sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

Ihana, ihana Pulsa

Kävimme eilen Pulsan asemalla. Se sijaitsee Lappeenrannasta hiukan etelään ja on ollut viime vuonna uutisissa aika usein. Siinä on toiminut alkoholisteille tarkoitettu hoitokoti, mutta toiminta loppui vuodenvaihteessa.  Seurasin uutisointia vähän hämmentyneenä: syyttelyä puolin ja toisin ja uhkana se, että hieno asema jäisi tyhjilleen rapistumaan. Mutta sitten kuului hyviä uutisia. Pulsa oli myyty pariskunnalle, joka suunnitteli siihen kahvilaa ja majoituspalvelua. Olin todella iloinen tästä käänteestä.
Pulsassa oli eilen avointen ovien päivä, vaikka toiminta alkaa virallisesti vasta kesäkuussa. Oli hienoa päästä näkemään, miten kovasti pariskunta on tehnyt hommia näin lyhyessä ajassa ja miten valtavan viihtyisäksi kaikki tilat oli Pulsassa saatu. Heti pihaan ajaminen oli elämys. Miljöö oli upea lukuisine punamultaisine piharakennuksineen ja hienoine vanhoine lehtipuineen. Itse asema oli komea ja koristeellinen. Kaikesta näki, että Pulsa on aikoinaan ollut tärkeä asema Pietarin radan varrella.


Isäntä Lasse Karjalainen näytti meille vielä keskeneräiset majoitustilat. Ne olivat romanttinen yhdistelmä antiikkihuonekaluja ja Ikeaa. Majoitushuoneita tulee useampaan rakennukseen ja ainakin minusta tuntui heti siltä, että kyllä kelpaisi tällainen hotelli ihan mennen tullen.
Asema valmistui jo vuonna 1870 ja kun emäntä Petra Karjalainen purki myöhempien aikojen kerrostumia, hän löysi seiniltä 1800-luvun lopun sanomalehtiä. Ne jäävät osittain näkyviin, mikä on minusta todella hieno juttu. Hotelliyöpyjä saa siinä ihan konkreettisesti tuntea nukkuvansa lähes 150 vuotta vanhojen seinien suojassa.Päärakennus oli uskomattoman kaunis ja ihmeellisen hyvin säilynyt siitä huolimatta, että sitä on laajennettu kahteen otteeseen. Laajennukset on tehty uskollisesti alkuperäistä tyyliä noudattaen. Sisätiloissa oli muhkeita kattolistoja, leveitä puolipaneleita ja koristeellisia kaakeliuuneja kruunuineen.

Tässä rakennuksessa sijaitsee kahvio, joka on maalaisromanttisuuden huipentuma. Vaaleaksi sisustettuja huoneita, vanhoja posliinikuppeja, seinillä kahvimyllyjä ja muuta asiaankuuluvaa rekvisiittaa ja huonekalut enimmäkseen oikeasti vanhoja kalusteita, joita pariskunta on kerännyt pitkin maata.

Parasta kahvilassa oli se, että siellä sai valita sekalaisista vanhoista ruusukupeista ja -lautasista mieleisimmät, eikä tarjolla ollut mitään uusia peruskahvila-astiastoja. Meitä palveli pieni poika ja teini-ikäinen tyttö, jotka olivat ihan mahtavia siinä roolissaan.Juustokakku oli ihanaa ja santsikuppi kuului hintaan.
Entisessä odotussalissa oli kauppa, jossa myytiin sisustustavaraa ja tyyliin sopivia elintarvikkeita. Meidän mukaamme lähti Kenin mittakaavaan sopivat tuoli ja matkalaukku!
Yhteen huoneeseen oli kerätty kaikkea kiinnostavaa rautatietavaraa menneiltä vuosikymmeniltä: matkalaukkuja, asemapäällikön puku, aikatauluja. Olisin viihtynyt siinä huoneessa vaikka koko päivän.Vanha aikataulu oli erinomaisen kiinnostava, koska siinä näkyi myös meidän Immolamme. Kun tässä sitä yritimme valokuvasta tulkita, niin näyttää siltä, että jos meiltä Immolasta lähti juna iltakymmeneltä, oltiin Helsingissä seuraavana aamuna puoli kymmeneltä! Kahdentoista tunnin matka! Nyt sama matka sujahtaa kahdessa ja puolessa tunnissa kliinisen persoonattomalla Pendolinolla, paitsi että Immolasta ne eivät meitä kyytiin nappaa.

Seuraavalla Pulsan-vierailullamme minun täytyy kyllä ottaa kokonainen valokuva tuosta hienosta aikataulusta. menemme ehdottomasti kesällä uudestaan Pulsaan, sillä kaikessa kesän vihreydessä se on takuulla vielä hienompi elämys.


Jos yhtään tykkäätte vanhoista asemista tai taloista ylipäänsä, suomalaisesta maaseudusta tai sympaattisista kahviloista, tehkää ihmeessä tekin kesällä retki Pulsaan. Se on ihan kaiken vaivan väärti, vaikka sijaitseekin kovin syrjässä kiemuraisen ja kuoppaisen tien päässä.
Vaikka minä tässä nyt kehun ja hehkutan, niin tämä postaus ei ole mikään maksettu mainos, eikä kiusallinen blogiyhteistyöhomma, vaan ihan pelkästä sydämestä ja ihastuksesta syntynyt kirjoitus. Minusta on tärkeää saattaa tällaisia hienoja paikkoja ja ihailtavan rohkeita yrittäjiä ihmisten tietoisuuteen. Toivon Pulsalle oikein menestyksekästä tulevaisuutta!

Pulsalla on Facebook-sivut, jota seuraamalla tiedätte, milloin asema aukeaa.


27 kommenttia:

 1. Onpa iiiihanan oloinen paikka!
  Vai, että "kiusallinen blogiyhteistyöhomma". Jos jotain yhteistyötä oliskin, niin tuskin sä siitä kiusallista saisit aikaiseksi, mut uskon, et ihan vaan vilpitön kokemuksen jakaminen.

  En juurikaan kerkiä missään ikinä matkustelemaan, kun pitää tätä omaa tönöä pusata, mutta toi vaikuttaa kokeilemisen väärtille paikalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällainen pienikin pyrähdys pois näistä omista nurkista teki oikein hyvää. :)

   Poista
 2. Ymmärrän täysin ihastuksesi, näyttää mahtavalta paikalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi vaan kuvitella, miten mahtava siitä vielä tuleekaan! Kesäksi on kuulemma tulossa musiikkia ja teatteria.

   Poista
 3. Sinun tiskirättisi sopisivat täydellisesti tuon putiikin valikoimaan! Viehättävä paikka kaikkinensa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sielläpä olikin jo toisen valmistajan rievut myynnissä. :)

   Poista
 4. Oi vitsit, miten ihana paikka! Kiitos tästä vinkistä, Susanna!

  VastaaPoista
 5. Onpas todellakin ihana paikka! Pistetäänpä korvan taakse. Yrittäjäpariskunnalle toivon menestystä, ja voisinpa sitä veikatakin, sillä niin hyvältä kaikki näyttää ja kuulostaa.:)

  VastaaPoista
 6. Pulsan aseman fanijoukkoon jo kuulunkin. Mutta kiva blogi myös, pakko liittyä myös tähän joukkoon :)

  VastaaPoista
 7. Kauniita kuvia ja ihanasti kirjoitettu :)

  VastaaPoista
 8. Ihastuttava paikka! Mie rakastan vanhoja rautatieasemia ja kansakouluja. Harmi vaan, että meiltä päin ei löydy minkäänlaista radanpätkää eikä näin ollen myöskään haaveilun kohteeksi sopivia asemarakennuksia. Kiskot päättyvät Rovaniemelle.

  No, ollakseni ihan tarkka, niin tuolta jängän keskellä on muutama ratapölkky ja kiskonpätkä. Ne ovat jäänteitä saksalaisten II maailmansodan aikana tarpeisiinsa rakentamista kulkuväylistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä sinä sitten isona laskeudut alemmas sieltä, lähdet radan vartta pitkin kulkemaan ja löydät oman asemasi. ;)

   Poista
 9. Vastaukset
  1. On kyllä, aivan huippu. Ja kuvat eivät edes tuo sitä kaikkea esiin mitenkään kattavasti.

   Poista
 10. Onpa hieno paikka...ja tämä Petra Karjalainen taitaakin olla sama ihminen,joka sai meillä täällä Joensuussa pelastettua puutalokortterin ja siihen tuli monien käsityöläisten myyntihuoneet.."Taitokortteliksi "se on ristitty ja sijaitsee ihan Joensuun keskustassa,torin kupeessa...jos ketä kiinnostaa käydä tutustumassa paikkaan.
  Muistelen,että hän muutti sinne Lappeenrantaan päin....ja eikös hän itsekin ole käsityöläinen...ainakin täällä piti puotia .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohoh, siis todellinen sankari! Minä en tiedä hänestä mitään muuta kuin sen, että vaikutti oikein lämpöiseltä ihmiseltä.

   Poista
 11. Lisäys edellisen:Petra Karjalaisesta löydät lisää tietoa netistä Petra Kärnän nimellä...

  VastaaPoista
 12. Asemalla esitetään heinä-elokuussa näytelmä Jeppe Niilonpoika. Esityksen toteuttamisesta vastaa lappeenrantalainen RATA-Ryhmä, joka teki viime kesänä samaan paikkaan kesäteatteriesityksen Juhani Ahon Rautatiestä, paikkoja ja toimintaa asemalla ylläpitäen (tuolloin asema oli vielä tuossa "välitilassa" ennen uuden omistajan löytymistä). Jeppe Niilonpojan ensi-ilta on 17.7. ja esityksiä on yhteensä 14.

  VastaaPoista
 13. Onpas ihanan näköinen paikka. Ja todella mukava kuulla, että joku on lähtenyt ylläpitämään tuota yrityksellä. Ehkä pitää käydä poikkeamassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seuraavan kerran taitaa olla auki vappuviikonloppuna ja sitten kesäkuusta alkaen koko ajan.

   Poista
 14. Ooh, iiiiiiiihana! <3 Nyt mää ootan kesää vielä enemmän, jospa sitä pääsis käymään taas uusissa ihanissa paikoissa lomalla! Tuollaiset paikat saa minut aina ihan herkäksi ja tipan linssiin. Kauniita kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, teettekin tällä kertaa matkan tänne puolelle Suomea. Erittäin jees!

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.