lauantai 30. huhtikuuta 2016

Kameraihmiset, auttakaa!

Alkoi iloisissa merkeissä tämä vappu, kun Keniä kuvatessani kopsautin kameran kiviportaaseen ja objektiivi meni hajalle. Pitää siis hankkia uusi. Katselin huutista ja toria ja valinnanvaraa olisi vaikka kuinka: EF 100mm F/2 10-20 mm f/4-5.6 ex 8mm f3,5 28-300mm f/3.5-6,3 jne. jne. jne.

Okei. Sama kuin noissa myynti-ilmoituksissa puhuttaisiin kiinaa. Jos sinä puhut objektiivikieltä, niin voitko suositella minulle sopivaa objektiivia?


Tämä hajonnut oli nimeltään CANON LENS EF 50mm 1:1,8 II

Minulla on toinenkin, joka tuli akmeran mukana, mutta en tykkää siitä yhtään. Siinä lukee CANON EFS 18-55mm 0,28m/0,9ft.  Se tekee tosi huonoja kuvia, niinkuin kehnoa pokkaritasoa.

Tykkäsin tuosta hajonneesta, vaikka sekään ei ollut täydellinen.

Tarpeeni on seuraavanlainen:
Haluan pystyä ottamaan tarkkoja kuvia.
Haluan kuvata sekä miniatyyrejä että ihmisten maailmaa.
Mitä valovoimaisempi, sen parempi.
Pitää sopia Canon EOS 550D -kameraan.
Sen täytyy kuitenkin olla edullinen.

Mikä olisi minulle sopiva objektiivi?

20 kommenttia:

Sanna kirjoitti...

Noista esimerkeistäsi tuossa viimeisessä olisi tosi laaja skaala, siis aika laajakulmasta pitkään "tsuumiin". Kovin valovoimainen se ei ole, ainakaan jos olet tottunut tuohon f1,8. Jospa koetat hankkia samanlaisen 50mm tilalle? Ne ei ole uutenakaan kovin kalliita (niinkuin objektiivimittakaavassa), usein saa tarjouksesta noin 100e.

Meemu kirjoitti...

Minä en Canonin sielunelämästä ymmärrä, kun itsellä on Nikon. Mutta Kai ne sillai samalla tavalla menee. Äkkiseltään minäki Suosittelisin etsimään tuollaisen 50mm tilalle, tai vaihtoehtoisesti 35mm (jos Canonilla sellanen on). Ja just tuotteet vvalovoimaisuus f1,8 tekee objektiivista sen The Objektiivin :)

Meemu kirjoitti...

Minä en Canonin sielunelämästä ymmärrä, kun itsellä on Nikon. Mutta Kai ne sillai samalla tavalla menee. Äkkiseltään minäki Suosittelisin etsimään tuollaisen 50mm tilalle, tai vaihtoehtoisesti 35mm (jos Canonilla sellanen on). Ja just tuotteet vvalovoimaisuus f1,8 tekee objektiivista sen The Objektiivin :)

Meemu kirjoitti...

Niin ja sitä 28-300mm en suosittelisi. Vaikka houkuttelisi ajatus siitä, että sillä kuvaa sekä läheltä että kaukaa, todellisuus ei ole yhtä kultainen. Tulee painoa, ja yleensä se kuvanlaatu on ainakin ääripäissä huonompi. Puhumattakaan siitä, että on paljon "pimeämpi" linssi.

Susanna kirjoitti...

Niin meinaankin, jos en keksi parempaa. Mutta haluaisin sellaisen, jolla ei tarvitsisi juosta ihan radan toiselle puolelle, jos haluaa saada kuvan talon kuistista. :D

Susanna kirjoitti...

Mitä pitää lukea, jos tuon hajoneen valovoimaisuuskin on liian vähäinen? En minä saa silläkään sisätiloissa kuvia ilman jalustaa.

Jannen Kuvia ja Kuulumisia kirjoitti...

Toi 50mm on varmaan paras Kenin kuvauksiin, eikä se kallis ole uutena. https://www.power.fi/product/p-248772/ mitä pienenpi f luku, sen parempi hämärässä

Sulo Lintunen kirjoitti...

Oho, ikävä juttu! Eikö tuota objektiivia saa kuntoon? Onko se sama, jonka olen kerran aikaisemmin jo kasannut?

Susanna kirjoitti...

Halpahan se on. Mutta jos samalla hankkisi vähän paremman, kun kuitenkin joutuu ostamaan.

Susanna kirjoitti...

Sama on. Pääset kokeilemaan heti huomenna, saatko taas laitettua sen paikoilleen. Mä en onnistunut.

Jannen Kuvia ja Kuulumisia kirjoitti...

http://www.superkuva.fi/canon-ef-s-18-55-3-5-5-6-is-ii-objektiivi.html tossa toi ns normi zoomi, mikä mulla tuli aikanaan mukana samassa canonissa mikä sulla näköjään on.. hyvä putki..

Jutta kirjoitti...

Facebookissa on muuten Valokuvaajan kirppis -niminen ryhmä, jossa myydään ja ostetaan linssejä yms. kamerakamaa. Itse en ole sieltä ostanut mitään, myynyt vain, mutta siihen suuntaan ainakin toiminut hyvin.

Olen itse haaveillut juuri tuollaisesta 50mm 1,8-aukkoisesta objektiivista, Nikonille tosin. Siitä valovoimaisempia on 1,6 ja 1,4 ainakin, mutta ovat kalliimpiakin. Minulla on yksi 1,4-aukkoinen, mutta jos kuvaa isoimmalla aukolla niin tulee tosi kapoinen syväterävyys. Eli vain yksi kohta on terävä, loput sumeaa. Luuelenpa että joudut jatkossakin käyttämään jalustaa :)

eilen tein kirjoitti...

Mä oon hajottanut noita samoja kolme(!!!) Ja yhtä lukuunottamatta ollaan saatu kaikki korjattua. Youtubesta löytyy monta hyvää videota, missä näytetään miten tuon saa korjattua. Näetko, onko joku noista sun kädessä olevan linssin väkäsistä joku tai jotkut murtunut? Siis nuo pienet ulokkeet jotka näkyy kuvassa aivan oikealla. Tyypillinen vika on, että niistä joku murtuu kolauksesta ja linssi putoaa ulos. Muistaakseni linssin saa paikalleen vaikka yksi väkänen puuttuisikin, ja me yhdessä linssissä liimattiin paikalleen se murtunut. Toivottavasti saat kuntoon! Ni ja tuota samaa linssiä saa muuten myös tarvikemerkkinä, en muista sitä nyt sen nimeä, mutta se oli arvioissa yhtä hyvä kuin canon ja halvempi.

Paula kirjoitti...

Minä olen vähän pudonnut kärryiltä näissä kamera-asioissa, kun en ole päivittänyt kalustoa pitkään aikaan. Muutama huomio kuitenkin:

Kroppikennoisissa kameroissa, jollainen tuo sinunkin kamerasi on, objektiivin todellinen polttoväli saadaan kertomalla 1,6:lla, eli 50 mm objektiivi on kamerassasi todellisuudessa 80 mm. Asia on selitetty täällä: https://en.wikipedia.org/wiki/Crop_factor

Vanha 50 mm objektiivisi on verrattain valovoimainen, mutta ei optisesti niin hirveän laadukas. Vähän parempi vastaava objektiivi olisi Sigman 50 mm / f 1.4. Vanhempaa mallia saanee jo melko halvalla käytettynä. Kiinnityksen yhteensopivuus Canon-rungon kanssa pitää kuitenkin muistaa varmistaa.

Objektiiviin voi hankkia halvan loittorenkaan, jonka avulla se tarkentuu lähemmäs. Loittorenkaita Canon-kiinnityksellä valmistaa esim. Kenko, ja 12 mm tai 25 mm rengas olisi luultavasti sopiva. Renkaan kanssa objektiivi tarkentuu lähemmäs, muttei enää kauas.

Zoom-objektiivi on hyvä vaihtoehto silloin, kun haluaa kaikenlaiseen käyttöön sopivan objektiivin. Omistamasi zoomin tiedot ovat tuossa tekstissä jotenkin väärin, koska polttoväli 118-5 ei ole mahdollinen. Olisiko se sitten 11-85 mm ja lähin tarkennusetäisyys on 28 cm? Valovoimaa ei ollut mainittu, mutta se on todennäköisesti jotakin 3.5-5.6 luokkaa, mikä on aika huono. Tuolla tavalla ilmaistuna luvut tarkoittavat, että valovoima on 3.5 laajakulmaisessa päässä (11 mm) ja 5.6 telepäässä (85 mm). Laajakulma on luonnollisesti kätevä esim. kodin kuvaamisessa, kun taas yli 50 mm polttovälillä on hyvä kuvata esim. muotokuvia. Valovoimaista zoomia ei saa halvalla, mutta joissain halvemmissa malleissa on kuvanvakain (eli IS), mikä helpottaa.

Jannen Kuvia ja Kuulumisia kirjoitti...

Paula, ne loittorenkaat taas huonontaa valovoimaa :-(

Paula kirjoitti...

Niinhän ne tekevät, mutta varsin maltillisesti. Loittorengas(setti) on minusta ihan hyvä kompromissi, jos ei halua hankkia varsinaista makro-objektiivia. Esim. Canonin kroppikennolle tarkoitetun 60 mm makron valovoima on 2.8.

Susanna kirjoitti...

Kiitos Paula! Tämä oli just sellainen vastaus, jota kaipasin. Melkein tajusinkin kaiken, mitä kirjoiti ja luin tuosta suosittelemastasi objektiivista arvosteluja ja löysinkin sellaisen heti myynnissä. Pahaan saumaan osui tämä juttu nyt rahatilanteeseen nähden, mutta toivottavasti tästä tulee ihan uusia elämyksiä valokuvaamiseen.

Susanna kirjoitti...

Kiitos!

No, ehkä sen jalustaelämän kestää jatkossakin, kun on tähänkin asti sietänyt. :)

Susanna kirjoitti...

Joo, se tuli mullakin kameran mukana ja se on kyllä ihan kakka.

Susanna kirjoitti...

AIka pilipaliobkjektiivi se taitaa olla, kun on niin kevyt ja muovinen. Sulo sai edellisen kerran tämän korjattua, joten saa kokeilla uudelleen.