torstai 3. marraskuuta 2011

Luurankometsä

Kävin tänään rämpimässä tonttimme ryteikköisimmissäkin osissa tutkimassa, josko tänä jouluna joulukuusi löytyisikin ihan omalta maalta. Kun tällä lailla oikein varta vasten sillä silmällä ryhdyin katselemaan tonttimme puustoa, yllätyin taas siitä, miten kuollutta täällä on.

Pystyynkuolleita kuusia ja katajia on tontti täynnä. Ne kuuset, jotka ovat vielä vihreitä, ovat kovin rimpulaisia, eikä niistä ole joulukoristeita kannattelemaan. Hädin tuskin jaksavat kannatella itsensä. Ja ne katajat, jotka eivät ole vielä heittäneet henkeään, ovat kovaa vauhtia menossa kohti elämänsä päätepistettä.

Katajien kärsimykset minä panin merkille jo vuosi sitten, kun muutimme tänne. Epäilin, että viereinen paperitehdas, "Kutsetti", tappaa herkät katajat. Joukkokuolema katajakansan keskuudessa ei nimittäin ole vain meidän tonttimme vitsaus, vaan ihan selkeä sääntö tässä lähimailla.

Viime kesänä eräs metsäalan ihminen mainitsi, että syy havupuiden huonoon kuntoon saattaakin olla radan toisella puolella sijaitseva tukkien lastausalue. Tukkipinoissa asustavat haittahyönteiset ovatkin voineet siirtyä meidän pihamme puustoon ja tehdä tuhojaan.

Olipa syy puiden huonoon kuntoon mikä tahansa, niin joulukuusta me emme täältä ainakaan löydä. On siis joko ostettava kaupallinen kuusi tai ruinattava kuusialmu joltakulta, jolla on kunnollista metsää.

Mutta entäpä jos kaataisimmekin yhden kituvista katajista?

Mikäs pakko joulupuun on olla kuusi? Viime joulunakin turvauduin hätäratkaisuun ja ostin ruukkusypressin. Vuosi sittenhän meillä oli remontti pahasti vaiheessa ja muutenkin oli niin kamala kiire, ettei joulua paljon ehtinyt ajatella. Mutta nyt minä ehtisin ihan hyvin suunnitella ja laitella joulua kaikessa rauhassa.

Katajat eivät ole edes enää rauhoitettuja, joten yhden tuhoontuomitun katajan kaataminen ja joulukuuseksi alentaminen ei varmasti olisi mitenkään suuri virhe.

Harkitsemisen arvoinen ajatus, minun mielestäni.

8 kommenttia:

Saila kirjoitti...

Niin minustakin! Tai neulaseton kuusenranka, siitäkin saisi koristelemalla todella hyvän näköisen. Miksi sen pitää olla vihreä, jolloin neulaset karisevat sitten sisälle?
Tai no, paraskin puhuja, antijouluihmisenä en ymmärrä koko kuusi/koristelutohinaa laisinkaan. Mutta jos pitäisi laittaa joulupuu, niin laittaisin ehdottomasti katajan (tai pystyyn kuolleen kuusenrangan)!

Nonna kirjoitti...

Kataja olisi tosi kiva! Siitä vaan menemään.

Meillä oli viime vuonna jokin lehtipuun ranka ja tykkäsin kovasti.

Susanna kirjoitti...

Hoo, ei pystyyn kuollut kuusikaan olisi kehno! Juuri katselin, että noissa kuolleissa kuusissa oli todella monta täydellisen kauniin muotoista.

Olen joskus hippiyksissäni säälinytkin terveen, hyvän kuusen "tappamista" ja roinalla kuorruttamista.

Lehtipuun rankakin voisi tosi nätti!

Saga kirjoitti...

Tuo olikin minulle uusi tieto, ettei kataja ole enää rauhoitettu. Tiedätkö miksi? Kannattaa muuten sitten varmaan miettiä, jos viet sisälle jonkun noista tonttinne puista, ettei siinä oikeasti ole super-hyper määrää niitä tuholaisia. En tiedä, onko kodissanne kukkia, mutta jos on, niin ainakin niihin ne voi sisällä siirtyä...Tai ainakin luulen ja kuvittelen niin...Höh, tosin vasten parempaa tietoani..... :O(

Pionimetsän Tiina kirjoitti...

Katajatieto oli mullekin uutta. Voisin kuvitella, että siitä tulisi oikein kaunis joulupuu. Tuholaisasia onkin sitten varmaan ihan oma juttunsa...

Susanna kirjoitti...

No wikipedian mukaan rauhoituis olisi päättynyt 2006. Eihän noista wikipedian tiedoista kyllä aina varma voi olla.

Jos meidän sisäkukat kuolevat, niin ei se haittaa oikeastaan... olisin ehkä vain helpottunut. :-D

Unknown kirjoitti...

Meillä oli lapsena aina kataja lasipurkissa jouluisin. Oli meillä kuusikin, mutta kataja oli eteisessä.

Afrikassa asuessamme meillä oli kuusena sypressi. Ja tuli se joulu silti:)

Susanna kirjoitti...

Afrikassa! Vau!