maanantai 24. elokuuta 2015

Helsingin henki


Vielä jaksaa... Kampin Käsityökortteli oli minun osaltani todella hyvä menestys. Vaikka oli yllättävän hiljaista, eikä riepumyynti yltänyt tavoitteisiin, oli Tomppa pelastajani. Laitoin telttani "puoliksi" niin, että toisella puolella oli tuttu Riepukioskin asettelu ja toinen puoli oli varattu Tompalle. Se toimi ihmeen hyvin, vaikka pelkäsin, että en saa mitenkään kahta hyvin eri imagolla varustettua brändiä sopimaan yhteen.

Tompan vastaanotto on kaikkialla ollut todella positiivinen yllätys. Pridet tottakai ovat olleet otollista maaperää tälle hahmolle, mutta keskellä Helsinkiä sekalaisen kansanjoukon keskuudessakin Tomppa sai ihan yhtä lailla ihastuneita huudahduksia osakseen. Tähän saakka asiakkaita ovat olleet enimmäkseen naispuoliselta vaikuttavat henkilöt, mutta nyt myös miehet löysivät Tompan, mikä ilahdutti minua suuresti.

Tomppa taisi osua paikalle hyvään ajankohtaan, sillä Helsingissä on aika näkyvästi ollut esillä Aito avioliitto -kampanja, joka yrittää saada kerättyä allekirjoituksia kansalaisaloitteeseen, jolla kumottaisiin tuleva tasa-arvoinen avioliittolaki. En kerinnyt itse käydä katsomassa heidän kojuaan, mutta minulle kerrottiin miten siellä möykätään kuusisataapäisistä hirviöistä ja nyitään ihmisiä hihoista allekirjoittamaan. Kuulostaa todella inhottavalta toiminnalta, ja jos se tosiaan sellaista on, niin ihmettelen, eikö sitä telttaa jo järjestyshäiriön perusteella voitaisi poistaa sieltä kadulta. Älämölöön kyllästyneet lähitalojen yrityksetkin ovat ripustaneet sateenkaarilippuja liehumaan ja AitoRakkaus-ryhmän aktiivit istuvat sateenkaarenväristen sateenvarjojen kanssa vieressä tuomassa esiin omaa hiljaista vastalausettaan.





Olisin mielelläni kipaissut kuvaamassa Tomppa-kylttiäni tuon porukan kojulla, mutta korttelissa oli kuitenkin sen verran asiakkaita kaiken aikaa, etten viitsinyt jättää paikkaani. Sitten paikalle sattui yksi noista Helsingin Setan tyypeistä, joka harmitteli, ettei hänelle tullut sateenkaarilippua mukaan. Kysyin, haluaisiko hän viedä Tompan mennessään. Niinpä Tomppa pääsi kuitenkin paikan päälle, mikä oli ihan huippujuttu!

Tuollainen kampanja tekee minut niin valtavan surulliseksi. Mikä saa nämä ihmiset ottamaan tavoitteekseen sen, että jollain muulla olisi paha olla ja että jonkun muun elämä hankaloittuisi asialla, joka ei tätä kampanjoijaa edes kosketa millään lailla? Se, että herrat A ja B saisivat omassa yksityiselämässään oikeuden mennä naimisiin keskenään, ei vaikuta suuntaan jos toisenkaan näiden kukkahattutätien ja -setien omaan elämään. Säälittävää, alhaista ja surullista työtä he minun mielestäni tuolla kadulla tekevät.

No, kiitokset teille kaikille, jotka poikkesitte Käsityökorttelissa vartavasten tai vahingossa!

Kuvat Instagramista @maxkottov ja @queeroffuckingeverything






Minä olen nyt yrittänyt tehdä näistä reissuista kannattavia minimoimalla kulut. Niinpä lähdin aamulla viiden aikaan ajamaan Helsinkiin, eväät mukanani kylmälaukussa ja illalla lähdin ajamaan takaisin. Ei hotelleita eikä ravintolassa ruokailua, mikä on erittäin hyvä asia. Huono puoli kuitenkin on se, että minä nukahdan rattiin, kun reissut ovat tällaisia.

Turku Pridesta tullessa minulla oli autossa peitto ja tyyny mukana ja nukuin yöni autossa, kun en jaksanut enää pysyä hereillä edes kahvihuumeen avulla. Ensin sippasin Pukaron paikkeilla, jossa nukuin hetken pellon laidalla ja sitten Utissa vedin melkein kuuden tunnin unet jollakin metsätiellä. Nyt Helsingistä tullessa en mahtunut nukkumaan autossa, kun tavaraa oli enemmän, joten minulla oli varuiksi mukanani makuualusta ja Tanskan armeijan vanha makuupussi. Nukuin jollakin levähdysalueella pöydän päällä makuupussissani. Oli pilkkopimeää, tähtitaivas kimmelsi yläpuolellani ja heinäsirkat konsertoivat. Vaikka mittari laski kuuteen asteeseen ja kaste kerääntyi makuupussini pinnalle, minulla oli mukavaa ja lämmintä. Se oli oikeasti aika kiva kokemus. Tajusin, etten ollut koskaan elämässäni nukkunut yötä taivasalla. Johan oli korkea aika kokeilla, eikö?



Vielä pitäisi jaksaa yksi keikka. Ensi viikonloppuna Loviisassa on siis Wanhat talot -tapahtuma. Käsityökortteli sijaitsee siellä Aleksanterinkadulla jollakin sisäpihalla hyvin idyllisessä ympäristössä. Siellä on myös korttelikahvila, josta voi ostaa suolaista ja makeaa hyvää sekä paikan päällä paistettuja munkkejakin! Loviisan korttelitiimi on tehnyt minusta ihan erityisen hienoa työtä, joten on mukavaa lähteä matkaan.

Loviisa on kaiken kaikkiaan tosi ihastuttava kaupunki, ja sinne kannattaa kyllä lähteä kauempaakin katsomaan taloja ja muita tapahtumia. Kouvolasta ja Lahdesta pääsee jopa höyryjunakyydillä paikan päälle! Toivottavasti kivat säät nyt jatkuvat sinne saakka.

20 kommenttia:

Mari kirjoitti...

Kivaa kuulla, että Tompalle löytyy aina vain laajempi asiakaskunta! Ostin sulta sen heijastimen ja testasin, että se istuu just eikä melkein Kånkeniin kettumerkin päälle. Ei mulla ole mitään kettumerkkiäkään vastaan, mutta silti Tomppa on hienompi ja ansaitsee parhaan paikan repussa. Ja kun se vielä heijastaakin.

Minäkin olen päätä pyöritellen seurannut tuota tasa-arvoisen avioliittolain kumoamiskampanjaa. Ettäs kehtaavat aikuiset ihmiset! Jos et ole aiemmin törmännyt parin vuoden takaiseen Marko Ahosen kirjoitukseen aiheesta, linkkaan sen tähän: http://www.ksml.fi/yhteiso/blogit/markolla/homot-aviohelvettiin/1305256. Marko minusta osaa hyvin tiivistää monet omistakin ajatuksistani.

Susannafin kirjoitti...

Oli niin kiva nähdä! Ja hei vastaisuuden varalle - olet aina tervetullut meille nukkumaan tai jos lapsiperhemöykkä ei nappaa niin työhuoneella on mukava sohva 😊

Vike kirjoitti...

Ihanaa että jaksoit :) Sain vihdoin ostettua sen tyynyliinan ja ihaninta oli kommentti kotona: Ai eikö myö kaikki saatu omaa (juu saatte kun rikastun, nyt se on miun).
Keli oli kyllä mahtava ja mieli olisi tehnyt shoppailla enemänkin. Toivottavasti viimeisesäkin korttelissa on myyntiä.

Pellavasydämen Mervi kirjoitti...

"Suvaitsevaisuus on välillä vaativaa itse kullekin!"

KataMaria kirjoitti...

Hui! Itse en uskaltais taivas alla nukkua! :) Olet siis rohkea monella tapaa.

Tessa / Vehkosuo kirjoitti...

Ai vitsi, Loviisan Wanhat talot. Jospa kerrankin ehtisin sinne.

Susanna kirjoitti...

Kiva, että Tomppa istui kånkkeniin! pari asiakasta jätti ostamatta, kun se oli niin iso. :D

Kyllä, tuo Markon teksti on hyvä. Jopa niin hyvä, että mielipahani hiukan antaa tilaa hymylle!

Susanna kirjoitti...

Kiitos. :) Niitä sohvapaikkoja ja vierashuoneita kyllä olisi, mutta kun olen rajoittunut. Omat siskoni ovat ainoat, joiden koteihin kykenen yökylään menemään.

Susanna kirjoitti...

Ja älyllinen aivojen käyttö olisi suotavaa kaikille.

Susanna kirjoitti...

Tyynynpäällisiä ei varmaan enää tule. Niitä on yksi jäljellä, ja kun eivät ole olleet kovin hyvin myyviä, niin en ajatellut tehdä enempää. :)

Kiitos teidän perheelle ostosteluista!

Susanna kirjoitti...

En kai. Vain väsynyt. Siinä vaiheessa, kun ei pysty olemaan hereillä, on vaan nukuttava, eikä tule edes mieleen, miten turvallista tai turvatonta tienposkessa nukkuminen oikeasti on.

Susanna kirjoitti...

Niinpä... jospa kerrankin. Viime kesänä olin niin kovasti menossa, mutta jäi väliin.

Katja kirjoitti...

Moneen vuoteen en ole käynyt Loviisan tapahtumassa. Nyt taidan yrittää ehtiä!

deem kirjoitti...

Nyt on ihan pakko kommentoida, että toivoisin että kumminkaan puolin ei tarvitsi heittää lokaa toisen kampanjalle. Allekirjoitin itse Aito avioliitto adressin ja ihan ystävällisesti kojulla "markkinoitiin". Myös sateenkaariväki on ollut agressiivinen aito-avioliittokojulla. Tuomitsen kaikkien agressiivisuuden ja kaltoinkohtelun. Mielipiteen vapaus ja oikeus on jokaisella oltava. Itse toivoisin että kaikki parisuhteet rekisteröitäisiin homot ja heterot ja avioliitto sanana jätettäisiin kirkkokunnille perinteen mukaan. Ja ostan edelleen riepujasi, vaikken kanssasi ole samaa mieltä. Tompat säästän muiden koteihin, vaikkakin ei mikään estä mua sellaista homoystävilleni ostamasta :)

Susanna kirjoitti...

Lueskelin tuota esitelehteä ja totesin, että on niin iso tapahtuma, että mahtaako siellä yhdessä päivässä edes keritä kokea kaikkea, mitä haluaisi. :)

Susanna kirjoitti...

En minäkään kuvittele, että aggressiivisuus olisi siellä nonstoppina päällänsä, mutta en myöskään kuvittele, että ihmisten kokemukset kojun tapahtumista olisivat valhetta. Omin korvin kuulin, kuinka eduskuntatalon portailla hyvien äänentoistolaitteiden avulla paasattiin sitä, miten me kaikki, koko kansa, palamme yhdessä helvetin tulessa, jos laki tasa-arvoisesta avioliitosta menee läpi. Tämä siis silloin, kun eduskunta äänesti asiasta. Se julistus kuului niiden mielettömän paksujen kiviseinien sisäpuolellekin. Ja se kuului vielä Kiasmalle saakka, kun kävelin pois. Se oli ihan kauheaa tekstiä. Jos samaa väkeä on nyt siellä kojulla mukana, niin voin kuvitella, etteivät kielikuvat ole sen vähemmän värikkäiksi muuttuneet.

Mielipiteen vapaus on niin eri asia kuin se, että yritetään sabotoida jotakin, joka ei mitenkään kosketa itseä. Homojen ihmisoikeudet koskettavat tuota Aito avioliitto -ryhmää yhtä vähän kuin minua se, mitä kirkko omassa kuplassaan puuhaa. Ihan yhtä älytöntä olisi se, että me pakanat alkaisimme vaatia, että kirkon tulisi vihkiä myös homot. :)

Koti1898 kirjoitti...

Meillä on se erillinen vierashuonehässäkkä, joten ei olisi pakko seukata. (Mutta en tiedä osaisinko antaa sun olla meillä seukkaamatta?)

pete kirjoitti...

tomppa paita sai hymyileviä katseita japanilaisilta turisteilta helsingin kaduilla yritin mahdollisimman monelle jakaa käyntikortteja ja niitä vielä jäi jaan täällä oulussa niitä sitten lisää

Susanna kirjoitti...

<3

Susanna kirjoitti...

Kiva juttu! Kiitos!