tiistai 6. tammikuuta 2015

Pakkanen, siitä suomalaiset tykkää?

Lapsena/teininä minä inhosin tuota laulua. En tykännyt yhtään pakkasesta ja se seikka teki minusta siis ulkomaalaisen? Nykyisin tykkään pakkasesta jo huomattavasti enemmän. Olen oppinut pukeutumaan ja se helpottaa paljon. Enää en edes meinaa muistaa, miltä ne ikijäässä olevat nihkeät varpaat tuntuivat. Pakkanen yleensä merkitsee myös valoa, josta on tullut minulle sitä tärkeämpi, mitä vanhemmaksi olen ehtinyt.Jos ette ole vielä lukeneet Jovelan Johannan hienoa raporttia siitä, millaista on elämä puulämmitteisessä, vanhassa talossa ilman juoksevaa vettä ja viemäriä, menkää mars lukemaan. Vaikka meillä on kaupungin viemäri ja vesi ja on meillä suihku ja pesukonekin, niin silti välillä meidän elomme tuntuu olevan joillekin ihmisille outo ajatus. "Pelkkä puulämmitys? Onko teillä kylmä?" Tuo sama kysymys oli esitetty myös Johannalle. Jäin sitä miettimään. Onko meillä kylmä?


Tämän aamun (aamupäivän?... Meillä tulee nukuttua nykyään aika pitkään.) mittarilukema ulkona on aika perustalvinen. Se on kiva juttu. Perustalvea tässä olen jo kaipaillutkin, kun kelit vaihtuvat vesisateesta suoraan paukkupakkasiin.Aamun lämpötila asuinhuoneissa näytti olevan noin 18 astetta. Ei se minusta ole kylmä. Onko teistä? Uuneissahan on ollut tulet viimeksi eilisaamuna.
Makuuhuoneessa mittari laski neljääntoista. Se taitaa olla kylmä, vai? Me tykkäämme nukkua vilpoisessa ja siksi makuuhuoneen uunia ei lämmitetä oikeastaan koskaan. Vain tosi kovilla pakkasilla ja silloin, jos tuntuu kosteutta, panen yhden pesällisen puuta. Se ei vielä tuo lämpöä, mutta poistaa koleuden. Tavallisessa huoneenlämmössä meidän on todella vaikea saada nukutuksi. Vaikka tykkäämme hotelliyöpymisistä niiden rentouttavan vaikutuksen vuoksi, tuskailemme hikisinä yli 20 asteen asteen lämmössä.Kurkistus työhuoneeseeni: 11 astetta. No se on kylmä! Työhuone on iso huone, siinä on hatara ulko-ovi ja pakkanen kolmen seinän takana. Sen lämpimänä pitäminen on niin työlästä, että yleensä paras keino on vaan panna ovi kiinni ja pitää kylmyys siellä puolella. Kyllä töitä kykenee tekemään vähän vilpoisammassakin, Ja silloin, jos on liian kylmä työskentelyyn, olen vain tekemättä töitä.

Nämä mittarilukemat ovat siis aamulämpöjä. Nyt olen sytytellyt tulet uuneihin sekä keittiön hellaan ja pian meillä ollaan ihan leppoisasti siellä hiukan yli kahdessakymmenessä asteessa (lukuunottamatta työhuonetta ja makkaria). Näihin vilpoisampiin aamuihin on vuosien mittaan tottunut niin hyvin, että muu tuntuisi oudolta.


Puulämmitys on edullista itse tekemällä. Meillä on sähkölasku kuukaudessa 35-50 euroa riippuen siitä, miten paljon olemme pitäneet autoa lämmityksessä tai käyttäneet sähköä apuna polttopuiden tekemisessä. Tai miten innokkaasti minä olen prässännyt rättejä!
Lämpöpohjapiirros kodistamme. Mitä sinisempi, sitä kylmempi ja mitä punaisempi, sitä lämpimämpi.

Silti mietimme välillä ilmalämpöpumpun hankintaa. Puulämmitys sitoo meidät kotiin varsin tehokkaasti. Nytkin olisi niin ihanaa siepata äkkilähtö aurinkoon, mutta emme voi sitä tehdä. En oikein saa selkoa siitä, sopiiko ilmalämpöpumppu todella vanhaan taloon vai eikö sovi. Ilmeisesti pahin ongelma on siinä, että sitä käytetään talon viilennykseen kesällä. Mutta sopisiko se ratkaisuksi satunnaisen peruslämmön ylläpitämiseen silloin, kun olemme poissa kotoa? Sähköpattereita en harkitse, sillä ne pelottavat minua.

Ilmalämpöpumppu on kaamean ruma, erityisesti sisäpuolelta. Ulkona möykyn saa kivasti piiloon rakentamalla ritiläkopin sen ympärille. Jos laittaisimme sen keittiön seinään, möykky jäisi jopa juuri sille puolelle taloa, jossa se vähiten häiritsisi.
Lämpohjapiirros kuvitteellisella ilmalämpöpumpulla.

Mutta riittääkö yksi? Teoriassa uskoisin lämmön riittävän aivan hyvin makuuhuoneeseen asti, mutta kulkeutuuko se myös toimistoon, jonne vie makuuhuoneesta hyvin kapoinen, komeronovityyppinen ovi? Toimistossa on vesipiste, joten sen olisi pakko pysyä ihan kunnolla plussan puolella.

Kuulisin mielelläni teidän kokemuksianne ilmalämpöpumpuista, ennekuin kipitämme myyntimiesten armoille.

Ilmalämpöpumpun hankinta ei ole juuri nyt kiireellisyyslistan ykkösenä, sillä niin kauan kuin Kerttu jatkaa elon päiviä, me emme matkaile paria päivää enempää kuitenkaan. Mutta Kerttu täyttää 2 vuotta maaliskuussa ja on aika todennäköistä, että tämä on sen viimeinen talvi.Tänään taitaa olla se päivä, kun joulukuusi kuuluisi heivata pihalle. Enpä heivaa. Meidän kuusemme ei ole alkanut vieläkään tiputella neulasiaan, vaan päinvastoin on kasvattanut uusia, vaalenvihreitä kerkkiä. Ihana kuusi. Se saa viipyä salongissa niin pitkään, kuin se haluaa.

42 kommenttia:

 1. 11°C on aika vilakkaa... Täällä on 18-19°C ja mä palelen hulluna. Veto on ikävää, vaikka kuinka tiivistän ikkunoita niin kylmä tulee sisälle. Mutta kesälläpä oli 29°C, se vasta oli ihan hullua. Sekä sisällä että ulkona. Jotenkin sitä helleheinäkuuta on ihana muistella nyt, vaikka meinasin kupsahtaa kuumuuteen useampaan otteeseen. Sää, tuo ehtymätön puheenaihe. :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedätkö, minä huomaan usein palelevani kun olen kylässä jossain kerrostalokodissa. Vaikka niissä olisi lämmintä, niin silti paleltaa. Sillä on ehkä jotain tekoa "betoni vs. hirsi" -asian kanssa. :)

   Poista
 2. Hrr..! Olen vilukissa. Palelen nytkin, vaikka Porinmatti paahtaa takamusta, ja päällä on se paksuin villapaita. Meillä on tasainen +21, ainakin pään tasalla. Mutta kammoan myös helteitä. Ei oo koskaan hyvin :D Lämmityskulut eivät ole mitenkään holtittomat (öljy), vaikka onkin iso ja vanha talo. On tuo mies vaan kummallinen. En tiiä miten se sen kaiken hoitaa.

  Ilmapumppu on ruma ja tekee vedontunteen. Kyseinen huone muuttuu käyttökelvottomaksi, mutta tämä on vain tällaisen niskasairaan mielipide. Muut ei tunnu tajuavan, mitä tarkoitan, joten ilmeisesti puhun omiani. Makuuhuoneen läheisyyteen ei kannata pistää, kun nää uudet laitteet naksuu ja paukkuu ja hurisee. Mutta kyllä se vaan helpottaa elämää. Kovimmilla pakkasilla se ei oo meillä päällä. Ja ukkosilla saa olla tosi tarkkana, koska se pitää heti sammuttaa. Tässä tämmöisen tekniikasta tietämättömän kokemus. Joku toinen ehkä kirjoittaa fiksumpia sulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En usko, että puhut omiasi. Minäkään en haluaisi sen ilmalämpöpumpun olevan päällä silloin, kun ollaan kotona. En tykkään sen hurinasta, enkä siitä tuulesta, jonka se tekee. Vanhempieni kotona oli ilmalämpöpumppu ja se teki huoneesta epämiellyttävän oleilla. Mutta mietin, että sellaiseksi lämmönlähteeksi, joka pitää kodin semilämpinänä meidän poissaollessamme... ja sitten tulee tietysti kysymys siitä, että saako ilmalämpöpumppua yleensäkään käyttää niin? tekeekö sille huonoa, jos se on päällä vain satunnaisesti?

   Poista
  2. Kysyin mieheltä, ja siitä on kuulemma kahta eri koulukuntaa: toisten mielestä konetta saa välillä sammutella mielensä mukaan ja toisten mielestä ei saa. Ota tästä nyt selvää. Mun mielestä se on kuitenkin vain kone, eikä se voi tietää, että se välillä laitetaan kiinni ;D

   Mun vanhemmilla on ollut kymmisen vuotta pumppu mökillä, ja se vanha pumppu toimii edelleen tosi hyvin. Se on harvoin päällä. Talvisin se lämmittää niinä muutamina päivinä, joina porukat siellä oleskelevat ja kesällä viilentää, jos on ihan pakko.

   Poista
  3. :D Mä arvasin, että se ei ole varmasti mitenkään yksiselitteistä, että saako sitä käyttää harvoin vai ei. Tuo vanhempiesi pumppu kyllä juuri kovasti puoltaa sitä koulukuntaa, että ei haittaa poispäältäpito.

   Poista
  4. Meillä on ollut ilmapumppu kahdessa talossa. Ensimmäisessä 1960-luvun normaalikokoisessa talossa toimi superhienosti ja tässä nykyisessä tekee juuri tuon vedontunteen pahimmillaan.

   Mutta suosittelen lämpimästi juurikin tuohon ylläpitohommaan! Välillä tulee tilanteita, että talo on pakkaspäivän ilman lämmittäjää, eipä sitä sitten illalla enää ehdi takoilla lämmittää millään kunnolla. Meillä on ollut pumppu satunnaiskäytössä kolme vuotta ja hyvin pelaa!

   Poista
  5. Hyvä! Kuulostaa kannustavalta.

   Poista
 3. En omista ilmalämpöpumppua, enkä ole aikeissakaan hankkia, kun inhoan vetoa. Taisi olla juuri Elise tuossa yllä, jolta sen ensiksi kuulin. Yksiltä ystäviltä sain idean hankkia tuulettimen, joka laitetaan huoneen yläosaan, sillä sinne lämmin ilma nousee. Heillä se tasaa sisäilman kivan lämpimäksi lattioita myöten. Mutta hankkimaani tuuletinta ei saa niin pienelle, että sitä viitsisi käyttää, ihan kauheaa se viima mitä siitä tulee, kuka nyt haluaa asua tuulisissa huoneissa! Eihän sitä voi käyttää laisinkaan, olen jäässä pelkästä ajatuksesta. Joten se on kesät talvet vintillä nyt, ei kesälläkään ole ikinä niin kuuma, että mitään tuuletinta voisi kuvitella.
  Olen vilukissa, mutta ei minulla ole sisälämpötila ikinä talvisin yli 20 asteessa. Sen sijaan mulla on kahdet sukat ja paksut villatohvelit, pitkät kalsarit housujen alla ja ainakin kolme paitaa päällekkäin. Ja joskus ne untuvahousutkin ;-) Makkarissa on yleensä noin 15 astetta, kun herään, se on ihan sopiva. Nukkumaan mennessä on ehkä 17-18. Kaupunkikodissani on korkeintaan 20 astetta, useimmiten patterit eivät siellä ole päällä lainkaan. Muuten on liian suuri ero, ja ihokin kuivuu, ja flyygeli kärsii kuivasta ilmasta vielä enemmän kuin minä.
  Minulla on sähköpatterit ihan pienellä päällä silloin, kun olen poissa kotoa, ja pakkasilla myös kotona ollessani. Ne toimii oikein hyvin. Sellainen öljytäytteinen tms. on ihan turvallinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on yksi sellainen öljytäytteinen patteri Kerttua varten. Jos joudumme poistumaan muutamaksi päiväksi, Kerttu siirretään olohuoneeseen, ovi kiinni ja patteri päälle. Ja koko reissun ajan minä sitten pelkään tulipaloa.

   Hih, kaikkea sitä oppii. Että flyygelikin on vaativainen lämmön suhteen. :)

   Poista
 4. Argh, kirjoitin sulle juuri tosi pitkän kommentin, joka katosi julkaisu-vaiheessa! Vaikeroin täällä että "ei oo todellista, taas!" Meidän netti on tämmönen. :(
  No lyhyemmin sitten; meilläkin on aika viilee; nyt kun pari tuntia sitten ulkona oli -21C on sisällä +14- +18,5 huoneesta riippuen. Tämä on siis 50-luvun talo, öljylämmitys, mutta emme pidä pattereita isolla. Tykätään viileestä ja kylässä aina paistutaan. Pahinta on olla vaikka laivalla niin että hyttikaveri haluaa hanat kaakkoon ja ite ei saa unta kun on niin kuuma! :)
  Meillä on myös kellarissa takkahuone, joka lämpiää joka päivä kovilla pakkasilla. Ruokailuhuoneen kakluuni lämpiää samoin ja sen lämmitys on kivaa puuhaa! Kesähelteillä on sisälläkin pahimmillaan +30, huuh! Sitä varten on hankittu siirrettävä pyörillä kulkeva pömpeli, lämmönvaihdin, joka tarvitsee aukon ulos, eli ikkunasta helteellä letku pihalle ja asetuksiin +17, niin kyllä jäähtyy huone. Mutta talvella pitäis olla joku pro aukko sitä varten (mun mielestä toi toimii myös lämmittävästi). Parasta ehkä olis jos teillä olisi joku jota voisi pyytää lämmittään taloa päivittäin kun olette lomalla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kommennti katoaa nykyään aina silloin, jos et ole valmiiksi kirjautunut. Jos tuossa "Vastaa käyttäjänä" -kohdassa ei näy sinun nimeäsi, kun alat kirjoittaa, kommenttisi tulee katoamaan taivaan tuuliin. Kiusallinen ilmiö, haittana nyt kaikissa blogeissa. :(

   Heh, tuo muun kuin oman kaverin seurassa nukkuminen kyllä on ongelma! Harva haluaa säätää lämmöt seitsemääntoista ja sitten se kylmässänukkuja vaan joutuu myöntymään. :)

   Meillä ei ole sellaista apuihmistä. Ja vaikka joku tässä lähellä asuisikin, en voisi pyytää niin isoa palvelusta. Lämmityshommaan menee kuitenkin monta tuntia päivässä.

   Poista
  2. Ei kun kyllä mä olin kirjautuneena, sen verran oppinu jo näitten blogien kanssa, mutta kun painoin "julkaise" niin kuvaruutuun pompsahti joku teksti jota en oo ennen nähnyt, enkä edes muista mitä se oli, ja sitten nettikin jumitti saman tien, eikä tekstiä missään. Pitäis aina muistaa tallentaa teksti jos pitkästi kirjottaa! Omaa päätä seinään hakkaan :)

   Voitko kuvitella että iäkkäillä vanhemmillani on joskus talvisin +28 sisälämpötila, eikä siellä oikeasti meinaa pystyä olemaan! Töissäkin ehdottelen vilukissoille (jotka on suunnilleen lapaset kädessä kun mä käärin paidan hihoja), että menkää hyvät ihmiset avantoon, se mullistaa elämän! Joskus itekin nukuin villasukissa aina, avannon jälkeen ei oo tarvinnut.

   Voi höh, että ette voi ketään pyytää. Jos asuisin naapurissa niin tulisin mielelläni, vaikka ei edes tunneta! Musta vanhojen talojen ja lämmittämisen kanssa pelaaminen vaan on niin kivaa. :)

   Poista
 5. Joskus kyllä hieman toivoisin, että tämä meidän lautakasa olisi hirrestä, meillä ei puilla päästä ihan noin tasaisiin lukemiin aina, mutta pärjätään silti. Meillä on yksi ilmalämpöpumppu, joka riittää tälläisessä mökissä, lämpö nousee kivasti myös yläkertaan. Käytetään sitä juuri jos ollaan reissussa (jouluna) ja jos tulee joku viluinen vieras. Muuten en pidä sen äänestä :P FB:n pelastetaan vanhat talot-palstalta tuntuu olevan monia mielipiteitä. Sen olen oppinut, että pumppujen tekniikka on huimasti parantunut viime aikoina. Monilla haukkujilla on vääränlainen pumppu tai eivät osaa sitä käyttää tai se on asennettu väärin. Omasta mielestäni tuo on ihan ookoo, ehkä jopa kivempi kuin uudet sähköpatterit hohkaamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kauanko se on teillä ollut?

   Poista
  2. Tuli talon mukana eli vähän yli vuosi ollaan sen kanssa eletty. Viilentämiseen en ole uskaltanut käyttää ikinä vanhassa talossa. Joulun aikaan oli aika kylmääkin ja oltiin 3 vuorokautta pois, pumppu oli jaksanut höheltää ihan ookoo ylläpitolämmön. Meillä tosin rakenne on sellainen, että alakerrassa lämmitettävää ehkä 45 neliötä (3 huonetta) ja yläkerrassa aika sama. Rappu on avoin, joten lämmin ilma nousee myös ylös. Patterit on säädetty 13 asteeseen, enkä usko niiden napsahtaneen päälle. Asutaan niin etelässä, että meillä on aika harvoin 20 astetta pakkasta, jolloin pumppu vie kai enemmän sähköä kuin patterit, eikä kaikki mallit jaksa toimia.

   Poista
 6. Mulla ei ainakaan ole mitään pahaa sanottavaa ilmalämpöpumpusta :) Toki maksimaaliseen hyötykäyttöön kannattaa perehtyä kunnolla, mutta ei sekään varsinaisesti ole hankalaa. Viilennystä on käytetty ääreisharvoin, kun tämä huusholli ei silleen kuumene pätsiksi helteilläkään (en tiedä miksi, ehkä vaalealla katolla on osansa?). Esimerkiksi ilmanpuhdistustoiminto on mun mielestä myös ollut tosi kätevä. Varsinkin talvipakkasilla, kun ei pahemmin innosta tuuletella ja tuhlata lämpöä :) Tai ei nyt muutenkaan jatkuvalla syötöllä tuuleteta, mutta kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos teillä ei aurinko pääse porottamaan ikkunoista sisään niin talo pysyy vilpoisena. Eikös teillä ole aika metsäinen se tontti? Niin meillä ainakin pysyi, muutaman männynreppanan ansiosta. Mutta kun VR kaatoi ne, niin kesäpätsit saapuivat myös meidän huusholliin. :(

   Poista
 7. Minä en uskalla hankkia meille ilmalämpöpumppua, syystä että meillä on vain painovoimainen ilmanvaihto, ei muoveja seinissä, ja puilla lämmitetään aina. En kyllä osaa voisiko sitä käyttää vain silloin kun pois. Mutta toimisko silloin irtopatterit paremmin, pelottavuudesta huolimatta? Minäkin inhoan vetoa, ei haittaa vaikka sisällä on joskus aamuisin vain +15 lämmintä, lisää vain toiset villasukat ja jotain harteille niin taas tarkenee. Ja kun kerran oppii nukkumaan viileässä, niin +20 tekee jo tiukkaa saada hyvä uni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se minuakin mietityttää, että mitä se koneellinen lämmitys tekee painovoimaiselle ilmanvaihdolle vai tekeekö oikeasti mitään. Ja jos tekeekin jottain, niin haittaako se, jos sitä pumppua käytetään vain pari kertaa talvessa? On niin vaikeaa tietää, mikä on kiihkeiden perinnekorjaajien kiivailua ja mikä ihan oikeaa tietoa.

   Meillä kuitenkin on kahdessa huoneessa lasivillaa seinissä ja lastulevyä siinä päällä, joten osittain tämä talo on jo pilalla.

   Poista
  2. Ei kai sen pitäisi sille ilmanvaihdolle tehdä yhtään mitään? Sehän vain liikuttaa ja lämmittää sisällä valmiiksi olevaa ilmaa.

   Poista
  3. Just se on se ongelma. Painovoimaisessa ilmanvaihdossa ilma kulkee tiettyä reittiä luonnostaan. Kone sekoittaa sen luonnollisen kulun.

   Meillä näkee ihan konkreettisesti pölyn kasaantumisestakin, miten täällä ilma kulkee. Huoneiden reunoilta kohti uuneja. Kuten se on ikiajat kulkenut ja kuten sen kuuluukin kulkea.

   Samasta syystä vanhojen talojen ikkunoita ei saa vaihta auusiin, tiiviisiin ikkunoihin, jotka eivät vedä. Niiden vaan kuuluu vähän vetää, jotta se ilmanvaihdon luonnollinen kulku ei häiriintyisi.

   Poista
  4. Mä en usko, että se pumppu sotkee systeemiä, varsinkaan jos sitä pitää päällä vain kun on reissussa. Enkä usko, että pumput kärsii siitä ettei ne ole aina päällä. Pitää vaan muistaa puhdistus ym. Meillä on ainakin päätakassa niin järkky veto, että samassa tilassa oleva pumppu ei haittaa.

   Poista
 8. Meillä on myös puulämmitteinen talo, tosin aika lailla pienempi kuin teidän, ja kahdessa kerroksessa. Ilmalämpöpumppua en huoli. Meillä on sellanen sekä aitassa että autotallissa, ja minusta se huju sekä ääni on tosi ikävät. Olen siis Elisen ja monen muunkin kanssa ihan samoilla linjoilla, minunkaan niska ei tykkää siitä hujusta yhtään. Olen myös joka ikinen talvi todennut, että just silloin kun sen erityisesti toivois toimivan - eli tosi kovilla pakkasilla - se menee jumiin. Siis joka talvi, oikeesti. Minusta se ei siis ole järin luotettava peli.

  Jos kuitenkin pumppuun päädytte, niin eikös niitä ole ihan kivan näköisiäkin, siis jotain sellasia mitkä saa naamioitua vaikka tauluksi. Hinta niissä on sit varmaan tietty "kohdillaan" verrattuna niihin tavallisiin mötiköihin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naamioitua tauluksi? Hih, en tiennyt ollenkaan sellaisista. Pitää guugletella. Tosin halvinhan me kuitenkin jouduttaisiin ostamaan... joka sitten menee jumiin. Mitä se jumiin meneminen tarkoittaa? Vaatiiko se jotain korjaustoimenpiteitä vai lähteekö käyntiin taas itsekseen kun pakkanen lauhtuu?

   Poista
 9. Meillä on täällä väliaikaiskodissamme, hirsirunkoisessa rintamamiestalossa lämmönlähteinä ainoastaan kaksi patteria (tulisijat on joskus menneisyydessä purettu mur!) Neliöitä on ehkä n. 65... Toinen patteri on keittiössä ja toinen olkkarissa. Makuuhuone sijaitsee "elintasosiivessä" ja makkarista on ovi pesuhuoneeseen. Pesuhuoneessa ja saunassa ei ole mitään lämmönlähdettä eli jos ei kiuasta lämmitä niin siellä on aivan jääkylmää. Lisäksi ulko-ovi ja vanhat ikkunat falskaavat oikein urakalla joka puolella taloa. Kummasti sitä on tottunut elämään n. 19 asteisessa talossa. Makuuhuoneessa on useamman asteen kylmempää ja pesulla käydään siis jääkylmässä tilassa. Töissä huonelämpötila on 24 ja meinaan oikeasti tukehtua sinne t-paitasillaankin. Miten joku voi asua ja NUKKUA niin lämpimässä? Ei liene enää edes ihan terveellistä....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään usko, että liika lämpö on terveellistä. Samoin olen saanut päähäni, että lattialämmitys se vasta perkeleestä onkin. Eihän lattian vaan KUULU olla huoneessa lämpimin paikka. :P

   Poista
  2. Lattialämmitys on ihana! Varsinkin kun on tämmönen viluvarvas. Se myös pakottaa siivoilemaan roinia lattialta, koska muuten tulee kylmä :D

   Poista
  3. Minusta lattialämmitys on ihan sairas keksintö. Mulle tulee tosi siitä ihan fyysisesti huono olo. Pahointa on käydä suihkussa sellaisissa kylppäreissä, joissa on lämmin lattia. Päässä alkaa heittää. :D

   Poista
 10. Se ilpo toimis kyllä. Miullahan on pajalla ilpo, vaikka siellä on patteritkin (öljylämmitteinen vesikierto). Patterit pidetään mahdollisimman pienellä ja ilpo pyörii tarvittaessa. Se on talvella kylmimpinä aikoina ajastimella niin, että alkaa lämmittää aamulla ennenkuin menen pajalle ja lakkaa lämmittämästä neljän maissa. Jos en tee töitä pajalla, ilpo on kiinni. Miekin inhoan sitä vedontunnetta ja säädän ilpon puhaltamaan aina eri suuntaan kuin missä itse olen. Jäähdyttämiseen käytän sitä vain silloin, jos on ihan pakko kyetä tekemään töitä pajalla ja lämpöä on niin, ettei neula kestä kädessä. Saattaa olla, että ilpon paikasta joudut tinkimään, mutta varmasti onnistuu kyllä. Ja mitä vesiputkiin tulee, niin T sanoi, että "saattokaapeli". Se on kuulemma joku sähköhärpätin, joka liimataan siihen putkeen ja se lämmittää sitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saattokaapeli? Onko se sellainen, mikä pujotetaan putken sisälle? Sellainen meillä menee tuolla vesiputkessa, joka tuo veden taloon sisälle. Eli siis talon ulkoisessa putkessa. Sisällä vesiputket kulkevat huoneiden katonrajassa ja ne eivät jäädy kyllä niin kauan kuin täällä on vähänkin lämmintä. Eli siis siksi meidän täytyy pitää huolta siitä, että vesiputkelliset huoneet pysyvät lämpiminä.

   Näiden kommenttien perusteella olen vielä aika positiivisella mielellä ilmalämpöpumppua kohtaan.

   Poista
 11. Meillä on ollut ilmalämpöpumppu nyt kaksi vuotta, ja pois en antaisi. Meillä on siis lautarakenteinen talo suoralla sähkölämmityksellä. Aiemmin oli irtopattereita pitkin alakertaa, mutta nyt on enää kiinteät (uusitut) sähköpatterit keittiössä ja ruokahuoneessa. Ne "haistelee" lämpötilaa ja lämmittää sen verran ku tarvii. Sama lämpöpumpussa eli se kierrättää sen pönttiksistä/leivinuunista/puuhellasta tulevan lämmön ja jos se ei riitä ni sit se lämmittää itse ilmaa. Meillä on lämpötila säädetty 22 asteeseen. Aiemmin lämpötilalukemat oli hyvin pitkälti samat kuin teillä ja niihin oli tottunut jo tosi hyvin. Mutta kun vauva ilmoitti tulostaan, oli osaksi vähän suvun painostusta, että otettiin se ilpo (mää olin hyvin skeptinen) ja onneksi otettiin. Nuo lapsukaiset kun enimmäkseen oleilee tuolla lattianrajassa, niin ilmalämpöpumppu kierrättää sitä ilmaa just siellä. Eli enää kaikki lämpö ei oo katonrajassa. Aiempina talvina meillä on olohuoneen kylmimmässä nurkassa ollu lattialämpötila 14 astetta ja nyt se on ollu useita asteita lämpimämpi! (Tommi just mittas ja näyttää 19 astetta!!) Huoneet meillä kiertää muuria niinku rintamamiestaloissa ja ilpo on asennettu ruokahuoneeseen, jossa vähiten oleskellaan. Siellä se pieni hurinakaan ei haittaa. Se on siis talvikuukaudet koko ajan päällä ja kesällä pidettiin muutamana oikein hikisenä iltana kuivatuksella. Se ei siis vaikuttanut lämpötilaan, mutta kuivasi ilman eli lämpötila tuntui viileämmältä. Ollaan tykätty vehkeestä. Siitä en sit tiiä, sotkeeko se tätä talon omaa ilmanvaihtoa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, itsekin olisin aika huolissani, jos meidän lattioilla joku joutuisi päivät pitkään ryömimään. Ne todella ovat kylmät. Kyllä siinä lapsi hyvin karaistuisi toisaalta... :P

   Poista
 12. Minäkin tuolla plokissani pohdin tänään noita lämmitysasioita. Meillä +19 astetta on sopiva lämpötila, ja jos paleltaa niin istahdan tulisijan viereen hetkeksi lämmittelemään. Ystävien luona kyläillessä menen aina t-paita päällä, kun siellä on niin kuuma :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on tapana panna uuninluukku auki ja nostaa hameenhelmat korviin ja lämmitellä kinkkujani tulen loimussa. Se on mukavaa. :D

   Poista
 13. Herkkuaihe ja loistavaa pohdiskelua!

  Meillä on keskimäärin: tuvassa 19-20C, salissa jota ei käytetä koko ajan, ehkä 16-17C ja kun käytetään se 19-21, makkaria (ei lämmitetä koskaan) 18-19C, yöllä ehkä 16C. Aamulla tuvassa ennen kun alkaa lämmittämään ehkä 15-16C, joka nopeasti kipuaa 18 asteeseen ja pysyy sitten 19-20C. Jos meillä on vieraita, lämmitetään hieman enemmän.

  Tuo mitä sanoit kerrostaloissa palelemisesta on tuttua. Nyt kun oltiin paljon äidin kodissa, palelin siellä aina, vaikka patterit oli päällä kaikkialla. 6. kerros ja pattereita joka huoneessa, mä palelin yöt ja päivät. Hirsitaloissa astemäärä ei kerro lämmön tuntua. Kerros- ja ylipäätään elementtitaloissa tarvitsee useampia asteita, jotta lämpö tuntuu.

  Ilmalämpöpumppuihin joskus perehdyin, mutta ne on mulle jotenkin niin luotaantyöntäviä, ettei olla harkittu. Tutkailin kuitenkin paljon niihin liittyvää infoa ja voisin laittaa sulle linkin http://www.scanoffice.fi/fi/tuotteet/tuoteryhmat/ilmalampopumput/raportit-ja-sertifikaatit/vttn-testiraportit
  Kovin kallista niillä lämmittäminen (jos lämmittää oikein) ei kai ole. Muistaakseni 1,5-4 euroa päiväkustannus sähkön osalta. Ne tosiaan vaikuttaa vanhan talon ilmankiertoon ja niiden kanssa on omia juttujaan, mutta on ne myös kai ihan käteviäkin toimiessaan oikein. Satunnaiseen käyttöön tuossa kertomassasi mielessä pitäisin niitä kovin hintavina. Hyvät maksavat jo useamman tonnin asennuksineen ja vaikka käyttö olisi satunnaista, se mankelin kokoinen ja näköinen tohotin on seurana 24/7 ;D Sori, ei mun kuppini teetä, mutta monet pitävät niistä kovasti, joten tuskin ihan mahdottomiakaan ovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. SIlloin, kuna suin kerrostalossa, palelin kaikki talvet ihan mahdottomasti. Sitten kun muutin puulämmitteiseen hirsitaloon, ei haitannut edes +13 astetta aamulla. Jotenkin se lämmön tuntu vaan on aivan tyystin erilainen kerrostalossa ja vanhassa puutalossa.

   Vitsit, että olen hölmö, kun en tajunnut tuota hinta-asiaa. Parilla tonnilla ostaisi kyllä aika monta öljypatteria ja pohottaisi niitä täysilläkin varsin pitkään. :o Jos vaan jotenkin osaisin lakata pelkäämästä sitä tulipaloa. Meillä kun nyitään kaikki töpselit irti seinistä aina kun poistutana kotoa.

   Poista
 14. p.s. Haaste on heitetty. Nappaa jos ehdit / inspiroidut :)

  VastaaPoista
 15. Meillä on pumppu takkahuoneessa hiljaisella ettei tule vedon tunnetta. Toisessa päässä taloa olevia makuuhuoneita se ei juuri sitten lämmitä pakkasilla. Öljytäytteiset sähköpatterit on säädetty 17-19 asteeseen ja ne napsuvat päälle vähän väliä. Meillä on melko suora yhteys ilman kulkea läpi talon. Jos pumppu olisi ns täysillä makkarit kyllä lämpenisivät. Teillä on sokkeloisempaa mutta jod kaikki ovet olisivat auki ja pumppu pohottaisi kunnolla keittiössä poissaollessanne uskon että riittävä lämpö ulettuisi kaikkialle. Mulla ei oo tullu mieleenkään pelätä pattereitamme tulipalon aiheuttajaksi mutta kolmea tulisijaamme kyllä... ; D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Se on justiinsa niin hassua, kun meillä pelataan tulen kanssa koko ajan, mutta en puolta sekuntiakaan ole koskaan pelännyt, että niistä paloja syttyisi. En tajua, mistä tuo sähkölaitepelko on saanut alkunsa.

   Poista
 16. Pumpuista en kyllä osaa sanoa mitään, mutta kyllä, teillä on tosi kylmä! Asun kerrostalossa ja lattialämmitystä pidän talvella täysillä koko ajan eli makuuhuoneen lämpötila on varmasti ainakin tuon 20 astetta, mutta aamulla ensimmäinen ajatus on saada mahdollisimman nopeasti vaatetta päällensä. Kun tulee vieraita, niin pikku kaksiomme lämpeää tosi kuumaksi - silloin saatan jopa pienentää lattialämmitystä hetkellisesti... :)

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.