torstai 16. tammikuuta 2014

Kaunis talvi


Jos talvi olisi koko ajan sellainen, kuin se on nyt pari päivää ollut, tuskin olisinkaan alkanut masentua ja joutunut varaamaan matkaa etelään.


Meille satoi pienenpieni lumikerros, pakkanen kiristyi reippaasti ja mikä tärkeintä: aurinko palasi maailmaamme! Hihkuin innoissani, kun sen säteet valaisivat salimme. Olin täysin unohtanut, miltä kotimme näyttääkään.


Vaikka olen yhä kiusallisen väsynyt ja tehoton, mielialani on jotain aivan muuta kuin hetki sitten. Sain jopa joulukuusen vihdoin riisuttua ja heitettyä ikkunasta ulos. Ja kun joulukuusi lähti, tuli tarve mööpleerata. Ihan kuin olisi kevät! Ryhdyinkin siirtelemään huonekaluja toimistossani.


Pakkanen toi mukanaan pienen ongelman, johon emme vielä tässä talossa olleetkaan törmänneet. Nimittäin lämpö ei pysy kunnolla sisällä. Tänä aamunakin oli 16 astetta ja työhuoneessa vielä sitäkin vilpoisampaa. Syynä taitaa olla lumen puute.


Lattiat ovat nyt uskomattoman kylmät, kun suojaavaa lumivaippaa ei olekaan kivijalan ympärillä. Kaikista puulämmitteisistä taloista, joissa olen asunut, on nykyinen kotimme pitänyt lämmön kaikkein parhaiten. Kovimmilla pakkasillakaan ei ole aamuisin herätty 13-asteisessa huoneessa, kuten edellisessä kodissa usein tapahtui. Saapa nähdä, miten käy, jos pakkaset vielä kiristyvät, eikä lunta saadakaan.


Minua ei hirveästi häiritse vilpoinen sisäilma, sillä Jutan dieettiruoka on sillä lailla kummallista, että minulla on kaiken aikaa lämmin ja välillä jopa hiki. Mutta Kerttua ei saa päästää kylmettymään! Olemmekin siirtäneet sen kopin yöksi olohuoneeseen, jossa lämpö pysyy mainiosti aamuun asti, kun ovi suljetaan. Kiitos kuuluu sille kehvelille, joka lasivilloitti huoneen joskus 70-luvulla.


Kylmissä aamuissa on muuten sellainen hyvä puoli, etten uskalla avata tietokonetta, ennenkuin huoneenlämpö on normalisoitunut. Pelkään koneen hajoavan, vaikka en tiedä, miten perusteltu pelko tämäkin on. No, tärkeintähän on se, että saan tehtyä kaikkea muuta kivaa, kun en tällää takamustani tähän ruudun ääreen heti aamulla.31 kommenttia:

Hannele Ruusukummusta kirjoitti...

Muistan lapsuudesta, kun isäni lapio lunta kivijalan suojaksi...:)

Titte kirjoitti...

Niin kuulemma tehtiin etenkin jo s oli multapenkka/penkkipohja .

Soja kirjoitti...

Tuo pisarakuva on niin kaunis, että henki salpautuu. Aaaaaaah.

Minuu palelee aina ja erityisen kovaa silloin kun laihdutan. Mitä Jutta syöttää teille, mistä tulee lämmin? Chiliä? :D

Maija kirjoitti...

No hyvä että Kertulla sentään on lämmin. Eikös se oo jotain 8 astetta ko hamsterit vaipuu horrokseen? Muuten viileys on ihan piristävvää, mää ainaki nukun ko tukki jos on viileetä. :-)

Rouva Kukko kirjoitti...

Jep, sama vika tässä talossa, lattiat on kauheen kylmät kun ei oo sitä lunta yhtään laittaa talon seinustoille. Mutta kaunista on, kovasti ihanaa ja tuo aurinko! Vau!! Ei siinä pakkanen enää haittaa jos tuollaisen valomäärän saa siinä sivussa. Lisää mattoja lattialle ja villasukkia jalkaan. Mulla on kolmet!

Anna-Mari kirjoitti...

No se! Olenkin ihmetellyt, että mites meillä nyt on niin viileää vaikkei nämä pakkaset niin kovia vielä ole. Se lumen puute, tietenkin! Mutta ah niin kaunista on ollut, ihana aurinko ja keveä lumipeite. :)

Susanna kirjoitti...

Siihen oli hyvä syy. :)

Susanna kirjoitti...

Ja meillä tehdään yhä vieläkin. Siis silloin, kun on lunta. :)

Susanna kirjoitti...

Sulon ottama kuva! :D

Jutta syöttää meille proteiinia. En keksi mitään muuta selitystä.

Susanna kirjoitti...

Väittävät joillain sivuilla, että jo 15 astetta vetäisi Kertun horrokseen. Minusta se kuulostaa epätodennäköiseltä, kun kuitenkin on tuollainen siperian tyyppi kyseessä. Mutta emme halua ottaa riskiä.

Susanna kirjoitti...

Huopatossut ja säärystimet, niin ei veto tunnu. Olen kyllä miettinyt, että sellainen 80-lukulainen tuuletinpropeli tuolla katossa olisi tosi kätevä. Se kierrättäisi varmasti ylös pakkaantuvan kuuman ilman muuallekin huoneeseen. Katon rajassa on takuulla vähintään 30 astetta lämmintä.

Susanna kirjoitti...

Sehän se.

Yritin jo ehdottaa Sulolle, että paketoisimme kivijalan styroxilla. :D

Rouva Kukko kirjoitti...

Auts! sellainen tuuletin oli meidän talon edellisillä asukkailla, juurikin lämpimän ilman kierrättämistä varten. Heillä kun oli vain sellainen ei varaava -takka olkkarissa. Onneksi ne vei sen mennessään. On se niin susiruma. Vaan on mies muutaman kerran ehdottanu samanlaista, koska ajaa tarkoituksensa, ei käy kieltäminen. Lämmön eron huomaa ainakin meillä kun laittaa peltiä pienemmälle. On siellä välikaton koolausten alla hiirillä lämmin tila juoksennella ;)

Anonyymi kirjoitti...

Se on jännä kun sen eron huomaa heti kun ei ole lunta mitä nakella pirtin kulmille.. Meillä täällä etelä-lapissa tuli onneksi sen verran lunta että sai raaputeltua just ja just kivijalan piiloon. Nytkin mittari näyttää rapiat -20 astetta.. ja viikonlopulle lupasi -30.. hrr. :) Mutta en valita, sitä kura-vesisohjoa en kaipaa yhtään! :P VIllasukat, säärystimet ja lattialla mönkivälle ipanalle villahaalari päälle. :)

K kirjoitti...

Mieluusti sitä jäisi täkkikasan alle kun heräis kylmään . Mutta noustava se on lämmittämän uunit ja tekemään muut askareet..

Mari kirjoitti...

Se on halpa eristys talvella, kun lunta laittaa kivijalan ympärille, eipä ole meilläkään oikein mitä laittaa! Mutta olemme huomanneet selvän eron, kun käytimme välihuoneen lattian ylhäällä, eristettiin kunnolla ja laitettiin siihen huoneeseen ilmalämpöpumppu. Sähkölaskun tasaukessakin tuli melkein 250 euroa takaisin :) Vielä eteinen on tuhannen kylmä, se otetaan rempan alle keväällä.

Soja kirjoitti...

Se se varmaan on. Täytynee panostaa siihen.

Soja kirjoitti...

Ja hyvä Sulo! Sie väitit, että se vaan räiskii :D

Susanna kirjoitti...

Brr brr brr. Meillekin lupaavat 22 viikonlopuksi. Ja minä muyös mielummin vähän palelen kuin kestän sitä, mitä tähän saakka.

Susanna kirjoitti...

Minä ajattelin kömpiä takaisin peiton alle, kunhan saan uuneihin tulet. :D

Susanna kirjoitti...

Meillä oli jo jossain vaiheessa tarpeeksi lunta. Kasasin kunnon vallit talon ympärille. Sitten alkoi tämä "kevät", kaikki sulivat pois. Plääh.

Meillä on osa talosta avattu joskus silloin ilmeisesti 70-luvulla tai 60-luvulla. Lattian turpeet kaivettu pois ja lasivillaa pantu tilalle + muovimatot. Seiniin samat villat ja lastulevyt päälle. Ja ovathan ne huoneet paljon lämpimämpiä, myönnän. Siitä huolimatta odotan lottovoittoa, että voisin palkata jonkun repimään kaiken auki ja ottamaan ne kirotut villat sieltä pois. :D

Susanna kirjoitti...

Räiskiihän se. Kamerassa oli 50 kelvotonta otosta ja siellä joukossa yksi helmi. Se on Sulon taktiikka. "Digifilmi" kun on ilmaista, niin sitä voi surutta räiskiä menemään. :)

Susanna kirjoitti...

On ruma! Ihan kauhea keksintö oikeasti! :D
Siksi sellaista ei ole meillekään oikeasti hankittu.

Maija kirjoitti...

Mun kaveri maalas semmosen ropelin taiteilijamaaleilla, oli sen jälkeen niin ko riikinkukon perse. Mut se oli kyl oikeesti hiano. Eli onhan ne aluks rumia, mut ne voi tuunata. :-)

Unknown kirjoitti...

Lunta meilläkin kaivataan kivijalkaan, toivottavasti ei tosiaan pakkanen enää kiristy :/

Tiina kirjoitti...

Joskus on onnea rivitalo ja kaukolämpö (silti turjustan).

Oon muuten vähän harmistunut sun uudenvuodenlupauksesta olla vähemmän koneella. Se näkyy. Tai siis ei näy. *eikäku* Höh. Tuu takas roikkumaan tänne.

Susanna kirjoitti...

Kelpaisi kyllä riikinkukon perse meillekin.- :D

Susanna kirjoitti...

Lupaavat täällä viikonlopuksi pariakymmentä. Uijui.

Susanna kirjoitti...

Täällä roikun! Itse asiassa kuolaan justiinsa maailman ihanimpia koteja. Joudun ehkä jopa postaamaan aiheesta.

Anna-Mari kirjoitti...

Hehhehhee. Mitähän tuo saisi aikaan... Kun etsimme taloa, niin yhden ehdokkaan kivijalka OLI PAKETOITU STYROXILLA! Ihan oikeasti. Sattuneesta syystä hylkäsimme sen ehdokkaan...

Kyllä sitä lunta saisi vähän enemmän sataa ihan jo kasvienkin takia. Kauhistuttaa miten perennat pärjäävät tämmöisestä talvesta.

Susanna kirjoitti...

Oikeasti?! Mahtavaa. :D

Minä muuten jo tajusin, miten täällä saa lämpötilan pysymään tasaisena. Kun lämmittää kaikki uunit aamulla hiukan ja illalla toisen kerran, niin koko ajan on normaali huoneenlämpö. Tavallisesti meillä lämmitetään vain kerran päivässä.