnäkin, villasukkia käytetään vuoden ympäri säästä riippumatta. Aina.
Toisekseen, täähän on ollut ihan täydellinen kesäsää. On jaksanut puuhastella kaikenlaista pihalla. Ei ole ollut helteen aiheuttamaa päänsärkyä ja ällötysoloa. Tykkään just tästä!

Saila kirjoitti...

Olin juuri sanomassa Ellimellin tavoin, että syksypuolella on viime vuosina ollut todella lämmin.
Itse muistan sen, että kesäkuu on ollut kylmä lapsuudessakin (70-luvulla). Tämä ehkä johtuu siitä, että koulujen päättyessä pakattiin kipsut, kampsut, lapset ja viherkasvit pakettiautoon ja muutettiin isovanhempien kesähuvilalle koko suvun voimin. Se oli oikea vanhanajan puuhuvila, ohutseinäinen ja kevytrakenteinen, mitään eristeitä ei missään, sillä se oli todellakin vain kesähuvila. Siellä sitten laitettiin puita makuuhuoneiden kaakeliuuneihin pitkälle kesään. Toisaalta lapsena ei kai lämmöntuntoelimet ole kovin kehittyneet, sillä lapsena pystyi kyllä uimaan vaikka kuinka hyisessä meressä tai juoksemaan alasti tihkusateessa.
Teilläpäin on sentään hei parempi ennustus kuin meillä: täällä alkaa sade ihan justiinsa ja lämpöä on vain 15 astetta!
Toivotaan siltä elokuulta sitten hyvää suoritusta.

Soja kirjoitti...

Olen Villasukan kanssa samoilla linjoilla: ihanaa kun voi lenkkeillä, pyöräillä, puuhastella ilman että tukala helle tainnuttaa, pölisee ja kiukuttaa! Ainoa, mitä kaipaan, ovat lämpöisemmät uimavedet.

Maija kirjoitti...

Minä taas nautin, jos koko kesä olisi tällainen, se olisi parasta maailmassa! Kuumuus vie järjen ja voimat, ja tuo tänne maalle niin järjettömän määrän paarmoja ja muita ötököitä, että ulkona oleminen on täysi mahdottomuus. Nyt voi olla ulkona rauhassa ötököiltä, aurinko paistaa ja on niin ihanaa!

Susanna kirjoitti...

Eilinen oli meilläkin kesäinen päivä. Ihanaa oli tehdä puusavottaa, kun aurinko hiosti, ja kuumuus ja tuuli piti hyttyset piiloissaan. En kyllä tajua, miten te muut olette pystyneet tekemään pihatöitä näillä "kesäkeleillä", kun heti, kun taivas menee pilveen, hyökkäävät hyttyset. Meillä on ollut niin uskomattomia määriä hyttysiä, että hulluksi tulee pihalla. Toukokuussa oli parhaat kelit. Sitten tuli kesäkuu, sateet ja hyttyset, ja pihatöiden tekeminen kävi aivan mahdottomaksi.

Nyt on ollut vilpoisia ilmoja tarpeeksi teille, jotka niistä tykkäätte. Auringonrakastajien vuoro välillä, kiitos. :-)

Susanna kirjoitti...

Niin, ja onhan tänäänkin kaunis ilma. Kova tuuli ja kaunis aurinko. Melkein lämmintäkin jo. Minä viihdyn hikoilemassa pihan savotassa. Nyt pitää tehdä hommia kun kerrankin keli sen sallii, kun huomenna tulee taas syksy.

Anonyymi kirjoitti...

Meillä täällä Sipoossa on ollut pari viimeistä kesäkuuta todella kuumaa ja kesäistä. Nyt on kesäkuu ollut koleampi ja sateisempi, mutta mitäpä siitä...luonto on kaunis ja kalenterikin vakuuttaa, että KESÄ ON NYT! PS. ...ja villasukkia todellakin KÄYTETÄÄN YMPÄRI VUODEN JA VUOROKAUDEN :)

Hanna - Päivölänpaiste kirjoitti...

Kyllä kesän pitää olla hikinen ja helteinen! Mitä kuumempi sen parempi! Sen kuukauden pari mitä sitä edes kestää :/ Kaiholla muistelen aikaa jolloin asustelin Espanjassa.. oi sitä ihanaa lämpöä! Itse voisin kesän viettää pelkissä bikineissä pihahommissa ja se, että jos hiki sattuu virtaamaan ni so what, mahtavaa! :)

Susanna kirjoitti...

Hanna, olin jo aivan ällistyksissäni siitä, että kaikki tuntuvat olevan iloisia näistä hirveistä keleistä. Vaan onhan siellä sentään joku, joka on samoilla linjoilla kanssani!

Nimenomaan, bikinit käyvät kaikkeen, niin polttopuuhommiin kuin remonttiinkin ja hiki on hyvästä.

Jos Suomessa olisi edes puolen vuoden ajan ilmasto espanjaisempi, uskon, että kansamme perusluonne olisi aivan muuta kuin mitä se on nyt.

Hanna - Päivölänpaiste kirjoitti...

Juuri näin ja tämän olen kokenut henkilökohtaisesti ja saman johtopäätöksen tehnyt. Niin totta :(

Susanna kirjoitti...

Juuri eilen kävin vanhempieni luona. Asuvat myös täällä Itä-Suomessa ja koko kylä näytti ihan vieraalta. Syy siihen oli se, etten ole koskaan nähnyt sitä kylää niin rehevänä, ja olen sentään viettänyt siellä kaikki kesät 12-vuotiaasta alkaen. Täällä päin ei vain kuuluisi sataa. Täällä kuuluu paistaa aurinko, niin kovasti, että ruoho käristyy koppuraksi, tienpientareita ei tarvitse niittää ja kaivot kuivuvat. Sellainen on normaali Etelä-Karjalan kesä.