torstai 28. huhtikuuta 2016

Kivisen pellon kaivaja


Vaikka te olittekin joukolla sitä mieltä, että ojankaivuuni on tarpeetonta, en suostunut uskomaan. Minusta olisi ihan täysi mahdottomuus, että edes paju, kuinka sitkeä sitten onkaan, suostuisi kasvamaan pelkässä hiekassa ja kivissä. Jos tuo hiekka olisi jotenkin hedelmällistä maaperää, niin eikö siellä risteilisi jos jonkinlaista juurakkoa? Sieltä tulee vastaan pelkkiä kivenmurikoita, ja niitä onkin sitten paljon. Ja isoja. Lapio ei uppoa kuin pari senttiä kerralla, ennenkuin taas karahtaa kiveen.Mutta minäpä silti selvisin tästä koitoksesta! Asiaa auttoi se, että tänään ei satanut. Vaatekerrokset vähenivät, oja piteni. Tein 13 metriä pitkän ojan, jolla on syvyyttä 20-30 senttiä. Nyt se on valmis! Seuraava vaihe on loihtia multa, jolla täytän ojan. Sekoitan sen kompostista, hiekasta ja tuhoamistani mansikkapenkeistä. Siinä kohtaa minä uskon teitä, että pajulle kelpaa vähempikin kuin Biolanin Mustamulta.


Olin ajatellut ostaa pajut pajutilalta, mutta joutuisin ajamaan niiden takia 250 km. Aloin miettiä, josko sittenkin keräisin pajut itse. Nyt pyydän teiltä mielipiteitä, ostanko viljeltyä pajua vai lähdenkö puskiin? Onko viljelty paju varmempaa juurtumaan?

Olen todella tyytyväinen siitä, että oja on nyt valmis! Kaivoin sitä tänään neljä tuntia yhteen putkeen. Kalorinkulutus = lapiointi x voimakas rasitus x neljä tuntia = 2000 kcal! Minunhan pitäisi aina tehdä jotain ruumiillista työtä! Saisin syödä herkkuja vaikka kuinka paljon, jos kuluttaisin näin paljon joka päivä.25 kommenttia:

Jokke kirjoitti...

Peukutus! Ompa kaunis oja. No, minä pidän kuopista.

PikkuBertta kirjoitti...

Hups...kyllä se aika hurahtaa kun touhuaa pihavommia...pajuista en tiedä muuta kuin jotkut on pajun siitepölylle allergisia...onko ne pajutilalta ostetut taimet erilaisia kuin luonnon pajut ja kasvaako ne nopeammin...mielenkiintoista...tsemppiä

Soja kirjoitti...

Hullu nainen :D Mut eipä tarvi salille lähtä, hyvä reeni! Älä nyt kumminkaa ota tavaks, ettei oo kuoppii piha täys. Missä on se pajutila?

Heli kirjoitti...

Vaikka mun pajunkasvatuskokemus on huono, niin en kyllä varmasti lähtis mistään tilalta hakemaan pajuja, kun niitä kasvaa ihan ilmatteeksikin joka paikassa... Mä uskon, että jos se on lähteäkseen kasvamaan, niin ihan tavallisen pajun oksa riittää. Ellei niitä sitten ole jalostettu jotenkin erilaisiksi kasvutyyleiltään, mitä sieltä tiloilta saa..? Noista tavispajuistahan tulee vaan sellasia puskia. Toisaalta, miten ihanaa olis kunnon pusikot, joissa sitten sirkuttelis pikkulintuja... ♥ (Mun mies just meni ja vetäs nurin kaikki tontin pajut... aaargh, en kyllä tykänny yhtään, heti ajattelin että nonni, nyt ne vähätkin tilaisuudet nähdä ja kuulla pikku lintusia meni... =/ )

Susanna kirjoitti...

Ihanaa, että sanot noin! Minustakin se on kaunis oja. Eikä oikein pääse oikeuksiinsa kuvissa.

Susanna kirjoitti...

En tiedä. Olen guuglannut itseni kipeäksi, enkä löydä vastausta.

Susanna kirjoitti...

Ristiinassa. Meillä piti olla sinne mönkijäasiaa, niin olisi hoituneet pajut samalla reissulla, mutta mönkijäasia peruuntui ja muutaman vitsan takia ajaminen niin kauas on vähän hassua.

Susanna kirjoitti...

Puskat olisivatkin kivemmat kuin littana aita.

Sari_Suu kirjoitti...

Olen seurannut naapurin istuttaman pajuaidan kasvua ja se on huikea. Kesässä se kasvaa puolentoista miehen korkuiseksi ja he ovat sen leikanneet vuosittain. Ehdotin kyllä, että olisivat sitä punoneet, niin saisivat erilaisia kuvioita siihen. Käyttivät tätä: http://suomalainentaimi.fi/koripaju

Susanna kirjoitti...

Kasvaako se aita tuuheaksi? Kun minä nyt guuglaan taas raivolla ja löydän vain kuvia ristikkoaidoista, joissa on vihreää tupsua päässä. Ja minä haluaisin puskat.

Susanna kirjoitti...

Alan olla taas vähän epätoivoinen. Niin vieraalla maalla.

Sari_Suu kirjoitti...

Nämä ovat suuria ja tuuheita, mutta en pääse ottamaan kuvaa, kun ovat ehtineet leikata ne jo tänä keväänä alas. Tässä toinen linkki, jossa kuvia myös lehdistä: http://puutarha.net/kasvikortisto/pensaat/koripaju_522.htm

Jovelan Johanna kirjoitti...

Nyt saattaa mennä ihan metsään (joten jos muut ei osaa vinkata, niin kysäise pajutarhalta ihan), mutta eikö ne punotut pajuaidat ole sellaisia kun ovat koska ne on tehty yksittäisistä pajun piiskoista tarkoituksella siten, että niihin jätetään vaan tupsu sinne päähän? Ymmärsin, etä niitä pitää huoltaa, ettei ne puskistu. Meidänhän piti alunperin tilata pajua tänne, mutta ei sitten tilattu, kun kaikesta raivaamisesta syntyi niin paljon oksaa ja risua, mutta siloin ainakin löysin pajutiloja, jotka toimitti elävää pajua Matkahuollolla :)

Nostan hattua tuolle ojankaivuusitkeydelle. Todellista päättäväisyyttä!

Susanna kirjoitti...

Tuommoista just tarvitsen.

Susanna kirjoitti...

Toivottavasti olet oikeassa!

Jos teen niistä piiskoista ensin ristikon ja katson, miltä se alkaa näyttää ja istuttelen sitten tarpeen mukaan lisää matalampia taimia. Jos ei mikään lähde kasvamaan, niin on sitten vaan ristikkoaita sentään.

Norppa kirjoitti...

Hei tuliko noita kiviä sen verran, että niistä saisi alkua kivikkotarhalle? Kivikkokasvit ovat hurjan kauniita, maailman helppohoitoisempia ja sitä voisi sitten suurentaa aina kun löytyy lisää kiviä/innostusta riittää. nimm. itse kivikkotarhan alusta haaveillut :)

Susanna kirjoitti...

Tule hakemaan pois! Meidän pihaan ei kivikkoja tule ruohonleikkuriani kiusaamaan. :D

Norppa kirjoitti...

No kun sitä kivikkoa tehdäänkin just sen takia, ette sitä leikkuria tarvitsisi lykkiä ihan väsyksiin saakka :D :D

Tyynenmeren Aaltonen kirjoitti...

Soita sinne pajutilalle ja kysy, millaiseksi puskat kasvavat ja lähettävätkö matkahuollon kautta.
Vai, mikä kalorikulutus! Tuon takia minä aloin 9 kk sitten juosta, jotta voisin syödä hyvällä omatunnolla enemmän herkkuja! Nyt juoksen kyllä muista syistä :) Iloista vappua sinne täältä vaputtomuudesta!

Anna kirjoitti...

Minä juurrutan aitataimia ihan itse. Oksaleikkurilla oksa irti, veteen, äkkiä siinä on juuret ja maahan. Jos se leviää mihin tahansa, lähtee se myös pistokkaasta!

Susanna kirjoitti...

Tuovat niitä taimia minulle Lappeenrantaan maanantaina. Tosi hyvää palvelua olen nyt saanut.

Mekin alettiin opetella juoksemista. Nyt ohjelmassa 15 minuutin juokseminen. :D Ihan montaa kaloria ei sillä vielä kulu.

Susanna kirjoitti...

Mä rakastan sen lykkimistä väsyksiin saakka! :D

Susanna kirjoitti...

Meinaan nyt ostaa hiukan niitä kasvatettuja ja napsia loput luonnosta. Näen sitten eron! :D

Anna kirjoitti...

Raportoi sitten?

Susanna kirjoitti...

Aivan takuulla! :)