maanantai 14. kesäkuuta 2010

Pula-ajan tapaan


Sain tuttavalta vinkin maaliasiaan liittyen. Hän suositteli meitä kokeilemaan maitomaalia. Ajatus alkoikin kiehtoa minua. Löysin netistä muutamankin erilaisen ohjeen maitomaalin valmistamiseksi, ja ne kaikki ovat hyvin yksinkertaisia.

Resepti 1: Rasvatonta maitoa, kalkkia ja värijauhetta.

Resepti 2: Rasvatonta maitoa, sementtiä, liitua, booria.

Resepti 3: Rasvatonta maitoa, pigmettiä ja yleissementtiä.

Aineet vain sekoitetaan yhteen ja aletaan sutia. Litrahinta ei taida nousta edes kahteen euroon. Kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta. Meitä sentään odottaa lähes 300 neliömetriä sisäseiniä, jotka kaikki pitää maalata. Ilmeisesti maitomaalilla voi maalata myös tapetoitua pinkopahvia. Yritin nopeasti katsella keskustelupalstoilta ihmisten kokemuksia, ja ne vaihtelivat ylistävistä tyytymättömiin. Taidanpa totta vie testata käytännössä!

8 kommenttia:

Unikuu kirjoitti...

ja tulet sitten kertomaan miten kävi, eiks jee?

Kati kirjoitti...

Itse tekeminen se vasta kivaa onkin. :) Ja mä uskoisin, että tuo maitomaali toimii ihan hyvin. Hankaamisia se ei välttämättä kamalasti kestä, mutta en minä ainakaan muutenkaan seiniä ihan raivopäänä normaalisti hankaa. ;) Itse maalailin yhden huoneen kattolistat Satenkaarivärin kaseiinimaalilla (joka on sii yksi maitomaalin variaatioista noin perimmältään) ja tykkäsin. Mukavaa maalata, kaunis jälki.

Kirsi kirjoitti...

Pinkopahveja ainakin on maalattu maitomaalilla, että eiköhän tapetti ole lähellä sitä. Ja katoissa tuo ainakin toimii, kun ei ole sitä hankausta... Ja kerro tosiaan miten onnistuu.

Saila kirjoitti...

Varmaan toimii, miksi ei. Onhan se mukavampi elää luonnonmateriaalien ympäröivänä kuin hengittää epämääräisiä materiaaleja. Lateksi ei itse asiassa haittaa sisäseinissä/kalusteissa, mutta talon ulkoseinät on todella tärkeää maalata hengittävällä maalilla, esim. oikea pellavaöljymaali (väärennöksiäkin löytyy – perussääntö: jos pensselin voi pestä vedellä, ei maali ole oikeaa öljymaalia eikä siis käy ulkoseiniin. Tärpättiliukoista olla pitää.)

Susanna kirjoitti...

Varmasti tulen kertomaan kokemuksiani, kunhan tässä käytännön kokeiluun asti etenen!

Niina kirjoitti...

Alanpa seurailla sun maalailukokeiluja ja muutakin :) Kerrohan kuinka maalin kanssa kävi. Meitä myös kiinnostaa nuo perinteiset itsetehdyt maalit, vaikka vain punamullasta on kokemusta. Yhdet tapettiliisterit kyllä olen keitellyt itse vehnäjauhoista, halpaa oli ja tapetit pysyy (ei taida lähteä kuin taltalla ja vasaralla..)

Anonyymi kirjoitti...

Kalkkimaalihan voi tehdä itse myös, eikä maksa paljon rautakaupoista. Ennenhän sitä on kalkittu kaikki kellarin seinistä navetan seiniin...

Jake kirjoitti...

Noista kolmesta vaihtoehdosta valitsisin ensimmäisen eli maitomaalin kalkilla.