torstai 29. tammikuuta 2015

Älyahdistus

"VTT kehittelee parhaillaan digitaalista äitiyspakkausta, joka sisältää erilaisia älykkäitä laitteita ja sähköisiä palveluita vastasyntyneelle. Uuden pakkauksen avulla vanhemmat voivat tulevaisuudessa seurata vauvan terveydentilaa älypuhelimella. Älytutin ja petianturin mittalaitteet keräävät tietoa vauvan hyvinvoinnista ja välittävät mittaustiedot langattomasti vanhempien älypuhelimiin. Älytutti hälyttää, jos lapsi on liian kuumassa tai kylmässä, toimii itkuhälyttimenä ja antaa tietoa suun kehityksestä. Petianturi kertoo vauvan hengityksestä, mittaa sydämenlyönnit ja antaa tietoa vauvan liikkeistä. Se kertoo paljon vauvan unirytmistä ja unen laadusta. Näin esimerkiksi neuvolassa päästäisiin parempaan diagnoosiin kuin kysymymällä väsyneiltä vanhemmilta, miten vauva on nukkunut."

Tuo edellinen kappale on suoraan lainattu Yhteishyvä-lehdestä, jota juuri erehdyin puuroni äärellä selaamaan. Eihän tänään ole aprillipäivä?

Tekee mieli itkeä tai raivota tätä älytöntä nykymaailmaa. Koko idea vastasyntyneen kytkemisestä langattomasti älypuhelimeen on minusta aivan pöyristyttävä. Että älkääpä vaan vahingossakaan oppiko itse kuuntelemaan ja lukemaan lastanne, kun helpommalla pääsette vain tiirailemalla kännykkäänne. Kuinka kauas todellisuudesta ihmiskunta vielä eksyykään? Tuskin olen ainoa, jonka mielestä tällaiset uutiset ovat lähinnä vain pelottavia.
43 kommenttia:

 1. Et ole ainoa. Kyllä tässä maailmassa on kohta takapakkia mentävä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erämaamökki jossain kaukana alkaa houkutella yhä enemmän.

   Poista
 2. Tämä kirvoittanee lapsellisten lukijoiden mielipiteitä (odotettavissa metritolkulla kommentteja?)... Lukematta artikkelia, sanoisin (kolmen pienen lapsen äitinä) etten moisia haluaisi. Tässä maailmassa oman järjen käyttö tuntuu entisestään vähenevän. Kätkykuolemia pelkääville älypatja on hyvä ja oikeasti voi pelastaa lapsen hengen. Myös yökastelusta kärsiville lapsille älypatja on erittäin hyvä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun en ole lapsellinen, niin jään mielenkiinnolla odottamaan, löytyykö yhtäkään ihmistä, joka olisi innoissaan tällaisesta keksinnöstä.

   Yleensä jos on odotettavissa metritolkulla kommentteja, niitä alkaa tulla heti, joten nyt ei taida olla sellaista maratonia tulossa. :)

   Ja se lehtiartikkeli oli siis kokonaisuudessaan tuossa minun kopsaamanani.

   Poista
 3. Olen niin pudonnut tästä maailmasta :D

  Älypatjasta minäkin tuumin heti, että varmasti rauhoittava asia kätkytkuolemaa pelkääville sekä kuumekouristuksista kärsiville, mutta entäs jos vauvaa ei saa nukkumaan, eikä ainakaan omaan sänkyynsä, tai entäs jos vauva ei todellakaan suostu lupsuttamaan tuttia? Keskivertosuunnittelijan idea keskivertomuksulle. Ei mitään älyä.

  Ne eivät taida tietää, että jollakulla voi vielä olla vanha kännykkä, jonka ainoa hienous on värinäyttö ja äly löytyy käyttäjän päänupista? Hauska uutinen, mutta lähinnä surkuhupaisalla tavalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maailmasta pudonneet ovat niitä onnellisimpia. Tulevaisuuden vanhan kansan viisaus.

   Poista
 4. En ole lapsellinen eikä minusta sellaista näillä näkymin ole tulossakaan, mutta silti tuon lainauksen lukemisesta tuli todella hämmentynyt, vihainen ja väsynyt olo. Ihmiskunta kuvittelee olevansa menossa eteenpäin vaikka todellisuudessa se peruuttaa koko ajan vääjäämättömästi kauemmas, liian kauas, omista juuristaan ja olemisen perusjutuista. Ei ihme, että niin monet ovat nykyään ihan totaalisen hukassa ja eksyksissä oman elämänsä kanssa. Ollaan kyllä somessa, älypuhelimessa, sähköpostin päässä, online useissa "yhteisöllisissä" medioissa mutta ei koskaan LÄSNÄ.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samat tunteet! "Äly"laitteet vievät meiltä sen oman älymme ihan oikeasti pois. Navigaattorit ovat jo tuhonneet ihmisen luonnollisen taipumuksen painaa mieleensä reittejä liikkuessaan. Nyt vaan sokeana ajetaan ja kun ääni käskee kääntyä, niin käännytään, ja kun seuraavan kerran pitää ajaa samaa reittiä ilman navigaattoria, niin eipä onnistukaan.

   Poista
  2. Jäin oikein miettimään tätä joten jatkoa seuraa :) Samaan aikaan tämän "älykehityksen" kanssa hieman ristiriitaisesti puhutaan yhä enemmän downshiftaamisesta ja elämän "hidastamisesta" ja esim. maalle muutto, vanhan talon hankinta ja oravanpyörästä heittäytyminen on yhä useamman haaveissa. Onko tämä pelkkää oireilua nykykehityksestä vaiko jo ihan uuden ajattelun nouseva aalto, joka tulee mullistamaan asioita laajemminkin? Samaan aikaan uusia personal life coacheja ja elämäntaitovalmentajia nousee kuin sieniä sateella, kun niin monella on ihan jo se oman elämän navigaatio ja reitit hukassa. Mahtaa moni vanhan ikäpolven, esim. sota-ajan ihminen olla huuli pyöreänä näiden uusien ammattikuntien ilmaantumisesta... Sekavaa ja vähän ohi aiheen, mutta oli pakko jakaa :)

   Poista
  3. Ymmärrän, että tästä lähtee ajatus kiirimään. Nämä ovat isoja asioita. Järjetön teknistyminen ja vastaavasti tuo yksinkertaisuuteen pyrkiminen ovat selvästi yhtä matkaa voimistuneet. Tuleeko kahtiajakautunut maailma, joissa puolet vannovat virtuaalielämän nimeen ja toinen puoli palaa kivikaudelle?

   Minäkin aloin miettiä, että kai ne sikiötkin pian jo kytketään älypuhelimiin kiinni, jotta äidit voivat olla selvillä siitä, onko ihmisen alku saanut sopivasti ravintoa, onko asento hyvä jne. Ja tietysti samalla voidaan kätevästi tsekata, että kyseinen yksilö varmasti on kaikin puolin täydellinen, jotta se edes kannattaa synnyttää.

   Poista
  4. Onpa tämä ajatus kahtiajaosta mielenkiintoinen!
   Minäkin koen älylaiteet luotaantyöntävinä. Opiskelen kauppatieteitä ja minua kiinnostaa yrittäminen. Turhauttaa, kun juuri näitä "älynväläyksiä" hehkutetaan suurina innovaatioina ja meitä opiskelijoita kehotetaan miettimään mitä vielä ihmeellisempää tekniikan avulla voisi touhuta: kuinka älylaitteet voisivat havainnoida kaikki liikkeemme ja tarpeemme ja osaisivat aina ehdottaa mitä tarvitsemme tai jopa itsevaltaisesti täyttää toiveitamme.
   Kyllä tekniikasta varmasti on apua erityistapauksissa kuten sairaalassa, mutta eipä tee mieli elää jatkuvassa laitteen valvonnassa.

   Monesti on iskenyt epätoivo, että onko minusta yrittäjäksi kun kaikki nuo laitteisiin liittyvät keksinnöt lähinnä kammottavat. Tietokoneenkin koen aikarosvona, jonka käytön toivoisin voivani rajoittaa minimiin. Täytyy ehkä alkaa harkita tuota elämäntapavalmentajaksi ryhtymistä. Tilausta olisi varmasti myös "älyvieroitushoidolle".

   Poista
 5. Minua huolestuttaa kaikista eniten altistuminen JO VAUVASTA sille langattomaan liikenteen säteilylle, josta ei edes vielä ole mitään kunnollista tietoa. Maalaisjärkeen uskon vielä ja ihmiskuntaan jollain tasolla. Olen lukenut ex Nokia insinööristä, joka oli säteilylle herkistynyt kun oli viettänyt 20 aikuisvuotta kännykkä korvalla... nyt asui keskellä korpea kun ei muualla pysty.

  Nythän kaikilla kouluikäisillä on luuri/tabletti tms kourassa koko ajan, sekin on perseestä, säteilyn ja tietty myös oikean elämän elämättä jättämisen kannalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se minullekin tuli mieleen, kun eräs lähipiiriin kuuluva on jo vuosia luennoinut kännyköiden säteilystä. Mietin heti, että jos se säteily todella on niin vahingollista, niin miksi hemmetissä vauvaparka ympäröidään sillä heti kun pääsee kohdusta ulos. Ihan kaameaa.

   Poista
 6. Luojan kiitos olen jo lapseni tehnyt, ja saanut kasvattaa ilman älysovelluksia. Tekniikka tuo paljon hyvää, mutta myös huonoa. Tässä Yhteishyvän artikkeli oiva esimerkki siitä. Vauva ei ole kone, se tarvitsee läheisyyttä, syliä jne. ei kännykkää patjan alle ilmoittamaan milloin mistäkin. Ehkä luonto on luonut tietyllä tarkoituksella äideille herkkyyden kuunnella omaa lastansa. Miten käy tämän herkkyyden tässä älymaailmassa? Kasteleville älypatja on hyvä, kuten myös erityislapsille, mutta terve tavallinen lapsi ei sellaista tarvitse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua hämmentää jo pelkästään tuo, että tarvitaan kone kertomaan, onko vauva liian kylmässä tai liian kuumassa paikassa. Kuinka vaikeaa voi olla ihan ilman älylaitetta ymmärtää missä lämpötilassa vauvaa asutetaan? Ja toisaalta, kuinka kauheaa on, jos vauvalla joskus on liian kuuma tai liian kylmä... eikös se ole ihan vaan elämää? o_O Toivottavasti vanhemmat luottavat jatkossakin siihen omaan herkkyyteensä oman lapsensa suhteen, eivätkä kaipaa tekniikkaa avukseen perusasioiden kanssa.

   Poista
  2. Lisään vielä, eikä tarvitse terve tavallinen vanhempi :D lapsi, tai vauva on aika iso kokonaisuus jossa minun mielestä tarvitaan joka alueenn herkkyyttä vanhemmilta. Jos yksi alue annetaan tekniikalle, niin miten se vaikuttaa muihin. Tuskin hyvin. Ja just, hieman kylmä tai kuuma on vain elämää, ei kaikkea voi sulkea pois.

   Minä olin vuosia sitten koulutuksessa josta jäi hyvin hämmentävä olo. Sen koulutuksen pääidea oli, että me ammattikasvattajat, kasvatamme niitä lapsosia yhteiskuntaa varten, yhteiskunnan tarpeisiin ja käyttöön. Silloin ei Pohjois-Korea ollut niin tapetilla, mutta nyt sanoisin, että ehkä se koulutuksen ideologia oli ammennettu sieltä. Kyllähän kasvatuksen pitää lähteä ihan muusta kuin siitä, että lapsesta kasvaa jotain vainja ainoastaan yhteiskuntaa varten.

   Poista
  3. Höm. Olen ihan samaa mieltä siitä, että äly jossain muualla kuin meidän päässämme tekee meistä älyttömiä. Mutta tuota, meillä kyllä joulukuussa tulipalopakkasten keskelle syntyneellä esikoisella oli kyllä ensimmäisillä kylmällä verannalla nukutetuilla päiväunilla insinööri-isän virittelemät lämpömittarisysteemit vaunuissa kun ei meillä ollut mitään käsitystä siitä, miten paljon tai vähän varustetta se uusi tulokas oikein tarvitsee... En usko, että tekniikka sinänsä kykenee ratkaisemaan niitä pulmia ja kysymyksiä, joita vanhemmilla vauvojen ja lasten suhteen esiintyy, mutta ymmärrän ihan hyvin sen, että sitä tekniikkaakin huudetaan tänä päivänä apuun - kun se on läsnä ihan kaikessa muussakin. Minä olen lapsia pitkään täysimettänyt perhepedin nimiin vannova iäkäs ja siten aika pitkälti itseeni luottava hippiäiti, mutta pääosin ihan koko ajan ulalla ja ihmeissäni näiden lasten kanssa. Ei meillä ole enää tässä yhteiskuntajärjestyksessä sellaista sukupolvien ketjua, jossa välttämättä nämä lastenhoitoasiat siirtyisivät edellisiltä seuraaville, ja se epävarmuus ja nurkan takana kurkkiva syyllisyys lapsen "pilaamisesta" on varmaan jokaisella tuoreella vanhemmalla jatkuvasti läsnä. Siihen on aika helppoa sitten näillä vakuuttavilla tekniikan konsteilla iskeä väliin.

   Poista
  4. Laura, teidän oma lämpömittarisysteemihän oli juuri sitä, mitä luulen tällaisten uusien älylaitteiden tuhoavan. Te keksitte itse ratkaisun, jolla pystytte huolehtimaan vauvastanne. Luovaa ongelmanratkaisua omilla aivoilla ajateltuna!

   Katja, tuo koulutus kuulostaa aika hämmentävältä. Toivottavasti yhteiskuntahyödyllisuys ei ole ammattikasvattajien ainoa päämäärä.

   Poista
 7. Äly hoi! Älä jätä!
  Näin me lapsena huudeltiin toisillemme, kun joku teki jotain älytöntä... Nyt tekee mieli huutaa ihan samaa. Aprillipäivänä tuollainen uutinen olisi hauska pilauutinen. Nyt tuo on lähinnä todella pelottava uutinen...

  Ihminen tarvitsee ihmistä ollakseen ihminen ja pysyäkseen ihmisenä! Millaisia ihmisiä näistä älyvauvoista kasvaakaan... Vai kasvaako?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa huudeltiin meilläkin. Nyt se huuto tuntuisi kyllä olevan ihan paikallaan.

   Poista
 8. Luin saman jutun. Mietin, ettei mulla ollu käytössä edes sitä nykyään välttämätöntä itkuhälytintä. Mä kuulostelin tai kävin kurkkimassa.
  Liikemikroskooppi : http://www.hs.fi/tiede/a1422499362346?ref=hs-art-luetuimmat-#5

  Jo nää nykyiset ÄLY-vehkeet on tämän tästä jumissa.
  Eilen multa peruuntui tärkeät pitkään valmistellut menot. Laitoin laukun autoon ja putsasin ikkunat. Sillä välin ovet lukkiutui. Sisään jumittuivat auton- ja kodinavaimet, kännykkä, lompakko laaja tarpeisto ja aineisto. Jeah. ÄLYavain, se sekos.

  Päivä meni niin sanotusti "pelastusarmeijalle". Auton vara-avain oli 129 km:n päässä. Mä olen vähän skeptikko näitten ÄLYvehkeitten suhteen. Onhan ne hienoja, jos toimii, mutta ah niin haavoittuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan. Miten voi luottaa siihen, että ne vehkeet toimivat? Eiväthän ne koskaan ole täysin toimintavarmoja. Itkuhälyttimestäkin saattaa paristo loppua.

   Poista
 9. http://areena.yle.fi/tv/2466697?fb_ref=Default

  VastaaPoista
 10. Mua alkoi ahdistaa jo ekalta riviltä! Eikös ihmistä kohta tarvita mihinkään? Miten käy vuorovaikutuksen kun vaan seurataan monitoreja!! Älyvapaata touhua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Ihan voin sanoa itsestänikin, että vuorovaikutus ihmisten välillä on nykyisin minulle huomattavasti helpompaa silloin, kun on tämä kone tässä välissä. Olisi pelottavaa, että sama ilmiö siirtyisi myös vanhempien ja lasten suhteeseen.

   Poista
 11. minusta tämä(kin) kertoo siitä, kuinka valmis tämä meidän maailma on.
  Sitten jää enemmän aikaa älyttömyyksiin- ihan monessa eri asiassa.

  Jos/kun joku pelkää kätkytkuolemia tai kuumekouristuksia, lienee parasta kaikille ottaa lapsi viereen nukkumaan. Se tuskin on kellekään siinä tilanteessa huono ratkaisu.
  Sen enempää älyä tuskin tähänkään tarvitaan.

  Ai että korpee tämmöset älykeksinnöt!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin. En usko, että kätkytkuolemanpelko katoaisi älypatjan käytön takia. Eivätköhän sellaista kovatsi pelkäävät ihmiset siltikin kävisi itse tarkistamssa vauvaansa. Miten voisi luottaa tekniikkaan enemmän kuin siihen, että itse koskettaa ja katsoo lastaan? En ymmärrä. :(

   Poista
 12. Voi äly, tämä nyt menee hiukan ohi, mutta pakko kertoa: meillä on nyt asunut neljä kuukautta yksi nuori nainen. Hän on räplännyt älypuhelintaan ne neljä kuukautta 24/7. Hän ei osaa olla lainkaan LÄSNÄ. Hän ei puhu mitään, vaikka osaa espanjaa ja englantia. Juttelee vain omanmaanlaisten kavereidensa kanssa somessa (hei, sinä opetit minulle tämän sanan!) Mitä järkeä tulla toisele puolelle maailmaa sellaisella asenteella?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan kuin minä. Paitsi että en lähtisi toiselle puolelle maailmaa vieraiden ihmisten kotiin. :P

   Poista
 13. Mä olisin kaivannut tuollaista valvontalaitetta silloin, kun esikoinen sai RSV:n vastasyntyneenä ja olin sairaalasta kotiin tultuamme aivan hajalla pelosta. Toki vauva nukkui vieressä, mutta kyllä ne hengityskatkokset ym. olivat säikyttäneet niin, että usko siihen, että omalla maalaisjärjellä pärjäisi oli vähissä. Tuollainen laite olisi helpottanut aika tavalla huolta.

  Siinä suhteessa, että jokainen hankkisi moisen laitteen vauvalle. No joo... Aika älytöntähän se olisi oikeasti. Koska tuossa voi käydä niin, että alkaa luottaa liikaakin noihin hälyhin. Kuitenkin se, että itse osaa päätellä onko vaunussa kuuma/kylmä/sopivaa, olisi varmasti ihan hyvä taito oppia tunnistamaan ilman sen kummepia apuvälineitä ja itkuhälyttimellä pääsee silläkin jo nukkuvan vauvan monitoroinnissa aika pitkälle. ;9

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En millään usko, että tuollainen jutussa mainittu äitiyspakkaus tulisi ihan samassa mittakaavassa jakoon kuin nykyinen äitiyspakkaus. Toivottavasti niin, että sitä käytettäisiin tosiaan vain sairaaloissa tai tosi erityistapauksissa.

   Poista
 14. Sairaan vauvan tarkkailussa varmaan todella hyviä laitteita, tai juuri kuten esimerkiksi Kati totesi, kun lapsi vaatii erityistä tarkkailua syystä tai toisesta. Petianturi varsinkin kuulostaa ihanasti sellaiselta, jonka kanssa lasta ei hoitajien tarvitsisi sairaalassa niin paljoa ronkkia erilaisia mittauksia varten. Toivottavasti eivät kuitenkaan yleisty arkikäyttöön! Jotenkin osaan kyllä sieluni silmin nähdä, miten tulevaisuuden neuvolantäti purkaa älytutista tai patjasta tiedot tietokoneelle samalla tavoin kuin esim. lasten diabeteshoitaja, ja sitten keskustellaan, miten nämä unipätkät ulkona ovat niin lyhyitä ja vähän väärässä lämpötiloissa, ja mitä niille voitaisiin tehdä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uh, luulisi sellaisen tarkkailun vain kasvattavan vanhempien riittämättömyydentunnetta ja huolta siitä, osaako lasta hoitaa "kunnolla". Neuvolakäynnit olisivat varmasti melko stressaavia, kun pitäisi mennä saamaan arvosanaa siitä, miten hyvin on onnistunut saamaan testitulokset käyrille.

   Poista
 15. Mua karmi myös, kun luin näistä älyvehkeistä. Juurikin tuo säteilyasia ja muutenkin... Tuntuu, että se aito kohtaaminen ja lapsen tarpeiden huomiointi voi joillain jäädä vähemmälle, kun jollain kännykkä appsilla voit katsoa, että jees, kaikki hyvin. Sen sijaan tuollaisia voisi olla saatavana vaikka sairaaloista väliaikaiseen käyttöön, jos epäillään että lapsella just on jotain häikkää hengityksessä, lämmönsäätelyssä tai muussa.. vanhemmat saisivat mielenrauhan ja varmistusta ololleen ja sairaala tärkeää tietoa.

  Huh. Mä yritän täällä pärjäillä nyt ihan omalla älylläni. :D Yks puolitoistavuotias on vielä hyvissä sielun ja ruumiin voimissa ja erittäin touhukas ja innokas tyyppi (tänään laittoi isille kengät jalkaan kun se oli lähdössä töihin ja huolehti, että isi otti avaimet), joten pärjäilty ollaan. :) Sen sijaan tällä äidillä on välillä kyllä huono omatunto kun uppoo ÄLYpuhelimensa ääreen.. oon yrittänyt karsia tuota kovasti ja harkinnut, pitäisikö poistaa esim fb applikaatio väliaikaisesti kokonaan. Tyhmätyhmä aikasyöppö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua helpotti, kun poistin Facebookista kaverit. Ei ole mitään syytä enää notkua siellä. Käyn vaan firman sivuja päivittämässä. Nyt Instagram on minulle se pahin kännykkäorjuuttaja. Hyvin vaikeaa enää oppia pois laitteiden hiplailusta.

   Poista
 16. VTT on kehittelemässä Vauvagotcheja! (vrt. Tamagotchit, nuo ysärihittilelut, eli virtuaaliset lemmikit jos joku ei muista).

  Huomaan olevani vanhanaikainen, kun meinaan, että mikäli aikoo lapsia tehdä, olisi hyvä pyrkiä ymmärtämään sen lapsensa tarpeita. Sairas lapsi on eri asia. Jos henkiriepu on siitä kiinni, piippaako jokin laite vai ei, niin hyvä on että piippa, mutta virtuaalinen äitiyspakkaus alkaa kuulostamaan 50-luvun scifikirjoilta, joissa koneet valtaavat maailman, eikä siihen tarvita niitä kaduilla lasersilmin ihmisiä niittäviä robotteja.
  VastaaPoista
 17. Luin kanssa tuon Yhteishyvän jutun. Älypatjan voisin vielä ymmärtää siinä tarkoituksessa, että sen avulla saataisiin lapsi nukkumaan paremmin yönsä ja siten vanhemmat jaksamaan paremmin vauva-arkea. On kyllä totta, että kaikenlaisiin teknisiin vempeleisiin liittyy vaaroja, esim. juuri säteily ja sitten valmistuksessa käytetyt myrkyt, kuten ftalaatit ja mitä näitä nyt on. Ja vaikka ftalaatteja ym. ei enää valmistuksessa käytettäisikään, niin en usko hetkeäkään, etteikö tilalle tulisi joku uusi valmistusaine, jonka haitat huomattaisiin vasta vuosien päästä. Langattomien laitteiden säteily huolestuttaa minua vähän jo itsenikin takia, ja pikkulapsille se voi hyvin olla vielä pahempi, jos he viettäisivät elämänsä jo heti alusta asti langattomien laitteiden ympäröimänä, toisin kuin me, jotka olemme aloittaneet kännykän käytön vasta siinä parinkympin tienoilla ja langattomat netit vielä paljon myöhemmin.

  Älytutti sen sijaan kuulostaa aivan käsittämättömältä, en edes jaksa toistaa kaikkia noita yllä mainittuja seikkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin tuntuu, että ne haitat olisivat ihan hirmuisen paljon suuremmat kuin tuollaisten laitteiden hyödyt.

   Poista
 18. No hui, ei muuta lisättävää! Juuri bloggasin Suomesta ja suomalaisuudesta, äitiyspakkauskin tuli esille (sehän on vaan niin hieno juttu!), mutta eipä ollut tietoa minulla näistä uusista teknologisista suunnitelmista, monesta asiasta "jää pihalle" tien päällä. Kuten sanoit, 1.4 juttuun tämä olisi sopinut erinomaisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisin minäkin jäänyt mielelläni pihalle tästä tiedosta. :)

   Poista
 19. Ehkä senkin rahan voisi laittaa nuorien vanhempien vanhemmuuden tukemiseen... Mie luulen, että noista vehkeistä voisi koitua jotain hyvääkin, nimenomaan erikoistapauksissa, mutta toivottavasti yhdenkään lapsen kohdalla läheisyys ja vuorovaikutus eivät jää tekniikan jalkoihin. (Terveisin äiti, joka kirjoittaa kommenttia koneella, vaikka lapsi selittää jotain näytön toisella puolella. Leikin hetken hyvää äitiä ja kävin 8-vuotiaan kanssa antoisan keskustelun tuotepakkausten merkityksestä, keskustelu nousi Aku Ankasta.)

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.